WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TOWAROWYMI
Nr kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna |
Ilość (w tonach) |
Wysokość kaucji |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
094101 | 0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone: | 13.500 (łącznie z poz. 0210) | 200 EUR/t | |
- Świeże lub schłodzone: | |||||
0203 11 | - - Tusze i półtusze: | ||||
0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych | 0 | |||
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: | ||||
- - - Ze świń domowych: | |||||
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 0 | |||
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 0 | |||
0203 19 | - - Pozostałe: | ||||
- - - Ze świń domowych: | |||||
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 0 | |||
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 0 | |||
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 0 | |||
- - - - Pozostałe: | |||||
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości | 0 | |||
0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- Zamrożone: | |||||
0203 21 | - - Tusze i półtusze: | ||||
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych | 0 | |||
0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: | ||||
- - - Ze świń domowych: | |||||
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 0 | |||
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 0 | |||
0203 29 | - - Pozostałe: | ||||
- - - Ze świń domowych: | |||||
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 0 | |||
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 0 | |||
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 0 | |||
- - - - Pozostałe: | |||||
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości | 0 | |||
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
094102 | 0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone: | 9.000 | 200 EUR/t | |
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: | |||||
0207 11 |
- - Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone: |
||||
0207 11 10 0 |
- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" |
0 | |||
0207 11 30 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" |
0 | |||
0207 11 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej zgłaszane |
0 | |||
0207 12 | - - Niecięte na kawałki, zamrożone: | ||||
0207 12 10 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" |
0 | |||
0207 12 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej zgłaszane |
0 | |||
0207 13 |
- - Kawałki i podroby, świeże lub schłodzone: |
||||
- - - Kawałki: | |||||
0207 13 10 0 | - - - - Bez kości | 0 | |||
- - - - Z kośćmi: | |||||
0207 13 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 0 | |||
0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 | |||
0207 13 40 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0 | |||
0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 0 | |||
0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 0 | |||
0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - Podroby: | |||||
0207 13 91 0 | - - - - Wątróbki | 0 | |||
0207 13 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
0207 14 | - - Kawałki i podroby, zamrożone: | ||||
- - - Kawałki: | |||||
0207 14 10 0 | - - - - Bez kości | 0 | |||
- - - - Z kośćmi: | |||||
0207 14 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 0 | |||
0207 14 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 | |||
0207 14 40 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0 | |||
0207 14 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 0 | |||
0207 14 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 0 | |||
0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - Podroby: | |||||
0207 14 91 0 | - - - - Wątróbki | 0 | |||
0207 14 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
- Z indyków: | |||||
0207 24 |
- - Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone: |
||||
0207 24 10 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" |
0 | |||
0207 24 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej zgłaszane |
0 | |||
0207 25 | - - Niecięte na kawałki, zamrożone: | ||||
0207 25 10 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" |
0 | |||
0207 25 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej zgłaszane |
0 | |||
0207 26 |
- - Kawałki i podroby, świeże lub schłodzone: |
||||
- - - Kawałki: | |||||
0207 26 10 0 | - - - - Bez kości | 0 | |||
- - - - Z kośćmi: | |||||
0207 26 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 0 | |||
0207 26 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 | |||
0207 26 40 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0 | |||
0207 26 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 0 | |||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||||
0207 26 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | 0 | |||
0207 26 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
0207 26 80 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - Podroby: | |||||
0207 26 91 0 | - - - - Wątróbki | 0 | |||
0207 26 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
0207 27 | - - Kawałki i podroby, zamrożone: | ||||
- - - Kawałki: | |||||
0207 27 10 0 | - - - - Bez kości | 0 | |||
- - - - Z kośćmi: | |||||
0207 27 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 0 | |||
0207 27 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 | |||
0207 27 40 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0 | |||
