Rozporządzenie 1437/2000 zmieniające załącznik VI sekcja C do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1437/2000
z dnia 30 czerwca 2000 r.
zmieniające załącznik VI sekcja C do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2092/91 z dnia 25 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych(1), ostatnio zmienione przez rozporządzenie Komisji (WE) nr 1073/2000(2), w szczególności jego art. 5 ust. 8 i art. 13,

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 207/93 z dnia 29 stycznia 1993 r. określające treść załącznika VI do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych oraz ustanawiające szczegółowe zasady w celu wykonania przepisów art. 5 ust. 4 tego rozporządzenia(3), zmienionego przez rozporządzenie (WE) nr 345/97(4), w szczególności jego art. 3 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 5 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 przewiduje, że składniki pochodzenia rolniczego mogą zostać ujęte w załączniku VI sekcja C tylko wtedy, gdy ich rolnicze pochodzenie zostanie poświadczone, a ilości produkowane we Wspólnocie nie są wystarczające, zgodnie z zasadami ustanowionymi w art. 6, lub te składniki nie mogą być przywożone z państw trzecich zgodnie z przepisami ustanowionymi w art. 11.

(2) Niektóre Państwa Członkowskie powiadomiły pozostałe Państwa Członkowskie oraz Komisję, zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 3 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 207/93, że zezwolenia, które przyznano na stosowanie niektórych składników pochodzących z produkcji rolnej obecnie nie są ujęte w załączniku VI do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 sekcja C. Okazało się, że gałka muszkatołowa, niektóre gatunki pieprzu i ich mieszanki, krokosz barwierski, mieszanki niektórych jadalnych roślin zawierających walory kolorystyczne i smakowe, kolendra wędzona oraz kirsch obecnie są niedostępne w produkcji ekologicznej. Zatem te produkty powinny zostać wpisane do załącznika VI sekcja C tego rozporządzenia.

(3) Należy pilnie przedsięwziąć środki zaradcze, ponieważ możliwość przedłużenia zezwoleń na szczeblu krajowym dla niektórych produktów wygasła, zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 207/93.

(4) W celu uzyskania przejrzystości, wskazane jest ponowne sformułowanie całego tekstu załącznika VI sekcja C.

(5) Środki przewidziane niniejszym rozporządzeniem są zgodne z opinią Komitetu określonego w art. 14 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik VI sekcja C do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 otrzymuje brzmienie Załącznika do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 30 czerwca 2000 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 198 z 22.7.1991, str. 1.

(2) Dz.U. L 119 z 20.5.2000, str. 27.

(3) Dz.U. L 25 z 2.2.1993, str. 5.

(4) Dz.U. L 58 z 27.2.1997, str. 38.

ZAŁĄCZNIK

"SEKCJA C - SKŁADNIKI POCHODZENIA ROLNICZEGO, KTÓRE NIE BYŁY PRODUKOWANE EKOLOGICZNIE, OKREŚLONE W ART. 5 UST. 4 ROZPORZĄDZENIA (EWG) NR 2092/91

C.1. Nieprzetworzone produkty roślinne oraz produkty z nich otrzymane w wyniku procesów określonych zgodnie z definicją w pkt 2 lit. a) we wstępie do niniejszego Załącznika:

C.1.1. Owoce jadalne, orzechy i nasiona:

Acerola Malpighia punicifolia

Żołędzie Quercus spp.

Nerkowce Anacardium occidentale

Orzeszki kola Cola acuminata

Kozieradka pospolita Trigonella foenum-graecum

Agrest Ribes uva-crispa

Marakuja Passiflora edulis

Papaja Carica papaya

Orzeszki pinii Pinus pinea

Maliny (suszone) Rubus ideaus

Porzeczki czerwone (suszone) Ribes rubrum

C.1.2. Jadalne przyprawy korzenne i zioła:

Ziele angielskie Pimenta dioica

Kardamon Fructus cardamomi (minoris) (malabariensis)

Elettaria cardamomum

Cynamon Cinnamomum zeylanicum

Goździk korzenny Syzygium aromaticum

Imbir Zingiber officinale

Gałka muszkatołowa Myristica fragrans, tylko do dnia 31.12.2000 r.

Pieprz czarny Piper nigrum, tylko do dnia 30.4.2001 r.

Pieprz (peruwiański) Schinus molle L

Nasiona chrzanu Armoracia rusticana

Gałgant chiński (alpina lekarska) Alpinia officinarum

Krokosz barwierski Cartamus tinctorius

Ziele rukwi wodnej Nasturtium officinale

C.1.3. Różne:

Glony, włącznie z wodorostami, dopuszczone do wykorzystania podczas przygotowywania typowych środków spożywczych

C.2. Produkty roślinne przetworzone w procesach określonych zgodnie definicją w pkt 2 lit. b) we wstępie do niniejszego Załącznika:

C.2.1. Tłuszcze i oleje, również rafinowane, ale nie modyfikowane chemicznie, otrzymane z roślin innych niż:

Kakao Theobroma cacao

Kokos Cocos nucifera

Oliwki Olea europaea

Słonecznik Helianthus annuus

C.2.2. Następujące rodzaje cukru, skrobi oraz pozostałe produkty z roślin zbożowych i bulwiastych:

Cukier buraczany, tylko do dnia 1.4.2003 r.

Fruktoza

Papier ryżowy

Maca

Skrobia ryżowa i kukurydziana, niezmodyfikowana chemicznie

C.2.3. Różne:

Przyprawa curry składająca się z:

- Kolendra Coriandrum sativum

- Musztarda Sinapis alba

- Koper włoski Foeniculum vulgare

- Imbir Zingiber officinale

Kolendra, wędzona Coriandrum sativum, tylko do dnia 31.12.2000 r.

Białko grochu Pisum spp.

Rum: uzyskiwany tylko z soku trzciny cukrowej

Kirsch przygotowywany na bazie owoców i przypraw określonych w sekcji A.2 niniejszego Załącznika

Mieszanki roślin dopuszczonych do wykorzystania podczas przygotowywania typowych środków spożywczych, służące jako barwniki i nadające właściwości smakowe wyrobom cukierniczym, wyłącznie do produkcji »Gummi Bärchen«, tylko do dnia 30.9.2000 r.

Następujące mieszanki pieprzu: Piper nigrum, Schinus molle i Schinus terebinthifolium, tylko do dnia 31.12.2000 r.

C.3. Produkty zwierzęce:

Organizmy wodne, niepochodzące z akwakultury i dopuszczone do wykorzystania podczas przygotowywania typowych środków spożywczych

Maślanka w proszku

Żelatyna

Miód

Laktoza

Serwatka w proszku »herasuola«."

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2000.161.62

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1437/2000 zmieniające załącznik VI sekcja C do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 30/06/2000
Data ogłoszenia: 01/07/2000
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 08/07/2000