(2008/C 87/07)
(Dz.U.UE C z dnia 8 kwietnia 2008 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"AIL BLANC DE LOMAGNE"
NR WE: FR/PGI/005/0470/15.06.2005
CHNP () CHOG (X)
Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.
1. Właściwy organ państwa członkowskiego:
Nazwa: Institut National de l'Origine et de la Qualité (I.N.A.O.)
Adres: 51, rue d'Anjou
F-75008 Paris
Tel.: (33) 153 89 80 00
Faks: (33) 142 25 57 97
E-mail: info@inao.gouv.fr
2. Grupa składająca wniosek:
Nazwa: Association de Défense de l'ail blanc de Lomagne
Adres: Comité BGSO/Agropôle
Bât. Alphagro
BP 206
F-47931 Agen cedex 9
Tel.: (33) 553 77 22 70
Faks: (33) 553 77 22 79
E-mail: ailblancdelomagne@valorhea.fr
Skład: Producenci/przetwórcy (X) inni (X)
3. Rodzaj produktu:
Klasa 1.6: Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone
4. Specyfikacja produktu:
(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
4.1. Nazwa produktu: "Ail blanc de Lomagne"
4.2. Opis produktu: Białe bulwy w odcieniu kości słoniowej, niekiedy z fioletowym zabarwieniem składające się z kilku ząbków (8 do 12 w zależności od rozmiaru). Biały czosnek z Lomagne wyróżnia się wielkością i regularnością ząbków w kolorze beżowym przechodzącym w kremowy, niekiedy z fioletowymi prążkami. Każdy z ząbków otoczony jest łupiną składającą się z jednej błonki. Całość tworząca bulwę pokryta jest kilkoma cienkimi błonkami.
Bulwy białego czosnku z Lomagne wprowadzane są do obrotu w kategoriach Extra lub w kategorii I z odpowiednimi ograniczeniami, jak na przykład minimalna średnica wynosząca 45 mm.
Biały czosnek z Lomagne wprowadzany jest do obrotu suchy, prezentowany tradycyjnie w formie warkocza lub koszyka, w torebce lub na tackach, bądź porcjowany w siatkach.
4.3. Obszar geograficzny: Uprawa, suszenie, obieranie, dokonywanie tradycyjnej prezentacji oraz zatwierdzanie ma miejsce w określonym obszarze geograficznym. Przy określaniu obszaru geograficznego CHOG bierze się pod uwagę:
historię produkcji na tym obszarze,
lokalizację produkcji na podstawie spisu producentów dokonywanego w organizacjach producentów,
charakterystykę glebo-klimatyczną gruntów, na których czosnek uprawiany jest od kilku dziesięcioleci.
Obszar geograficzny obejmuje 200 następujących gmin, znajdujących się w dwóch departamentach:
154 gminy z departamentu Gers | ||
Ansan | Isle-Arne | Preignan |
Ardizas | Isle-Bouzon | Pujaudran |
Aubiet | Isle-Jourdain | Puycasquier |
Augnax | Jégun | Puységur |
Aurade | Juilles | Razengues |
Avensac | Labrihe | Rejaumont |
Avezan | Lagarde | Romieu |
Ayguetinte | Lagardère | Roquefort |
Bajonnette | Lalanne | Roquelaure |
Beaucaire | Lamothe-Goas | Roquelaure-Saint-Aubin |
Beaumont | Larressingle | Roquepine |
Beaupuy | Larroque-Engalin | Rozès |
Béraut | Larroque-Saint-Sernin | Sainte-Anne |
Berrac | Lavardens | Saint-Antoine |
Bezolles | Lectoure | Saint-Antonin |
Bivès | Lias | Saint-Avit-Frandat |
Blanquefort | Ligardes | Saint-Brés |
Blaziert | Lussan | Sainte-Christie |
Bonas | Magnas | Saint-Clar |
Brugnens | Maignaut-Tauzia | Saint-Créac |
Cadeilhan | Mansempuy | Saint-Cricq |
Cassaigne | Mansencome | Sainte-Gemme |
Castelnau-d'Arbieu | Maravat | Saint-Georges |
Castelnau-sur-l'Auvignon | Marestaing | Saint-Germier |
Castera-lectourois | Marsan | Saint-Leonard |
Castera-Verduzan | Marsolan | Sainte-Marie |
Casteron | Mas-dAuvignon | Saint-Martin-de-Goyne |
Castet-Arrouy | Maurens | Sainte-Mère |
Castillon-Saves | Mauroux | Saint-Mézard |
Catonvielle | Mauvezin | Saint-Orens |
Caussens | Mérens | Saint-Orens-Pouy-Petit |
Céran | Miradoux | Saint-Paul-de-Baise |
Cézan | Miramont-Latour | Saint-Puy |
Clermont-Saves | Mirepoix | Sainte-Radegonde |
Cologne | Monbrun | Saint-Sauvy |
Condom | Monferran-Saves | Sarrant |
Crastes | Monfort | Sauvetat |
Encausse | Montaut-les-Crèneaux | Ségoufielle |
Endoufielle | Montestruc-sur-Gers | Sempesserre |
