(2007/C 152/08)
(Dz.U.UE C z dnia 6 lipca 2007 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu w odniesieniu do wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006
"ACETO BALSAMICO DI MODENA"
Nr WE: IT/PGI/005/0430/18.11.2004
CHNP () CHOG (X)
Niniejsze zestawienie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone wyłącznie do celów informacyjnych.
1. Właściwy departament w państwie członkowskim:
Nazwa: Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali
Adres: Via XX Settembre, 20
I-00187 Roma
Telefon: (39) 06.481 99 68
Faks: (39) 06 42 01 31 26
e-mail: qualita@politicheagricole.it
2. Grupa:
Nazwa: Consorzio Aceto Balsamico di Modena Soc. Coop. a r.l - Consorzio Produzione Certificata Aceto Balsamico Modenese - Comitato Produttori Indipendenti Aceto Balsamico di Modena
Adres: c/o C.C.I.A.A.
Via Ganaceto, 134
I-41100 Modena
Telefon: -
Faks: -
e-mail: -
Skład: Producenci/przetwórcy (X) inni ()
3. Rodzaj produktu:
Klasa 1.8 - Inne produkty załącznika I - Ocet
4. Specyfikacja
(streszczenie wymogów art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
4.1 Nazwa: "Aceto Balsamico di Modena"
4.2 Opis:
Dane analityczne:
– Gęstość w temperaturze 20 °C nie mniejsza niż 1,06 dla produktu rafinowanego;
– O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18 % objętości;
– Minimalna całkowita kwasowość 6 %;
– Maksymalna całkowita zawartość bezwodnika siarkowego 100 mg/l;
– Popiół: minimum 2,5 na tysiąc;
– Minimalny suchy ekstrakt netto 30 g/l;
– Cukry redukujące: mminimum 110 g/l;
Właściwości organoleptyczne:
– Klarowność: klarowny i jasny;
– Kolor: ciemnobrązowy;
– Zapach: trwały, delikatny i lekko kwaśny z możliwą nutą drewna;
– Smak: słodko-kwaśny, harmonijny.
4.3 Obszar geograficzny: Produkcja "Aceto Balsamico di Modena" musi odbywać się w granicach administracyjnych prowincji Modena i Reggio Emilia.
4.4 Dowód pochodzenia: Wszystkie etapy produkcji są kontrolowane przez organ kontrolny zgodnie z postanowieniami ustalonymi w programie kontroli, który przewiduje sporządzanie dokumentacji dla każdego produktu wchodzącego do zakładu i opuszczającego go. W ten sposób, oraz dzięki wpisaniu danych katastralnych dotyczących gruntów uprawnych winogron, hodowców winorośli, producentów moszczu, przetwórców i podmiotów pakujących do wykazu prowadzonego przez organ kontrolny, a także dzięki zadeklarowaniu we właściwym czasie ilości wyprodukowanych, opakowanych i etykietowanych, gwarantuje się możliwość odtworzenia historii produktu. Wszystkie osoby fizyczne i prawne wymienione w poszczególnych rejestrach podlegają kontroli prowadzonej przez organ kontrolny, zgodnie z opisem produktu i odpowiednim planem kontroli.
4.5 Metoda produkcji: "Aceto Balsamico di Modena" otrzymuje się z moszczu winogronowego, częściowo sfermentowanego i/lub ugotowanego, i/lub skoncentrowanego przez dodanie pewnej ilości octu dojrzewającego co najmniej 10 lat oraz z dodatkiem co najmniej 10 % octu otrzymanego w wyniku zakwaszenia czystego wina. Zawartość moszczu winogronowego, gotowanego i/lub skoncentrowanego nie może być mniejsza niż 20 % masy wysłanej do przetworzenia. Koncentrację zwiększa się do momentu, gdy masa początkowa moszczu osiągnie gęstość nie mniejszą niż 1,240 w temperaturze 20 ° C.
