Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2022/C 474/15)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Kangra tea"

Nr UE: PGI-IN-672 - 25.1.2008

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Kangra tea"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Indie

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.8 - Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itp.)

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Kangra tea" to rodzaj herbaty wytwarzanej z liści, pąków i delikatnych łodyg krzewu z gatunku Camellia sinensis uprawianego w dolinie Kangra (Himaćal Pradeś w Indiach).

W kontekście niniejszego wniosku pod nazwą "dolina Kangra" należy rozumieć obszar określony w pkt 4 niniejszego wniosku.

Główne właściwości liści herbaty "Kangra tea" to:

- struktura wielożyłkowa,

- wąskie liście.

"Kangra tea" wytwarza się z roślin wyhodowanych z materiału siewnego pochodzącego z doliny Kangra oraz z roślin innych wybranych odmian pochodzących z tego regionu.

W profilu aromatu "Kangra tea" można wyróżnić specyficzne nuty orzechów, golterii, drewna i kwiatów. Herbata "Kangra tea" pozostawia słodki posmak.

Napar z "Kangra tea" ma jasną barwę i intensywny bukiet.

Liście "Kangra tea" zawierają do 13 % katechin oraz do 3 % kofeiny i aminokwasów, takich jak teanina, glutamina i tryptofan.

Całkowita zawartość fenoli wynosi 198-230 mg/gm.

Całkowita zawartość przeciwutleniaczy wynosi 196-223 mg/gm.

Rodzaje herbaty wytwarzane w dolinie Kangra to: herbata zielona, oolong, biała i klasyczna czarna.

Poszczególne klasy "Kangra tea" są następujące:

- Klasyczna czarna herbata "Kangra tea":

- SFTGFOP: Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

- FTFGOP: Fine Tippy Flowery Golden Orange Pekoe

- TGFOP: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

- GFOP: Golden Flowery Orange Pekoe

- GOF: Golden Orange Fannings

- FOF: Flowery Orange Fannings

OP oznacza herbatę z całych liści. Oznaczenie to można dalej doprecyzować, wskazując właściwość danej herbaty, np. FOP oznacza herbatę o kwiatowym aromacie.

Klasa TGFOP oznacza herbatę z całych liści z dużą liczbą złotych pączków. Złote pączki otrzymuje się dzięki ostrożnemu zrywaniu delikatnych pączków na wierzchołkach (nierozwinięte liście) i starannemu procesowi produkcji, w wyniku którego otrzymuje się herbatę klasy Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (TGFOP).

Herbaty typu Fanning to lekkie herbaty z liści pokruszonych opisywane w zależności od wyglądu i aromatu odpowiednio jako GOF (o złocistym zabarwieniu naparu) lub FOF (o kwiatowym aromacie).

- Herbata "Kangra tea" typu oolong:

Herbatę oolong przygotowuje się poprzez częściową deaktywację enzymów w delikatnych pędach krzewu herbacianego.

- Herbata biała "Kangra tea":

Herbatę białą wytwarza się z pąków wierzchołkowych krzewu herbacianego; zwana jest powszechnie herbatą ze srebrnych pączków.

- Herbata zielona "Kangra tea":

- Herbata z całych liści: Lachha (LACHHA), Young Hyson (YH) i Fine Young Hyson (FYH)

- Herbata z liści łamanych (Broken): Mongra (MONGRA), Mashdana (MASHDANA), Gun Powder (GP), Hyson (H) i Fine Hyson (FH)

- Herbata z pokruszonych liści (Fanning): Soumee (SOUMEE), Twanky (TWANKY)

- Pył herbaciany (Dust): Dust (DUST)

Klasy herbaty z całych liści to herbaty Fine Young Hyson wytwarzane z delikatnie ręcznie zrywanych pędów.

Herbata Gun Powder nie stanowi klasy herbaty z liści łamanych. Ma formę niewielkich kulek powstających w czasie rolowania nagromadzonych pędów. Są one delikatnie rozdzielane, aby uzyskać herbatę o klasie "gun powder".

Herbaty typu Fanning są również lekkimi herbatami.

Herbaty typu Dust mają konsystencję pyłu o wielkości nieco powyżej oczka sita o rozmiarze nr 20.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Herbata "Kangra tea" wytwarzana jest wyłącznie z liści, pąków i delikatnych łodyg krzewów herbacianych z gatunku Camellia sinensis uprawianych na obszarze Kangra określonym w pkt 4 niniejszego dokumentu.

Tego typu ograniczenia dotyczące odmian herbaty, z których można wytwarzać "Kangra tea", nakłada się w celu zachowania integralności produktu, który od dziesięcioleci jest stale produkowany w regionie Kangra.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Uprawa, zbiory i przetwarzanie herbaty to trzy etapy, które powinny odbywać się na obszarze odniesienia.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Oznaczenie klas przeznaczone jest dla konsumentów końcowych. Klasy są podane na opakowaniach herbaty, tak aby konsumenci mogli dokonać rozróżnienia między poszczególnymi rodzajami jakościowymi herbaty "Kangra tea".

grafika

Klasy "Kangra tea" opisane w pkt 3.2 są umieszczane na opakowaniu wraz z logo "Kangra tea".