Escorneboeuf | Montiron | Sérempuy |
Estramiac | Mouchan | Sirac |
Flamarens | Nougaroulet | Solomiac |
Fleurance | Pauilhac | Taybosc |
Frégouville | Pergain-Taillac | Terraube |
Gaudonville | Pessoulens | Thoux |
Gavarret-sur-Aulouste | Peyrecave | Touget |
Gazaupouy | Peyrusse-Massas | Tournecoupe |
Gimbrède | Pis | Tourrenquets |
Gimont | Plieux | Urdens |
Giscaro | Pouy-roquelaure | Valence-sur-baise |
Goutz | Préchac | Saint-Caprais |
Homps | ||
46 gminy z departamentu Tarn-et-Garonne | ||
Auterive | Faudoas | Marsac |
Balignac | Gariès | Maubec |
Beaumont-de-Lomagne | Gensac | Maumusson |
Beaupuy | Gimat | Montain |
Belbèse | Glatens | Montgaillard |
Bouillac | Goas | Poupas |
Bourret | Gramont | Puygaillard-de-Lomagne |
Cause | Labourgade | Saint-Arroumex |
Comberouger | Lachapelle | Saint-Cirice |
Cordes-Tolosannes | Lafitte | Saint-Jean-du-Bouzet |
Coutures | Lamothe-Cumont | Saint Loup |
Cumont | Larrazet | Saint-Sardos |
Dunes | Lavit | Sérignac |
Escazeaux | Mansonville | Sistels |
Esparsac | Marignac | Vigueron |
Fajolles |
4.4. Dowód pochodzenia: W celu identyfikacji działek producent zapisuje w rejestrze upraw: nazwę gminy, powierzchnię, numer księgi katastralnej, odmianę i wcześniejsze uprawy.
Przy każdej partii dostarczonej do punktu pakującego identyfikacja działek zostaje naniesiona na dowód dostawy. Po sprawdzeniu zgodności partii z właściwościami białego czosnku z Lomagne, partie "CHOG" są identyfikowane w szczególny sposób i pakowane oddzielnie od innych partii. Każde opakowanie (tacki lub porcje) ma swoją wyłączną identyfikację zapewniającą identyfikowalność.
4.5. Metoda produkcji:
Na etapie produkcji:
Wszystkie działania związane z produkcją, suszeniem i obieraniem mają miejsce na określonym obszarze.
Przy wyborze nasion producent korzysta z listy odmian wydawanej corocznie przez stowarzyszenie i dokonuje zasiewów wyłącznie z wykorzystaniem zatwierdzonych nasion.
Odmiany dopuszczone do zasadzenia zostały wyselekcjonowane w oparciu o dwie odmiany wzorcowe pochodzące z populacji "Blanc de Lomagne". Progi dopuszczalności nowych odmian określone są w celu porównania ich właściwości z właściwościami odmian wzorcowych.
W Lomagne grunty odpowiednie do uprawy czosnku mają poziom zawartości gliny wyższy niż 20 %. Wyklucza się kwaśne gleby których pH jest niższe niż 7,5. Analiza fizyczno-chemiczna działki umożliwia sprawdzenie, czy rodzaj gleby jest korzystny do rozpoczęcia uprawy.
Na rozpoczęcie uprawy producent wybiera działkę znajdującą się we właściwym obszarze geograficznym, na której od trzech lat gospodarczych nie uprawiano czosnku. Sorgo, kukurydza, lucerna, uprawy łąkowe oraz inne z rodzaju Allium nie mogą być wcześniej uprawiane na danym obszarze.
Zasiewy dokonywane są między 15 października a 15 grudnia.
Każda czynność fitosanitarna wynika z badań na terenie działki i/lub badań wykonywanych przez techników na działkach referencyjnych i/lub wymogów sprawozdania technicznego. W celu zapewnienia wymiany substancji czynnych, producent korzysta z informacji zapisanych w rejestrze upraw, jak również z wykazu produktów posiadających homologację do stosowania w uprawie. Badania diagnostyczne urządzeń rozpylających dokonywane są co dwa lata.
Podejmując decyzje dotyczące nawożenia producent bierze pod uwagę analizę gleby na działce wykonaną nie później niż trzy lata wstecz. Stosowanie nawozów jest racjonowane i ograniczane. Uwzględnia ono etap wegetacji roślin.
Przy rozpoczęciu zbiorów producent bierze pod uwagę wizualną ocenę dojrzałości (żółknięcie liści, mięknięcie szyjki) powiązaną ze stosunkiem masy bulw do masy liści.
Suszenie czosnku odbywa się tradycyjnie na drążku lub metodą wentylacji wymuszonej. Postęp suszenia jest określany przez kontrolę utraty masy czosnku: okres suszenia odpowiada utracie masy od 20 do 30 % w porównaniu z początkową masą zebranych bulw.
