(Dz.U.UE C z dnia 9 stycznia 2020 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"Valdepeñas"
PDO-ES-A0051-AM03
Data przekazania informacji:
4.10.2019
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
JEDNOLITY DOKUMENT
WINO BIAŁE
Wygląd
Szata jasnożółta z zielonkawymi lub bursztynowymi refleksami. Wino fermentowane w beczce: szata słomkowożółta ze złotymi lub zielonkawymi refleksami. Wino poddane maceracji węglowej: szata jasnożółta z zielonkawymi lub bursztynowymi refleksami. Wino dojrzewane w dębie: szata słomkowożółta ze złotymi lub zielonkawymi refleksami. "Crianza": szata żółta z bursztynowymi refleksami i złotymi tonami.
Aromat
Czyste i świeże aromaty pierwotne i umiarkowanie intensywna owocowość. Wino fermentowane w beczce: złożony aromat z subtelnymi nutami beczkowymi. Wino poddane maceracji węglowej: czyste i świeże aromaty pierwotne i umiarkowanie intensywna owocowość. Wino dojrzewane w dębie: złożony aromat z nutami beczkowymi. "Crianza": umiarkowanie intensywne aromaty z nutami od wanilii do grzanki.
Smak
Łagodny, lekki i owocowy, o wyważonej strukturze. Wino fermentowane w beczce i dojrzewane w dębie: gładki, wyważony i cielisty, z długim finiszem. Wino poddane maceracji węglowej: gładki, lekki i owocowy, o wyważonej strukturze. "Crianza": gładki, wyważony i cielisty, ze średnim finiszem.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu musi być zgodna z ograniczeniami prawnymi określonymi w odpowiednich przepisach UE.
Zawartość dwutlenku siarki musi wynosić mniej niż 240 mg/l w przypadku win o zawartości cukru resztkowego wynoszącej co najmniej 5 g/l, wyrażonej jako suma glukozy i fruktozy.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 180 |
WINO RÓŻOWE
Wygląd
Szata różowa z czerwonymi i fioletowymi refleksami.
Aromat
Umiarkowanie intensywny aromat, czysty, świeży i owocowy, z nutami czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki).
Smak
Mocny na podniebieniu z nutami czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) i kwasowości od średniej do wysokiej.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu musi być zgodna z ograniczeniami prawnymi określonymi w odpowiednich przepisach UE.
Zawartość dwutlenku siarki musi wynosić mniej niż 240 mg/l w przypadku win o zawartości cukru resztkowego wynoszącej co najmniej 5 g/l, wyrażonej jako suma glukozy i fruktozy.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 180 |
WINO CZERWONE, WINO CZERWONE FERMENTOWANE W BECZCE, WINO CZERWONE PODDANE MACERACJI WĘGLOWEJ, WINO CZERWONE DOJRZEWANE W DĘBIE
Wygląd
Szata wiśniowoczerwona/purpurowa, czysta, lśniąca, o dużej głębi. Wino fermentowane w beczce: szata wiśniowa z nutami wpadającymi w barwę owocu granatu, czysta, lśniąca, o dużej głębi. Wino poddane maceracji węglowej: szata wiśniowa z nutami fioletu, czysta, o dużej głębi. Wino dojrzewane w dębie: szata wiśniowa z nutami granatu lub fioletowymi, o dużej głębi.
Aromat
Intensywny aromat dojrzałych czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki), typowy dla odmian użytych do produkcji. Wino fermentowane w beczce: średnio intensywne, czyste aromaty czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) i delikatne aromaty beczkowe. Wino poddane maceracji węglowej: czyste owocowe aromaty o intensywności od średniej do wysokiej. Wino dojrzewane w dębie: złożony aromat z nutami beczkowymi.
Smak
Mięsisty, wytrawny, o wyważonej zawartości tanin, kwasowości średniej do wysokiej i przyjemnym posmaku. Wino fermentowane w beczce: średnio intensywne, czyste aromaty czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) i delikatne aromaty beczkowe. Wino poddane maceracji węglowej: intensywny, owocowy i wyważony smak. Wino dojrzewane w dębie: łagodny, wyważony i cielisty smak z długim finiszem.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu musi być zgodna z ograniczeniami prawnymi określonymi w odpowiednich przepisach UE.
Zawartość dwutlenku siarki musi wynosić mniej niż 180 mg/l w przypadku win o zawartości cukru resztkowego wynoszącej co najmniej 5 g/l, wyrażonej jako suma glukozy i fruktozy.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
TRADYCYJNE WINO CZERWONE
Wygląd
Szata czysta, fioletowoczerwona lub czerwona wpadająca w barwę owocu granatu.
Aromat
Śmiałe, owocowe wino z aromatami pierwotnymi i średnią intensywnością aromatu.
Smak
Średnia zawartość tanin, zrównoważona zawartość alkoholu/kwasowość, z długim finiszem.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu musi być zgodna z ograniczeniami prawnymi określonymi w odpowiednich przepisach UE.
Zawartość dwutlenku siarki musi wynosić mniej niż 180 mg/l w przypadku win o zawartości cukru resztkowego wynoszącej co najmniej 5 g/l, wyrażonej jako suma glukozy i fruktozy.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
WINO MUSUJĄCE
Wygląd
Szata jasna lub złota z lśniącymi tonami. Drobne i trwałe pęcherzyki.
Aromat
Czyste owocowe aromaty o umiarkowanej intensywności.
Smak
Szeroki i wyważony.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu musi być zgodna z ograniczeniami prawnymi określonymi w odpowiednich przepisach UE.
Nadciśnienie CO2 (w temperaturze 20 °C): powyżej 3,5 atmosfery.
Jeżeli nie podano parametrów, należy przestrzegać mających zastosowanie przepisów.
Wszelkie analityczne cechy charakterystyczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
WINA CZERWONE KLASY "CRIANZA", "RESERVA" I "GRAN RESERVA"
Wygląd
"Crianza": intensywnie wiśniowa szata z purpurowymi tonami. "Reserva": szata czerwona wpadająca w barwę owocu granatu z tonami ochrowymi, czysta i gładka, o średniej do dużej głębi. "Gran Reserva": szata rubinowa z nutami terakotowymi, o średniej do dużej głębi.
Aromat
"Crianza": czysty, mocny, intensywny aromat dojrzałych owoców, z wyróżniającymi się nutami beczkowymi. "Reserva": intensywny aromat dojrzałych owoców i przypraw oraz aromaty typowe dla win dojrzewających w butelce. "Gran Reserva": intensywny, złożony aromat korzenny z nutami wskazującymi na właściwe dojrzewanie w butelce.
Smak
"Crianza": intensywny smak, przyjemny na podniebieniu, z nutami dojrzałych owoców, o dobrze zrównoważonej zawartości tanin, ze średnim finiszem. "Reserva": intensywny aromat dojrzałych owoców i przypraw oraz aromaty typowe dla win dojrzewających w butelce. "Gran Reserva": mięsisty, aksamitny, okrągły i wyważony, z długim finiszem.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu musi być zgodna z ograniczeniami prawnymi określonymi w odpowiednich przepisach UE.
Zawartość dwutlenku siarki musi wynosić mniej niż 180 mg/l w przypadku win o zawartości cukru resztkowego wynoszącej co najmniej 5 g/l, wyrażonej jako suma glukozy i fruktozy.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2020.5.7 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33. |
Data aktu: | 09/01/2020 |
Data ogłoszenia: | 09/01/2020 |