Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2016/C 188/08)

(Dz.U.UE C z dnia 27 maja 2016 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) Nr 510/2006

w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 2

"˘éŇÇĘѧ˘ěË´ŕÁ×ͧľŃ·Ĺا" (KHAO SANGYOD MUANG PHATTHALUNG)

Nr WE: TH-PGI-0005-01115 - 27.5.2013

ChOG (X) ChNP ()

1.
Nazwa

"˘éŇÇĘѧ˘ěË´ŕÁ×ͧľŃ·Ĺا" (Khao Sangyod Muang Phatthalung)

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Królestwo Tajlandii

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"KhaoSangyod Muang Phatthalung" jest wrażliwym na fotoperiod ryżem nizinnym uprawianym z odmiany Sangyod Phatthalung. Jest on wysiewany, uprawiany, zbierany, bielony, pakowany i etykietowany w rodzimej prowincji Phatthalung na południu Tajlandii. "KhaoSangyod Muang Phatthalung" nie klei się, jest jasny, drobny, cienki i delikatnie aromatyczny. Może być ryżem niełuskanym, ryżem brązowym lub ryżem częściowo bielonym.

Właściwości fizyczne

-
Ryż niełuskany ma barwę słomy.
-
Barwa ryżu brązowego waha się od czerwonej do ciemnoczerwonej w tym samym ziarnie.
-
Ryż częściowo bielony ma barwę jasnoczerwoną.
-
Ziarna są długie, cienkie i drobne. Owocnia jest czerwona.
-
Delikatnie aromatyczny z charakterystycznym zapachem.
Właściwości fizyczne Ryż niełuskany Ryż brązowy Ryż częściowo bielony
Długość (mm) (9,33) 9,1-9,4 6,50-6,90 6,40-6,80
Szerokość (mm) (2,11) 1,9-2,25 1,61-1,81 1,57-1,87
Grubość (mm) (1,77) 1,7-1,8 1,51-1,71 1,44-1,64
Barwa Barwa słomy Czerwona lub ciemnoczerwona Jasnoczerwona

Właściwości chemiczne

Właściwości chemiczne Ryż niełuskany Ryż brązowy Ryż częściowo bielony
Białko (%) nie dotyczy 7-10 6-9
Amylaza (% db) nie dotyczy 13-17
Współczynnik wydłużenia ziaren nie dotyczy 1,5-1,8

Właściwości kulinarne

Stosunek ryżu i wody do celów gotowania wynosi 1 filiżanka ryżu na 1,25-2 filiżanki wody.

W celu uzyskania wyjątkowo miękkiej konsystencji "Khao Sangyod Muang Phatthalung" należy moczyć ziarna w wodzie przez 5-10 minut przed gotowaniem.

Zapach i smak

Ugotowany ryż jest miękki i delikatnie klejący. Ma lekko słodki smak z łagodnym aromatycznym zapachem.

3.3.
Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Nasiona stosowane w produkcji "Khao Sangyod Muang Phatthalung" muszą pochodzić z odmiany Sangyod Phat-thalung i muszą być uprawiane w prowincji Phatthalung, ponieważ jej położenie geograficzne sprzyja uprawie ryżu Sangyod Phatthalung i przyczynia się do charakterystycznych cech i jakości "Khao Sangyod Muang Phatthalung".

Nasiona muszą być produkowane przez tajlandzki Departament ds. Ryżu i jego agencje, takie jak Phatthalung Rice Research Center i Phatthalung Rice Seed Center, ponieważ dysponują one niezawodną infrastrukturą i przestrzegają norm dotyczących produkcji nasion ryżu w celu produkowania czystych odmianowo nasion o charakterystycznych cechach "Khao Sangyod Muang Phatthalung".

W przypadku gdy nasiona zostały uzyskane z innych źródeł, takich jak organizacje rolników lub organizacje prywatne, takie źródła muszą zostać zatwierdzone przez tajlandzki Departament ds. Ryżu i przestrzegać norm dotyczących produkcji nasion ryżu.

W przypadku gdy rolnicy hodują ryż samodzielnie, mają prawo stosować zatwierdzoną odmianę wymienioną powyżej (nasiona należy wysiać w ciągu 3 lat po otrzymaniu ich ze źródła).

3.4.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)

-

3.5.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Cały cykl produkcyjny "Khao Sangyod Muang Phatthalung" musi odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym, aby zagwarantować, że jest on w pełni przeprowadzany w warunkach geomorfologicznych. "Khao San-gyod Muang Phatthalung" musi być uprawiany, suszony, przechowywany, bielony i przetwarzany w prowincji Phat-thalung. "Khao Sangyod Muang Phatthalung" można zidentyfikować na każdym etapie za pomocą dokumentów towarzyszących, dokumentów przewozowych i rejestrów.