0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 0 | |||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||||
0207 27 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | 0 | |||
0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - Podroby: | |||||
0207 27 91 0 | - - - - Wątróbki | 0 | |||
0207 27 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
- Z kaczek, gęsi lub perliczek: | |||||
0207 32 |
- - Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone: |
||||
- - - Z kaczek: | |||||
0207 32 11 0 |
- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" |
0 | |||
0207 32 15 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" |
0 | |||
0207 32 19 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej zgłaszane |
0 | |||
- - - Z gęsi: | |||||
0207 32 51 0 |
- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" |
0 | |||
0207 32 59 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej zgłaszane |
0 | |||
0207 32 90 0 | - - - Z perliczek | 0 | |||
0207 33 | - - Niecięte na kawałki, zamrożone: | ||||
- - - Z kaczek: | |||||
0207 33 11 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" |
0 | |||
0207 33 19 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej zgłaszane |
0 | |||
- - - Z gęsi: | |||||
0207 33 51 0 |
- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" |
0 | |||
0207 33 59 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej zgłaszane |
0 | |||
0207 33 90 0 | - - - Z perliczek | 0 | |||
0207 35 | - - Pozostałe, świeże lub schłodzone: | ||||
- - - Kawałki: | |||||
- - - - Bez kości: | |||||
0207 35 11 0 | - - - - - Z gęsi | 0 | |||
0207 35 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 | |||
- - - - Z kośćmi: | |||||
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | |||||
0207 35 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 0 | |||
0207 35 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 | |||
0207 35 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 0 | |||
0207 35 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 | |||
0207 35 41 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0 | |||
- - - - - Piersi i ich kawałki: | |||||
0207 35 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 | |||
0207 35 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 | |||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||||
0207 35 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 | |||
0207 35 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 | |||
0207 35 71 0 | - - - - - Tusze gęsie lub kacze | 0 | |||
0207 35 79 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - Podroby: | |||||
0207 35 91 0 |
- - - - Wątróbki drobiowe, inne niż wątróbki otłuszczone |
0 | |||
0207 35 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
0207 36 | - - Pozostałe, zamrożone: | ||||
- - - Kawałki: | |||||
- - - - Bez kości: | |||||
0207 36 11 0 | - - - - - Z gęsi | 0 | |||
0207 36 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 | |||
- - - - Z kośćmi: | |||||
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | |||||
0207 36 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 0 | |||
0207 36 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 | |||
0207 36 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 0 | |||
0207 36 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 | |||
0207 36 41 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0 | |||
- - - - - Piersi i ich kawałki: | |||||
0207 36 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 | |||
0207 36 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 | |||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||||
0207 36 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 | |||
0207 36 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 | |||
0207 36 71 0 | - - - - - Tusze gęsie lub kacze | 0 | |||
0207 36 79 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - Podroby: | |||||
- - - - Wątróbki: | |||||
0207 36 89 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
0207 36 90 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
094101 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów: | 13.500 (łącznie z poz. 0203) | 200 EUR/t | |
- Mięso ze świń: | |||||
0210 11 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: | ||||
- - - Ze świń domowych: | |||||
- - - - Solone lub w solance: | |||||
0210 11 11 0 | - - - - - Szynki i ich kawałki | 0 | |||
0210 11 19 0 | - - - - - Łopatki i ich kawałki | 0 | |||
- - - - Suszone lub wędzone: | |||||
0210 11 31 0 | - - - - - Szynki i ich kawałki | 0 | |||
0210 11 39 0 | - - - - - Łopatki i ich kawałki | 0 | |||
0210 12 | - - Boczek i jego kawałki: | ||||
- - - Ze świń domowych: | |||||
0210 12 11 0 | - - - - Solony lub w solance | 0 | |||
0210 12 19 0 | - - - - Suszony lub wędzony | 0 | |||
0210 19 | - - Pozostałe: | ||||
- - - Ze świń domowych: | |||||
- - - - Solone lub w solance: | |||||
0210 19 10 0 | - - - - - Bok bekonowy lub szpencer | 0 | |||
0210 19 20 0 | - - - - - Bok trzyćwierciowy lub środki | 0 | |||
0210 19 30 0 | - - - - - Przodki i ich kawałki | 0 | |||
0210 19 40 0 | - - - - - Schaby i ich kawałki | 0 | |||
- - - - - Pozostałe: | |||||
0210 19 51 0 | - - - - - - Bez kości | 0 | |||
0210 19 59 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - Suszone lub wędzone: | |||||
0210 19 60 0 | - - - - - Przodki i ich kawałki | 0 | |||
0210 19 70 0 | - - - - - Schaby i ich kawałki | 0 | |||
- - - - - Pozostałe: | |||||
0210 19 81 0 | - - - - - - Bez kości | 0 | |||
0210 19 89 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
