(2010/C 33/06)
(Dz.U.UE C z dnia 10 lutego 2010 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"PATATA DELLA SILA"
Nr WE: IT-PGI-0005-0643-21.09.2007
ChOG (X) ChNP ()
1. Nazwa:
"Patata della Sila"
2. Państwo członkowskie lub kraj trzeci:
Włochy
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:
3.1. Rodzaj produktu (zgodnie z załącznikiem III):
Klasa 1.6- Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone
3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt (1):
Nazwa "Patata della Sila" określa bulwy do przechowywania gatunku solanum tuberosum, z rodziny solanaceae otrzymywane z odmian sklasyfikowanych w krajowych rejestrach odmian krajów członkowskich Unii Europejskiej oraz certyfikowanych bulw nasiennych, które w momencie przekazania do konsumpcji muszą mieć następujące cechy: kształt okrągło-owalny - podłużno-owalny. Kaliber: mniejszy lub równy 28 mm (typ granaglia), wynoszący od 28 do 45 mm (typ mezzanella lub tondello), wynoszący od 46 do 75 mm (typ prima), ponad 76 mm (typ fiorone). Skórka: odporna na ścieranie. Miąższ: spójny, nie poddający się przy nacisku. Zawartość substancji suchej: co najmniej 19 %. W momencie wprowadzania do obrotu bulwy muszą być zdrowe, pozbawione kiełków, nienaruszone, czyste, pozbawione plam o wielkości przekraczającej 3 mm lub uszkodzeń spowodowanych przez pasożyty. Dopuszcza się obecność nacięć lub zadrapań lub otarć skórki na nie więcej niż 5 % całkowitej wagowej ilości bulw. Dopuszczalny poziom pozostałości substancji czynnych (%): nie więcej niż 50 % wartości dopuszczalnej określonej w obowiązujących przepisach.
Renoma ziemniaków "Patata della Sila" związana jest z ich cechami organoleptycznymi i zaletami z kulinarnego punktu widzenia, do których należy w szczególności zdatność do smażenia i przechowywania przez długi okres bez konieczności poddawania obróbce chemicznej zapobiegającej kiełkowaniu.
3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych): -
3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego): -
3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:
Uprawa "Patata della Sila" musi odbywać się na obszarze określonym w pkt 4. Uprawę rozpoczyna się, po odpowiednim przygotowaniu gleby, przez wysadzenie certyfikowanych bulw nasiennych klasy A lub wyższej, należących do odmian wpisanych do krajowych rejestrów odmian krajów członkowskich Unii Europejskiej. Dopuszczalny jest rok "opóźnienia", tj. wysadzenie bulw nasiennych wyhodowanych przez rok na obszarze określonym w pkt 4. Zbiór odbywa się od 20 sierpnia do 30 listopada - w okresie, w którym panujące temperatury są niewysokie, na ogół nie przekraczają 15-18 °C.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.:
W celu wprowadzenia do obrotu "Patata della Sila" musi być pakowana w jeden z następujących rodzajów opakowań: opakowania typu vert-bag, girsac i torebki o pojemności od 1 do 5 kg; opakowania siatkowe o pojemności od 1 do 2,5 kg; worki o pojemności od 2,5 do 10 kg; opakowania kartonowe o pojemności od 5 do 20 kg; skrzynie drewniane o pojemności od 12,5 do 20 kg; kosze o pojemności od 10 do 20 kg; tacki o pojemności od 0,5 do 1 kg; pojemniki o pojemności od 0,5 do1 kg. Wszystkie opakowania muszą być wykonane z materiału odpowiedniego do zastosowań spożywczych i tak zapieczętowane, by wyjęcie produktu nie było możliwe bez zniszczenia opakowania. Nie jest dopuszczalna sprzedaż produktu luzem, za wyjątkiem pojedynczych bulw oznakowanych odpowiednim logo.
