Szanowny Panie,
Mam zaszczyt nawiązać do Protokołu dodatkowego do Porozumienia między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Republiką Islandii w związku z przystąpieniem Królestwa Hiszpanii i Republiki Portugalskiej do Wspólnoty, podpisanego w dniu dzisiejszym, oraz do negocjacji prowadzonych między Wspólnotą a Republiką Islandii w sprawie tymczasowych ustaleń celnych stosowanych w handlu między Hiszpanią a Portugalią, z jednej strony, a Islandią, z drugiej strony, w odniesieniu do produktów nierolnych oraz przetworzonych produktów rolnych nieobjętych wspomnianym wyżej Porozumieniem.
W przypadku produktów wymienionych w załącznikach I i II, niniejszym potwierdzam, że Królestwo Hiszpanii oraz Republika Portugalska będą stopniowo znosiły różnicę, która występuje między podstawową stawką celną, określoną zgodnie z artykułami 4 i 10 Protokołu dodatkowego a Wspólną Taryfą Celną, w celu osiągnięcia, do dnia 1 stycznia 1993 roku, stawki celnej przewidzianej w Taryfie. Niniejsze zniesienie, w przypadku Hiszpanii, odbywać się będzie odpowiednio w etapach po: 10 %, 12,5 %, 15 %, 15 %, 12,5 %, 12,5 %, 12,5 % i 10 %. W przypadku Portugalii zniesienie odbywać się będzie odpowiednio w etapach po: 10 %, 10 %, 15 %, 15 %, 10 %, 10 %, 15 % i 15 %.
Od dnia 1 marca 1986 roku, w przypadku pozycji taryf, w odniesieniu do których podstawowe stawki celne nie różnią się o więcej niż 15 % w którymkolwiek kierunku od stawek zawartych we Wspólnej Taryfie Celnej lub ujednoliconej taryfie EWWiS, Królestwo Hiszpanii będzie stosować stawki Wspólnej Taryfy Celnej lub ujednoliconej taryfy EWWiS.
Od dnia 1 marca 1986 roku Republika Portugalska stosuje stawkę celną równą różnicy między podstawową stawką celną a stawką zawartą we Wspólnej Taryfie Celnej pomniejszonej o 10 %. Od dnia 1 stycznia 1987 roku, w przypadku pozycji taryf, w odniesieniu do których podstawowe stawki celne nie różnią się o więcej niż 15 % w którymkolwiek kierunku od stawek celnych zawartych we Wspólnej Taryfie Celnej lub ujednoliconej taryfie EWWiS, Portugalia będzie stosować stawki Wspólnej Taryfy Celnej lub ujednoliconej taryfy EWWiS.
W odniesieniu do produktów wymienionych w załączniku III pochodzących z Portugalii, Republika Islandii będzie postępować podobnie w celu osiągnięcia, do dnia 1 stycznia 1993 roku, stawek celnych przewidzianych w Islandzkiej Taryfie Celnej.
Niniejsza wymiana listów zostanie zatwierdzona przez Umawiające się Strony zgodnie z ich procedurami wewnętrznymi.
Będę zobowiązany za potwierdzenie, że Rząd Republiki Islandii zgadza się z treścią niniejszego listu.
Proszę przyjąć, Szanowny Panie, wyrazy mojego najgłębszego szacunku.
W imieniu Rady Wspólnot Europejskich
Bruksela, dnia 14 lipca 1986 roku.
Szanowny Panie,
Mam zaszczyt potwierdzić otrzymanie Pańskiego listu, z datą dzisiejszą, który brzmi jak następuje:
"Mam zaszczyt nawiązać do Protokołu dodatkowego do Porozumienia między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Republiką Islandii w związku z przystąpieniem Królestwa Hiszpanii i Republiki Portugalskiej do Wspólnoty, podpisanego w dniu dzisiejszym, oraz do negocjacji prowadzonych między Wspólnotą a Republiką Islandii, w sprawie tymczasowych ustaleń celnych stosowanych w handlu między Hiszpanią i Portugalią, z jednej strony, a Islandią, z drugiej strony, w odniesieniu do produktów nierolnych oraz przetworzonych produktów rolnych nieobjętych wspomnianym wyżej Porozumieniem.
W przypadku produktów wymienionych w załącznikach I i II, niniejszym potwierdzam, że Królestwo Hiszpanii oraz Republika Portugalska będą stopniowo znosiły różnicę, która występuje między podstawową stawką celną, określoną zgodnie z artykułami 4 i 10 Protokołu dodatkowego a Wspólną Taryfą Celną, w celu osiągnięcia, do dnia 1 stycznia 1993 roku, stawki celnej przewidzianej w Taryfie. Niniejsze zniesienie, w przypadku Hiszpanii, odbywać się będzie odpowiednio w etapach po: 10 %, 12,5 %, 15 %, 15 %, 12,5 %, 12,5 %, 12,5 % i 10 %. W przypadku Portugalii zniesienie odbywać się będzie odpowiednio w etapach po: 10 %, 10 %, 15 %, 15 %, 10 %, 10 %, 15 % i 15 %.