094103 | 0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: | 2.250 | 350 EUR/t | |
0405 10 | - Masło: | ||||
- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy: |
|||||
- - - Masło naturalne: | |||||
0405 10 11 0 |
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
0 | |||
0405 10 19 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
0405 10 30 0 | - - - Masło odtwarzane | 0 | |||
0405 10 50 0 | - - - Masło z serwatki | 0 | |||
0405 10 90 0 | - - Pozostałe | 0 | |||
0405 20 | - Produkty mleczarskie do smarowania: | ||||
0405 20 90 0 |
- - O zawartości tłuszczu większej niż 75% masy, ale mniejszej niż 80% masy |
0 | |||
094104 | 0406 | Sery i twarogi: | 4.050 | 350 EUR/t | |
0406 10 |
- Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg: |
||||
0406 10 20 0 |
- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy |
0 | |||
0406 10 80 0 | - - Pozostały | 0 | |||
0406 20 |
- Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów: |
||||
0406 20 10 0 |
- - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami |
0 | |||
0406 20 90 0 | - - Pozostały | 0 | |||
0406 30 |
- Ser przetworzony (ser topiony), inny niż tarty lub proszkowany: |
||||
0406 30 10 0 |
- - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyére i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); pakowany do sprzedaży detalicznej, o zawartości tłuszczu w suchej masie nieprzekraczającej 56% masy |
0 | |||
- - Pozostały: | |||||
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36% masy i o zawartości tłuszczu w suchej masie: |
|||||
0406 30 31 0 | - - - - Nieprzekraczającej 48% masy | 0 | |||
0406 30 39 0 | - - - - Przekraczającej 48% masy | 0 | |||
0406 30 90 0 |
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 36% masy |
0 | |||
0406 40 | - Ser z przerostami niebieskiej pleśni: | ||||
0406 40 10 0 | - - Roquefort | 0 | |||
0406 40 50 0 | - - Gorgonzola | 0 | |||
0406 40 90 0 | - - Pozostały | 0 | |||
0406 90 | - Pozostałe sery: | ||||
0406 90 01 0 | - - Do przetworzenia (topienia) | 0 | |||
- - Pozostałe: | |||||
- - - Emmentaler, Gruyére, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell: |
|||||
0406 90 02 0 |
- - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 401,85 EUR, ale nieprzekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej |
0 | |||
0406 90 03 0 |
- - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej |
0 | |||
0406 90 04 0 |
- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej, ale nieprzekraczającej 5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, ale nieprzekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej |
0 | |||
0406 90 05 0 |
- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej |
0 | |||
0406 90 06 0 |
- - - - Kawałki bez skórki, o masie netto nie większej niż 450 g i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 499,67 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej, pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w opakowaniach, na których znajduje się przynajmniej opis sera, zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz kraj producenta |
0 | |||
- - - - Pozostałe: | |||||
0406 90 13 0 | - - - - - Emmentaler | 0 | |||
0406 90 15 0 | - - - - - Gruyére, Sbrinz | 0 | |||
0406 90 17 0 | - - - - - Bergkäse, Appenzell | 0 | |||
0406 90 18 0 |
- - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Téte de Moine |
0 | |||
0406 90 19 0 |
- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami |
0 | |||
0406 90 21 0 | - - - Cheddar | 0 | |||
0406 90 23 0 | - - - Edam | 0 | |||
0406 90 25 0 | - - - Tilsit | 0 | |||
0406 90 27 0 | - - - Butterkäse | 0 | |||
0406 90 29 0 | - - - Kashkaval | 0 | |||
- - - Feta: | |||||
0406 90 31 0 |
- - - - Z mleka owiec lub mleka bawołów, w pojemnikach zawierających solankę lub w butelkach z owczej lub koziej skóry |
0 | |||
0406 90 33 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
0406 90 35 0 | - - - Kefalo-Tyri | 0 | |||
0406 90 37 0 | - - - Finlandia | 0 | |||
0406 90 39 0 | - - - Jarlsberg | 0 | |||
- - - Pozostałe: | |||||
0406 90 50 0 |
- - - - Ser z mleka owiec lub mleka bawołów, w pojemnikach zawierających solankę lub w butelkach z owczej lub koziej skóry |
0 | |||
- - - - Pozostałe: | |||||
- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy i o zawartości wody, w substancji beztłuszczowej: |
|||||
- - - - - - Nieprzekraczającej 47% masy: | |||||
0406 90 61 0 |
- - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano |
0 | |||
0406 90 63 0 | - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino | 0 | |||
0406 90 69 0 | - - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej 72% masy: |
|||||
0406 90 73 0 | - - - - - - - Provolone | 0 | |||
0406 90 75 0 |
- - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano |
0 | |||
0406 90 76 0 |
- - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samso |
0 | |||
0406 90 78 0 | - - - - - - - Gouda | 0 | |||
0406 90 79 0 |
- - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio |
0 | |||
0406 90 81 0 |
- - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey |
0 | |||
0406 90 82 0 | - - - - - - - Camembert | 0 | |||
0406 90 84 0 | - - - - - - - Brie | 0 | |||
0406 90 85 0 | - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri | 0 | |||
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w substancji beztłuszczowej: |
|||||
0406 90 86 0 |
- - - - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej 52% masy |
0 | |||
0406 90 87 0 |
- - - - - - - - Przekraczającej 52% masy, ale nieprzekraczającej 62% masy |
