Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 298/14)

(Dz.U.UE C z dnia 8 września 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"Weinviertel"

Numer referencyjny: PDO-AT-A0206-AM01

Data przekazania informacji: 21.2.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Opis i uzasadnienie

W związku z tym, że w ramach rejestru winnic dokonano przejścia na zintegrowany system zarządzania i kontroli, należy dostosować wartość maksymalnej wydajności z hektara.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Weinviertel

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

Nazwa pochodzenia "Weinviertel" może być stosowana wyłącznie w odniesieniu do win produkowanych z odmiany winorośli "Grüner Veltliner", które posiadają typowy dla tej odmiany charakter w postaci wyrazistego bukietu o nutach owocowych i pikantnych (pieprz), przy czym dopuszczalne jest kupażowanie (maks. 15 %) z winami typu "Qualitätswein" z innych odmian winorośli, co pozostaje bez wpływu na oznaczanie powstałych w ten sposób win jako "Grüner Veltliner". Dalsze właściwości organoleptyczne opisano w specyfikacji produktu.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win

W przypadku win objętych nazwą pochodzenia "Weinviertel" dopuszczone są wszystkie praktyki enologiczne określone w rozporządzeniach (UE) 2019/934 i (UE) 2019/935, które są przewidziane w odniesieniu do win objętych chronioną nazwą pochodzenia, z wyjątkiem procesów z wykorzystaniem sorbinianu potasu i diwęglanu dimetylu. Odkwaszanie win jest możliwe zgodnie z wymogami określonymi w rozporządzeniach (UE) 2019/934 i (UE) 2019/935. Decyzję w sprawie ewentualnego zakwaszania podejmuje federalny minister ds. rolnictwa, regionów i turystyki w zależności od warunków pogodowych w okresie wegetacji. Warunki dotyczące ewentualnego zakwaszania odpowiadają przy tym wymogom określonym w rozporządzeniach (UE) 2019/934 i (UE) 2019/935.

Stosowane szczególne praktyki enologiczne (w tym wzbogacanie) wynikają z wybranej każdorazowo tradycyjnej metody produkcji wybranej i opisano je w specyfikacji produktu.

b)
Maksymalna wydajność

10 000 kilogramów winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Nazwa pochodzenia "Weinviertel" obejmuje położone w Dolnej Austrii powiaty Gänserndorf, Korneuburg (z wyjątkiem gminy Stetteldorf am Wagram), Mistelbach, Hollabrunn oraz Horn.

7.
Główne odmiany winorośli

Grüner Veltliner - Weißgipfler

8.
Opis związku lub związków

Pod względem geologicznym Weinviertel można podzielić na pięć różnych obszarów: Masyw Czeski stanowi w Weinviertel piętro roślinności wyznaczające granicę z Waldviertel. Skały pochodzenia magmowego (granity, gnejsy, łupki) można rozpoznać na podstawie różnej podatności na zwietrzanie poszczególnych rodzajów skał.

Przez zachodni Weinviertel rozciąga się strefa molasy. Składa się ona głównie z luźnych skał osadowych, takich jak gliny, muły, piaski, żwiry i częściowo również wapienie. Strefa ta, powstała w kenozoikum, zbudowana jest ze skał osadowych górotworu alpejskiego na południu oraz Masywu Czeskiego na północy i na zachodzie. Strefa "Waschberg" rozciąga się od Waschberg koło Stockerau przez Leiser Berge, Staatz i Falkenstein aż po południowe Morawy. Strefa ta przed 17 mln lat została niejako "wepchnięta" między strefę molasy i Kotlinę Wiedeńską. Przy tej okazji powstały szczególnego rodzaju "klify" (tzw. "Durchspießungsklippen"), jak np. zupełnie odizolowany wapienny stożek "Staatzer Klippe".