W celu zagwarantowania uzyskania przez "Aceto Balsamico di Modena" właściwości, o których mowa w art. 2, konieczne jest, aby moszcz był pozyskiwany z następujących odmian winorośli: Lambruschi, Sangiovese, Trebbiani, Albana, Ancellotta, Fortana, Montuni oraz posiadał następujące właściwości:
– minimalna całkowita kwasowość: 8 g/kg (wyłącznie dla moszczu gotowanego i skoncentrowanego)
– minimalny suchy ekstrakt netto: 55 g/kg (wyłącznie dla moszczu gotowanego i skoncentrowanego)
W celu ustabilizowania koloru dozwolone jest dodanie karmelu, maksymalnie do 2 % objętości produktu końcowego. Nie jest dozwolone dodawanie jakichkolwiek innych substancji. Przy produkcji "Aceto Balsamico di Modena" należy przestrzegać tradycyjnej metody zakwaszania z użyciem wyselekcjonowanych kolonii bakterii, lub też używać metody powolnego zakwaszania na powierzchni z użyciem wiórów drewna, po którym następuje rafinacja. W każdym przypadku, zakwaszanie i rafinacja odbywa się w pojemnikach z drewna wysokiej jakości, takiego jak dąb bezszypułkowy, kasztan, dąb, morwa i jałowiec, przez okres co najmniej 60 dni, licząc od daty zebrania surowców gotowych do przetworzenia. Pojemniki, w których "Aceto Balsamico di Modena" udostępniany jest do bezpośredniej konsumpcji, muszą być ze szkła, drewna, ceramiki lub terakoty o następującej objętości: 0,250 l; 0,500 l; 0,750 l; 1 l; 2 l; 3 l; 5 l; oraz w torebkach o maksymalnej objętości 25 ml wykonanych z plastiku lub materiałów kompozytowych, na których zamieszcza się takie same napisy jak na etykietach butelkowych. Etapy produkcji, które muszą mieć miejsce w strefie geograficznej pochodzenia, to zebranie surowców, przetworzenie, rafinacja i/lub dojrzewanie w drewnianych pojemnikach.
4.6. Związek: Reputacja, jaką cieszy się "Aceto Balsamico di Modena", zarówno na rynku krajowym jak i zagranicznym, jest rzeczą znaną i szeroko udokumentowaną poprzez częste zastosowanie w różnych przepisach, stałe wzmiankowanie w Internecie, prasie i mediach. Reputacja ta pomaga konsumentowi rozpoznać natychmiast niepowtarzalność i autentyczność przedmiotowego produktu.
"Aceto Balsamico di Modena" reprezentuje od lat kulturę i historię Modeny, a reputacja, jaką cieszy się na całym świecie, jest niezaprzeczalna. Jego obecność jest ściśle związana z wiedzą, tradycjami i umiejętnościami społeczności, która stworzyła wyjątkowy i charakterystyczny produkt lokalny. "Aceto Balsamico di Modena" stał się elementem życia społecznego i ekonomicznego tego obszaru, stanowiąc źródło dochodu dla różnych podmiotów i integralną część tradycji kulinarnej, zważywszy na rolę jaką pełni w niezliczonych przepisach regionalnych. Od wielu lat odbywają się w regionie, wywodzące się z zakorzenionej już tradycji, specjalne festyny i imprezy, w których biorą udział lokalni producenci, korzystający także przy tej okazji z możliwości porównania produktów. Jako szczególny i wyjątkowy produkt, "Aceto Balsamico di Modena", zyskał na przestrzeni lat reputację i uznanie na całym świecie, a konsumenci doskonale kojarzą "zasługi" produktu z jakością kuchni dwóch prowincji regionu Emilia-Romania.
4.7. Organ kontrolny:
Nazwa: CSQA Certificazioni srl
Adres: Via S. Gaetano, 74
I-36016 Thiene (VI)
Telefon: (39) 0445 31 30 11
Faks: (39) 0445 31 30 70
e-mail: csqa@csqa.it
4.8 Etykietowanie: Nazwie "Aceto Balsamico di Modena" musi towarzyszyć na opakowaniach określenie "Indicazione Geografica Protetta" (chronione oznaczenie geograficzne), pisane w całości lub skrótem, w języku włoskim i/lub w języku kraju przeznaczenia. Dozwolone jest jedynie użycie określenia "invecchiato" ("dojrzały") bez jakichkolwiek innych dodatkowych określeń, pod warunkiem że dojrzewanie odbywało się przez okres nie krótszy niż 3 lata w beczkach, baryłkach lub innych drewnianych pojemnikach.
______
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2007.152.18 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. |
Data aktu: | 06/07/2007 |
Data ogłoszenia: | 06/07/2007 |