0 | |||
0406 90 88 0 |
- - - - - - - - Przekraczającej 62% masy, ale nieprzekraczającej 72% masy |
0 | |||
0406 90 93 0 | - - - - - - Przekraczającej 72% masy | 0 | |||
0406 90 99 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
094119 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone: | 2.880 | 50 EUR/t | |
0707 00 05 | - Ogórki: | ||||
0707 00 05 1 | - - Od 1 stycznia do końca lutego | 0 | |||
0707 00 05 3 | - - Od 1 marca do 30 kwietnia | 0 | |||
094120 | 0810 | Pozostałe owoce, świeże: | 0 | 380 | 50 EUR/t |
0810 10 00 | - Truskawki i poziomki: | ||||
0810 10 00 1 | - - Od 1 stycznia do 30 kwietnia | ||||
ex 0810 10 00 1 | Truskawki | ||||
094106 | 1101 00 | Mąka pszenna lub z meslin: | 4.500 | 30 EUR/t | |
- Mąka pszenna: | |||||
1101 00 11 0 | - - Z pszenicy durum | 0 | |||
1101 00 15 0 | - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza | 0 | |||
1101 00 90 0 | - Mąka z meslin | 0 | |||
1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin: | 30 EUR/t | |||
1102 10 00 0 | - Mąka żytnia | 0 | |||
1102 20 | - Mąka kukurydziana: | ||||
1102 20 10 0 |
- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy |
0 | |||
1102 20 90 0 | - - Pozostała | 0 | |||
1102 30 00 0 | - Mąka ryżowa | 0 | |||
1102 90 | - Pozostałe: | ||||
1102 90 10 0 | - - Mąka jęczmienna | 0 | |||
1102 90 30 0 | - - Mąka owsiana | 0 | |||
1102 90 90 0 | - - Pozostałe | 0 | |||
094107 | 1107 | Słód, nawet palony: | 15.000 | 30 EUR/t | |
1107 10 | - Niepalony: | ||||
- - Z pszenicy: | |||||
1107 10 11 0 | - - - W postaci mąki | 0 | |||
1107 10 19 0 | - - - Pozostały | 0 | |||
- - Pozostały: | |||||
1107 10 91 0 | - - - W postaci mąki | 0 | |||
1107 10 99 0 | - - - Pozostały | 0 | |||
1107 20 00 0 | - Palony | 0 | |||
094108 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: | 10.667 | 30 EUR/t | |
1205 10 |
- Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego: |
||||
1205 10 90 0 | - - Pozostałe | 15 | |||
1205 90 00 | - Pozostałe: | ||||
1205 90 00 9 | - - Pozostałe | 15 | |||
094109 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów: | 450 (łącznie z poz. 1602 41, 42, 49) | 200 EUR/t | |
1601 00 10 0 | - Z wątroby | 0 | |||
- Pozostałe: | |||||
1601 00 91 0 |
- - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane |
0 | |||
1601 00 99 0 | - - Pozostałe | 0 | |||
094110 | 1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane: | 450 | 200 EUR/t | |
- Z drobiu objętego pozycją 0105: | |||||
1602 32 | - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus: | ||||
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów, drobiowych1: |
|||||
1602 32 11 0 | - - - - Niegotowane | 0 | |||
1602 32 19 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
1602 32 30 0 |
- - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa lub podrobów, drobiowych1: |
0 | |||
1602 32 90 0 | - - - Pozostałe | 0 | |||
1602 39 | - - Pozostałe: | ||||
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów, drobiowych1: |
|||||
1602 39 21 0 | - - - - Niegotowane | 0 | |||
1602 39 29 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
1602 39 40 0 |
- - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa lub podrobów, drobiowych1 |
0 | |||
1602 39 80 0 | - - - Pozostałe | 0 | |||
094109 | - Ze świń: | 450 (łącznie z poz. 1601 00) | 200 EUR/t | ||
1602 41 | - - Szynki i ich części: | ||||
1602 41 10 0 | - - - Ze świń domowych | 0 | |||
1602 41 90 0 | - - - Pozostałe | 0 | |||
1602 42 | - - Łopatki i ich części: | ||||
1602 42 10 0 | - - - Ze świń domowych | 0 | |||
1602 42 90 0 | - - - Pozostałe | 0 | |||
1602 49 | - - Pozostałe, włącznie z mieszankami: | ||||
- - - Ze świń domowych: | |||||
- - - - Zawierające 80% masy lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
|||||
1602 49 11 0 |
- - - - - Schaby (z wyłączeniem karkowych) i ich części, włącznie z mieszankami schabów lub szynek |
0 | |||
1602 49 13 0 |
- - - - - Karki i ich części, włącznie z mieszankami obojczyków i łopatek |
0 | |||
1602 49 15 0 |
- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części |
0 | |||
1602 49 19 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
1602 49 30 0 |
- - - - Zawierające 40% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
0 | |||
1602 49 50 0 |
- - - - Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
0 | |||
1602 49 90 0 | - - - Pozostałe | 0 | |||
094112 | 1704 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao: | 3.000 | 100 EUR/t | |
1704 10 | - Guma do żucia, nawet pokryta cukrem: | ||||
- - Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): |
|||||
1704 10 11 0 | - - - Guma w paskach | 4,2 | |||
1704 10 19 0 | - - - Pozostała | 5,6 | |||
- - Zawierająca 60% masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): |
|||||
1704 10 91 0 | - - - Guma w paskach | 2,8 | |||
1704 10 99 0 | - - - Pozostała | 5,6 | |||
1704 90 | - Pozostałe: | ||||
1704 90 30 0 | - - Biała czekolada | 9,1 | |||
- - Pozostałe: | |||||
1704 90 55 0 |
- - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu |
4,2 | |||
1704 90 61 0 | - - - Wyroby pokryte cukrem | ||||
ex 1704 90 61 0 | Zawierające mniej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 24,5* | |||
- - - Pozostałe: | |||||
1704 90 71 0 |
- - - - Cukierki z masy gotowanej, nawet nadziewane |
17,5* | |||
1704 90 75 0 | - - - - Toffi, karmelki i podobne cukierki | 17,5* | |||
- - - - Pozostałe: | |||||
1704 90 99 0 | - - - - - Pozostałe | ||||
ex 1704 90 99 0 | Zawierające nie więcej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 17,5* | |||