3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:
Sposób prezentacji produktu w momencie wprowadzenia do obrotu przewiduje umieszczenie na etykiecie wyraźną i czytelną czcionką, oprócz logo, graficznego symbolu unijnego, odpowiednich danych i informacji, spełniających wymagania określone w przepisach prawa, następującego napisu: "Patata della Sila" z ewentualnym dodaniem tłumaczenia, a po nim pełnego określenia "Indicazione Geografica Protetta" (Chronione Oznaczenie Geograficzne) lub jego skrótu (IGP). W przypadku produktów wyhodowanych na obszarze sklasyfikowanym jako górski na etykiecie można umieścić napis "prodotto della montagna". Logo ma kolor niebieski, ale dopuszczalne jest też przedstawianie logo w innych kolorach. Logo może być zmniejszone, przy czym wymiar podstawy nie może mieć mniej niż 2,5 cm w przypadku znakowania pojedynczych bulw naklejanymi etykietami lub laserowo, przy czym muszą być zachowane proporcje logo przedstawionego poniżej. Znakowanie pojedynczych bulw za pomocą logo ma zastosowanie tylko w przypadku bulw o kalibrze równym lub większym niż 46 mm. Zabrania się dodawania jakiegokolwiek określenia innego niż wyraźnie przewidziane.
Logo "Patata della Sila":
Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX
Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.
..................................................
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:
Obszar produkcji "Patata della Sila" obejmuje wyłącznie terytorium następujących gmin: Acri, Aprigliano, Bocchigliero, Celico, Colosimi, Longobucco, Parenti, Pedace, Rogliano, San Giovanni in Fiore, Serra Pedace, Spezzano della Sila, Spezzano Piccolo w prowincji Cosenza oraz gmin Albi, Carlopoli, Cicala, Confluenti, Decollatura, Magisano, Martirano, Martirano Lombardo, Motta S. Lucia, Serrastretta, Sorbo San Basile, Soveria Mannelli, Taverna w prowincji Catanzaro. Powyższe gminy w sposób naturalny wytyczają granicę masywu Sila, na obszarze którego cechy gleby i klimatu umożliwiają stały i powolny wzrost bulw i optymalne warunki dla dojrzewania rośliny.
5. Związek z obszarem geograficznym:
5.1. Specyfika obszaru geograficznego:
Aspekt glebowo-klimatyczny obszaru, na którym uprawia się "Patata della Sila", ma duże znaczenie. Pod względem granulometrii gleby w tej okolicy są w większości luźne, przeważnie piaskowe z piasku drobnoziarnistego, a więc bardzo przepuszczalne i łatwe do uprawiania; odczyn pH gleb ma wartość od 5 do 6,5; są bogate w substancje organiczne, których zawartość na niektórych obszarach wynosi do 10,04 %, dzięki czemu są naturalnie żyzne. Z klimatycznego punktu widzenia masyw Sila cechuje klimat bardzo suchy latem i zimny zimą. Odnotowywane temperatury mają wartość rosnącą w okresie od kwietnia do maja, który jest idealny do wysadzania. Wzrostowi roślin sprzyja ponadto dzienna amplituda temperatur i długotrwałe nasłonecznienie, które umożliwia stały i powolny wzrost bulw, co sprzyja gromadzeniu suchej substancji, a końcowa faza dojrzewania rośliny umożliwia uzyskanie produktu odpowiedniego do długiego przechowywania bez konieczności poddawania obróbce chemicznej zapobiegającej kiełkowaniu. Tę ważną cechę roślina wykazuje od momentu zbioru, który przeprowadzany jest w niewysokich temperaturach, które na ogół nie przekraczają 15-18 °C. Obszar produkcji jest całkowicie pozbawiony źródeł zanieczyszczenia atmosferycznego lub wodnego. Wykorzystywanie gleb w masywie Sila jest wysoce ograniczone, a ziemniaki stanowią jedyną roślinę uprawianą na tym płaskowyżu. Gleby nawadniane są wodą źródlaną, a obróbki są ograniczone do minimum, ponieważ występująca latem bardzo wyraźna różnica między temperaturami panującymi w dzień i w nocy, surowa zima i opady śniegu oczyszczają środowisko z licznych czynników szkodzących uprawom, a ataki pasożytów są niezwykle rzadkie, ograniczone i dlatego też łatwe jest ich kontrolowanie.
