POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Côtes de Bordeaux Saint-Macaire"
PDO-FR-A0707-AM03
Data powiadomienia: 26 października 2021
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Oficjalny kod geograficzny
Zaktualizowano gminy obszaru geograficznego oraz obszaru bezpośredniego sąsiedztwa według oficjalnego kodu geograficznego.
Granice obszaru geograficznego pozostają niezmienione.
Zmieniono pkt 6 i 9 jednolitego dokumentu.
2. Wyznaczone działki rolne
W rozdziale I pkt IV ppkt 2 specyfikacji produktu po słowach "dnia 3 maja 2017 r." dodaje się słowa "oraz dnia 3 czerwca 2021 r.".
Zmiana ta ma na celu dodanie daty zatwierdzenia przez właściwy organ krajowy zmiany dotyczącej wyznaczonych działek rolnych w obrębie obszaru geograficznego produkcji. Wyznaczenie granic działek rolnych polega na zidentyfikowaniu na obszarze geograficznym produkcji działek nadających się do produkcji produktu objętego daną chronioną nazwą pochodzenia.
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.
3. Data wprowadzenia do obrotu między uprawnionymi właścicielami składów
W rozdziale 1 usuwa się pkt IX ppkt 5 lit. b) dotyczący daty wprowadzenia win do obrotu między uprawnionymi właścicielami składów.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
4. Odniesienie do organu kontrolnego
Brzmienie odniesienia do organu kontrolnego zmieniono w celu ujednolicenia brzmienia z innymi specyfikacjami nazw pochodzenia. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Côtes de Bordeaux Saint-Macaire
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
1. Białe wina wytrawne
KRÓTKI OPIS
Odmiana semillon B często oferuje delikatne aromaty kwiatów i białych owoców, po których ujawnia się głęboki i słodki bukiet. Często towarzyszą jej odmiany sauvignon B, sauvignon gris G i muscadelle B, które wnoszą nuty owocowe i świeżość.
Minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi 11 %.
Maksymalna zawartość cukrów fermentujących jest mniejsza niż 4 g/l.
Po wzbogaceniu całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach nie przekracza 13,5 %.
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 13,26 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 200 |
2. Wina białe "moelleux"
KRÓTKI OPIS
Odmiana sémillon B często oferuje delikatne aromaty kwiatów i białych owoców, po których ujawnia się głęboki i słodki bukiet. Często towarzyszą jej odmiany sauvignon B, sauvignon gris G i muscadelle B, które wnoszą nuty owocowe i świeżość.
Minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi 13,5 %.
Zawartość cukrów fermentujących mieści się w przedziale od 34 do 45 g/l.
Wzbogacanie przez dosładzanie na sucho lub przez rektyfikowany koncentrat moszczu nie może prowadzić do wzrostu całkowitej objętościowej zawartości alkoholu po wzbogaceniu powyżej 15 %. Zezwala się na wzbogacanie poprzez częściowe zagęszczenie moszczu przeznaczonego do produkcji wina do poziomu zagęszczenia wynoszącego 10 % w ten sposób wzbogaconych ilości. Może ono umożliwić zwiększenie całkowitej objętościowej zawartości alkoholu do poziomu 16 % obj.
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 16 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11,5 |
Minimalna kwasowość ogólna | w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 300 |
3. Wina białe słodkie zwane "likierowymi"
KRÓTKI OPIS
Odmiana semillon B często oferuje delikatne aromaty kwiatów i białych owoców, po których ujawnia się głęboki i słodki bukiet. Często towarzyszą jej odmiany sauvignon B, sauvignon gris G i muscadelle B, które wnoszą nuty owocowe i świeżość. Wina "słodkie" określane jako "likierowe" charakteryzują się dużą złożonością aromatów, w szczególności nut cytrusowych, miodowych i korzennych.
Minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi 16 %.
Zawartość cukrów fermentujących przekracza 45 g/l.
Przy produkcji tych win nie dopuszcza się operacji wzbogacania.
