(2010/C 247/05)
(Dz.U.UE C z dnia 14 września 2010 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"GÖNCI KAJSZIBARACK"
NR WE: HU-PGI-0005-0388-21.10.2004
ChNP () ChOG (X)
Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych. W celu uzyskania wyczerpujących informacji, dotyczących w szczególności producentów wyrobów objętych daną chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG), prosimy o zapoznanie się z pełną wersją specyfikacji produktu udostępnianą na szczeblu krajowym lub przez służby Komisji Europejskiej.
1. Właściwy organ państwa członkowskiego:
Nazwa: Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium - Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály (Departament Analizy Łańcucha Żywnościowego w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich)
Adres: Budapest
Kossuth Lajos tér 11.
1055
MAGYARORSZÁG/HUNGARY
Tel. +36 13014419
Faks +36 13014808
E-mail: Eniko.Zobor@fvm.gov.hu
2. Grupa składająca wniosek:
Nazwa: Abaúj - Gönc Gyümölcstermelők Beszerző és Értékesítő Szövetkezet (spółdzielnia producentów owoców w Abaúj - Gönc)
Adres: Gönc
Károlyi Gáspár út 31/A
3895
MAGYARORSZÁG/HUNGARY
Tel. +36 46388610
Faks +36 46388702
E-mail: mzg.hollar@primposta.hu
Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()
3. Rodzaj produktu:
Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża
4. Specyfikacja produktu:
(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
4.1. Nazwa produktu:
"Gönci kajszibarack"
4.2. Opis produktu:
Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) "Gönci kajszibarack" może być wykorzystywane tylko dla następujących odmian gatunku Prunus armeniaca L: Gönci magyar kajszi, Magyar kajszi C 235, Mandulakajszi, Bergeron, Ceglédi Piroska, Ceglédi bíborkajszi, Ceglédi arany, Ceglédi óriás, Pannónia.
Unikalność moreli Gönc oraz jej ogólnokrajowa i międzynarodowa renoma są skutkiem połączenia korzystnych warunków klimatycznych, tradycji upraw ogrodniczych/owocowych oraz ścisłego przestrzegania technologii produkcji, zbiorów, składowania i transportu.
ChOG "Gönci kajszibarack" można stosować jedynie w przypadku odmian moreli odpowiadających poniższym charakterystykom oraz - w przypadku poszczególnych odmian - o cechach zewnętrznych i wewnętrznych zgodnych z wymienionymi poniżej.
GÖNCI MAGYAR KAJSZI
kształt: kulisty
wielkość: średnia, minimalna średnica 40 mm
kolor skórki owocu: jaskrawopomarańczowy, po stronie nasłonecznionej jaskrawo-czerwony
kolor i jakość miąższu owocu: złotożółty, nieco włóknisty, soczysty i miękki, gdy owoc jest dojrzały
smak, kwaśność: słodko-kwaśny, aromatyczny
MAGYAR KAJSZI C.235
kształt: kulisty
wielkość: średnia, minimalna średnica 40 mm
kolor skórki owocu: jaskrawopomarańczowy
kolor i jakość miąższu owocu: żółty, włóknisty, średnio twardy
smak, kwaśność: słodko-kwaśny, aromatyczny
MANDULAKAJSZI
kształt: owalny, w kształcie migdała, wyraźnie spłaszczony po bokach
wielkość: duża, minimalna średnica 50 mm
kolor skórki owocu: jasnopomarańczowy, po stronie nasłonecznionej karminowy
kolor i jakość miąższu owocu: jasnopomarańczowy, średnio twardy, gęsty, soczysty
smak, kwaśność: słodko-kwaśny, korzenny zapach
BERGERON
kształt: nieco wydłużony, owalny
wielkość: średnia, minimalna średnica 40 mm
kolor skórki owocu: pomarańczowy, po stronie nasłonecznionej karminowy
