Rozporządzenie 1014/73 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 827/68 i wprowadzające w następstwie zmiany do rozporządzeń nr 1009/67/EWG, (EWG) nr 950/68 i (EWG) nr 2358/71

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 1014/73
z dnia 27 marca 1973 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 827/68 i wprowadzające w następstwie zmiany do rozporządzeń nr 1009/67/EWG, (EWG) nr 950/68 i (EWG) nr 2358/71

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 42 i 43,

uwzględniając wniosek Komisji,

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego,

a także mając na uwadze, co następuje:

ponieważ wykaz produktów w Załączniku do rozporządzenia Rady (EWG) nr 827/68 (1) w sprawie wspólnej organizacji rynku niektórych produktów wymienionych w załączniku II do Traktatu, ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2727/71 (2), był kilkakrotnie zmieniany od momentu jego wejścia w życie, należy ujednolicić ten wykaz; wymaga to zmiany rozporządzenia Rady nr 1009/67/EWG (3) z dnia 18 grudnia 1967 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku cukru, ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 174/73 (4), rozporządzenia Rady (EWG) nr 2358/71 (5) z dnia 26 października 1971 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku nasion, rozporządzenia Rady (EWG) nr 950/68 (6) z dnia 28 czerwca 1968 r. w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej, ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 231/73 (7);

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wykaz w Załączniku do rozporządzenia (EWG) nr 827/68 zastępuje się wykazem załączonym do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W art. 1 ust. 1 lit. e) rozporządzenia nr 1009/67/EWG numer Wspólnej Taryfy Celnej "ex 23.03" zastępuje się numerem "23.03 B I".

Artykuł  3

W art. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2358/71 numer Wspólnej Taryfy Celnej i wyszczególnienie "ex 07.05, Suszone rośliny strączkowe przeznaczone na siew" zastępuje się numerem i wyszczególnieniem "07.05, Suszone rośliny strączkowe, łuskane, ze skórką lub bez albo dzielone: A. Z przeznaczeniem siewna".

Artykuł  4

W rozporządzeniu (EWG) nr 950/68 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1973 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 27 marca 1973 r.
W imieniu Rady
A. LAVENS
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 151 z 30.6.1968, str. 16.

(2) Dz.U. L 282 z 23.12.1971, str. 8.

(3) Dz.U. 308 z 18.12.1967, str. 1.

(4) Dz.U. L 25 z 30.1.1973, str. 1.

(5) Dz.U. L 246 z 5.11.1971, str. 1.

(6) Dz.U. L 172 z 22.7.1968, str. 1.

(7) Dz.U. L 28 z 1.2.1973, str. 3.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Pozycja WTC Wyszczególnienie towarów
01.01 Konie żywe, osły, muły i osłomuły:
A. Konie:
I. Zwierzęta hodowlane czystej krwi (a)
III. Pozostałe
B. Osły
C. Muły i osłomuły
01.02 Bydło żywe:
A. Gatunki domowe:
I. Zwierzęta hodowlane czystej krwi (a)
B. Pozostałe
01.03 Trzoda chlewna żywa:
A. Gatunki domowe
I. Zwierzęta hodowlane czystej krwi
B. Pozostałe
01.04 Owce i kozy żywe:
A. Gatunki domowe
I. Owce:
a) Zwierzęta hodowlane czystej krwi (a)
II. Kozy
B. Pozostałe
01.06 Pozostałe zwierzęta żywe
02.01 Mięso i jadalne podroby zwierząt objętych pozycjami 01.01, 01.02, 01.03 i 01.04, świeże, chłodzone lub mrożone:
A. Mięso:
ex I. Z osłów, mułów i osłomułów
II. Wołowe
b) Pozostałe
III. Wieprzowe
b) Pozostałe
ex IV. Pozostałe, z wyjątkiem mięsa z owiec gatunków

domowych

B. Podroby:
I. Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych (a)
II. Pozostałe:
a) Z koni, osłów, mułów, i osłomułów
ex d) Pozostałe, z wyjątkiem podrobów z owiec z

gatunków domowych

02.04 Pozostałe mięso i jadalne podroby, świeże, chłodzone lub mrożone
02.06 Mięso i jadalne podroby mięsne (z wyjątkiem wątrób drobiowych), solone, w solance, suszone lub wędzone:
C. Pozostałe:
ex II. Pozostałe, z wyjątkiem mięsa i podrobów z owiec

z gatunków domowych

04.05 Jaja ptasie i żółtka jaj, świeże, suszone lub inaczej zakonserwowane, słodzone lub nie:
A. Jaja w skorupkach, świeże lub konserwowane
II. Pozostałe jaja
B. Jaja, bez skorupek; żółtka jaj:
II. Pozostałe (a)
04.07 Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
05.04 Jelita, pęcherze, żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach
05.15 Produkty zwierzęce gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi:
B. Pozostałe
07.05 Suszone rośliny strączkowe, łuskane, ze skórką lub bez albo dzielone:
07.06 B. Pozostałe
Maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny, świeże lub suszone, całe lub w plastrach; rdzeń sagowca:
B. Pozostałe
08.01 Daktyle, banany, orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, ananasy, awokado, mango, guawa i smaczelina, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
A. Daktyle
D. Awokado
E. Orzechy kokosowe
F. Orzechy nerkowca
G. Orzechy brazylijskie
H. Pozostałe
08.05 Orzechy inne niż objęte pozycją 08.01, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
F. Areka (lub betel) i orzechy kola
09.01 Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę w każdej proporcji
09.02 Herbata
09.04 do 09.10 Przyprawy korzenne
11.03 Mączki z roślin strączkowych objętych pozycją 07.05
11.04 Mączki z owoców objętych którąkolwiek z pozycji w dziale 8
11.08 Skrobie; inulina:
B. Inulina
12.07 Rośliny i części (łącznie z nasionami i owocami) drzew, krzewów, krzaków i innych roślin używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, całe, krojone, kruszone, mielone lub proszkowane
12.08 Chleb świętojański, świeży lub suszony, nawet śrutowany lub mielony, pestki i jądra owoców oraz inne produkty roślinne używane głównie do spożycia, nieobjęte jakąkolwiek inną pozycją
12.09 Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, lub siekane, ale nieprzygotowane w inaczej
12.10 Buraki pastewne, brukiew, korzenie pastewne, siano, lucerna, koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne:
A. Buraki pastewne, brukiew i inne korzenie pastewne
ex B. Pozostałe, z wyjątkiem mączki z suszu paszowego z zielonek
15.02 Tłuszcze wołowe, owcze lub kozie, niewytopione, wytopione lub poekstrakcyjne (w tym "premier jus") uzyskane z tych niewytopionych tłuszczy:
A. Do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja środków

