(Dz.U.UE C z dnia 2 kwietnia 2020 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.
SPECYFIKACJA PRODUKTU BĘDĄCEGO GWARANTOWANĄ TRADYCYJNĄ SPECJALNOŚCIĄ
"SLOVENSKA POTICA"
Nr UE: TSG-SI-02396 - 30.3.2018
Państwo członkowskie lub państwo trzecie: Słowenia
Co do zasady nadzienie należy przygotowywać na bieżąco lub z maksymalnie dwudniowym wyprzedzeniem i przechowywać je w lodówce.
Składniki na ciasto drożdżowe i sposób wyrabiania tego ciasta
Przepis przy założeniu, że ciasto wyrabia się z 1 kg białej mąki pszennej | Przepis, w którym składniki przedstawiono w proporcji do masy mąki (%) | Dopuszczalne odchylenia |
1 000 g białej mąki pszennej | ||
30 g drożdży | 3 | maks. 50 g |
100 g surowego masła | 10 | maks. 150 g |
120 g cukru | 12 | min. 80 g |
10 g soli | 1 | maks. 12 g |
3 żółtka jaj lub 60 g żółtek jaj | 6 | maks. 6 żółtek jaj (120 g) |
10 g cukru waniliowego | 1-2 | maks. 30 g |
10 ml rumu | 1 | maks. 20 ml |
maks. 500 ml mleka | maks. 50 | stosownie do potrzeb (w celu uzyskania pożądanej konsystencji ciasta) |
Przygotowanie ciasta
Do przygotowania ciasta można, ale nie trzeba, użyć zaczynu. Ciasto należy wymieszać i zagniatać do momentu osiągnięcia zbitej i gładkiej konsystencji, która nie będzie lepka. Po zagnieceniu ciasto odstawia się na co najmniej 15 minut.
Po upływie tego czasu ciasto można:
Zwinięte ciasto umieszcza się w posmarowanym tłuszczem naczyniu "potičnik", nakłuwa w kilku miejscach u góry i pozostawia do wyrośnięcia do momentu, w którym można będzie zaobserwować widoczne zwiększenie jego objętości, a jego powierzchnia będzie nabrzmiała, ale puszysta w dotyku.
Wyrośnięte zawinięte ciasto można ponownie ponakłuwać tuż przed pieczeniem.
"Slovenska potica" z nadzieniem z orzechami włoskimi
Składniki na nadzienie z orzechami włoskimi | Dopuszczalne odchylenia |
1 000 g zmielonych nasion orzechów włoskich | |
375 g cukru | min. 250 g |
100 g surowego masła | maks. 125 g |
3 białka jaj lub 90 g białek jaj | maks. 4 białka jaj (120 g) |
20 g cukru waniliowego | maks. 30 g |
1-2 szczypty lub min. 3 mg cynamonu | maks. 5 mg |
maks. 600 ml mleka | stosownie do potrzeb (w celu uzyskania pożądanej konsystencji nadzienia) |
Przygotowanie nadzienia z orzechami włoskimi i ciasta "potica"
"Slovenska potica" z nadzieniem z orzechami włoskimi i rodzynkami
Składniki na nadzienie z orzechami włoskimi i rodzynkami | Dopuszczalne odchylenia |
1 000 g zmielonych nasion orzechów włoskich | |
200 g cukru | min. 100 g |
100 g surowego masła | maks. 125 g |
3 białka jaj lub 90 g białek jaj | maks. 4 białka jaj (120 g) |
20 g cukru waniliowego | maks. 30 g |
1-2 szczypty lub min. 3 mg cynamonu | maks. 5 mg |
maks. 600 ml mleka | stosownie do potrzeb (w celu uzyskania pożądanej konsystencji nadzienia) |
100 g rodzynek | maks. 250 g rodzynek |
maks. 50 ml rumu (do namaczania rodzynek) | rum nie jest wymaganym składnikiem |
Przygotowanie nadzienia z orzechami włoskimi i rodzynkami oraz ciasta "potica"
"Slovenska potica" z nadzieniem z rodzynkami
Składniki na nadzienie z rodzynkami | Dopuszczalne odchylenia |
3 żółtka jaj lub min. 60 g żółtek jaj | maks. 4 żółtka jaj (80 g) |
50 g cukru drobnego | maks. 100 g |
1 białko jaja | |