094113 | 1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: | 6.667 | 100 EUR/t | |
1806 10 |
- Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
||||
1806 10 20 0 |
- - Zawierający 5% masy lub więcej, ale mniej niż 65% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza |
10,5 | |||
1806 20 |
- Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg: |
||||
1806 20 10 0 |
- - Zawierające 31% masy lub więcej masła kakaowego lub zawierające 31% masy lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie |
14 | |||
1806 20 30 0 |
- - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 31% masy masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie |
14 | |||
- - Pozostałe: | |||||
1806 20 50 0 |
- - - Zawierające 18% masy lub więcej masła kakaowego |
14 | |||
1806 20 70 0 | - - - Okruchy czekolady mlecznej | 14 | |||
1806 20 80 0 | - - - Polewa czekoladowa smakowa | 14 | |||
1806 20 95 0 | - - - Pozostałe | 15,4* | |||
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach: |
|||||
1806 31 00 0 | - - Nadziewane | 25,9* | |||
1806 32 | - - Bez nadzienia: | ||||
1806 32 10 0 | - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów | 25,9* | |||
1806 32 90 0 | - - - Pozostałe | 25,9* | |||
1806 90 | - Pozostałe: | ||||
- - Czekolada i wyroby czekoladowe: | |||||
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem: | |||||
1806 90 11 0 | - - - - Zawierające alkohol | 25,9* | |||
1806 90 19 0 | - - - - Pozostałe | 25,9* | |||
- - - Pozostałe: | |||||
1806 90 31 0 | - - - - Z nadzieniem | 25,9* | |||
1806 90 39 0 | - - - - Bez nadzienia | 25,9* | |||
1806 90 50 0 |
- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao |
25,9* | |||
1806 90 60 0 | - - Wyroby do smarowania zawierające kakao | 25,9* | |||
1806 90 70 0 |
- - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów |
25,9* | |||
1806 90 90 0 | - - Pozostałe | 25,9* | |||
094114 | 1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: | 3.333 | 100 EUR/t | |
1905 10 00 0 | - Chleb chrupki | 19,6 | |||
1905 20 | - Piernik z dodatkiem imbiru i podobne: | ||||
1905 20 10 0 |
- - Zawierający mniej niż 30% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) |
19,6* | |||
1905 20 30 0 |
- - Zawierający 30% masy lub więcej, ale mniej niż 50% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) |
19,6* | |||
1905 20 90 0 |
- - Zawierający 50% masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) |
19,6* | |||
- Słodkie herbatniki; gofry i wafle: | |||||
1905 31 | - - Słodkie herbatniki: | ||||
- - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą, lub innymi przetworami zawierającymi kakao: |
|||||
1905 31 11 0 |
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 85 g |
23,1* | |||
1905 31 19 0 | - - - - Pozostałe | 23,1* | |||
- - - Pozostałe: | |||||
1905 31 30 0 |
- - - - Zawierające 8% masy tłuszczu z mleka lub więcej |
23,1* | |||
- - - - Pozostałe: | |||||
1905 31 91 0 | - - - - - Herbatniki kanapkowe | 23,1* | |||
1905 31 99 0 | - - - - - Pozostałe | 23,1* | |||
1905 32 | - - Gofry i wafle: | ||||
1905 32 05 0 |
- - - O zawartości wody przekraczającej 10% masy |
19,6* | |||
- - - Pozostałe: | |||||
- - - - Pozostałe: | |||||
1905 32 91 0 | - - - - - Solone, nawet z nadzieniem | 19,6* | |||
1905 32 99 0 | - - - - Pozostałe | 23,1* | |||
1905 40 | - Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty: | ||||
1905 40 10 0 | - - Sucharki | 19,6* | |||
1905 40 90 0 | - - Pozostałe | 19,6* | |||
1905 90 | - Pozostałe: | ||||
1905 90 10 0 | - - Mace | 14 | |||
1905 90 20 0 |
- - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby |
14 | |||
- - Pozostałe: | |||||
1905 90 30 0 |
- - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu |
14* | |||
1905 90 45 0 | - - - Herbatniki | 14* | |||
1905 90 55 0 |
- - - Produkty wytłaczane lub ekspandowane, pikantne lub solone |
14 | |||
- - - Pozostałe: | |||||
1905 90 60 0 | - - - - Z dodatkiem środka słodzącego | 23,1* | |||
1905 90 90 0 | - - - - Pozostałe | 19,6 | |||
094115 | 2201 | Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg: | 500 | 100 EUR/t | |
2201 10 | - Wody mineralne i wody gazowane: | ||||
- - Wody mineralne naturalne: | |||||
2201 10 11 0 | - - - Nienasycone dwutlenkiem węgla | 14 | |||
2201 10 19 0 | - - - Pozostałe | 14 | |||
2201 10 90 0 | - - Pozostałe | 14 | |||
2201 90 00 0 | - Pozostałe | 14 | |||
094121 | 2204 | Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009: | 150.000** | 2,5 EUR/hl | |
2204 10 | - Wino musujące: | ||||
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.: |
|||||
2204 10 11 | - - - Szampan: | ||||
2204 10 11 1 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 22% obj. |
0 | |||
2204 10 19 | - - - Pozostałe: | ||||
2204 10 19 1 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 22% obj. |
0 | |||
- - Pozostałe: | |||||
2204 10 91 0 | - - - Asti spumante | 0 | |||
2204 10 99 0 | - - - Pozostałe | 0 | |||
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: |
|||||
2204 21 |
- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej: |
||||
2204 21 10 |
- - - Wina, inne niż objęte podpozycją 2204 10, w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane w inny sposób, pozostające w wyniku obecności ditlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: |
||||
2204 21 10 1 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 22% obj. |
0 | |||
- - - Pozostałe: | |||||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 13% obj.: |
|||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|||||
