Dyrektywa 84/443/EWG zmieniająca Załącznik do dyrektywy Rady 82/471/EWG dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt

DYREKTYWA KOMISJI
z dnia 26 lipca 1984 r.
zmieniająca Załącznik do dyrektywy Rady 82/471/EWG dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt

(84/443/EWG)

(Dz.U.UE L z dnia 14 września 1984 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotyczącą produktów stosowanych w żywieniu zwierząt(1), w szczególności jej art. 6,

a także mając na uwadze, co następuje:

dyrektywa 82/471/EWG przewiduje regularne wprowadzanie zmian do załączników stosownie do osiągnięć postępu naukowotechnicznego;

stosowne jest podzielenie grupy "bezproteinowe mieszanki azotowe i podobne produkty" w celu stworzenia wyraźnego rozróżnienia między tymi produktami, należącymi odpowiednio do grup "bezproteinowe mieszanki azotowe", "aminokwasy i ich sole" i "hydroksyanalogi aminokwasów"; w wyniku tego podziału i w świetle przeprowadzonych badań stosowanie nowych produktów powinno być dozwolone pod pewnymi warunkami;

stwierdzono, że konieczna jest zmiana charakterystycznych cech składowych i przepisów szczególnych określonych dla pewnych produktów zawartych w Załączniku;

środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Pasz;

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Do Załącznika do dyrektywy 82/471/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z Załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania art. 1 nie później niż do dnia 30 czerwca 1985 r. i niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 lipca 1984 r.

W imieniu Komisji
Poul DALSAGER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 213 z 21.7.1982, str. 8.

ZAŁĄCZNIK

1. Nagłówek kolumny 3. "Chemiczny opis produktu lub identyfikacja mikroorganizmu" zastępuje się nagłówkiem "Opis zasady odżywczej lub identyfikacja mikroorganizmu".

2. W tekście angielskim nagłówek kolumny 4. "Podłoże odżywki (ewentualne specyfikacje)" zastępuje się nagłówkiem "Podłoże kultury (ewentualne specyfikacje)".

3. Dodaje się następujący przypis dolny: "Zawartości określone lub które zostaną określone zgodnie z kolumnami 5. i 7. odnoszą się do produktu jako takiego".

4. Pkt 2. "Bezproteinowe mieszanki azotowe i podobne produkty w następujących grupach zastępuje się poniższym":

1 2 3 4 5 6 7
Nazwa grupy produktów Nazwa produktu Opis zasady odżywczej lub identyfikacja mikroorganizmu Podłoże kultury (ewentualne specyfikacje) Cechy charakterystyczne składu produktu Gatunki zwierząt Przepisy szczególne
2. Bezproteinowe mieszanki azotowe 2.1.1. Mocznik, technicznie czysty CO(NH2)2 - Mocznik: minimum 97 % )))))))))))))))) Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: "Mocznik", "Biuret", "Fosfat mocznika", "Diureidoizobutan", odpowiednio,

- poziom azotu; i dodatkowo dla produktu 2.1.3. poziom fosforu,

- gatunek lub kategoria zwierząt.

Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu mieszanki paszowej:

- nazwa: "Mocznik", "Biuret", "Fosfat mocznika", "Diureidoizobutan", odpowiednio,

- ilość produktu zawarta w paszy,

2.1. Mocznik i jego pochodne 2.1.2. Biuret, technicznie czysty (CONH2)2-NH - Biuret: minimum 97% ))) - procent całkowitej ilości surowego białka dostarczonego przez azot
2.1.3. Fosfat mocznika, technicznie czysty CO(NH2)2-H3P04 - Azot: minimum 16,5 % ))}) Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania bezproteinowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowi tej

2.1.4. Diureidoizobutan, technicznie czysty (CH3)2-(CH)2-(NHCONH2)2 - Fosfor: minimum 18 % ))) ilości azotu bezproteinowego, której nie powinno się
Azot: minimum 30 % ) przekraczać w dziennej porcji dla każdego
Izobutyraldehyd: minimum 35 % gatunku lub kategorii zwierząt.
2.2. Sole amonowe 2.2.1. Mleczan amonowy, wytwarzany przez fermentacje Lactobacillus bulgaricus CH3CHOHCOONH4 Serwatka Azot wyrażony jako surowe

proteiny:

minimum 44 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: "Mleczan amonowy z fermentacji",

- azot wyrażony jako surowe białko,

- popiół surowy,

- wilgotność,

- gatunek lub kategoria zwierząt.

