WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU
"Açores"
PGI-PT-A1447-AM01
Data złożenia wniosku: 22.3.2017 r.
1. Przepisy mające zastosowanie do zmiany
Art. 105. rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna
2. Opis i uzasadnienie zmiany
2.1. Informacje dotyczące wnioskodawcy
Opis: Aktualizacja informacji dotyczących wnioskodawcy.
Uzasadnienie: Informacje są nieaktualne, w związku z czym wymagana jest aktualizacja. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz wyjaśnić poprzedni opis.
Zmienione sekcje jednolitego dokumentu: Zmiana ta nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Zmienione sekcje w specyfikacji produktu: "Inne informacje" - Dane wnioskodawcy.
2.2. Informacje dotyczące zainteresowanych stron
Opis: Usunięcie informacji dotyczących zainteresowanych stron.
Uzasadnienie: Ze względu na nieporozumienia w tym polu omyłkowo wpisano dane wnioskodawcy. Informacja ta została obecnie usunięta. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz wyjaśnić poprzedni opis.
Zmienione sekcje jednolitego dokumentu: Zmiana ta nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Zmienione sekcje w specyfikacji produktu: "Inne informacje" - Zainteresowane strony.
2.3. Informacje dotyczące jednostek certyfikujących
Opis: Aktualizacja informacji dotyczących wnioskodawcy.
Uzasadnienie: Informacje są nieaktualne, w związku z czym wymagana jest aktualizacja. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz wyjaśnić poprzedni opis.
Zmienione sekcje jednolitego dokumentu: Zmiana ta nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Zmienione sekcje w specyfikacji produktu: "Inne informacje" - Informacje dotyczące jednostek certyfikujących.
2.4. Informacje dotyczące właściwych organów nadzoru
Opis: Aktualizacja informacji dotyczących właściwych organów nadzoru.
Uzasadnienie: Informacje są nieaktualne, w związku z czym wymagana jest aktualizacja. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz wyjaśnić poprzedni opis.
Zmienione sekcje jednolitego dokumentu: Zmiana ta nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Zmienione sekcje w specyfikacji produktu: "Inne informacje" - Informacje dotyczące właściwych organów nadzoru.
2.5. Kategoria produktu - dodanie nowej kategorii produktu sektora wina
Opis: Dodano kategorię "wino musujące".
Uzasadnienie: Celem jest podniesienie wartości gospodarczej produktu, który istnieje już w regionie, poprzez złożenie wniosku o uznanie go w ramach ChOG.
Ten rodzaj produktu, znany z jakości i wyjątkowości, wytwarzają już producenci stosujący tradycyjne praktyki w regionie. Decyzja o objęciu tego nowego produktu ChOG "Açores" potwierdza jego znaczenie i jakość oraz wartość dodaną dla producentów.
Zmienione sekcje jednolitego dokumentu: "Kategorie produktów sektora wina", "Opis win", "Praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".
Zmienione sekcje w specyfikacji produktu: "Kategorie produktów sektora wina", "Opis win", "Praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".
2.6. Kategoria produktu - dodanie nowej kategorii produktu sektora wina
Opis: Dodano kategorię "wino likierowe".
Uzasadnienie: Celem jest podniesienie wartości gospodarczej produktu, który istnieje już w regionie, poprzez złożenie wniosku o uznanie go w ramach ChOG.
Ten rodzaj produktu, znany z jakości i wyjątkowości, wytwarzają już producenci stosujący tradycyjne praktyki w regionie. Decyzja o objęciu tego nowego produktu ChOG "Açores" potwierdza jego znaczenie i jakość oraz wartość dodaną dla producentów.
Zmienione sekcje jednolitego dokumentu: "Kategorie produktów sektora wina", "Opis win", "Praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".
Zmienione sekcje w specyfikacji produktu: "Kategorie produktów sektora wina", "Opis win", "Praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".
2.7. Opis win - kategoria wina
Opis: Poprawiono i zmieniono opis win.
Uzasadnienie: Stwierdzono, że poprzedni opis jest ogólny i niewystarczająco szczegółowy, dlatego dostosowano go, aby uwzględnić cechy związane z produktami objętymi ChOG "Açores". Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność jednolitego dokumentu i specyfikacji z obowiązującymi przepisami.
Zmienione sekcje jednolitego dokumentu: "Opis win" - kategoria wina.
Zmienione sekcje w specyfikacji produktu: "Opis win" - kategoria wina.