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12 |
Minimalna kwasowość ogólna | w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 25 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 400 |
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Praktyki uprawy
Praktyka uprawy
Minimalna gęstość nasadzeń w winnicy wynosi 4 500 roślin na hektar. Odstęp między rzędami nie może przekraczać 2,50 metra, zaś odstęp między krzewami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 0,85 metra.
Cięcie przeprowadza się najpóźniej 1 maja. Cięcie winorośli odbywa się przy maksymalnej liczbie 10 oczek na łozę albo w formie jednoramiennego, dwuramiennego lub mieszanego sznura Guyota, albo cięcia krótkiego (w formie sznura Royat lub wachlarza).
Wina słodkie zwane "likierowymi" są produkowane z przejrzałych winogron (obecność szlachetnej pleśni) zbieranych ręcznie metodą zbiorów sukcesywnych.
2. Wzbogacanie
Szczególne praktyki enologiczne
Przy produkcji win słodkich określanych jako "likierowe" nie dopuszcza się operacji wzbogacania.
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza 13,5 % w przypadku win wytrawnych.
W przypadku win "moelleux" wzbogacanie przez dosładzanie na sucho lub przez rektyfikowany koncentrat moszczu nie może prowadzić do wzrostu całkowitej objętościowej zawartości alkoholu po wzbogaceniu powyżej 15 %. Zezwala się na wzbogacanie poprzez częściowe zagęszczenie moszczu przeznaczonego do produkcji wina do poziomu zagęszczenia wynoszącego 10 % w ten sposób wzbogaconych ilości. Może ono umożliwić zwiększenie całkowitej objętościowej zawartości alkoholu do poziomu 16 % obj.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Białe wina wytrawne
60 hektolitrów z hektara
2. Wina białe "moelleux"
55 hektolitrów z hektara
3. Wina białe słodkie zwane "likierowymi"
40 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, produkcja wina i dojrzewanie wina odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Gironde określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 15 marca 2021 r.: Caudrot, Le Pian-sur- Garonne, Saint-André-du-Bois, Saint-Laurent-du-Bois, Saint-Laurent-du-Plan, Saint-Macaire, Saint-Martial, Saint-Mar- tin-de-Sescas, Saint-Pierre-d'Aurillac i Sainte-Foy-la-Longue.
7. Główne odmiany winorośli
Muscadelle B
Sauvignon B - Sauvignon blanc
Sauvignon gris G - Fié gris
Semillon B
8. Opis związku lub związków
Obszar geograficzny leży na prawym brzegu Garonny, w odległości 40 km od Bordeaux, w górę rzeki, w pobliżu Lan- gon, na drugim brzegu.
Obszar geograficzny cechuje umiarkowany klimat i łagodzący wpływ doliny Garonny, zwłaszcza ze względu na ryzyko wiosennych przymrozków, oraz silnie pagórkowata rzeźba terenu, ze zboczami wyraźnie nachylonymi równolegle do rzeki, głęboko poprzecinanymi dopływami Garonny, które wyżłobiły szerokie doliny między pagórkami molasowymi i wapiennymi.
W obrębie obszaru geograficznego z działek rolnych dokładnie wyznaczonych do zbioru winogron wyłączono działki położone na współczesnych osadach rzecznych, a także działki o naturalnie słabej przepuszczalności, na których występują gleby hydromorficzne lub wyjałowione gleby kwaśne pseudoglejowe, obecne na północnych zboczach porośniętych lasami mieszanymi. Wyłączono również dno osi doliny, działki położone w lesie lub narażone na ryzyko przymrozków wiosennych, a także obszary zurbanizowane lub też podłoża żwirowe lub wyrobiska (wapienne, gliniaste) oraz stare lasy wysokopienne i lasy mieszane, w których wcześniej nie uprawiano winorośli.
Działki na zboczach południowych, o dobrej ekspozycji, z glebami piaszczysto-gliniastymi lub wykształconymi na podłożu żwirowym spoczywającym na "molasie z Agenais" sprzyjają pierwotnej uprawie odmian białych, a zwłaszcza sémillon B.