spożywanych przez ludzi()

B. Pozostałe
III. Pozostałe
15.03 Stearyna smalcowa, oleostearyna i stearyna łojowa, olej smalcowy, oleina, olej łojowy, nieemulgowane, niezmieszane ani nieprzygotowane inaczej
16.02 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso lub podroby:
A: Wątroba:
I. Wątroby z gęsi lub kaczek
B. Pozostałe:
II. Dziczyzna lub mięso lub podroby królicze
III. Pozostałe
b) Pozostałe
2. Pozostałe
bb) Pozostałe
16.03 Ekstrakty mięsne, soki mięsne i ekstrakty rybne
18.01 Ziarna kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone
18.02 Kakaowe łuski, łupiny, osłonki i inne odpady z kakao
22.07 Pozostałe napoje przefermentowane (np.: wino z jabłek, wino z gruszek i miód pitny)
B. Pozostałe
23.01 Mąki i grysiki z mięsa i podrobów, ryb, ze skorupiaków lub mięczaków, nienadające się do spożycia przez ludzi, skwarki
A. Mąki i grysiki z mięsa i podrobów; skwarki
23.02 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż lub roślin strączkowych
B. Z roślin strączkowych
23.03 Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i inne odpady produkcji cukru; pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane; pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości:
A. Pozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy (z wyjątkiem

stężonych płynów z rozmiękczania) o zawartości protein w

przeliczeniu na suchy produkt:

II. Nieprzekraczającej 40% w masie:
B. Pozostałe:
II. Pozostałe
23.06 Produkty pochodzenia roślinnego przeznaczone na pasze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
A. Żołędzie, kasztany, wytłoki owoców:
II. Pozostałe
B. Pozostałe
23.07 Słodzone pasze; pozostałe preparaty używane do karmienia zwierząt:
A. Roztwory z ryb lub z ssaków morskich
C. Pozostałe
(a) Umieszczenie pod tą pozycją uzależnione jest od spełnienia warunków,

które zostaną określone przez właściwe władze.

ZAŁĄCZNIK  II

pozycja WTC Wyszczególnienie towarów Stawka celna
Autonomiczna w % lub opłata wyrównawcza (L) Zwyczajowa w %
1 2 3 4
01.04 Owce i kozy żywe:
A. Gatunki domowe
I. Owce:
a) Zwierzęta hodowlane czystej

krwi (a)

wolne wolne
b) Pozostałe 15 -
II. Kozy
a) Zwierzęta hodowlane czystej

krwi (a)

5 -
b) Pozostałe 5 -
B. Pozostałe wolne -
07.05 Suszone rośliny strączkowe, łuskane, ze skórką lub bez albo dzielone:
A. Z przeznaczeniem na siew
I. Groch (w tym ciecierzyca) i

fasola (z gatunku Phaseolus)

10 4,5
II. Soczewica 7 2
III. Pozostałe 7 5
B. Pozostałe
I. Groch (w tym ciecierzyca) i

fasola (z gatunku Phaseolus)

10 4,5
II. Soczewica 7 2
III. Pozostałe 7 5
15.02 Tłuszcze wołowe, owcze lub kozie, niewytopione, wytopione lub poekstrakcyjne (w tym "premier jus") uzyskane z tych niewytopionych tłuszczy:
A. Do zastosowań przemysłowych innych

niż produkcja środków spożywanych

przez ludzi(a)

2 wolne
B. Pozostałe
I. Niewytopione tłuszcze wołowe;

wytopione lub poekstrakcyjne (w

tym "premier jus") uzyskane z

tych niewytopionych tłuszczy

10 7
II. Niewytopione tłuszcze owcze;

wytopione lub poekstrakcyjne (w

tym "premier jus") uzyskane z

tych nie wytopionych tłuszczy

10 7
III. Pozostałe 10 7
23.03 Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i inne odpady produkcji cukru; pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane; pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości
A. Pozostałości z produkcji skrobi z

kukurydzy (z wyjątkiem stężonych

płynów z rozmiękczania) o zawartości

białka w przeliczeniu na suchy

produkt:

I. Przekraczającej 40% w masie 27 (L) -
II. Nieprzekraczającej 40% w masie: wolne wolne
B. Inne:
I. Wysłodki buraczane, wytłoczyny z

trzciny cukrowej i inne odpady z

produkcji cukru

wolne wolne
II. Pozostałe wolne wolne
(a) Umieszczenie pod tą pozycją jest uzależnione od spełnienia warunków

określonych przez właściwe władze.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1973.106.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1014/73 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 827/68 i wprowadzające w następstwie zmiany do rozporządzeń nr 1009/67/EWG, (EWG) nr 950/68 i (EWG) nr 2358/71
Data aktu: 27/03/1973
Data ogłoszenia: 20/04/1973
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 01/07/1973