2.8. Praktyki uprawy winorośli - Maksymalna wydajność
Opis: Maksymalną wydajność zmieniono na 75 hektolitrów; usunięto wyjątek.
Uzasadnienie: Nieznacznie zmniejszono maksymalną wydajność, aby dostosować tę wartość do aktualnych poziomów produkcji. Celem jest ustalenie jasnych i obiektywnych kryteriów dla tego parametru, co zapewni jednolitość i przewidywalność warunków produkcji.
Zmienione sekcje jednolitego dokumentu: "Praktyki enologiczne".
Zmienione sekcje w specyfikacji produktu: "Praktyki enologiczne".
2.9. Praktyki uprawy winorośli - Praktyki enologiczne - Kategoria wina
Opis: Usunięcie minimalnego okresu dojrzewania jako praktyki enologicznej w odniesieniu do kategorii wina.
Uzasadnienie: Usunięto wymóg dotyczący minimalnego okresu dojrzewania, ponieważ warunek ten nie ma istotnego wpływu na właściwości wina objętego ChOG "Açores".
Zmienione sekcje jednolitego dokumentu: "Praktyki enologiczne".
Zmienione sekcje w specyfikacji produktu: "Praktyki enologiczne".
2.10. Główne odmiany winorośli - zmiana/dostosowanie do wykazu odmian
Opis: Nazwy [odmian winorośli] dostosowano do nowego wykazu krajowego. Dodane odmiany: Alicante Bouschet, Alvarinho, Arinto dos Açores, Bastardo, Caladoc, Grenache, Grüner-Veltliner, Loureiro, Malvarisco, Moscatel-Galego Branco, Petit Verdot, Roupeiro-Branco, Sauvignon, Síria, Syrah, Trincadeira, Verdejo, Verdelho Roxo, Vital.
Uzasadnienie: Odmiany określone w odniesieniu do produkcji win w regionie objętym ChOG "Açores" należało dostosować i zaktualizować, aby zapewnić zgodność z nowymi ramami prawnymi krajowego wykazu odmian nadających się do produkcji win w Portugalii. Znalazły się w nim odmiany istniejące na mapie odmian obszaru geograficznego, które są istotne z punktu widzenia określenia właściwości produktów objętych ChOG "Açores". Uwzględnienie tych odmian nie prowadzi do zmiany wyróżniającego charakteru produktów objętych ChOG "Açores"; wręcz przeciwnie, zapewnia jego optymalizację.
Zmienione sekcje jednolitego dokumentu: "Główne odmiany winorośli".
Zmienione sekcje w specyfikacji produktu: "Główne odmiany winorośli".
2.11. Związek z obszarem geograficznym - wszystkie kategorie
Opis: Dostosowano i poprawiono opis związku z obszarem geograficznym.
Uzasadnienie: Ponieważ stwierdzono, że poprzedni opis związku (kategoria wina) jest ogólny i niewystarczająco szczegółowy oraz że w opisie związku należy uwzględnić nowe kategorie produktu (wino musujące i wino likierowe), treść tego punktu przeredagowano, aby uwzględnić w nim wszystkie kategorie produktu. Zwiększa to obiektywność treści, ponieważ związek z obszarem geograficznym ma zastosowanie do wszystkich kategorii.
Zmienione sekcje jednolitego dokumentu: "Związek z obszarem geograficznym".
Zmienione sekcje w specyfikacji produktu: "Związek z obszarem geograficznym".
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa produktu
Açores
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3. Wino likierowe
4. Wino musujące
4. Opis wina lub win
1. Wina białe i wina różowe
Wina białe - Jeżeli chodzi o wygląd, mają one zielonkawożółtą lub żółtą barwę, która staje się nieco bardziej intensywna pod wpływem dojrzewania lub fermentacji w beczce. W aromatach wyczuwa się nuty owocowe i kwiatowe w zależności od wykorzystywanych odmian winorośli. Po upływie pewnego okresu mogą pojawiać się w aromaty związane z dojrzewaniem z nutą oksydacyjną. Na podniebieniu wina te charakteryzują się dobrą kwasowością, sło- nością, wyraźną mineralnością oraz równowagą między kwasowością i alkoholem; w miarę dojrzewania mogą pojawiać się nuty dymne i oksydacyjne.
Wina różowe - Wina różowe mają barwę łososiową lub różową, charakteryzują się aromatami owocowymi, które dobrze łączy się ze słonością; na podniebieniu wyraźnie wyczuwa się kwasowość i mineralność. Są to typowe wina świeże charakteryzujące się równowagą między kwasowością i alkoholem.
