Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2022/C 397/13)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA

Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012

"Estepa"

Nr UE: PDO-ES-0341-AM02 - 15.11.2021

ChNP (X) ChOG ()

1. Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes

Consejo Regulador de la Denominación de Origen Protegida "Estepa" [Organ kontrolny ds. chronionej nazwy pochodzenia "Estepa"]; Adres: Polígono Industrial Sierra Sur, Avda. del Mantecado 7, 41560 Estepa (Seville), Tel.: 955912630-607436353, adres e-mail: secretaria@doestepa.es

Organ kontrolny ds. chronionej nazwy pochodzenia "Estepa" ma zdolność prawną do złożenia niniejszego wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 13 ust. 2 lit. a) ustawy rządu Andaluzji nr 2/2011 z dnia 25 marca 2011 r. w sprawie rybołówstwa i jakości żywności, a także prawnie uzasadniony interes w tym działaniu.

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Hiszpania

3. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany

Nazwa produktu

Opis produktu

Obszar geograficzny

Dowód pochodzenia

Metoda produkcji

Związek

Etykietowanie

Inne

4. Rodzaj zmian

Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.

Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.

5. Zmiany

5.1. W sekcji B. Fizyczne, chemiczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne oliwy specyfikacji produktu oraz w pkt 3.2 jednolitego dokumentu (Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1) wprowadza się następujące zmiany

- Dodanie metody analitycznej K268.

K270 lub K268: - 0,18

Uzasadnienie:

Metodę analityczną K268 należy uznać za równoważną z metodą K270, tj. metodą, o której obecnie mowa w specyfikacji produktu, zgodnie z treścią rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991 r. w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy 2 .

- Dodanie wartości 2/1, 2/2, 2/6, 3/1, 3/2, 3/6, 4/1, 4/2, 4/3, 4/4, 4/5, 4/6, 4/7, 4/8, 4/9, 4/10, 5/1, 5/2, 5/3, 5/4, 5/5, 5/6, 5/7, 5/8, 5/9, 5/10, 6/1, 6/2, 6/3, 6/4, 6/5, 6/6, 6/7, 6/8, 6/9, 6/10, 7/1, 7/2, 7/3, 7/4, 7/5, 7/6, 7/7, 7/8, 7/9 i 7/10 wg skali A.B.T.

Uzasadnienie:

Wprowadzenie tych nowych wartości powoduje dostosowanie zakresu specyfikacji produktu i objęcie nim oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, która jest obecnie produkowana na obszarze geograficznym ChNP "Estepa" ze względu na nowe plantacje i zmianę klimatu. Charakteryzuje się ona doskonałą jakością, ale obecnie nie jest uwzględniona w gamie kolorystycznej, a zatem nie może być oznaczana tą nazwą.

- Nowe jednostki miary dla polifenoli i tokoferoli oraz prawidłowa definicja metod analizy.

Polifenole: > 405 mg/kg dla wszystkich rodzajów oliwy z wyjątkiem oliwy jednoodmianowej z oliwek odmiany Arbe- quina, dla której wymóg ten wynosi > 250 mg/kg.

Tokoferole: S 261,1 mg/kg.

Metody analizy.

Polifenole: chromatografia cieczowa z detekcją diodową UV (mg/kg) lub analiza kolorymetryczna z wykorzystaniem spektrofotometrii ultrafioletowej mierzona w mg/kg kwasu kawowego.

Tokoferole: chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną (mg/kg).

Uzasadnienie:

Obecna jednostka miary dla polifenoli i tokoferoli (ppm) została zastąpiona równoważną jednostką mg/kg, która jest jednostką miary najczęściej stosowaną w przepisach prawa i literaturze naukowej.

- Dostosowanie udziału procentowego odmian oliwek w oliwach będących mieszanką odmian Hojiblanca, Arbe- quina, Manzanilla, Picual i Lechín de Sevilla.

Brzmienie obecnie obowiązującej specyfikacji produktu:

- Hojiblanca, Arbequina, Manzanilla, Picual i Lechín de Sevilla:

- Hojiblanca: co najmniej 35 %

- Arbequina: co najmniej 15 %

- inne odmiany: co najmniej 5 %.

Zmieniona specyfikacja produktu:

- Hojiblanca, Arbequina, Manzanilla, Picual i Lechín de Sevilla:

Oliwki odmiany Hojiblanca, zbierane wyłącznie w listopadzie, muszą stanowić co najmniej 35 %.