5.2. Specyfika produktu:
"Patata della Sila" wyróżnia się i jest ceniona dzięki możliwości długiego przechowywania, doskonałym zaletom kulinarnym, w szczególności wyjątkowej zdatności do smażenia, związanej z wysoką zawartością suchej substancji po smażeniu w oleju, co umożliwia większą trwałość biało-żółtej barwy miąższu ziemniaków. Pod tym kątem przeprowadzono analizę produktu, który został porównany z próbkami pochodzącymi innych obszarów produkcji. Uzyskane wyniki wykazały, że ziemniaki uprawiane w masywie Sila cechuje po ugotowaniu dużo wyższy poziom suchej substancji, co sprawia, że są bardziej odpowiednie do smażenia, a także kolor miąższu o większej intensywności zbliżony do żółtego, charakterystyczny, wyraźnie zaznaczony smak ziemniaka, skórka grubsza i odporna na obróbkę mechaniczną w porównaniu z ziemniakami pochodzącymi z innych obszarów.
5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG):
ChOG "Patata della Sila" jest postrzegana jako produkt wysokiej jakości przez mieszkańców, którzy zamieszkują obszary sąsiadujące z masywem Sila (Cosenza - Crotone - Catanzaro - Piana di Sibari), którzy tradycyjnie zaopatrują się w ten produkt bezpośrednio u producentów. Produkt ten cieszy się szczególną renomą na rynkach Sycylii, Apulii i Kampanii, które od lat 50-tych dwudziestego wieku w okresach zbiorów utrzymują ścisłe stosunki handlowe. Zdatność do długiego przechowywania oraz zachowywanie cech organoleptycznych sprawiają, że "Patata della Sila" w przeszłości często stanowiła zimowe zapasy żywności na wyżej wymienionych obszarach. Dlatego też uprawa ziemniaka stanowiła ważny element gospodarki dla płaskowyżu, a rodziny wiejskie zamieszkujące masyw Sila przez wieki przekazywały wiedzę o metodach uprawiania tego produktu. W 1955 r. powstało "Centro Silano di Moltiplicazione e selezione delle patate dal seme certificato" (Silańskie Centrum reprodukcji i selekcji ziemniaków z certyfikowanych nasion), którego zadaniem jest rozpowszechnianie certyfikowanych nasion. Niektóre badania dowodzą również, że pod koniec lat 80-tych dwudziestego wieku masyw Sila stanowił jedno z największych zagłębi produkcji ziemniaków nasiennych, ponieważ średnia wielkość upraw była większa od wszystkich pozostałych gospodarstw. Ponadto warunki klimatyczne, cechujące się suchymi latami i zimnymi zimami, co zawsze umożliwiało przechowywanie produktu w sposób naturalny w magazynach, w których temperatura wynosiła od 6 do 8 stopni od października do kwietnia, a także brak źródeł zanieczyszczenia obszarów uprawnych utrwaliły wśród konsumentów świadomość produktu naturalnego, zdrowego i wysokiej jakości. O renomie ziemniaków "Patata della Sila" świadczy również wielki sukces, jaki odnoszą one na tematycznych pokazach i świętach, które przyciągają tłumy turystów, pochodzących głównie z wyżej wymienionych regionów. Imprezy te każdej jesieni gromadzą na tym płaskowyżu osoby pragnące skosztować wybornych bulw i poznać liczne przepisy typowe dla lokalnej tradycji gastronomicznej. W tym zakresie można wspomnieć o słynnym święcie "Sagra della patata della Sila" obchodzonym w Campigliatello Silano od 1978 r. w październiku, a także targi "Mostra Mercato della Patata della Sila e delle macchine agricole". Ponadto od 1980 r. w Parenti odbywa się wielkie święto ziemniaków "Patata della Sila" o charakterze folklorystycznym i kulinarnym. Uprawa "Patata nella Sila" ma więc długą i udokumentowaną historię, pierwsze wzmianki o niej znajdują się w "Statistica del Regno di Napoli" (Statystyki Królestwa Neapolu) z 1811 r.
Odesłanie do publikacji specyfikacji:
Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji można znaleźć na stronie internetowej za pośrednictwem poniższego linku:
lub
wchodząc na stronę internetową Ministerstwa (http://www.politicheagricole.it), otwierając zakładkę "Prodotti di Qualità" (po lewej stronie ekranu) a następnie zakładkę "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE [regolamento (CE) n. 510/2006]".
______
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2010.33.10 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. |
Data aktu: | 10/02/2010 |
Data ogłoszenia: | 10/02/2010 |