Od dnia 1 marca 1986 roku, w przypadku pozycji taryf, w odniesieniu do których podstawowe stawki celne nie różnią się o więcej niż 15 % w którymkolwiek kierunku od stawek zawartych we Wspólnej Taryfie Celnej lub ujednoliconej taryfie EWWiS, Królestwo Hiszpanii będzie stosować stawki Wspólnej Taryfy Celnej lub ujednoliconej taryfy EWWiS.
Od dnia 1 marca 1986 roku Republika Portugalska stosuje stawkę celną równą różnicy między podstawową stawką celną a stawką zawartą we Wspólnej Taryfie Celnej pomniejszonej o 10 %. Od dnia 1 stycznia 1987 roku, w przypadku pozycji taryf, w odniesieniu do których podstawowe stawki celne nie różnią się o więcej niż 15 % w którymkolwiek kierunku od stawek celnych zawartych we Wspólnej Taryfie Celnej lub ujednoliconej taryfie EWWiS, Portugalia będzie stosować stawki Wspólnej Taryfy Celnej lub ujednoliconej taryfy EWWiS.
W odniesieniu do produktów wymienionych w załączniku III pochodzących z Portugalii, Republika Islandii będzie postępować podobnie w celu osiągnięcia, do dnia 1 stycznia 1993 roku, stawek celnych przewidzianych w islandzkiej Taryfie Celnej.
Niniejsza wymiana listów zostanie zatwierdzona przez Umawiające się Strony zgodnie z ich procedurami wewnętrznymi.
Będę zobowiązany za potwierdzenie, że Rząd Republiki Islandii zgadza się z treścią niniejszego listu."
Mam zaszczyt potwierdzić akceptację treści Pańskiego listu przez mój Rząd.
Proszę przyjąć, Szanowny Panie, wyrazy mojego najgłębszego szacunku.
W imieniu Rządu Republiki Islandii
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK I
HISZPANIA
WTC nr pozycji | Wyszczególnienie |
21.05 | Zupy i buliony w formie płynnej, stałej lub sproszkowanej; złożone przetwory spożywcze homogenizowane: |
B. Złożone przetwory spożywcze homogenizowane | |
21.06 | Drożdże naturalne (aktywne lub nieaktywne); gotowe proszki do pieczenia: |
C. Gotowe proszki do pieczenia | |
21.07 | Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
G. Pozostałe: | |
I. Niezawierające tłuszczu z mleka lub zawierające w masie mniej niż 1,5 % tego tłuszczu: |
|
a) Niezawierające sacharozy lub zawierające wagowo mniej niż 5 % sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): |
|
ex 1. Niezawierające skrobi lub zawierające wagowo mniej niż 5 % skrobi: |
|
- Przetwory spożywcze stanowiące surogat mleka ludzkiego i używane do leczenia zmian metabolicznych u niemowląt oraz niektóre pozostałe przetwory spożywcze |
ZAŁĄCZNIK II
PORTUGALIA
WTC nr pozycji | Wyszczególnienie |
05.03 | Włosie końskie i jego odpadki, nawet w postaci jednej warstwy lub między dwiema warstwami innego materiału: |
B. Pozostałe | |
05.07 | Skóry i pozostałe części ptaków, z ich piórami lub puchem, pióra i części piór (z przyciętymi końcówkami lub nie) oraz puch, nie bardziej obrobione niż oczyszczone, zdezynfekowane lub zakonserwowane; proszek i odpadki z piór lub części piór: |
A. Pierze pościelowe; puch: | |
II. Pozostałe | |
B. Pozostałe | |
05.13 | Gąbki naturalne: |
B. Pozostałe | |
13.02 | Szelak, nasiona szelaka, pałeczki szelaka i inne formy szelaka; żywice naturalne, żywice, i balsamy: |
A. Żywice z drzew iglastych | |
13.03 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar i inne śluzy i zagęszczacze, pochodzące z produktów roślinnych: |
A. Soki i ekstrakty roślinne pochodzące z: | |
III. Gorzkni | |
IV. Lukrecji | |
V. Złocienia lub korzeni roślin zawierających rotenon | |
VI. Chmielu | |
VII. Mieszaniny ekstraktów roślinnych do produkcji napojów i przetworów spożywczych |
|
VIII. Pozostałych: | |
a) Lecznicze | |
B. Substancje pektynowe, pektyniany i pektany: | |
ex I. Suche: | |
- z wyjątkiem substancji pektynowych | |
ex II. Pozostałe: | |
- z wyjątkiem substancji pektynowych | |
C. Agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, pochodzące z produktów roślinnych: | |
I. Agar | |
II. Śluzy i zagęszczacze uzyskane z chleba świętojańskiego lub ziarna chleba świętojańskiego |