Informacje które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu mieszanki paszowej:

- nazwa: "Mleczan amonowy z fermentacji",

- ilość produktu zawarta w paszy

- procent całkowitej ilości surowych protein dostarczonych przez azot bezproteinowy

- wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowi tej ilości azotu bezproteinowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt

2.3. Produkty uboczne wytwarzania aminokwasów przez fermentację 2.3.1. Stężone ciekłe produkty uboczne wytwarzania kwasu

L-glutaminowego przez fermentacje z Coryne-bacterium melassecola

Sole amonowe i inne mieszanki azotowe Sacharoza, melasy, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty Azot wyrażony jako surowe

białko:

minimum 48 %

Wilgotność: maksimum 28 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: "produkty uboczne wytwarzania kwasu L-glutaminowego",

w przypadku produktu 2.3.1: "produkty uboczne wytwarzania monohydrochlorydu L-Lizyny" w przypadku produktu 2.3.2,

- azot wyrażony jako surowe białko,

- popiół surowy,

- wilgotność,

- gatunek lub kategoria zwierząt.

Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu mieszanki paszowej:

- nazwa: "produkty uboczne wytwarzania kwasu L-glutaminowego", w przypadku produktu 2.3.1: "produkty uboczne wytwarzania monohydrochlorydu L-Lizyny"

w przypadku produktu 2.3.2,

- procent całkowitej ilości surowych białek dostarczonych przez azot bezproteinowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia poziomu całkowitej ilości azotu bezproteinowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt

2.3.2. Stężone ciekłe produkty uboczne wytwarzania monohydrochlorydu L-lizyny przez fermentacje z Breyibacterium lactofermentum Sole amonowe i inne mieszanki azotowe Sacharoza, melasy, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty Azot wyrażony jako surowe

białko:

minimum 45 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
3. Aminokwasy i ich sole 3.1. DL-metionina, technicznie czysta CH3S(CH2)2 - CH(NH2)-COOH - DL-metionina: minimum 98 % Wszystkie gatunki zwierząt Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- Monohydrochloryd L-lizyny, technicznie czysty

- nazwa: "DL-metionina" w przypadku produktu 3.1; "Dwuhydratowa sól wapniowa N-hydroksy- metyl-DL-metioniny"

w przypadku produktu 3.2,

- zawartości DL-metioniny i wilgoci,

- gatunek lub kategoria zwierząt w przypadku produktu 3.2.

3.2. Dwuhydratowa sól wapniowa N-hydroksy-metyl-DL-metioniny, technicznie czysta (CH3S (CH2)2 -CH(NH-CH2OH)-COO)2 Ca 2H20 - DL-metionina: minimum 67 % Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
Formaldehyd: maksimum 14 %
Wapń: minimum 9 %
3.3. L-lizyna, technicznie czysta NH2 (CH2)4 -CH(NH2)-COOH - L-lizyna: minimum 98 % ))) Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: "L-lizyna"

w przypadku produktu 3.3; "Monohydrochloryd L-lizyny" w przypadku produktu 3.4; "Siarczan L-lizyny i jego produkty uboczne pochodzące z fermentacji" w przypadku produktu 3.5,

- zawartości L-lizyny i wilgoci.

3.4. Monohydrochloryd L-lizyny, technicznie

czysty

NH2(CH2)4 -CH(NH2)-COOH. HCL - L-lizyna: minimum 78 % )})) Wszystkie gatunki zwierząt
3.5. Siarczan L-lizyn wytwarzany przez fermentację z Corynebacterium glutamicum (NH2 - (CH2)4 -CH(NH2)-COOH)2. H2S04 Syrop, melasy, zboża, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty L-lizyna: minimum 40 % )))))))
3.6. L-treonina, technicznie czysta CH3 - CH (OBACH (NH2)-COOH - L-treonina: minimum 98 % Wszystkie gatunki zwierząt Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: "L-treonina,"

- zawartości L-treoniny i wilgoci

4. Hydroksyanalogi aminokwasów 4.1. Kwas DL-2-hydroksy-4-metylmerkaptomasłowy (CH3S-(CH2)2 -CH(OH)-COOH - Kwas monomerowy: minimum 65 % )))) Informacje, które należy umieścić na etykiecie lub opakowaniu produktu:

- nazwa: (kolumna 2),

- zawartość kwasu monomerowego i wilgoci,

- gatunek lub kategoria zwierząt.

4.2.Wapnian kwasu DL-2-hydroksy-4-metylmerkaptomasłowego (CH3S-(CH2)2 -CH(OH)-COO)2Ca - Kwas monomerowy: minimum 83 % })))) Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem przeżuwaczy
Wapń: minimum 12 % )

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1984.245.21

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 84/443/EWG zmieniająca Załącznik do dyrektywy Rady 82/471/EWG dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt
Data aktu: 26/07/1984
Data ogłoszenia: 14/09/1984
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 27/07/1984