Tzw. strefa "Flyschzone" obejmuje dwa pasma, które obramowują kotlinę "Korneuburger Becken"; są to najbardziej na wschód położone zbocza Alp. Określenie "Flysch" oznacza skały, które mają tendencję do obsuwania się: nagromadzone luźne osady przeniknęły niegdyś wskutek ruchów tektonicznych do głębin morskich, przy czym najniżej opadły gruboziarniste piaski, a najwyżej drobniejsze gliny. Z biegiem czasu powstały z nich piaskowce i gliniaste margle. Wschodnia część Weinviertel jest zaliczana do Kotliny Wiedeńskiej. Stanowi ona odrębny obszar sedymentacji różnych skał, powstały w wyniku ruchów tektonicznych podłoża na granicy między Alpami i Karpatami. Miejscami dają się rozpoznać przełomy (Steinberg koło Zistersdorf), wzdłuż których następowało obsuwanie się podłoża.

Weinviertel można uznać za obszar będący pod wpływem klimatu panońskiego. Pod względem warunków termicznych dominują wpływy kontynentalne, zaś pod względem warunków higrycznych - oceaniczne. Wino posiada następujące typowe cechy charakterystyczne:

barwa: jasnożółta, zielonożółta;

aromat: bukiet typowy dla odmiany;

smak: owocowy, pikantny, pieprzny; brak nuty drzewnej; bez jednostronnej dominacji alkoholu; bez nuty szlachetnej pleśni. Od niepamiętnych czasów Weinviertel stanowi najważniejszy austriacki obszar uprawy odmiany winorośli "Grüner Veltliner". Podstawę typowego aromatu win "Grüner Veltliner" stanowią przede wszystkim lessowe gleby w połączeniu ze znacznymi różnicami temperatury między dniem i nocą, które stanowią wynik panującego klimatu. "Pieprzna" nuta smakowa win "Grüner Veltliner" jest charakterystyczna przede wszystkim dla obszaru uprawy winorośli Weinviertel.

Ponadto dzięki temu, że w strukturze produkcji wina przeważają przedsiębiorstwa rodzinne, z pokolenia na pokolenie przekazywane są tradycyjne formy winifikacji, co dodatkowo przyczynia się do wyrazistego charakteru win "Grüner Veltliner" z Weinviertel.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Zgodnie z austriacką ustawą o winach wino objęte nazwą pochodzenia "Weinviertel" może zostać wprowadzone do obrotu wyłącznie, jeżeli jest opatrzone urzędowym numerem kontrolnym. Warunkiem uzyskania urzędowego numeru kontrolnego jest poddanie próbki każdego wina, które ma zostać wprowadzone do obrotu z nazwą pochodzenia "Weinviertel" (zob. specyfikacja produktu), badaniom analitycznym i organoleptycznym (kontrola systematyczna).

W trakcie analizy sensorycznej wina są oceniane przez urzędową komisję degustacyjną. W skład urzędowej komisji degustacyjnej wchodzi sześciu degustatorów oraz przewodniczący komisji degustacyjnej. Próbki są degustowane na ślepo. Formularz na potrzeby analizy zawiera wyłącznie informacje, które są niezbędne do celów oceny, takie jak wskazanie tradycyjnego oznaczenia oraz rocznik. Degustatorzy oceniają, na podstawie własnego doświadczenia oraz na podstawie wyznaczonych win wzorcowych, czy przedstawione im wina są typowe dla obszaru pochodzenia Kamptal oraz czy nadają się do wprowadzenia do obrotu (nie posiadają wad). Ocena ta przybiera formę odpowiedzi TAK lub NIE. W przypadku oceny negatywnej należy przedstawić pisemne uzasadnienie. Próbka odpowiada wymaganiom sensorycznym, jeżeli większość degustatorów wystawiła ocenę pozytywną. W przypadku gdy stosunek ocen pozytywnych do negatywnych wynosi 4: 2, próbka jest przedstawiana do oceny innej komisji degustacyjnej.

Link do specyfikacji produktu

https://www.bmlrt.gv.at/land/produktion-maerkte/pflanzliche-produktion/wein/Weinherkunft.html

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.298.31

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 08/09/2020
Data ogłoszenia: 08/09/2020