Uzasadnienie:

Obecny minimalny udział procentowy odmian drugorzędnych (Arbequina, Manzanilla, Picual i Lechín) należy usunąć ze względu na ich ograniczony wpływ na właściwości organoleptyczne oliwy i trudności z kontrolą zgodności. Właściwości oliwy warunkuje wczesny zbiór (w listopadzie) oliwek odmiany Hojiblanca oraz fakt, że odmiana ta stanowi ponad 35 % w mieszance: pozostałe odmiany dodają jedynie nuty aromatyczne.

5.2. W sekcji C. Obszar geograficzny specyfikacji produktu oraz w pkt 4 jednolitego dokumentu (Zwięzłe określenie obszaru geograficznego) wprowadza się następujące zmiany

Obszar geograficzny powiększa się o sąsiednią gminę, Martin de la Jara, oraz szereg wieloboków katastralnych w gminach Ecija (33, 34, 35, 36, 37 i 38) i Osuna (17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 96, 97, 102, 104 i 105).

Uzasadnienie:

Obszar geograficzny ChNP "Estepa" należy powiększyć, ponieważ odmiany oliwek uprawiane na terenie przedmiotowych gmin i występujący tam klimat, gleby i warunki uprawy są podobne do tych na istniejącym obszarze, co pozwala na utrzymanie związku przyczynowego i właściwości oliwy z oliwek objętej ChNP "Estepa".

5.3. W sekcji D. Dowód na pochodzenie produktu z danego obszaru specyfikacji produktu wprowadza się następujące zmiany

W pkt 1 akapit trzeci sformułowanie "przed rokiem gospodarczym i w jego trakcie" zastępuje się sformułowaniem "przez cały rok...".

W pkt 4 akapit czwarty sformułowanie "zatwierdzenie wydane przez laboratorium" zastępuje się bardziej prawidłowym sformułowaniem "zatwierdzenie wydane przez personel odpowiedzialny za jakość lub przez kierownictwo tłoczni".

Ponadto akapity piąty i szósty otrzymują następujące brzmienie, ponieważ w istniejącym tekście opisano procesy obejmujące szereg czynności wykonywanych na papierze, które stosowano, gdy system informatyczny i środki iden- tyfikowalności były mniej zaawansowane i zdigitalizowane:

"Departament ds. jakości i laboratoriów określa skład partii, w którym należy podać liczbę kilogramów dla każdej próbki referencyjnej w partii. Przemieszczenie każdej partii z tłoczni do rozlewni odnotowuje się w skomputeryzowanym systemie identyfikowalności.

W celu zapewnienia identyfikowalności lokalizację, identyfikację, rejestrację i oznaczenie oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia w magazynach połączonej tłoczni i rozlewni rejestruje się w drodze skomputeryzowanej procedury identyfikowalności".

W pkt 5 sformułowanie "liczba etykiet certyfikacyjnych wydanych przez organ kontrolny" zastępuje się sformułowaniem "liczba etykiet certyfikacyjnych wydanych lub przydzielonych przez organ kontrolny".

5.4. W sekcji E. Metoda produkcji, a.1) Zbiory specyfikacji produktu należy dodać następujące odstępstwa

Brzmienie obecnie obowiązującej specyfikacji produktu:

Okres zbiorów można przedłużyć do 30 grudnia w przypadku oliwek odmiany Arbequina i do 15 stycznia w przypadku pozostałych odmian.

Zmieniona specyfikacja produktu:

Zbiory odbywają się do 30 grudnia w przypadku oliwek odmiany Arbequina i do 15 stycznia w przypadku pozostałych odmian. Okres ten można przedłużyć do 31 stycznia, jeżeli warunki pogodowe uniemożliwiają zbiór lub gdy drastyczny wzrost wielkości zbiorów uniemożliwia dotrzymanie wyznaczonego terminu. Organ kontrolny musi zatwierdzić wszelkie przypadki przedłużenia okresu zbioru oliwek i poinformować o tym wszystkie podmioty gospodarcze.