kolor i jakość miąższu owocu: pomarańczowy, lśniący, włóknisty, twardy
smak, kwaśność: ponadprzeciętna zawartość kwasu (1,4 %)
PANNÓNIA
kształt: kulisty lub nieco owalny
wielkość: średnia, minimalna średnica 40 mm
kolor skórki owocu: jasnopomarańczowy, po stronie nasłonecznionej różowawy
kolor i jakość miąższu owocu: jasnopomarańczowy, włóknisty, twardy
smak, kwaśność: kwaśny, aromatyczny
CEGLÉDI PIROSKA
kształt: kulisty
wielkość: średnia, minimalna średnica 40 mm
kolor skórki owocu: pomarańczowy, po stronie nasłonecznionej jaskrawoczerwony
kolor i jakość miąższu owocu: pomarańczowy, twardy
smak, kwaśność: słodko-kwaśny
CEGLÉDI BÍBORKAJSZI
kształt: szeroki, owalny, nieco spłaszczony po bokach
wielkość: średnia, minimalna średnica 40 mm
kolor skórki owocu: ciemnopomarańczowy, po stronie nasłonecznionej ciemnokarmazynowy
kolor i jakość miąższu owocu: ciemnopomarańczowy, soczysty
smak, kwaśność: słodki, aromatyczny
CEGLÉDI ARANY
kształt: kulisty
wielkość: duża, minimalna średnica 50 mm
kolor skórki owocu: złotożółty, po stronie nasłonecznionej karminowy
kolor i jakość miąższu owocu: pomarańczowy, twardy, soczysty
smak, kwaśność: słodko-kwaśny
CEGLÉDI ÓRIÁS
kształt: nieco wydłużony, owalny, nieco spłaszczony po bokach
wielkość: duża, minimalna średnica 50 mm
kolor skórki owocu: jasnopomarańczowy, po stronie nasłonecznionej jaskrawoczerwony
kolor i jakość miąższu owocu: pomarańczowy, umiarkowanie soczysty, miękki
smak, kwaśność: słodko-kwaśny, aromatyczny
4.3. Obszar geograficzny:
Oznaczenie pochodzenia geograficznego może być stosowane jedynie w odniesieniu do moreli wyprodukowanych (uprawianych) na obszarze administracyjnym miejscowości należących do czterech określonych podregionów komitatu Borsod-Abaúj-Zemplén:
Podregion Abaúj-Hegyköz: Abaújszántó, Abaújvár, Arka, Boldogkőváralja, Gönc, Göncruszka, Hejce, Hernádcéce, Hidasnémeti, Korlát, Tornyosnémeti, Vizsoly, Zsujta;
Podregion Encs: Abaújkér, Alsógagy, Baktakék, Beret, Detek, Encs, Fancsal, Forró, Fulókércs, Garadna, Ináncs;
Podregion Szerencs: Bekecs, Golop, Legyesbénye, Megyaszó, Monok, Rátka, Szerencs, Tállya;
Podregion Szikszó: Alsóvadász, Felsővadász, Hernádkércs, Homrogd, Léh, Nagykinizs, Selyeb, Szentis-tvánbaksa, Szikszó.
4.4. Dowód pochodzenia:
System kontroli jakości procesu uprawy owoców i postępowania z nimi po zbiorach zapewnia identyfikowalność produktów, a także umożliwia ostateczną weryfikację i zapewnienie bezpieczeństwa produktu poprzez umieszczanie przez producentów zebranych ręcznie owoców w plastikowych lub drewnianych skrzyniach opatrzonych etykietą zawierającą oznaczenie miejsca pochodzenia (jego nazwę) oraz numerem identyfikacyjnym znajdującym się na spodzie skrzyni.
Producenci są zobowiązani do prowadzenia dziennika ochrony pochodzenia (Protection of Origin Log) dokumentującego produkcję zgodnie z odpowiednimi przepisami. Dziennik zawiera następujące informacje:
– nazwę i dane identyfikacyjne producenta,
– miejsce produkcji, numer z rejestru gruntów, kod identyfikacyjny odmiany/uprawy, liczbę drzew owocujących i nieowocujących,
– nazwę i pochodzenie odmiany (potwierdzone świadectwem pochodzenia sadzonek),
– numer identyfikacyjny dziennika oprysków,
– numer identyfikacyjny dziennika zbiorów, datę zbioru, łączną ilość owoców w ciągu roku w podziale na odmiany/uprawy.
