Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2023/C 275/17)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Aya§ Domatesi"

Nr UE: PDO-TR-02883 - 9.1.2023

ChNP (x) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy

"Ayas Domatesi"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Aya§ Domatesi" to bardzo soczysty pomidor o cienkiej skórce, uprawiany z wykorzystaniem lokalnego ekotypu nasion i siewek w dystrykcie Ayas w prowincji Ankara. Owoc "Aya§ Domatesi" jest duży i mięsisty, waży ok. 250-300 g, a jego skórka ma matową, różowoczerwoną barwę. Na zewnętrznej powierzchni pomidora występuje delikatne żeberkowanie. W miąższu owocu, po przekrojeniu na pół, znajduje się biała powierzchnia. Ze względu na wysoką kwasowość owoce mają lekko słonawy i cytrusowy aromat. "Aya§ Domatesi" wykazuje wysoką zawartość likopenu - około 5916 mg/100 g.

Właściwości fizyczne i chemiczne "Ayas Domatesi"
Zawartość suchej masy rozpuszczalnej w wodzie (oBx) co najmniej 4,20
Wartość pH 4,20-4,70
Kwasowość ogólna (% kwasu cytrynowego) co najmniej 0,40 %
Wartość zgodnie ze skalą barwy Hunter (minmax) *L 28,0-29,0
*a 14,0-17,0
*b 8,0-12,0

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym Wszystkie etapy produkcji muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Wyznaczonym obszarem geograficznym jest dystrykt Ayas w prowincji Ankara, znajdujący się w regionie Środkowej Anatolii w Turcji.

5. Związek z obszarem geograficznym

Wyłączną podstawą wniosku o rejestrację nazwy pochodzenia "Ayas Domatesi" jest szczególna jakość i właściwości produktu, które wynikają z czynników naturalnych występujących na danym obszarze geograficznym.

Odmiana "Aya§ Domatesi" jest uprawiana w dystrykcie Aya§ od lat 60. XX wieku. "Aya§ Domatesi" to bardzo soczysty pomidor o cienkiej skórce, hodowany z lokalnego ekotypu nasion i siewek. Owoc "Aya§ Domatesi" jest duży i mięsisty, waży ok. 250-300 g, a jego skórka ma matową, różowoczerwoną barwę. Na zewnętrznej powierzchni pomidora występuje delikatne żeberkowanie. W miąższu owocu, po przekrojeniu na pół, znajduje się biała powierzchnia. Ze względu na wysoką kwasowość owoce mają lekko słonawy i cytrusowy aromat. Kształt i struktura owocu "Aya§ Domatesi" uzależnione są od lokalnych nasion i siewek przekazywanych z pokolenia na pokolenie na danym obszarze geograficznym. Jest to roślina o karłowatej budowie i wąskich liściach. Osiąga wysokość ok. 120 cm i rozwija się pod koniec sezonu. Zarówno liście, jak i łodyga pomidora są pokryte włoskami, które wydzielają intensywny pomidorowy aromat. Liście mają złożoną formę i różną wielkość. Mimo dużego nasłonecznienia w regionie występowania odmiany "Aya§ Domatesi", owoce rośliny nie ulegają oparzeniu słonecznemu dzięki jej obfitemu ulistwieniu liśćmi o szerokiej blaszce.

Klimat dystryktu Ayas w regionie Środkowej Anatolii różni się od warunków klimatycznych występujących w tym regionie i wykazuje właściwości mikroklimatu. Jego cechy kształtują właściwości produktu.

Typowy klimat kontynentalny występujący w dystrykcie Ayas położonym na wysokości 910 m n.p.m. charakteryzuje się chłodną zimą oraz gorącym i suchym latem. Średnia roczna temperatura wynosi 11,4 °C, a średnia wilgotność względna jest na poziomie 54 %. Najniższą średnią temperaturę 0,5 °C notuje się w styczniu, a najwyższa średnia temperatura 22,2 °C przypada na lipiec i sierpień.

Najwyższe opady występują w grudniu z 57,2 mm, a najniższe w sierpniu z 9,6 mm. "Ayas Domatesi" jest rośliną obcopylną i późno się rozwija. "Aya§ Domatesi" kiełkuje tylko w przypadku, gdy zapylenie nastąpiło w temperaturze co najmniej 10 °C, a procentowy udział zawiązanych owoców maleje, gdy temperatura spadnie poniżej 15 °C podczas dojrzewania. Optymalna temperatura kiełkowania pyłku i zawiązywania owoców występuje przy 18-26 °C i wilgot- otności powietrza na poziomie 50-80 %. Przy niskich temperaturach tworzy się bardzo mało ziaren pyłku, dochodzi tylko do częściowego zapylenia, a powstałe owoce są niesymetryczne. Podczas procesu dojrzewania owoców temperatura powinna wynosić od 18 do 26 °C. Substancje odpowiedzialne za kolor owocu - a więc także likopen - najlepiej syntezują właśnie w tym zakresie temperatury. "Aya§ Domatesi" wykazuje wysoką zawartość likopenu - około 5916 mg/100 g.

Klimat dystryktu Ayas zapewnia najodpowiedniejsze warunki do zapylania i rozwoju owoców. Siewki pomidorów przeznaczonych do bezpośredniego spożycia sadzi się w odległości 50-60 cm od siebie, pomidorów przeznaczonych do przetwórstwa - w rzędach co 25-30 cm, a odległość między rzędami wynosi 1,8-2,0 m. Ta stosowana przez producentów metoda sadzenia pomidorów w dużych odstępach, a także gleba bogata w potas i żelazo występująca na danym obszarze geograficznym zapewniają cyrkulację powietrza i dostęp roślin do słońca, co przyczynia się do zwiększenia plonów, a w efekcie do wyhodowania większych owoców.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

(art. 6 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia wymienionego na początku dokumentu)

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.275.45

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 04/08/2023
Data ogłoszenia: 04/08/2023