Uzasadnienie:

Okres zbioru oliwek należy przedłużyć do 31 stycznia, ponieważ ustalono, że istnieje możliwość kontynuacji produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, której jakość spełnia wymogi specyfikacji produktu pod względem właściwości fizycznych, chemicznych i organoleptycznych, z oliwek zbieranych przed tą datą. Organ kontrolny zatwierdza takie przedłużenie terminu, jeżeli warunki pogodowe uniemożliwiają zbiór lub w przypadku drastycznego wzrostu wielkości zbiorów. Należy z wyprzedzeniem powiadomić o tym fakcie wszystkie podmioty gospodarcze.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Estepa"

Nr UE: PDO-ES-0341-AM02 - 15.11.2021

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy [chnp lub chog]

"Estepa"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Hiszpania

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.5. Oleje i tłuszcze (masło, margaryna, oleje itp.)

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia wytwarzana z owoców odmian drzew oliwnych (Olea euro- paea, L.) wymienionych poniżej. Wyróżnia się cztery rodzaje oliwy:

- Hojiblanca, Arbequina, Manzanilla, Picual i Lechín de Sevilla

- Hojiblanca i Arbequina

- Hojiblanca

- Arbequina

Wszystkie rodzaje oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia muszą być wytwarzane wyłącznie w wyniku procesów mechanicznych lub fizycznych, które nie mają niekorzystnego wpływu na jakość oliwy, tak aby zachowała ona smak, aromat i cechy owoców, z których została wyprodukowana.

Oliwki muszą należeć do zatwierdzonych odmian i muszą być zbierane bezpośrednio z drzewa w momencie, w którym uzyskany stopień dojrzałości nada oliwom o owocowym posmaku wymagane cechy charakterystyczne.

Nazwa pochodzenia może być wykorzystywana wyłącznie w odniesieniu do oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, która - po okresie przechowywania w piwnicach - spełnia następujące wymogi:

Mediana owocowego aromatu: ≥ 4,5

Mediana goryczy: ≥ 3 i ≤ 6

Mediana ostrości: ≥ 3 i ≤ 6

Kwasowość (%): ≤ 0,3

Liczba nadtlenkowa (mEq O2/kg): ≤ 15

Absorpcja ultrafioletu (K270 lub K268): ≤ 0,18 mEq aktywnego tlenu na kilogram oliwy

Naturalne przeciwutleniacze, polifenole (% kwasu kawowego): ≥ 405 (mg/kg)

Naturalne przeciwutleniacze, polifenole (% kwasu kawowego) w oliwkach odmiany Arbequina ≥ 250 (mg/kg)

Stabilność oksydacyjna (system Rancimat) mierzona w godzinach (100 oC lub 120 oC przy przepływie powietrza równym 10 l/godz.): ≥ 43,6 godz. w 100 oC i ≥ 7 godz. w 120 oC

Tokoferole: ≤ 261,1 mg/kg.

Zabarwienie oliwy może wahać się wg skali A.B.T., osiągając następujące wartości: 2/1, 2/2, 2/3, 2/4, 2/5, 2/6, 3/1, 3/2, 3/3, 3/4, 3/5, 3/6, 4/1, 4/2, 4/3, 4/4, 4/5, 4/6, 4/7, 4/8, 4/9, 4/10, 5/1, 5/2, 5/3, 5/4, 5/5, 5/6, 5/7, 5/8, 5/9, 5/10, 6/1, 6/2, 6/3, 6/4, 6/5, 6/6, 6/7, 6/8, 6/9, 6/10, 7/1, 7/2, 7/3, 7/4, 7/5, 7/6, 7/7, 7/8, 7/9 i 7/10.

Na skutek wczesnego zbioru oliwy te nabierają owocowego aromatu raczej zielonych niż dojrzałych oliwek, zasadniczo fazy pośredniej pomiędzy oliwką zieloną a oliwką dojrzałą.

Cechy charakterystyczne oliwy zależą od zastosowanej odmiany oliwek:

- Hojiblanca, Arbequina, Manzanilla, Picual i Lechín de Sevilla

Oliwki odmiany Hojiblanca, zbierane wyłącznie w listopadzie, muszą stanowić co najmniej 35 %.

Ten rodzaj jest wytwarzany częściej z owoców niedojrzałych niż dojrzałych i charakteryzuje się średnią intensywnością. Oliwa pozostawia na podniebieniu posmak goryczki i ostrości właściwy dla oliwy otrzymywanej na początku kampanii.

- Hojiblanca i Arbequina

Udział procentowy poszczególnych odmian w oliwie jest następujący: 20-80 % oliwy najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia oliwek odmiany Hojiblanca i 80-20 % oliwek odmiany Arbequina.