Dziennik oprysków jest ewidencją prowadzoną zgodnie z odpowiednimi przepisami, która zawiera następujące informacje:
– substancje chemiczne użyte w procesie uprawy,
– wyszczególnienie ilości zastosowanych substancji chemicznych (w rozbiciu na poszczególne daty oprysków),
– nazwy i daty zastosowania zabiegów fitosanitarnych itp.
Dziennik zbiorów jest ewidencją prowadzoną podczas zbiorów zawierającą informacje o liczbie owocujących drzew według odmiany/uprawy, dniu zbioru oraz dziennych ilościach zebranych owoców.
4.5. Metoda produkcji:
Warunki uprawy
Sady drzew owocowych założone w danym regionie muszą znajdować się na nasłonecznionych, wyżej położonych terenach (150-300 m), na glebach dobrej jakości o odpowiedniej zawartości wapna i substancji odżywczych, zgodnie z analizą gleby.
Zbiór
Zbiory moreli rozpoczynają się w połowie czerwca i trwają do końca sierpnia. W odniesieniu do przewoźności i zdolności do przechowywania (długości okresu przechowywania), ważna jest fazowość zbiorów, którą zapewnia m.in. odpowiednie położenie sadów. Biorąc pod uwagę różnice w czasie dojrzewania poszczególnych odmian i upraw, zbiory z każdego sadu mogą odbywać się średnio w trzech etapach, co zapewnia możliwość zbioru na odpowiednim etapie dojrzewania owoców (przed zbiorem, plon główny, po zbiorze). Owoce zbierane są ręcznie, co jest możliwe dzięki odpowiedniemu przycinaniu sadzonek i koron drzew.
Składowanie
Gdy pomieszczenie magazynowe zostanie wypełnione dostarczonymi skrzyniami, owoce są w ciągu kilku godzin schładzane do temperatury magazynowania wynoszącej ok. 4 °C. Po szybkim schłodzeniu następuje przeładunek, tj. sortowanie owoców wedle wielkości i koloru, zwykle wykonywane ręcznie, rzadziej mechaniczne. Po przeprowadzeniu selekcji i ostatecznym zapakowaniu, skrzynie owoców umieszczane są w chłodni o temperaturze 4-6 °C na okres maksymalnie 30 dni, zależnie od częstotliwości dostaw.
Klasyfikowanie i pakowanie
Sortowanie wedle rozmiaru przeprowadzane jest przy pomocy ręcznej sortownicy. Rozmiar owocu definiowany jest jako najdłuższa średnica przekroju podłużnego, zgodnie z wytycznymi zawartymi w rozporządzeniu nr 851/2000/WE oraz jego zmienionych wersjach. Opakowanie i prezentacja są zgodne z tymi samymi przepisami.
Morela Gönc jest podatna na uszkodzenia mechaniczne, stąd transportowanie nieopakowanych owoców znacząco pogorszy ich właściwości organoleptyczne i fizyko-chemiczne - do tego stopnia, że późniejsze pakowanie może okazać się niemożliwe. W związku z tym, aby zagwarantować jakość produktu oraz - ponieważ jest to nieprzetworzony produkt rolny - miejsce pochodzenia, identyfikowalność i kontrolę, pakowanie odbywa się na wyznaczonym obszarze geograficznym.
4.6. Związek z obszarem geograficznym:
Morela Gönc jest charakterystycznym produktem najbardziej wysuniętych na północ węgierskich terenów upraw owocowych. Jest uprawiana na zboczach wzgórz, tarasach rolnych i równinach regionu Hegyalja wzdłuż rzeki Hernád, pagórkowatego regionu Szerencs oraz regionu Cserehá, na wysokości 150-300 m n.p.m.
Węgierska grupa odmian (rodzaj odmiany), które powstały ok. 300-350 lat temu, były i są uprawiane niemal wyłącznie w tym regionie.