W odniesieniu do pozostałych parametrów analitycznych obowiązują limity przewidziane w przepisach prawa.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11 |
Minimalna kwasowość ogólna | 46,6 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 200 |
2. Wina czerwone
Wina czerwone - Wina te mają czerwoną barwę, występują w nich owocowe aromaty i delikatne nuty dymne. W miarę dojrzewania aromat dymu staje się mniej wyczuwalny, a na pierwszy plan wysuwają się aromaty związane z dojrzewaniem. W smaku wina te są świeże, z delikatnymi nutami dymnymi i równowagą między taninami i alkoholem.
W odniesieniu do pozostałych parametrów analitycznych obowiązują limity przewidziane w przepisach prawa.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % | |
objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % 11 | |
objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 46,6 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
3. Wina musujące - białe i różowe
Białe wina musujące mają bladożółtą barwę. Charakteryzują się owocowymi aromatami z nutami cytrusowymi i mineralnymi oraz łagodnymi nutami dymnymi. W zależności od okresu dojrzewania mogą pojawiać się aromaty palone. W smaku wina te są świeże, wytrawne, o dobrej kwasowości, słonawe i mineralne, cieliste, o długim wykończeniu. Charakteryzują się delikatną pianką z długo utrzymującymi się drobnymi bąbelkami.
Różowe wina musujące mają barwę różową, łupinki cebuli i grejpfruta. Wśród aromatów dominują czerwone owoce (czereśnia, truskawka, malina, czerwona porzeczka) z nutami mineralnymi. W zależności od okresu dojrzewania mogą pojawiać się aromaty palone. W smaku wina te są świeże, wytrawne, o dobrej kwasowości, słonawe i mineralne, cieliste, o długim wykończeniu. Charakteryzują się delikatną pianką z długo utrzymującymi się drobnymi bąbelkami.
W odniesieniu do pozostałych parametrów analitycznych obowiązują limity przewidziane w przepisach prawa.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11 |
Minimalna kwasowość ogólna | 46,6 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 185 |
4. Wina musujące - czerwone
Czerwone wina musujące mają barwę od czerwonej do rubinowej. Charakteryzują się następującymi aromatami: czerwonych owoców (czereśnia, truskawka, malina, czerwona porzeczka) z nutami dymnymi i mineralnymi. W zależności od okresu dojrzewania mogą pojawiać się aromaty palone. W smaku wina te są świeże, wytrawne, o dobrej kwasowości, słonawe i mineralne, z nutą tanin, średnio skoncentrowane, o długim wykończeniu. Charakteryzują się delikatną pianką z szybko tworzącymi się drobnymi bąbelkami.
W odniesieniu do pozostałych parametrów analitycznych obowiązują limity przewidziane w przepisach prawa.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11 |
Minimalna kwasowość ogólna | 46,6 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 185 |
5. Wina likierowe
Wina likierowe mają barwę od bursztynowej do złotobrązowej. Charakteryzują się owocowym aromatem, mogą pojawiać się w nich nuty miodu, karmelu oraz nuty palone i dymne, a także aromaty przypraw związane z okresem dojrzewania w beczkach. W smaku wina te są wytrawne lub półwytrawne, o dobrej kwasowości, słonawe, mineralne, cieliste, z nutami suszonych owoców, dymu i miodu oraz o długim wykończeniu.
W odniesieniu do pozostałych parametrów analitycznych obowiązują limity przewidziane w przepisach prawa.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 16 |
Minimalna kwasowość ogólna | 46,6 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 30 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
5. Praktyki enologiczne
a) Podstawowe praktyki enologiczne
1. Wina, wina musujące i wina likierowe - praktyki uprawy winorośli i gleby
Praktyki uprawy
Praktyki uprawy stosowane w winnicach przeznaczonych do produkcji win, win musujących i win likierowych, które mogą być objęte ChOG "Açores", muszą stanowić praktyki tradycyjnie stosowane w regionie.
Winorośl przeznaczona do wytwarzania produktów sektora wina, które mogą być objęte ChOG "Açores", musi być sadzona lub wcześniej uprawiana na glebach o następujących właściwościach:
- niepróchnicze gleby litowe i litosole na skonsolidowanym podłożu z bazaltu lub podobnych skał;
- cienkie lub nasycone, standardowe brunatne gleby o właściwościach andic;
- regosole i gleby regolitowe pochodzące ze skał bazaltowych, trachitów lub z materiału piroklastycznego leżącego na płytkich skałach bazaltowych;
- gliny lub molosole.