"Khao Sangyod Muang Phatthalung" należy uprawiać od sierpnia do października, a zbiorów należy dokonywać w trakcie fazy dojrzewania ryżu od grudnia do lutego. Zbiory ustala się zależnie do klimatu i dojrzałości ryżu. Zebrany ryż jest następnie przechowywany na wyznaczonym obszarze geograficznym w silosach z regulowaną temperaturą i wilgotnością, aby uniknąć, w szczególności, ryzyka pomieszania z ryżem innych odmian, potencjalnego zanieczyszczenia, wysokiej wilgotności oraz zapobiec rozcieńczeniu jego charakterystycznego zapachu.

Główne metody produkcji ryżu "Khao Sangyod Muang Phatthalung" są następujące:

-
przygotowanie gleby; obejmuje pierwsze wstępne zaoranie, drugie zaoranie, aby odpowiednio kontrolować liczbę samosiejek ryżu (tj. sadzonek ryżu, które wykiełkowały z nasion pozostałych na polu z poprzedniego sezonu) i ryżu nietypowego (tj. sadzonek ryżu innych odmian uprawianych na polu ryżowym, z wyjątkiem ryżu zarośniętego chwastami),
-
użyźnianie i ulepszanie gleby powinno odbywać się regularnie,
-
pielęgnowanie sadzonek ryżu; wprowadzenie odpowiedniej gospodarki wodnej, usunięcie nietypowego ryżu na etapie kultywacji, faza reprodukcji i faza dojrzewania, odpowiednie zlikwidowanie szkodników,
-
uprawa; musi odbywać się podczas południowej pory deszczowej (sierpień-październik) po zakończeniu etapu dojrzewania. W prowincji Phatthalung uprawa wykracza nieco poza etap dojrzewania ryżu,
-
wilgotność ziarna - wilgotność ziarna ryżu należy obniżyć do 14 % lub poniżej.
3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp.

"Khao Sangyod Muang Phatthalung" musi być pakowany i etykietowany w prowincji Phatthalung. Warunek ten ma na celu zapewnienie konsumentom skutecznej gwarancji pochodzenia i jakości ryżu. Aby zapobiec potencjalnemu pomieszaniu, zanieczyszczeniu lub zmianie ryżu, przepakowywanie jest niedozwolone. Ponadto ze względu na swój charakterystyczny zapach "Khao Sangyod Muang Phatthalung" musi być pakowany w prowincji Phatthalung, aby zapobiec rozcieńczeniu zapachu.

3.7.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania

Opakowania muszą być opatrzone etykietą, na której widnieje masa, data bielenia i pakowania, nazwa młyna lub nazwa podmiotu zajmującego się uprawą ryżu lub nazwa spółdzielni, jak również partia opakowania lub numer seryjny.

Na każdym opakowaniu należy umieścić napis " lub "Khao Sangyod Muang Phatthalung".

Należy również wykorzystać tajlandzkie logo oznaczenia geograficznego oraz logo UE dla ChOG (po przyznaniu chronionego oznaczenia geograficznego).

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Prowincja Phatthalung

5.
Związek z obszarem geograficznym
5.1.
Specyfika obszaru geograficznego

Phatthalung jest jedną z południowych prowincji Tajlandii. Sąsiednie prowincje to (od północy zgodnie z ruchem wskazówek zegara): Nakhon Si Thammarat, Songkhla, Satun i Trang. Obszar obejmuje 3 424,5 km2 lub 2 140 296 rai.

Phatthalung jest nizinną równiną położoną między Jeziorem Songkhla na wschodzie a łańcuchem górskim Bantat na zachodzie. Równina powstała z osadów pochodzących z jeziora zalewanego w porze monsunowej. Głównym źródłem wody w rolnictwie na tym obszarze jest Jezioro Songkhla.

Możliwość osuszania gleby przyczynia się do rozwoju i prawidłowego dojrzewania "Khao Sangyod Muang Phattha-lung", zaś pojemność wodna gleby i zdolność do redystrybucji wody zapewnia umiarkowany, lecz stały poziom nawadniania nawet w okresach suchych.

Klimat w Phatthalung wywiera istotny wpływ na cechy charakterystyczne "Khao Sangyod Muang Phatthalung". Ze względu na południowe położenie Phatthalung podlega dwóm wpływom klimatycznym, zarówno oceanicznemu jak i kontynentalnemu. Wpływ kontynentalny jest odpowiedzialny za charakterystyczną porę suchą charakteryzującą się długim czasem fotoperiodu.