Cechy szczególne produktu oraz jego uprawy w regionie Gönc można podsumować w następujący sposób:
– Ta sama odmiana moreli, uprawiana tutaj, dojrzewa o 6-10 dni później niż w regionie Kecskemét, co umożliwia przedłużenie okresu konsumpcji i przetwórstwa owoców.
– Chłodniejszy mezoklimat - powodujący późniejsze dojrzewanie owoców - ma korzystny wpływ na jakość moreli. kwasy i substancje smakowe rozkładają się wolnej w trakcie okresu dojrzewania, nie "wypalają się". "Jakość moreli produkowanych w okolicach Gönc jest wyśmienita. Dojrzewają tutaj później ... i okres dojrzewania jest dodatkowo wydłużany ze względu na różną ekspozycję stoków". (Brózik, Jenser i in., 1970).
– Niskie temperatury rozkładają się w tym regionie równomiernie w trakcie wszystkich zimowych mięsięcy a wiosna nadchodzi tu później niż w pozostałych regionach nadających się pod uprawę moreli. Dlatego też ryzyko wystąpienia zagrożeń dla upraw moreli - uszkodzenie pąków otwartych po krótkotrwałym ociepleniu pod koniec zimy i wiosenne przymrozki niszczące pąki, kwiaty i owoce w początkowej fazie rozwoju - jest tu najmniejsze.
Nazwa "kajszi Baraczk" ("morela") wystąpiła po raz pierwszy w 1667 roku w książce Jánosa Lippay (Posoni kert (Ogród Posoni), tom 3, "Gyümölcsös kert" (Sad), Wiedeń 1667), ale dopiero plaga filoksery winiec, która zdewastowała winnice w latach 80. XIX wieku stała się impulsem do produkcji owoców na pagórkowatych terenach regionu. W wielu miejscach, w tym w Gönc, zniszczone winnice zastąpiły drzewa owocowe.
W drugiej połowie XIX wieku powstało wiele organizacji społecznych, których celem było wspieranie produkcji owoców. Ich współpraca odegrała znaczącą rolę w przyznaniu owocom komitatu Zemplén złotego medalu na Wystawie Światowej w Paryżu w 1867 roku. Według wielu krajowych opisów i statystyk, do lat 50. XIX wieku region Gönc był znany głównie ze swoich wiśni. W 1871 roku János Korponay po raz pierwszy wspomniał o tym, że Gönc i jego okolice są znane z moreli, produkowanych tam "w sporej ilości". Prawdziwy wzrost produkcji moreli miał jednak miejsce dopiero w latach 80. i 90. XIX wieku.
4.7. Organ kontrolny:
Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (Urząd Rolniczy), jako wyznaczony organ kontrolny ds. owoców i warzyw.
Nazwa: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság (Urząd Rolniczy Komitatu Borsod-Abaúj-Zemplén, Dyrekcja ds. ochrony roślin i gleby)
Adres: Miskolc
Blaskovits út 24.
3526
MAGYARORSZÁG/HUNGARY
Tel. +36 46503402
Faks +36 46503404
E-mail: Balogh.Zoltan@borsod.ontsz.hu, fvmh-borsod@fki.gov.hu
4.8. Etykietowanie:
Oprócz szczegółów określonych w stosownym prawodawstwie, etykiety muszą zawierać następujące informacje:
– nazwę produktu "Gönci kajszibarack" (morela Gönc),
– określenie "chronione oznaczenie geograficzne" (ChOG) oraz odpowiednie logo wspólnotowe (po przeprowadzeniu wspólnotowej procedury rejestracji).
Informacje te muszą znajdować się na każdej jednostce opakowania produktu, opcjonalnie, możliwe jest także wskazanie gminy, w której wyprodukowano produkt.
Na przykład:
"Gönci kajszibarack" (morela Gönc)
Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
Odmiana: Gönci magyar kajszi
Wyprodukowano w: Abaújvár
______
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2010.247.6 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. |
Data aktu: | 14/09/2010 |
Data ogłoszenia: | 14/09/2010 |