|
14.01 | Materiały roślinne używane głównie do wyplatania (na przykład słoma zbożowa, oczyszczona, bielona lub barwiona, wierzba wiciowa, trzcina, sitowie, trzcinopalma, bambus, rafia i łyko lipowe): |
A. Wierzba wiciowa: | |
II. Pozostałe | |
B. Słoma zbożowa, czyszczona, bielona lub barwiona | |
15.05 | Tłuszcz z wełny oraz substancje tłuszczowe otrzymane z niego (włącznie z lanoliną) |
15.06 | Pozostałe oleje i tłuszcze zwierzęce (w tym olej kopytkowy i tłuszcze z kości i odpadów) |
15.08 | Oleje roślinne i zwierzęce, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane lub polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane |
15.10 | Kwasy tłuszczowe; kwaśne oleje z rafinacji; alkohole tłuszczowe: |
A. Kwas stearynowy | |
B. Kwas oleinowy | |
ex C. Pozostałe kwasy tłuszczowe; kwaśne oleje z rafinacji | |
- z wyjątkiem produktów uzyskanych z drewna sosnowego, o zawartości kwasu tłuszczowego wagowo 90 % lub więcej |
|
D. Alkohole tłuszczowe | |
15.11 | Gliceryna i ługi glicerynowe |
15.15 | Spermacet, surowy, prasowany lub rafinowany, barwiony lub nie; wosk pszczeli i pozostałe woski owadów, barwione lub nie: |
A. Spermacet, surowy, prasowany lub rafinowany, barwiony lub nie |
|
B. Wosk pszczeli i pozostałe woski owadów, barwione lub nie: |
|
II. Pozostałe | |
15.16 | Woski roślinne, barwione lub nie: |
B. Pozostałe | |
15.17 | Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych: |
A. Degras | |
18.03 | Pasta kakaowa (luzem lub w blokach), nawet odtłuszczona |
18.04 | Masło kakaowe (tłuszcz lub olej) |
18.05 | Proszek kakaowy, niesłodzony |
21.02 | Ekstrakty, esencje lub koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów; cykoria palona i pozostałe prażone surogaty i ekstrakty kawy, ich esencje i koncentraty: |
A. Ekstrakty, esencje lub koncentraty kawy i przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów |
|
B. Ekstrakty, esencje lub koncentraty herbaty lub herbaty paragwajskiej i przetwory na bazie tych produktów, esencji lub koncentratów |
|
C. Cykoria palona i inne palone surogaty kawy: | |
I. Cykoria palona | |
D. Ekstrakty, esencje i koncentraty z cykorii palonej i innych palonych surogatów kawy: |
|
I. Z cykorii palone | |
21.03 | Mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda |
21.05 | Zupy i buliony, w formie płynnej, stałej lub sproszkowanej; złożone przetwory spożywcze homogenizowane: |
B. Złożone przetwory spożywcze homogenizowane | |
21.06 | Drożdże naturalne (aktywne lub nieaktywne); gotowe proszki do pieczenia: |
A. Aktywne drożdże naturalne: | |
I. Kultury drożdży | |
III. Pozostałe | |
C. Gotowe proszki do pieczenia | |
21.07 | Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
G. Pozostałe: | |
I. Niezawierające tłuszczów z mleka lub zawierające wagowo mniej niż 1,5 % takich tłuszczów: |
|
a) Niezawierające cukru trzcinowego lub zawierające wagowo mniej niż 5 % cukru trzcinowego (włączając cukier inwertowany określany jako cukier trzcinowy): |
|
ex 1. Niezawierające skrobi lub zawierające wagowo mniej niż 5 % skrobi: |
|
- z wyjątkiem hydrolizatów proteinowych i autolizatów drożdżowych |
|
22.01 | Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane; lód i śnieg: |
A. Wody mineralne, naturalne lub sztuczne; wody gazowane | |
22.02 | Lemoniady, aromatyzowane wody mineralne i aromatyzowane wody gazowane oraz pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyjątkiem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją nr 20.07: |
ex A. Niezawierające mleka lub tłuszczu z mleka: | |
- niezawierające cukru (sacharozy lub cukru inwertowanego) |
|
22.08 | Alkohol etylowy lub alkohole obojętne, nieskażone, o mocy alkoholu wynoszącej 80 % obj. lub więcej; alkohole skażone (w tym alkohol etylowy i alkohol obojętny) o dowolnej mocy: |
ex A. Alkohole skażone (w tym alkohol etylowy i alkohole obojętne) o dowolnej mocy: |