2. Wina - naturalna objętościowa zawartość alkoholu
Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win
Moszcze przeznaczone do produkcji win, które mogą być objęte ChOG "Açores", muszą mieć minimalną naturalną objętościową zawartość alkoholu wynoszącą 10 %.
3. Wina musujące - naturalna objętościowa zawartość alkoholu
Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win
Moszcze przeznaczone do produkcji win musujących, które mogą być objęte ChOG "Açores", muszą mieć minimalną naturalną objętościową zawartość alkoholu wynoszącą 9 %.
4. Wina likierowe - naturalna objętościowa zawartość alkoholu
Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win
Moszcze przeznaczone do produkcji win likierowych, które mogą być objęte ChOG "Açores", muszą mieć minimalną naturalną objętościową zawartość alkoholu wynoszącą 10 %.
5. Wina musujące - metoda
Szczególne praktyki enologiczne
Metodą technologiczną, którą należy stosować w produkcji wina, jest klasyczna fermentacja w butelce.
6. Wina likierowe - okres dojrzewania
Szczególne praktyki enologiczne
Wina likierowe dojrzewają przez co najmniej 12 miesięcy.
7. Wina likierowe - metoda produkcji
Wina likierowe objęte ChOG "Açores" wytwarza się z moszczu winogronowego spełniającego warunki produkcji win, które mogą być objęte ChOG "Açores", z możliwością dodawania neutralnego alkoholu pochodzenia winnego lub destylatu winnego, pod warunkiem zachowania właściwości określonych w obowiązujących przepisach.
b) Maksymalna wydajność
Wina objęte ChOG "Açores", wina musujące i wina likierowe
75 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar geograficzny, na którym produkuje się wina objęte ChOG "Açores", obejmuje wszystkie wyspy archipelagu Azorów.
7. Główne odmiany winorośli
Agronómica
Alicante-Bouschet
Alvarinho
Aragonez - Tinta-Roriz; Tempranillo
Arinto - Pedernã
Arinto-dos-Açores - Terrantez-da-Terceira
Bastardo - Graciosa
Bical - Borrado-das-Moscas
Cabernet-Franc
Cabernet-Sauvignon
Caladoc
Castelão - João-de-Santarém(1); Periquita
Chardonnay
Complexa
Fernão-Pires - Maria-Gomes
Galego -Dourado
Generosa
Gewürztraminer
Gouveio
Grenache
Grüner-Veltliner
Loureiro
Malvarisco
Malvasia
Malvasia-Fina - Boal; Bual
Merlot
Moscatel-Galego-Branco - Muscat-à-Petits-Grains
Moscatel-Graúdo - Moscatel-de-Setúbal
Petit-Verdot
Pinot-Gris - Pinot-Grigio
Pinot-Noir
Riesling
Rio-Grande
Roupeiro-Branco
Rufete - Tinta-Pinheira
Sauvignon - Sauvignon-Blanc
Seara-Nova
Sercial - Esgana-Cão
Syrah - Shiraz
Síria - Roupeiro, Códega
Terrantez-do-Pico
Tinta -Barroca
Tinta Negra Mole, Saborinho
Touriga-Franca
Touriga-Nacional
Trincadeira - Tinta-Amarela, Trincadeira-Preta
Tália - Ugni-Blanc; Trebbiano-Toscano
Verdejo
Verdelho
Verdelho-Roxo
Vinhão - Sousão
Viosinho
Vital
8. Opis związku lub związków
Wina objęte ChOG "Açores", wina musujące i wina likierowe
Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego istotne z punktu widzenia związku
Te szczegółowe informacje dotyczą win, win likierowych i win musujących.
Czynniki naturalne
Archipelag Azorów ma pochodzenie wulkaniczne i jest położony na Oceanie Atlantyckim w odległości 1 600 km na zachód od wybrzeża Portugalii kontynentalnej.
Archipelag ten składa się z 9 wysp o powierzchni od 17 do 749 km2, na styku płyt tektonicznych - amerykańskiej, europejskiej i afrykańskiej.
Na Azorach występuje umiarkowany klimat morski z łagodnymi temperaturami wahającymi się od 16 °C zimą do 26 °C latem.
Z uwagi na wpływ Prądu Zatokowego (Golfsztromu) temperatura morza jest również umiarkowana i wynosi średnio 14-22 °C.
Słońce świeci przez 3-4 godziny dziennie zimą i ok. 7 lub 8 godzin dziennie latem.