- - - - - - Białe: | |||||
2204 21 11 0 | - - - - - - - Alsace | 0 | |||
2204 21 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 0 | |||
2204 21 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 0 | |||
2204 21 17 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 0 | |||
2204 21 18 0 | - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer | 0 | |||
2204 21 19 0 | - - - - - - - Pfalz | 0 | |||
2204 21 22 0 | - - - - - - - Rheinhessen | 0 | |||
2204 21 24 0 | - - - - - - - Lazio (Latium) | 0 | |||
2204 21 26 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 0 | |||
2204 21 27 0 | - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli | 0 | |||
2204 21 28 0 | - - - - - - - Veneto | 0 | |||
2204 21 32 0 | - - - - - - - Vinho Verde | 0 | |||
2204 21 34 0 | - - - - - - - Penedés | 0 | |||
2204 21 36 0 | - - - - - - - Rioja | 0 | |||
2204 21 37 0 | - - - - - - - Valencia | 0 | |||
2204 21 38 0 | - - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - - - Pozostałe: | |||||
2204 21 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 0 | |||
2204 21 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 0 | |||
2204 21 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 0 | |||
2204 21 46 0 | - - - - - - - Côtes du Rhône | 0 | |||
2204 21 47 0 | - - - - - - - Languedoc-Rousillon | 0 | |||
2204 21 48 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 0 | |||
2204 21 62 0 | - - - - - - - Piemonte (Piemont) | 0 | |||
2204 21 66 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 0 | |||
2204 21 67 0 | - - - - - - - Trentino i Alto Adige | 0 | |||
2204 21 68 0 | - - - - - - - Veneto | 0 | |||
2204 21 69 0 | - - - - - - - Dâo, Bairrada i Douro | 0 | |||
2204 21 71 0 | - - - - - - - Navarra | 0 | |||
2204 21 74 0 | - - - - - - - Penedés | 0 | |||
2204 21 76 0 | - - - - - - - Rioja | 0 | |||
2204 21 77 0 | - - - - - - - Valdepenas | 0 | |||
2204 21 78 0 | - - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - - Pozostałe: | |||||
2204 21 79 0 | - - - - - - Białe | 0 | |||
2204 21 80 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13% obj., ale nieprzekraczającej 15% obj.: |
|||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|||||
2204 21 81 0 | - - - - - - Białe | 0 | |||
2204 21 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - - Pozostałe: | |||||
2204 21 83 0 | - - - - - - Białe | 0 | |||
2204 21 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.: |
|||||
2204 21 87 0 | - - - - - Marsala | 0 | |||
2204 21 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 0 | |||
2204 21 89 0 | - - - - - Port | 0 | |||
2204 21 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal muscatel | 0 | |||
2204 21 92 0 | - - - - - Sherry | 0 | |||
2204 21 93 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 0 | |||
2204 21 94 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj.: |
|||||
2204 21 95 0 | - - - - - Port | 0 | |||
2204 21 96 0 | - - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel | 0 | |||
2204 21 97 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 0 | |||
2204 21 98 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
2204 29 | - - Pozostałe: | ||||
2204 29 10 |
- - - Wina, inne niż objęte podpozycją 2204 10, w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane w inny sposób, pozostające w wyniku obecności ditlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: |
||||
2204 29 10 1 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 22% obj. |
0 | |||
- - - Pozostałe: | |||||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 13% obj.: |
|||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|||||
- - - - - - Białe: | |||||
2204 29 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 0 | |||
2204 29 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 0 | |||
2204 29 17 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 0 | |||
2204 29 18 0 | - - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - - - Pozostałe: | |||||
2204 29 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 0 | |||
2204 29 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 0 | |||
2204 29 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 0 | |||
2204 29 46 0 | - - - - - - - Côtes du Rhône | 0 | |||
2204 29 47 0 | - - - - - - - Languedoc-Roussillon | 0 | |||
2204 29 48 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 0 | |||
2204 29 58 0 | - - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - - Pozostałe: | |||||
- - - - - - Białe: | |||||
2204 29 62 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 0 | |||
2204 29 64 0 | - - - - - - - Veneto | 0 | |||
2204 29 65 0 | - - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - - - Pozostałe: | |||||
2204 29 71 0 | - - - - - - - Puglia (Apuglia) | 0 | |||
2204 29 72 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 0 | |||
2204 29 75 0 | - - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13% obj., ale nieprzekraczającej 15% obj.: |
|||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|||||
2204 29 81 0 | - - - - - - Białe | 0 | |||
2204 29 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - - Pozostałe: | |||||
2204 29 83 0 | - - - - - - Białe | 0 | |||
2204 29 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.: |
|||||
2204 29 87 0 | - - - - - Marsala | 0 | |||
2204 29 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 0 | |||
2204 29 89 0 | - - - - - Port | 0 | |||
2204 29 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal muscatel | 0 | |||