30 ml śmietanki | maks. 50 ml |
1 łyżeczka pokruszonej lub zmielonej laski wanilii | maks. 0,6 g |
500 g rodzynek | maks. 800 g |
50 ml rumu | maks. 80 ml |
Przygotowanie nadzienia i ciasta "potica"
"Slovenska potica" z nadzieniem z estragonem
Składniki na nadzienie z estragonem | Dopuszczalne odchylenia |
150 g surowego masła | maks. 200 g |
100 g cukru pudru | min. 50 g |
4 żółtka jaj lub min. 80 g żółtek jaj | min. 3 żółtka jaj (60 g) |
75 g świeżego lub mrożonego estragonu lub 15 g suszonego estragonu | min. 30 g świeżego lub mrożonego estragonu lub 8 g suszonego estragonu |
Przygotowanie nadzienia i ciasta "potica"
"Slovenska potica" z nadzieniem z estragonem i twarogiem
Składniki na nadzienie z estragonem, twarogiem i śmietaną | Dopuszczalne odchylenia |
125 g twarogu | maks. 160 g twarogu |
125 g śmietany | maks. 130 g śmietany |
20 g cukru | maks. 30 g |
3 żółtka jaj lub 60 g żółtek jaj | min. 3 żółtka jaj (60 g) |
3 białka jaj lub 90 g białek jaj | min. 3 białka jaj (90 g) |
75 g świeżego lub mrożonego estragonu lub 15 g suszonego estragonu | min. 30 g świeżego lub mrożonego estragonu lub 8 g suszonego estragonu |
Przygotowanie nadzienia i ciasta "potica"
Ciasto "Slovenska potica" można zamrozić w stanie surowym (niewypieczone) lub po wypieczeniu.
Okres trwałości ciasta "Slovenska potica"
Aby zapewnić optymalną jakość i walory smakowe, na każdym cieście "Slovenska potica" należy zamieścić informację
na temat jego terminu przydatności do spożycia.
Okres trwałości świeżo wypieczonego ciasta "Slovenska potica" wynosi co najmniej 10 dni, z wyjątkiem ciasta "Slovenska potica" z nadzieniem z estragonem, którego minimalny okres trwałości wynosi siedem dni. Ciasto "Slovenska
potica" należy przechowywać zgodnie z zaleceniami producenta.
Wypieczone i zamrożone ciasto "Slovenska potica" należy spożyć w ciągu trzech miesięcy od daty zamrożenia. Po rozmrożeniu ciasto "Slovenska potica" należy spożyć w terminie trzech dni.
Po jego zamrożeniu w stanie surowym maksymalny okres trwałości ciasta "Slovenska potica" wynosi sześć miesięcy od daty zamrożenia.
"POTIČNIK", tradycyjne naczynie do wypiekania ciasta "Slovenska potica"
"Potičnik" może być wykonany z wypalanej gliny, porcelany, emaliowanego metalu, metalu pokrytego powłoką zapobiegającą przywieraniu ciasta lub z innego materiału.
Naczynie ma okrągły, nieznacznie rozszerzający się kształt oraz gładkie lub ryflowane brzegi. Ryflowania - jeżeli występują - są ułożone prostopadle do dna naczynia "potičnik". Dno naczynia jest płaskie. Przez środkową część naczynia "potičnik" przebiega zwężająca się ku górze tuleja, co sprawia, że "potica" może nabrać swojego podstawowego - i jedynego właściwego - kształtu, tj. kształtu okręgu z ciasta z umieszczoną pośrodku dziurą, która zwęża się ku górze. Minimalna średnica dna naczynia "potičnik" wynosi 14 cm. Gliniany "potičnik" może być obwiązany drutem w celu zapewnienia jego większej trwałości.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2020.110.12 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. b) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych. |
Data aktu: | 27/03/2020 |
Data ogłoszenia: | 02/04/2020 |