|
- inne niż uzyskiwane z produktów rolnych wymienionych w załączniku II do Traktatu EWG |
|
ex B. Alkohol etylowy lub alkohole obojętne, nieskażone, o mocy alkoholu 80 % obj. lub więcej: |
|
- inne niż uzyskane z produktów rolnych wymienionych w załączniku II do Traktatu EWG |
|
22.09 | Wyroby spirytusowe (inne niż te objęte pozycją nr 22.08); likiery i pozostałe napoje alkoholowe; złożone produkty alkoholowe (znane jako "Ekstrakty skoncentrowane") do produkcji napojów: |
A. Wyroby spirytusowe (inne niż alkohole objęte pozycją nr 22.08), w pojemnikach zawierających: |
|
ex I. Dwa litry lub mniej: | |
- inne niż otrzymane z produktów rolnych wymienionych w załączniku II do Traktatu EWG |
|
ex II. Więcej niż dwa litry: | |
- inne niż otrzymane z produktów rolnych wymienionych w załączniku II do Traktatu EWG |
|
B. Złożone produkty alkoholowe (znane jako "Ekstrakty skoncentrowane") do produkcji napojów: |
|
II. Pozostałe | |
C. Napoje alkoholowe: | |
I. Rum, arak i tafia | |
II. Gin | |
III. Whisky | |
IV. Wódka o mocy alkoholu wynoszącej 45,4 % obj. lub mniej oraz napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów) |
|
V. Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | |
ex a) Dwa litry lub mniej: | |
- z wyłączeniem tych, które zawierają jaja lub żółtka jaj i/lub cukier (sacharozę lub cukier inwertowany) |
|
ex b) Więcej niż dwa litry: | |
- z wyłączeniem tych, które zawierają jaja lub żółtka jaj i/lub cukier (cukier trzcinowy lub cukier inwertowany) |
|
24.02 | Gotowy tytoń; ekstrakty i esencje tytoniowe |
ZAŁĄCZNIK III
PORTUGALIA
nr pozycji wg islandzkiej Taryfy Celnej | Wyszczególnienie |
05.04.00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (innych niż ryby), całe i w kawałkach |
05.15.00 | Produkty zwierzęce niewyszczególnione ani nieuwzględnione w innych pozycjach, padłe zwierzęta z rozdziału 1 rozdziału 3, nienadające się do spożycia przez ludzi |
14.02.00 | Materiały roślinne, nawet w postaci warstwy lub między dwiema warstwami innego materiału, używane głównie do wyściełania lub wypychania (na przykład kapok, włosie roślinne i trawa morska) |
14.03.00 | Materiały roślinne używane głównie do produkcji szczotek lub mioteł (na przykład sorgo, piassawa, perz i korzeń ryżowy) nawet w kłębkach lub wiązkach |
14.05.00 | Produkty roślinne nigdzie indziej niewyszczególnione ani nieuwzględnione |
15.04.10 | Olej z wątrób rybich |
15.04.20 | Inne oleje i tłuszcze z ryb |
15.04.30 | Oleje i tłuszcze z ssaków morskich |
15.05.00 | Tłuszcz z wełny i otrzymane z niego substancje tłuszczowe (w tym lanolina) |
15.06.00 | Inne oleje i tłuszcze zwierzęce (w tym olej kopytkowy i tłuszcze z kości i odpadów) |
15.12.09 | Oleje zwierzęce |
16.03.00 | Ekstrakty mięsne i soki mięsne; ekstrakty z ryb |
20.02.01 | Przecier pomidorowy |
21.03.00 | Mączka z gorczycy i gotowa musztarda |
21.04.00 | Sosy; mieszane przyprawy i mieszane przyprawy korzenne |
21.05.29 | Inne złożone homogenizowane przetwory spożywcze |
22.01.01 | Wody mineralne i pozostałe wody gazowane |
22.08.00 | Alkohol etylowy lub alkohole obojętne, nieskażone, o mocy alkoholu wynoszącej 80 % obj. lub więcej; skażone alkohole (w tym alkohol etylowy i alkohole obojętne) o dowolnej mocy |
23.01.10 | Mąki i mączki mięsne lub z odpadów, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki |
23.01.20 | Mąki i mączki z ryb, skorupiaków lub mięczaków, nienadające się do spożycia przez ludzi |
24.02.32 | Tabaka |
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.1986.328.50 |
Rodzaj: | Umowa międzynarodowa |
Tytuł: | Islandia-Europejska Wspólnota Gospodarcza. Porozumienie w formie wymiany listów dotyczące produktów nierolnych i przetworzonych produktów rolnych nieobjętych Porozumieniem. Bruksela.1986.07.14. |
Data aktu: | 14/07/1986 |
Data ogłoszenia: | 22/11/1986 |
Data wejścia w życie: | 01/05/2004, 01/03/1986 |