Takie wydzielenie działek zapewnia optymalne zarządzanie roślinami z kontrolowaniem bujności i potencjału produkcyjnego, które znajduje wyraz w rygorystycznych zasadach cięcia w celu ograniczenia produkcji na łozę, dostatecznej gęstości nasadzeń, zasadach przywiązywania pędów i wysokości ulistnienia, a także ściśle określonym maksymalnym obciążeniu na łozę. W efekcie wina "Côtes de Bodeaux Saint-Macaire" charakteryzujące się słodkością, krągłością lub wyrazistością aromatów muszą być uzyskiwane z winogron zebranych w momencie osiągnięcia odpowiedniej dojrzałości.
Kontroli podlega również wydajność w zależności od wytwarzanego produktu (wina białe wytrawne, "moelleux" lub likierowe), która jest tym mniejsza, im wyższa jest zawartość cukru w produkcie. Główną część produkcji stanowią wina białe z zawartością cukrów fermentujących, natomiast produkcja win białych wytrawnych jest mniej znana.
Odmiana sémillon B często oferuje delikatne aromaty kwiatów i białych owoców, po których ujawnia się głęboki i słodki bukiet. Często towarzyszą jej odmiany sauvignon B, sauvignon gris G i muscadelle B, które wnoszą nuty owocowe i świeżość.
W zależności od poziomu dojrzałości winogron wina są oznaczane jako:
- wytrawne - w przypadku win białych o zawartości cukrów fermentujących nieprzekraczającej 4 gramy na litr;
- moelleux" - w przypadku win białych o zawartości cukrów fermentujących od 34 do 45 gramów na litr.
Wina słodkie zwane "likierowymi" są wytwarzane z przejrzałych winogron zbieranych ręcznie metodą zbiorów sukcesywnych. Zawartość cukrów fermentujących przekracza 45 g/l. Wszelkie praktyki wzbogacania są zabronione. Okres leżakowania, co najmniej do 15 marca roku następującego po roku zbiorów, jest niezbędny do dojrzewania i rozwoju bardziej złożonych aromatów. Wina charakteryzują się dużą złożonością aromatów, w szczególności nut cytrusowych, miodowych i korzennych.
Wiedza, która rozwinęła się w społeczności producentów, sprzyjała uznaniu, jakim cieszyły się wina o kontrolowanej nazwie pochodzenia "Côtes de Bordeaux Saint-Macaire" wytwarzane w sercu obszaru geograficznego szczególnie sprzyjającego uprawie odmian białych. Pomimo ograniczonej produkcji od lat 90. XX w. będącej konsekwencją rozwoju produkcji win czerwonych niewielka grupa producentów z energią podejmuje działania wynikające z przywiązania do historycznej produkcji win białych, a zwłaszcza win likierowych, mające na celu zachowanie renomy i sławy win "Côtes de Bordeaux Saint-Macaire".
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do winifikacji, produkcji i dojrzewania win, stanowi obszar następujących gmin departamentu Gironde określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 15 marca 2021 r.: Casseuil, Castelviel, Gironde-sur-Dropt, Gornac, Morizès, Mourens, Saint- Exupéry, Saint-Félix-de-Foncaude, Saint-Germain-de-Grave, Saint-Maixant, Saint-Pierre-de-Bat, Semens, Toulenne i Verdelais.
Etykietowanie: Określenia stosowane fakultatywnie
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Wszystkie określenia fakultatywne umieszcza się na etykietach czcionką o wymiarach (wysokość i szerokość) nieprze- kraczających dwukrotności wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Wina o zawartości cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) nieprzekraczającej 4 g/l są oznaczone jako wina "wytrawne".
Wina o zawartości cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) mieszczącej się w przedziale od 34 do 45 g/l są oznaczone jako wina "moelleux".
Etykietowanie: Większa jednostka geograficzna
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Na etykiecie win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia można wskazać nazwę większej jednostki geograficznej: "Vin de Bordeaux" lub "Grand Vin de Bordeaux". Wielkość czcionki, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może przekraczać (pod względem wysokości i szerokości) dwóch trzecich wielkości czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Link do specyfikacji produktu
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2021.520.17 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 27/12/2021 |
Data ogłoszenia: | 27/12/2021 |