Przez cały rok występują opady deszczu o zmiennej intensywności, przy czym zwykle są one bardziej obfite i stałe między październikiem i marcem. W każdym z tych miesięcy średnie opady przekraczają 100 mm, a w miesiącu występuje około 20 dni deszczowych. Opady deszczu na Azorach mają zwykle postać przelotnych deszczy, które niekiedy mogą być obfite. Względna wilgotność powietrza (średnia roczna) wynosi ok. 75 %.
Wiatr, będący skutkiem zderzania się mas powietrza, jest istotną cechą klimatu na całym archipelagu Azorów. Dzieje się tak ze względu na będące jego skutkiem wilgotność i zasolenie, które są w pewnym stopniu uwarunkowane ukształtowaniem i rzeźbą terenu na każdej z wysp.
Ze względu na wulkaniczne i stosunkowo niedawne pochodzenie geologiczne, gleby są płytkie z dużą ilością elementów gruboziarnistych (otoczaków) i powstały głównie na skałach bazaltowych, trachitowych i andezytowych.
Czynniki ludzkie
Uprawa winorośli na archipelagu Azorów sięga czasów zasiedlania wysp w połowie XV w. Uważa się, że winorośl wprowadzili tu franciszkanie. Po przybyciu na te tereny mnisi zauważyli podobieństwa między warunkami glebowymi i klimatycznymi Sycylii oraz tymi występującymi na niektórych wyspach archipelagu. Doprowadziło to do wprowadzenia odmian pochodzących z Włoch, w szczególności odmiany Verdelho, które szybko się rozprzestrzeniły.
Od początku konieczne było dostosowanie obszarów najbardziej narażonych na niekorzystny wpływ wiatrów wieją- cych od strony Atlantyku do uprawy winorośli. W ten sposób ukształtowano krajobraz, budując "currais" lub "curra- letas" (działki wyznaczone przez suche kamienne mury). Pełniły one dwie funkcje: pomagały usunąć nadmiar kamieni z gleby oraz zapewniały ochronę przed wiatrem.
UNESCO uznało ten charakterystyczny krajobraz stworzony przez człowieka z potrzeby ochrony winnic przed atlantyckimi wiatrami za Krajobraz Kulturowy Światowego Dziedzictwa.
Szczególne właściwości produktów związane z obszarem geograficznym:
Wina, wina likierowe i wina musujące
Wina objęte ChOG "Açores", wina musujące i wina likierowe są produktami posiadającymi wyjątkowe, charakterystyczne cechy, w szczególności świeżość, słoność, mineralność, dobrą kwasowość i owocowe aromaty.
Związek z obszarem geograficznym:
Wina, wina likierowe i wina musujące
Szczególne warunki panujące na obszarze geograficznym mają kluczowe znaczenie z punktu widzenia określenia wyróżniających cech produktów sektora wina objętych ChOG "Açores".
Duża ilość opadów i wysoka wilgotność sprzyjają stopniowemu dojrzewaniu winogron, co wpływa na kwasowość i wyraźną świeżość win objętych ChOG "Açores", win musujących i win likierowych.
Obecność materiału gruboziarnistego w glebie zwiększa odbijanie ciepła, co sprzyja dojrzewaniu winogron i ekspresji związków aromatycznych odmian winorośli, w wyniku czego powstają wina, wina musujące i wina likierowe o charakterystycznych aromatach.
Gleby wulkaniczne w połączeniu z silnym wpływem Oceanu Atlantyckiego wynikającym z położenia wyspy nadają produktom sektora wina objętym ChOG "Açores" charakterystycznej mineralności i słoności.
Czynnik ludzki, z zachowaniem wielowiekowej tradycji, przejawia się w budowie działek (zwanych "currais" i "curra- letas"), które mają zasadnicze znaczenie z punktu widzenia ochrony winorośli przed ekspozycją na wiatry atlantyckie oraz stworzenia najlepszych warunków ich uprawy. Jest to istotne w kontekście zapewnienia właściwych warunków dojrzewania winogron, a także przyczynia się do równowagi aromatów w produkowanych winach, winach musujących i winach likierowych.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze
Wina objęte ChOG "Açores", wina musujące i wina likierowe
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Ocena etykietowania przed wprowadzeniem do obrotu.
Znak jest obowiązkowym oznaczeniem na etykiecie.
Link do specyfikacji produktu
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.200.10 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 |
Data aktu: | 08/06/2023 |
Data ogłoszenia: | 08/06/2023 |