Ten rodzaj jest wytwarzany częściej z owoców niedojrzałych niż dojrzałych. Oliwa pozostawia na podniebieniu posmak goryczki i ostrości właściwy dla oliwy otrzymywanej na początku kampanii.

- Hojiblanca

Oliwa najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia oliwek odmiany Hojiblanca 100 %, tj. oliwa wytwarzana wyłącznie z oliwek odmiany Hojiblanca.

Ten rodzaj jest wytwarzany częściej z owoców niedojrzałych niż dojrzałych.

Oliwa pozostawia na podniebieniu posmak goryczki i ostrości właściwy dla oliwy otrzymywanej na początku kampanii.

- Arbequina

Oliwa najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia oliwek odmiany Arbequina 100 %, tj. oliwa wytwarzana wyłącznie z oliwek odmiany Arbequina.

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia objęta ChNP "Estepa" ma owocowy aromat znamienny raczej dla niedojrzałych niż dojrzałych oliwek i pozostawia na podniebieniu zrównoważony gorzko-ostry smak.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Nie dotyczy.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Uprawa oliwek i produkcja oliwy.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Nie dotyczy.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na etykietach i etykietach certyfikacyjnych obowiązkowo muszą znaleźć się słowa: Denominación de Origen "Estepa" [chroniona nazwa pochodzenia "Estepa"].

Etykiety handlowe każdego zarejestrowanego podmiotu gospodarczego podlegają zatwierdzeniu przez organ kontrolny.

Każdy rodzaj pojemnika, w którym oliwa będzie wprowadzana na rynek konsumencki, musi być opatrzony banderolą gwarancji, numerowaną etykietą lub etykietą certyfikacyjną wydawaną przez organ kontrolny zgodnie ze wskazaniami "Podręcznika kontroli jakości i procedur", którego egzemplarz będzie się znajdował w odpowiednim magazynie, tłoczni lub rozlewni, w sposób uniemożliwiający jej ponowne wykorzystanie.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar obejmuje 12 całych gmin z prowincji Sewilla: Aguadulce, Badolatosa, Casariche, Estepa, Gilena, Herrera, Lora de Estepa, Marinaleda, Pedrera, La Roda de Andalucia, El Rubio i Martin de Jara - a także wieloboki katastralne 33-38 w gminie Ecija, wieloboki 17-33, 96, 97, 102, 104 i 105 w gminie Osuna oraz grunty w jednej gminie w prowincji Kordowa: oraz jedną gminę z prowincji Kordowa - Puente Genil, a konkretnie obszar znany pod nazwą Miragenil.

5. Związek z obszarem geograficznym

5.1. Specyfika obszaru geograficznego

Szybsze dojrzewanie oliwek wiąże się z występowaniem gleby wapiennej, niedoborem wody na obszarze Estepa i klimatem kontynentalnym charakteryzującym się gorącym latem i mroźną zimą.

Na podstawie badań potwierdzono, że tego rodzaju gleby pozwalają na uzyskanie większego stężenia szczególnie istotnych z żywieniowego punktu widzenia przeciwutleniaczy, jakimi są tokoferole, w szczególności alfa-tokorefol, który jest zdecydowanie głównym przeciwutleniaczem (> 90 %).

W opisanym środowisku geograficznym, w którym w znacznej części gajów oliwnych tradycyjnie produkuje się oliwki stołowe - około 30 % całkowitej produkcji oliwek produkowanych w regionie Estepa przeznaczonych jest na potrzeby sektora oliwek stołowych - zbiory tradycyjnie zaczynają się bardzo wcześnie. Wynika to, po pierwsze, z czynników naturalnych, ponieważ warunki glebowe i klimatyczne powodują szybsze dojrzewanie owoców, a po drugie - z praktyki polegającej na nieprzerwanym prowadzeniu zbiorów, tzn. zbiory oliwek stołowych, które rozpoczynają się we wrześniu, pokrywają się częściowo ze zbiorami oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek lub następują bezpośrednio przed odnośnymi zbiorami.

Opisane praktyki przyczyniają się do uzyskania oliwy o zarówno chemicznych, jak i organoleptycznych cechach charakterystycznych.

5.2. Specyfika produktu

- Oliwa z oliwek oznaczona ChNP "Estepa" charakteryzuje się wyraźną goryczką, której mediana waha się między 3 a 6.

- Owocowy aromat jest wyjątkowy, wynosi powyżej 4,5, co stanowi jeden z najbardziej rygorystycznych wymogów w Unii Europejskiej.

