Ewidencja utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 3 listopada 2011 r.
w sprawie ewidencji utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych

Na podstawie art. 49 ust. 4 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o organizacji rynku rybnego (Dz. U. z 2011 r. Nr 34, poz. 168) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa:
1)
sposób prowadzenia ewidencji utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych, zwanej dalej "ewidencją";
2)
szczegółowy zakres informacji zawieranych w ewidencji, w tym o ilości i rodzajach utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych, a także o poniesionych kosztach utrwalenia i przechowywania tych produktów.
§  2.
Ewidencję prowadzi się w formie papierowej, w postaci księgi, i w formie elektronicznej.
§  3.
1.
Wpisów w ewidencji dokonuje się chronologicznie.
2.
Wpisy w ewidencji prowadzonej w formie papierowej, w postaci księgi, są dokonywane czytelnie, pismem ręcznym lub maszynowym.
3.
Strony księgi numeruje się kolejno.
4.
W ewidencji prowadzonej w formie elektronicznej zapis elektroniczny jest utrwalany i przechowywany na elektronicznym nośniku danych, który umożliwia niezwłoczny odczyt oraz wydruk całości lub części zapisanych danych.
§  4.
Zmiany wpisu lub poprawienia błędu dokonuje się:
1)
w ewidencji prowadzonej w formie papierowej, w postaci księgi - przez:
a)
skreślenie dotychczasowej treści i wpisanie treści właściwej, z zachowaniem czytelności dotychczasowego wpisu,
b)
umieszczenie daty oraz czytelnego podpisu osoby dokonującej zmiany lub poprawki;
2)
w ewidencji prowadzonej w formie elektronicznej - przez wpisanie:
a)
treści właściwej, z zachowaniem treści dotychczasowej,
b)
daty dokonania zmiany lub poprawki oraz imienia i nazwiska osoby, która dokonała tej zmiany lub poprawki.
§  5.
Ewidencja jest prowadzona w sposób:
1)
zabezpieczający dane w niej zawarte przed utratą, zniszczeniem lub wprowadzeniem zmian przez osoby trzecie;
2)
umożliwiający uzyskanie miesięcznych i rocznych zestawień ilości utrwalanych, przechowywanych lub prywatnie składowanych produktów rybnych;
3)
obejmujący każdą kategorię produktów rybnych utrwalanych i przechowywanych lub prywatnie składowanych.
§  6.
W ewidencji zamieszcza się następujące informacje:
1)
nazwę, siedzibę i adres organizacji producentów prowadzącej ewidencję;
2)
imię i nazwisko oraz podpis osoby upoważnionej do reprezentowania organizacji producentów;
3)
datę i godzinę rozpoczęcia utrwalania produktów rybnych przy użyciu określonej metody przetwarzania, a także datę i godzinę rozpoczęcia przechowywania lub prywatnego składowania tych produktów;
4)
imię, nazwisko i adres albo nazwę, siedzibę i adres przyjmującego produkty rybne do utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania;
5)
miejsce utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania produktów rybnych;
6)
imię, nazwisko i adres albo nazwę, siedzibę i adres członka organizacji producentów będącego producentem produktów rybnych;
7)
imię, nazwisko i adres albo nazwę, siedzibę i adres dostawcy produktów rybnych;
8)
daty i miejsca wystawiania produktów rybnych do sprzedaży;
9)
datę, godzinę i miejsce wycofania produktów rybnych;
10)
metodę i stopień utrwalenia produktów rybnych;
11)
warunki przechowywania lub prywatnego składowania produktów rybnych;
12)
datę i godzinę zakończenia utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania i ponownego wprowadzenia do obrotu produktów rybnych w celu sprzedaży;
13)
imię, nazwisko i adres albo nazwę, siedzibę i adres odbiorcy produktów rybnych po ich utrwaleniu i przechowywaniu lub prywatnym składowaniu i ponownym wprowadzeniu do obrotu;
14)
dane dotyczące kosztów technicznych poniesionych przy utrwalaniu i przechowywaniu lub prywatnym składowaniu produktów rybnych, w tym koszty:
a)
energii,
b)
pracy związane ze składowaniem i zwalnianiem ze składu,
c)
materiałów zużytych do pakowania,
d)
utrwalania,
e)
transportu z miejsca wyładunku do miejsca przechowywania i utrwalania lub prywatnego składowania

- z wyszczególnieniem ilości, rodzaju oraz standardów rynkowych dla każdej kategorii danego gatunku produktu rybnego utrwalonego i przechowywanego lub prywatnie składowanego, a także oznaczenia partii oraz rodzaju i wielkości opakowań;

15)
informację o zastosowanej cenie sprzedaży, cenie wycofania lub cenie, o której mowa w art. 24 ust. 1 lit. a rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (Dz. Urz. WE L 17 z 21.01.2000, str. 22, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 4, t. 4, str. 198, z późn. zm.), dla każdej ilości danej kategorii wycofanego, utrwalonego i przechowywanego lub prywatnie składowanego produktu rybnego;
16)
informacje o przeprowadzonych kontrolach.
§  7.
1.
W ramach ewidencji jest prowadzona dokumentacja potwierdzająca informacje zawarte w tej ewidencji, którą w szczególności stanowią:
1)
dokumenty potwierdzające przyjęcie produktów rybnych do utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania;
2)
faktury i rachunki potwierdzające poniesione koszty techniczne, o których mowa w § 6 pkt 14;
3)
dokumenty potwierdzające ilość produktów rybnych wystawionych do sprzedaży przed ich utrwaleniem;
4)
dokumenty potwierdzające zakończenie utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania produktów rybnych;
5)
faktury lub inne dokumenty o równoważnej wartości dowodowej, potwierdzające ponowne wprowadzenie do obrotu w celu sprzedaży produktu rybnego utrwalonego i przechowywanego lub prywatnie składowanego;
6)
dokumenty potwierdzające zastosowaną cenę sprzedaży, cenę wycofania lub cenę, o której mowa w art. 24 ust. 1 lit. a rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury, dla każdej kategorii danego gatunku produktu rybnego utrwalonego i przechowywanego lub prywatnie składowanego - uwzględniające ilość, rodzaj oraz standardy rynkowe dla każdej kategorii produktu rybnego utrwalonego i przechowywanego lub prywatnie składowanego.
2.
Dokumentację, o której mowa w ust. 1, prowadzi się w formie papierowej.
§  8.
Ewidencję wraz z dokumentacją, o której mowa w § 7, przechowuje się przez 5 lat od dnia, w którym dokonano ostatniego wpisu.
§  9.
Ewidencję utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych prowadzoną na podstawie dotychczasowych przepisów uznaje się za ewidencję w rozumieniu niniejszego rozporządzenia.
§  10.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.2)
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rybołówstwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 4 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 sierpnia 2004 r. w sprawie sposobu prowadzenia ewidencji utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych (Dz. U. Nr 183, poz. 1889), które na podstawie art. 73 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o organizacji rynku rybnego (Dz. U. z 2011 r. Nr 34, poz. 168) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2011.246.1472

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Ewidencja utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych.
Data aktu: 03/11/2011
Data ogłoszenia: 17/11/2011
Data wejścia w życie: 02/12/2011