Po wysuszeniu czosnek jest obowiązkowo obierany ręcznie, aż do osiągnięcia poziomu wystarczającej białości bulw. Chodzi o usunięcie pokrytych nalotem, odbarwionych lub pękniętych zewnętrznych błonek, tak aby ostatnia błonka pozostała nienaruszona. Podczas obierania korzenie obcinane są ręcznie na wysokości podstawy korzenia w taki sposób, aby pozostała ona nienaruszona.
Następnie czosnek może być sortowany i zatwierdzany w określonym obszarze, tak jak to niegdyś się odbywało i jak to odbywa się dzisiaj, w punkcie pakującym lub w gospodarstwie. Lokalizacja tych czynności pozwala również zagwarantować możliwość identyfikowania produktu.
Zebrany czosnek można po zatwierdzeniu prezentować w tradycyjnych formach prezentacji białego czosnku z Lomagne, takich jak pęk, koszyk lub warkocz.
4.6. Związek z obszarem geograficznym:
Renoma dawna i obecna:
Co się tyczy historii produkcji, to zbiór statystyk rolnych regionu Castelsarrasin z roku 1868 wspomina o opłacalności uprawy czosnku na terenie departamentu Tarn-et-Garonne. Od roku 1902 spisano 80 hektarów czosnku na terenie gminy Beaumont-de-Lomagne. Jak wskazują roczne statystyki rolne, uprawa czosnku nadal rozwijała się w Lomagne w XX wieku: 500 hektarów w 1929 r. i 2.810 hektarów w roku 1980.
Utworzenie w roku 1936 zakładów DURAN oraz pojawienie się tradycyjnych targów, na których rolnicy sprzedawali nadwyżkę produkcji dowodzi tego, że w Lomagne handlowano czosnkiem już wcześniej.
Od początku lat sześćdziesiątych organizuje się wiele imprez związanych z czosnkiem: pierwszy konkurs na najpiękniejszy pęk czosnku odbył się w Beaumont-de-Lomagne w roku 1961.
Od roku 1994 corocznie organizuje się jednodniowe święto czosnku w Beaumont-de-Lomagne.
Równocześnie od roku 1960 prowadzi się badania zmierzające do udoskonalenia technik produkcji. Wyniki tych badań przedstawiane były podczas krajowych dni czosnku organizowanych w latach 1966-1974 w Beaumont-de-Lomagne.
Różne imprezy związane z białym czosnkiem z Lomagne, w tym wiele tradycyjnych konkursów, podtrzymują świąteczną i biesiadną atmosferę związaną z produkcją czosnku i wpływają na renomę produktu.
Inne cechy: zachowanie tradycyjnych umiejętności
Produkcja białego czosnku z Lomagne charakteryzuje się zachowaniem umiejętności odziedziczonych po przodkach w zakresie suszenia czosnku na drążku, ręcznego obierania czosnku oraz tradycyjnych sposobów prezentacji (pęki, koszyki lub warkocze).
Tradycyjne suszenie na drążku polega na zawieszeniu zebranego czosnku na drążkach w zadaszonym, otwartym pomieszczeniu. Wiatr zwany Autan odgrywa istotną rolę w naturalnym suszeniu czosnku. Jest to ciepły i suchy wiatr od Morza Śródziemnego. Jest on bardzo gwałtowny w Lomagne i w ten sposób przyczynia się do utrzymania tradycyjnego suszenia na drążku.
Obowiązkowe ręczne obieranie umożliwia otrzymywanie produktu o nienagannej prezentacji charakterystycznej dla białego czosnku z Lomagne: jednolita, biała bulwa bez pęknięć, równo obcięte korzenie.
Brak sztywnego pędu kwiatostanowego umożliwia prezentację charakterystyczną dla białego czosnku z Lomagne, taką jak warkocze i pęki. Te tradycyjne prezentacje są powszechnie obecne podczas imprez związanych z białym czosnkiem z Lomagne.
4.7. Organ kontrolny: Nazwa: Qualisud
Adres: BP 102 Agropole
F-47000 Agen
Tel: (33)558 06 15 21
Faks: (33)558 75 13 36
E-mail: Qualisud@wanadoo.fr
Qualisud jest organem certyfikującym zatwierdzonym i akredytowanym zgodnie z normą EN 45011.
4.8. Etykietowanie: Bez uszczerbku dla przepisów szczególnych wynikających z ustawodawstwa francuskiego, prawodawstwa wspólnotowego lub międzynarodowego, etykieta powinna zawierać następujące zapisy właściwe dla CHOG:
– nazwa produktu: "Ail Blanc de Lomagne",
– logo wspólnotowe "CHOG",
– numer identyfikacyjny partii.
______
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2008.87.8 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. |
Data aktu: | 08/04/2008 |
Data ogłoszenia: | 08/04/2008 |