2204 29 92 0 | - - - - - Sherry | 0 | |||
2204 29 93 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 0 | |||
2204 29 94 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj.: |
|||||
2204 29 95 0 | - - - - - Port | 0 | |||
2204 29 96 0 | - - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel | 0 | |||
2204 29 97 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 0 | |||
2204 29 98 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
094116 | 2205 | Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: | 1.333 | 150 EUR/t | |
2205 10 |
- W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej: |
||||
2205 10 10 0 |
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 18% obj. lub mniejszej |
8,5 minimum 4,5 EUR/hl | |||
2205 10 90 |
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.: |
||||
2205 10 90 1 |
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj. |
24 minimum 7 EUR/hl + 0,65 EUR%/hl |
|||
2205 10 90 9 |
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. |
24 minimum 7 EUR/hl + 0,65 EUR%/hl |
|||
2205 90 | - Pozostałe: | ||||
2205 90 10 0 |
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 18% obj. lub mniejszej |
15 minimum 5 EUR/hl |
|||
2205 90 90 |
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.: |
||||
2205 90 90 1 |
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj. |
24 minimum 7 EUR/hl + 0,65 EUR%/hl |
|||
2205 90 90 9 |
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. |
24 minimum 7 EUR/hl + 0,65 EUR%/hl |
|||
094117 | 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe: | 1.000 | 1.000 EUR/t | |
2208 20 |
- Napoje spirytusowe otrzymane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: |
||||
- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej: |
|||||
2208 20 12 0 | - - - Cognac |
52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl |
|||
2208 20 14 0 | - - - Armagnac |
52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl |
|||
2208 20 26 0 | - - - Grappa |
52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl |
|||
2208 20 27 0 | - - - Brandy de Jerez |
52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl |
|||
2208 20 29 0 | - - - Pozostałe |
52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl |
|||
- - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry: |
|||||
2208 20 40 0 | - - - Surowy destylat |
52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|||
- - - Pozostałe: | |||||
2208 20 62 0 | - - - - Cognac |
52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|||
2208 20 64 0 | - - - - Armagnac |
52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|||
2208 20 86 0 | - - - - Grappa |
52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|||
2208 20 87 0 | - - - - Brandy de Jerez |
52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|||
2208 20 89 0 | - - - - Pozostałe |
52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|||
2208 30 | - Whisky: | ||||
- - Whisky burbońskie, w pojemnikach o objętości: |
|||||
2208 30 11 0 | - - - 2 litry lub mniejszej |
52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl |
|||
2208 30 19 0 | - - - Większej niż 2 litry |
52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|||
- - Szkocka whisky: | |||||
- - - Whisky "malt", w pojemnikach o objętości: |
|||||
2208 30 32 0 | - - - - 2 litry lub mniejszej |
52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl |
|||
2208 30 38 0 | - - - - Większej niż 2 litry |
52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|||
- - - Whisky "blended", w pojemnikach o objętości: |
|||||
2208 30 52 0 | - - - - 2 litry lub mniejszej |
52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl |
|||
2208 30 58 0 | - - - - Większej niż 2 litry |
52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|||
- - - Pozostałe, w pojemnikach o objętości: | |||||
2208 30 72 0 | - - - - 2 litry lub mniejszej |
52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl |
|||
2208 30 78 0 | - - - - Większej niż 2 litry |
52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|||
- - Pozostałe, w pojemnikach o objętości: | |||||
2208 30 82 0 | - - - 2 litry lub mniejszej |
52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|||
2208 30 88 0 | - - - Większej niż 2 litry |
52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|||
2208 40 | - Rum i tafia: | ||||
- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej: |
|||||
2208 40 11 0 |
- - - Rum o zawartości lotnych substancji, innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10%) |
56 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl |
|||
- - - Pozostałe: | |||||
2208 40 31 0 |
- - - - O wartości przekraczającej 7,9 EUR za litr czystego alkoholu |
56 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl |
|||
2208 40 39 0 | - - - - Pozostałe |
56 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl |
|||
- - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry: |
|||||
2208 40 51 0 |
- - - Rum o zawartości lotnych substancji, innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10%) |
56 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|||
- - - Pozostałe: | |||||
2208 40 91 0 |
- - - - O wartości przekraczającej 2 EUR za litr czystego alkoholu |
56 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|||
2208 40 99 0 | - - - - Pozostałe |
56 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|||
2208 50 | - Giny i gin Geneva: | ||||
- - Gin, w pojemnikach o objętości: | |||||
2208 50 11 0 | - - - 2 litry lub mniejszej |