- Odnośna oliwa jest bogatsza w związki fenolowe niż oliwy wytworzone z innych odmian i oliwa wytworzona z tych samych odmian uprawianych na innych obszarach.

- Wysoki poziom stabilności tlenowej.

- Duża zawartość pigmentów właściwych dla oliwy z oliwek, szczególnie chlorofili i karotenów (w skali A.B.T.).

5.3. Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG)

Wyróżnia się dwa rodzaje czynników: czynniki naturalne (ekosystem) i czynniki ludzkie. Odnośne czynniki agrolo- giczne tłumaczą występowanie w otrzymanych oliwach wyższych zawartości polifenoli i tokofenoli określonych w specyfikacji produktu.

Gleba w regionie charakteryzuje się niską zawartością substancji organicznej, a krajobraz tworzą głównie wapienie. Opisane warunki determinują wybór upraw - drzewa oliwne i określone mocne odporne odmiany roślin, przystosowane do panujących warunków lepiej niż jakiekolwiek inne rośliny. W regionie Estepa na 95 % użytków rolnych sadzi się drzewa oliwne.

Sadzenie na glebie wapiennej wielu drzew oliwnych, szczególnie odmiany Hojiblanca, ale także pozostałych zatwierdzonych odmian - biorąc pod uwagę szczególne cechy odnośnych odmian - wyjaśnia charakterystyczne właściwości organoleptyczne i wyraźniejszy owocowy aromat otrzymanej oliwy w porównaniu z innymi rodzajami oliwy.

Na podstawie badań w tej dziedzinie potwierdzono, że tego rodzaju gleby wapienne pozwalają na uzyskanie większego stężenia szczególnie istotnych z żywieniowego punktu widzenia przeciwutleniaczy, jakimi są tokoferole.

Innym charakterystycznym czynnikiem naturalnym wpływającym na właściwości oliw pochodzących z omawianego obszaru są miejscowe warunki klimatyczne: występujący w regionie Estepa stres hydrologiczny powoduje, że na skutek niedoboru wody uwydatniony zostaje goryczkowy smak oliwy wytwarzanej z uprawianych na tym obszarze oliwek, wyraźniejszy niż w przypadku oliwy z oliwek hodowanych w innych miejscach, w tym z oliwek tych samych odmian.

Podobnie niewielka ilość opadów oraz łagodniejsze lata - typowa cecha klimatu kontynentalnego - powoduje przyspieszenie procesu dojrzewania oliwek w porównaniu z sąsiednimi obszarami, a tym samym - wcześniejsze zbiory.

Ponadto decydujące znaczenie ma czynnik ludzki. Fakt, że w znacznej części gajów oliwnych w regionie Estepa tradycyjnie produkuje się oliwki stołowe - około 30 % całkowitej produkcji oliwek przeznaczonych jest na potrzeby sektora oliwek stołowych - powoduje przyspieszenie zbiorów, które tradycyjnie zaczynają się wcześniej niż w innych regionach na świecie. Wynika to, po pierwsze, z czynników naturalnych, ponieważ warunki glebowe i klimatyczne powodują szybsze dojrzewanie owoców, a po drugie - z praktyki polegającej na nieprzerwanym prowadzeniu zbiorów, tzn. zbiory oliwek stołowych, które rozpoczynają się we wrześniu, pokrywają się częściowo ze zbiorami oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek lub następują bezpośrednio przed odnośnymi zbiorami.

Opisane praktyki przyczyniają się do uzyskania oliwy o zarówno chemicznych, jak i organoleptycznych cechach charakterystycznych.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

https://juntadeandalucia.es/export/drupaljda/PliegoEstepamodificado2.pdf

lub na następującej stronie internetowej regionalnego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Zrównoważonego Rozwoju (https://www.juntadeandalucia.es/organismos/agriculturaganaderiapescaydesarrollosostenible.html): "Areas de actividad" [Obszary działalności], a następnie w kolejności: "Industrias y Cadena Agroalimentarias" [Przemysł i łańcuch rolno-spożywczy], "Calidad" [Jakość], "Denominaciones de Calidad" [Oznaczenia jakości] oraz "Aceite de Oliva Virgen Extra" [Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia].

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
2 Dz.U. L 248 z 5.9.1991, s. 1.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.397.39

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 07/10/2022
Data ogłoszenia: 17/10/2022