Wykaz laboratoriów referencyjnych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 7 lutego 2003 r.
w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych

Na podstawie art. 44 ust. 4 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się wykaz laboratoriów referencyjnych, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH

Laboratoria referencyjne Adres Przedmiot badań Kierunek badań
1 2 3 4
1. Instytut

Żywności

i Żywienia

ul. Powsińska 61/63

02-903 Warszawa

Żywność - zawartość tłuszczów,

- skład kwasów

tłuszczowych, w tym

izomery trans,

Samodzielna - związki aromatyczne
Pracownia Technologii Żywności i Żywienia Produkty i przetwory zbożowe - mikotoksyny z grupy

trichotecenów*

2. Instytut

Żywności

i Żywienia

ul. Powsińska 61/63

02-903 Warszawa

Żywność Zawartość:

- słodzików, w tym m.in.

aspartam, acesulfam K,

sacharyna**,

Zakład Higieny Żywności i Żywienia - kwasu benzoesowego**,

- kofeiny**,

- cholesterolu i steroli

roślinnych

Sól kuchenna - zawartość jodu**
3. Instytut

Żywności

i Żywienia

ul. Powsińska 61/63

02-903 Warszawa

Żywność, w tym suplementy diety Określenie wartości energetycznej oraz zawartości składników odżywczych:
Zakład Wartości Odżywczych Żywności - białka i jego składu

aminokwasowego,

wartości odżywczej

białka,

- błonnika pokarmowego,
- popiołu,
- składników mineralnych

(wapń, fosfor, żelazo,

magnez, miedź, cynk,

mangan, sód, potas),

- witamin rozpuszczalnych

w wodzie (witamina C,

tiamina, ryboflawina,

niacyna),

- witamin rozpuszczalnych

w tłuszczach (witamina

A, E) do celów

określenia wartości

odżywczej

4. Instytut

Żywności i

Żywienia

ul. Powsińska 61/63

02-903 Warszawa

Żywność Termotolerancyjne szczepy Campylobacter
Samodzielna Pracownia Mikrobiologii Żywność Bakterie probiotyczne*
5. Państwowy

Zakład

Higieny

ul. Chocimska 24

00-791 Warszawa

Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone), środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego Azotany i azotyny
Laboratorium Zakładu Badania Żywności i Przedmiotów Użytku Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego Pierwiastki szkodliwe dla zdrowia: ołów (Pb), kadm (Cd), rtęć (Hg), arsen (As), cynk (Zn), cyna (Sn), miedź (Cu)
Orzechy ziemne, orzechy, zboża i przetwory, owoce suszone, przyprawy Aflatoksyny B1; B1 + B2 + G1 + G2
Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego Aflatoksyna M1
Zboża i przetwory, rodzynki, suszone winogrona, kawa, kakao, przyprawy, sok winogronowy, wino, piwo Ochratoksyna A
Sok jabłkowy i przetwory z jabłek Patulina
Żywność Syntetyczne barwniki***
Ryby i przetwory z ryb z obrotu Histamina
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze

wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności pałeczek Salmonella
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego Wykrywanie obecności Listeria monocytogenes
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze

wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności Yersinia enterocolitica
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze

wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Staphylococcus aureus
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego Oznaczanie liczby Escherichia coli
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego Wykrywanie obecności Escherichia coli O:157
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, produkty dietetyczne Oznaczanie liczby Clostridium perfringens
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego Oznaczanie liczby drożdży i pleśni
Wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością Badanie migracji globalnej z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Badanie migracji ołowiu, kadmu, niklu i chromu z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
6. Państwowy

Zakład

Higieny

Laboratorium Zakładu Toksykologii Środowiskowej

ul. Chocimska 24

00-791 Warszawa

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci Pozostałości pestycydów: - z grupy insektycydów

chloroorganicznych:

DDT - izomery i

metabolity, HCH -

izomery, aldrin,

dieldrin, metoksychlor

Owoce, warzywa, ziarno zbóż Pozostałości pestycydów: - endosulfan
Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci Pozostałości pestycydów: - insektycydy z grupy

syntetycznych

pyretroidów:

permetryna,

cypermetryna,

deltametryna,

fenwalerat, bifentryna

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci Pozostałości pestycydów: - fungicydy z grupy

benomylu: benomyl,

karbendazym, tiofanat

metylu

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci Pozostałości pestycydów: - tiabendazol
Żywność pochodzenia roślinnego Pozostałości pestycydów: - bromek metylu
Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci Pozostałości pestycydów: - insektycydy

fosforoorganiczne i

karbaminiany

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci Pozostałości pestycydów: - pozostałe pestycydy,

należące do różnych

grup chemicznych

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci Inne chemiczne zanieczyszczenia:

- heksachlorobenzen (HCB) - polichlorowane bifenyle

(PCB)

Objaśnienia:

* Badanie dostępne od 01.05.2004 r.

** Badanie dostępne od 01.06.2003 r.

*** Badanie dostępne od 01.01.2004 r.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.35.310

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wykaz laboratoriów referencyjnych.
Data aktu: 07/02/2003
Data ogłoszenia: 28/02/2003
Data wejścia w życie: 15/03/2003