59,5 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl |
|||
2208 50 19 0 | - - - Większej niż 2 litry |
59,5 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|||
- - Gin Geneva, w pojemnikach o objętości: | |||||
2208 50 91 0 | - - - 2 litry lub mniejszej |
59,5 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl |
|||
2208 50 99 0 | - - - Większej niż 2 litry |
59,5 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|||
2208 70 | - Likiery i kordiały: | ||||
2208 70 10 0 |
- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej |
59,5 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|||
2208 70 90 0 |
- - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry |
59,5 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|||
2208 90 | - Pozostałe: | ||||
- - Arak, w pojemnikach o objętości: | |||||
2208 90 11 0 | - - - 2 litry lub mniejszej |
73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|||
2208 90 19 0 | - - - Większej niż 2 litry |
73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|||
- - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości: |
|||||
2208 90 33 0 | - - - 2 litry lub mniejszej |
73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|||
2208 90 38 0 | - - - Większej niż 2 litry |
73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|||
- - Pozostałe wódki i pozostałe napoje spirytusowe, w pojemnikach o objętości: |
|||||
- - - 2 litry lub mniejszej: | |||||
2208 90 41 0 | - - - - Ouzo |
73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|||
- - - - Pozostałe: | |||||
- - - - - Wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów): |
|||||
- - - - - - Destylowane z owoców: | |||||
2208 90 45 0 | - - - - - - - Calvados |
73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|||
2208 90 48 0 | - - - - - - - Pozostałe |
73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|||
- - - - - - Pozostałe: | |||||
2208 90 52 0 | - - - - - - - Korn |
73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|||
2208 90 54 0 | - - - - - - - Tequila |
59,5 minimum 0,63 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|||
2208 90 56 0 | - - - - - - - Pozostałe |
59,5 minimum 0,63 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|||
2208 90 69 | - - - - - Pozostałe napoje spirytusowe: | ||||
2208 90 69 9 | - - - - - - Pozostałe |
73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|||
- - - Większej niż 2 litry: | |||||
- - - - Wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów): |
|||||
2208 90 71 0 | - - - - - Destylowane z owoców |
73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|||
2208 90 75 0 | - - - - - Tequila |
59,5 minimum 0,63 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|||
2208 90 77 0 | - - - - - Pozostałe |
59,5 minimum 0,63 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|||
2208 90 78 0 | - - - - Pozostałe napoje spirytusowe |
73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|||
- - Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości: |
|||||
2208 90 91 0 | - - - 2 litry lub mniejszej |
187,6 minimum 4,2 EUR%/hl |
|||
2208 90 99 0 | - - - Większej niż 2 litry |
187,6 minimum 4,2 EUR%/hl |
|||
094111 | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane: | 1.800 | 30 EUR/t | |
2302 10 | - Kukurydziane: | ||||
2302 10 10 0 |
- - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy |
0 | |||
2302 10 90 0 | - - Pozostałe | 0 | |||
2302 20 | - Ryżowe: | ||||
2302 20 10 0 |
- - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy |
0 | |||
2302 20 90 0 | - - Pozostałe | 0 | |||
2302 30 | - Pszenne: | ||||
2302 30 10 0 |
- - W których zawartość skrobi nie przekracza 28% masy, i w których część przechodząca przez sito, o wymiarze oczek 0,2 mm, nie przekracza 10% masy, lub alternatywnie, ta część, która przechodzi przez takie sito, zawiera po spopieleniu 1,5% masy lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
0 | |||
2302 30 90 0 | - - Pozostałe | 0 | |||
2302 40 | - Z pozostałych zbóż: | ||||
2302 40 10 0 |
- - W których zawartość skrobi nie przekracza 28% masy, i w których część przechodząca przez sito, o wymiarze oczek 0,2 mm, nie przekracza 10% masy, lub alternatywnie, ta część, która przechodzi przez takie sito, zawiera po spopieleniu 1,5% masy lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
0 | |||
2302 40 90 0 | - - Pozostałe | 0 |
* Dodatkowe cło specyficzne w wysokości 0,0012 EUR za każdy 1 dekagram lub 1% cukru w 1 kg produktu.
* * Ilość podana w hektolitrach.
WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*
2. Belgia
3. Dania
4. Finlandia
5. Francja
6. Grecja
7. Hiszpania
8. Irlandia
9. Luksemburg
10. Niderlandy
11. Niemcy
12. Portugalia
13. Szwecja
14. Wielka Brytania
15. Włochy
* Obszar celny UE obejmuje również obszar celny Księstwa Monako. Oznacza to, że dla towarów pochodzących z Monako, po spełnieniu reguł pochodzenia, udokumentowaniu tego pochodzenia oraz spełnieniu warunku bezpośredniego transportu, zgodnie z zasadami Układu Europejskiego, stosowane są obniżone stawki celne.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
Grażyna J. Leśniak 24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
Grażyna J. Leśniak 23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
Robert Horbaczewski 17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.2003.226.2241 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Kontyngenty taryfowe na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej. |
Data aktu: | 23/12/2003 |
Data ogłoszenia: | 30/12/2003 |
Data wejścia w życie: | 01/01/2004 |