5.2.
Specyfika produktu

"Khao Sangyod Muang Phatthalung" obejmuje ryż niełuskany, ryż brązowy i ryż częściowo bielony, uprawiany w porze deszczowej w prowincji Phatthalung i wydzielający naturalny aromat. Charakteryzuje się on czerwoną owocnią, miękką konsystencją po ugotowaniu i delikatnym zapachem.

Czynniki naturalne mają istotny wpływ na jakość, cechy charakterystyczne i wyjątkowość tego ryżu. W Phatthalung podglebie posiada zarówno właściwości drenujące jak również żyzne osady oraz pojemność wodną i zdolność do redystrybucji. Phatthalung podlega dwóm wpływom klimatycznym, zarówno oceanicznemu jak i kontynentalnemu. Na skutek wpływu oceanicznego (Zatoka Tajlandzka) w porze deszczowej występują znaczne opady deszczu i mniej skrajne temperatury w poszczególnych porach roku. W szczególności nizinne położenie i pogoda sprawiają, że żyzna gleba i klimat Phatthalung przyczyniają się do charakterystycznej cechy "Khao Sangyod Muang Phatthalung", jaką jest smukły kształt ziarna. Gdy ryż Sangyod Phatthalung jest uprawiany w innych prowincjach, jego cechy charakterystyczne będą się różnić, np. będzie grubszy i mniej czerwony. Zgodnie z miejscową tradycją zbiorów ryżu dokonuje się po zakończeniu etapu dojrzewania, co powoduje, że barwa ziaren jest bardziej czerwona, ryż jest bardziej aromatyczny i bardziej miękki po ugotowaniu niż ryż Sangyod Phatthalung uprawiany gdzie indziej.

Osiągnięcie tych szczególnych cech jest możliwe jedynie w wyjątkowych warunkach geomorfologicznych panujących w południowej części Tajlandii, zwłaszcza pod względem rodzaju gleby, jakości wody, liczby godzin nasłonecznienia, małych różnic temperatur i obfitych opadów w porze deszczowej.

5.3.
Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG)

Phatthalung jest od dawien dawna ważnym dostawcą ryżu z południowej Tajlandii. Rozległe równiny tej prowincji, odpowiedni klimat i jej bogactwo pod względem źródeł wody sprawiają, że idealnie nadaje się ona do uprawy "Khao Sangyod Muang Phatthalung". Istnieje legenda opowiadająca o równinie między górami KhaoHin Look Doan, na której zwiedzający widzą świeżą, soczystą zieleń niekończących się pól ryżowych na początku sezonu rolniczego, a te same pola ryżowe przybierają złotą barwę, gdy zbliża się okres zbiorów w styczniu i lutym.

"Khao Sangyod Muang Phatthalung" uprawiano w Phatthalung od ponad stu lat, ale miejscowa ludność prowincji Phatthalung woli spożywać ryż granulowany i twardy, o wysokiej zawartości amylazy, a nie gotowany na miękko ryż "Khao Sangyod Muang Phatthalung". Dlatego też tradycyjnie "Khao Sangyod Muang Phatthalung" przeznacza się na podarunki dla darzonych szacunkiem osób starszych i gotuje się go dla wyjątkowych osobistości, takich jak goście z rodzin królewskich, oficjalni goście z zagranicy, i ze szczególnych okazji, podczas ceremonii religijnych lub tradycyjnych festiwali. Dzięki tej tradycji "Khao Sangyod Muang Phatthalung" zdobył reputację jako ryż przyrządzany dla wyjątkowych osób i ze szczególnych okazji w prowincji Phatthalung.

Ponadto przyroda w Phatthalung wywiera istotny wpływ na produkcję "Khao Sangyod Muang Phatthalung". W szczególności nizinna równina Phatthalung powstała z osadów pochodzących z jeziora zalewanego w porze monsunowej, dostarczających glebie różne składniki odżywcze, co powoduje, że miejsce to nadaje się do produkcji "Khao Sangyod Muang Phatthalung". Przyczynia się ono do tego, iż uprawiany tutaj "Khao Sangyod Muang Phat-thalung" ma szczególne cechy charakterystyczne: smukły kształt ziarna i delikatny aromat.

Znaczenie mają również szczegółowa selekcja nasion, staranne utrzymanie, procedury dotyczące zbiorów i standardowy proces produkcji. Przestrzeganie procedur i kontrola przyczyniają się do zachowania wyjątkowej jakości ryżu.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 3 )

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
2 Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12. Zastąpione rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012.
3 Zastąpione rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2016.188.50

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 27/05/2016
Data ogłoszenia: 27/05/2016