(2014/C 48/06)
(Dz.U.UE C z dnia 20 lutego 2014 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 2
NR WE: TH-PGI-0005-0814-27.05.2010
ChOG (X) ChNP ()
Zbiór i wytwarzanie ziaren w łuskach
Pakowanie i przechowywanie ziaren w łuskach
Suche ziarna w łuskach (zwanych pergaminem) o wilgotności 10-12 % są pakowane w płócienne worki i przechowywane na paletach, w przewiewnym miejscu chronionym przed promieniami słonecznymi.
Produkcja zielonych ziaren
Proces ten składa się z 4 etapów. Endokarp jest oddzielany od suchej łuski, a następnie poddawany działaniu strumienia powietrza w celu oczyszczenia z pozostałych osadów. Zielone ziarna są segregowane według wielkości i ich średnicy oraz według wagi przy użyciu metody grawitacyjnej. W wyniku tego procesu uzyskuje się wysokiej jakości zielone ziarna "Kafae Doi Tung" zwane ziarnami perłowymi (Peaberry), wyjątkowo wykwintnymi (Extra Fancy), wykwintnymi (Fancy), nr 1 (No 1) oraz najwyższej jakości (Prime). Mają niebieskawo-zielony lub szarawozielony kolor i wilgotność 10-12 %.
Produkcja kawy palonej
Zielone ziarna są palone przez doświadczonych palaczy kawy w wysokiej jakości palarkach do kawy. Palenie można przeprowadzić przy różnych barwach, od jasnej, poprzez średnią, po bardzo ciemną. Przed paleniem dużych partii ziaren kawy na początku należy palić małą partię i przeprowadzić próbne degustacje. Każda partia jest poddawana próbnej degustacji po paleniu oraz starannie przeprowadza się proces usuwania dwutlenku węgla, starając się zachować aromat kawy. Zazwyczaj proces palenia trwa około 12-15 minut.
Palone ziarna kawy o różnych rozmiarach i właściwościach są następnie mieszane zgodnie z różnymi formułami.
Palona kawa jest mielona na trzy sposoby: jako kawa gruboziarnista, jako kawa o średniej wielkości ziaren i jako kawa drobnoziarnista.
Dowód pochodzenia
Cały proces produkcji jest kontrolowany i monitorowany poprzez rejestrację plantatorów kawy. Kontrola jest prowadzona przez fundację Mae Fah Luang. Wyżej wspomniany proces produkcji musi być udokumentowany w celu zapewnienia identyfikowalności "Kafae Doi Tung".
Proces produkcji "Kafae Doi Tung" musi być kontrolowany zgodnie z systemem kontroli wewnętrznej zorganizowanym przez fundację Mae Fah Luang, która jest uprawniona do przeprowadzania kontroli procesów produkcji i przechowywania "Kafae Doi Tung" w dowolnym momencie bez uprzedniego powiadamiania.
Plantatorzy, zbieracze kawy, przetwórcy, podmioty pakujące i dystrybutorzy "Kafae Doi Tung", którzy chcą używać oznaczenia geograficznego "Kafae Doi Tung", muszą się zarejestrować w rejestrze prowadzonym przez fundację Mae Fah Luang. Muszą opracować instrukcję użytkownika i złożyć ją do rejestru.
Członkowie powinni zgłaszać wycofanie lub zmiany danych do rejestru fundacji Mae Fah Luang. Jeżeli takie zgłoszenie nie zostanie dokonane, członkostwo zostaje automatycznie utracone.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2014.48.14 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych. |
Data aktu: | 20/02/2014 |
Data ogłoszenia: | 20/02/2014 |