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Herbata "Kangra tea" jest wytwarzana na kilku obszarach położonych na zboczach pasma górskiego Dhauladhar w zachodnich Himalajach. Te obszary to:

- Palampur, Baijnath, Kangra, Dharmshala w dystrykcie Kangra,

- Jogindernagar w dystrykcie Mandi i

- Bhatiyat w dystrykcie Chamba.

5. Związek z obszarem geograficznym

Wniosek o rejestrację ChOG "Kangra tea" opiera się na właściwościach i jakości produktu.

5.1. Specyfika obszaru geograficznego

Na obszarze Kangra, zgodnie z definicją zawartą w niniejszym wniosku, panują niezwykle specyficzne warunki geograficzne przeważające w zaśnieżonym paśmie górskim Dhauladhar w Himalajach. Wysokość jest bardzo specyficzną cechą tego obszaru, ponieważ wszystkie plantacje herbaty znajdują się na wysokości 900-1 400 m w wyżej wspomnianym paśmie górskim.

Na obszarze Kangra występują również intensywne roczne opady deszczu. Miasto Dharmshala i okoliczne tereny plasują się na drugim miejscu pod względem ilości opadów, po miejscowości Mawsynram w stanie Meghalaya w Indiach. Średnia roczna ilość opadów w Dharmshala wynosi 270-350 cm.

Herbatę "Kangra tea" wytwarza się tradycyjną metodą produkcji o wysokiej wydajności z użyciem całych liści, tj. herbata "Kangra tea" wytwarzana jest z całych liści i liści wzbogaconych smakowo o najwyższej zawartości polifenoli (katechin).

5.2. Specyfika produktu

"Kangra tea" ma unikalny smak różniący się od smaku innych herbat na świecie. W porównaniu z innymi herbatami "Kangra tea" charakteryzuje się większą zawartością pirazyn (2,5-dimetylopyrazina, etylopyrazina, 2-etylo-6-metylo- pyrazina), które nadają jej orzechowy aromat, salicylanu metylu oraz a- i ß-jonen0w odpowiedzialnych za zapach gol- terii, drewna i kwiatów w profilu aromatu. Herbata "Kangra tea" pozostawia słodki posmak.

W porównaniu z innymi klasycznymi herbatami na świecie napar "Kangra tea" ma jaśniejszą barwę i intensywniejszy bukiet.

Intensywniejszy bukiet naparu uzyskuje się dzięki temu, że herbaty uprawiane w regionie Kangra wyróżniają się wyższą zawartością galusanu epigallokatechiny w profilach katechin. Wyższa zawartość galusanu epigallokatechiny w herbatach wynika z położenia geograficznego upraw.

Ponadto na podstawie profilowania genetycznego z użyciem markerów molekularnych kultywary herbaty z regionu Kangra uznano za oddzielną grupę.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG)

"Kangra tea" zasadniczo zawdzięcza swoją jakość, o której mowa powyżej, położeniu geograficznemu obszaru pochodzenia, tj. doliny Kangra leżącej u stóp pasma górskiego Dhauladhar w Himalajach. Herbata ma wspaniały i unikalny smak, za co w głównej mierze odpowiadają wyjątkowe warunki geoklimatyczne i kwaśne gleby o wartości pH 4-5,5.

Herbata "Kangra tea" zawdzięcza swój specyficzny pozostający w ustach posmak wysokiej zawartości galusanu epigal- lokatechiny w katechinach, która wynika z położenia geograficznego regionu Kangra. Region, którego współrzędne geograficzne to 32,1°N 76,27°E, położony jest na wysokości 900-1 400 m n.p.m. Plantacje są zasadniczo położone na zboczach, wartość pH gleby wynosi 4-5,5, a opady deszczu 270-350 cm. Wszystkie te czynniki mają wpływ na produkcję głównych i drugorzędnych związków fitochemicznych.

Rozwój związków odpowiedzialnych za specyficzny smak i słodki posmak wynika z syntezy związków azotu występujących w herbacie, a zależy on od wysokości regionu (900-1 400 m nad poziomem morza) i rocznych opadów (270-350 cm). Te specyficzne warunki klimatyczne sprzyjają rozwojowi szczególnego smaku i charakterystycznych związków.

Właściwości herbaty "Kangra tea", a zwłaszcza zawartość katechin, są zapewniane dzięki tradycyjnej i wydajnej metodzie przetwarzania liści.

Historia "Kangra tea" sięga 1849 r. w epoce brytyjskiej, kiedy Dr. Jameson, ówczesny zarządca Botanical Tea Gardens, uznał region za dość odpowiedni do uprawy herbaty, a następnie rozpoczął pierwszą produkcję komercyjną w 1852 r. Wyrazem uznania doskonałości "Kangra tea" było uhonorowanie jej złotym i srebrnym medalem na międzynarodowych kongresach w Londynie i Amsterdamie w latach 1886 i 1895.

Dolina Kangra jest znana z produkcji wysokiej jakości herbaty (zielonej, klasycznej czarnej, białej i oolong) charakteryzującej się wyjątkowym bukietem słodkiego posmaku.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.474.55

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 14/12/2022
Data ogłoszenia: 14/12/2022