Rozporządzenie 608/2004 dotyczące etykietowania żywności oraz składników żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli i/lub estrów fitostanoli

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 608/2004
z dnia 31 marca 2004 r.
dotyczące etykietowania żywności oraz składników żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli i/lub estrów fitostanoli
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych 1 , ostatnio zmienioną dyrektywą 2003/89/WE 2 , w szczególności jej art. 4 ust. 2 i art. 6 ust. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Fitosterole, estry fitosteroli, fitostanole i estry fitostanoli obniżają poziom cholesterolu w surowicy, ale także mogą obniżyć poziom karotenu w surowicy krwi. Dlatego Państwa Członkowskie i Komisja skonsultowały się z Komitetem Naukowym ds. Żywności (SCF) w sprawie skutków spożycia fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli i estrów fitostanoli z wielu źródeł.

(2) Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF) w swojej opinii "Ogólny pogląd w sprawie długoterminowych skutków spożycia podwyższonego poziomu fitosteroli z wielu dietetycznych źródeł, ze szczególną uwagą wpływu na karoten" z dnia 26 września 2002 r. potwierdził potrzebę etykietowania fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli i estrów fitostanoli, jak zostało to określone w decyzji Komisji 2000/500/WE z dnia 24 lipca 2000 r. w sprawie zezwolenia na wprowadzanie do obrotu "żółtej pasty tłuszczowej z dodatkiem estrów fitosteroli" jako nowej żywności lub nowego składnika żywności na mocy rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 . Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF) wskazał również, że nie istniały dowody dodatkowych korzyści ich spożywania powyżej 3 g/dzień oraz że wyższe spożycie może wywołać nieporządane skutki, i dlatego rozsądne jest unikanie spożywania steroli roślinnych powyżej 3 g/dzień.

(3) Produkty zawierające fitosterole/fitostanole powinny być dlatego prezentowane w pojedynczych porcjach, zawierających maksymalnie 3 g lub maksymalnie 1 g fitosteroli/fitostanoli obliczonych jako wolne fitosterole/fitostanole. Gdy nie ma takiej możliwości, powinien istnieć czytelny wskaźnik składu standardowej porcji żywności, wyrażonej w g or ml, oraz ilość fitosteroli/fitostanoli, obliczonych jako wolne fitosterole/fitostanole, zawartych w takiej porcji. We wszystkich przypadkach, skład i etykietowanie produktu powinno umożliwić w łatwy sposób konsumentom ograniczenie ich spożycia do maksymalnie 3 g fitosteroli/fitostanoli, spożywając jedną porcję zawierającą maksymalnie 3 g, lub trzy porcje zawierające maksymalnie 1 g.

(4) W celu ułatwienia konsumentom zrozumienia, właściwe jest zamienienie na etykiecie słowa "fito" na słowo "roślinne".

(5) Decyzja 2000/500/WE zezwala na dodawanie niektórych fitosteroli do żółtej pasty tłuszczowej. Określa ona specjalne wymagania dotyczące etykietowania, w celu zapewnienia, że ten produkt dotrze do określonej grupy celowej, głównie do ludzi, którzy chcą obniżyć swój poziom cholesterolu we krwi.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt.

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Niniejsze rozporządzenie ma zastosowanie do żywności oraz składników żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli.

Artykuł  2

Do celów etykietowania, fitosterol, ester fitosteroli, fitostanol i ester fitostanoli określane są wyrażeniami "sterol roślinny", "ester steroli roślinnych", "stanol roślinny" lub "ester stanoli roślinnych" lub, gdzie właściwe, ich odpowiednikami w liczbie mnogiej.

Bez uszczerbku dla innych wymogów wspólnotowych lub ustawodawstwa krajowego dotyczącego etykietowania środków spożywczych, etykietowanie żywności oraz składników żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli zawiera:

1)
w miejscu o tej samej widoczności jak nazwa pod którą produkt jest sprzedawany łatwo widoczny i czytelny napis:

"z dodatkiem steroli roślinnych/stanoli roślinnych";

2)
zawartość dodanego fitosterolu, estru fitosteroli, fitostanolu i estru fitostanoli (wyrażonego w % lub w g wolnych steroli roślinnych/stanoli roślinnych na 100 g lub 100 ml żywności) określoną w wykazie składników;
3) 4
oświadczenie, że produkt nie jest przeznaczony dla ludzi, którzy nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi;
4)
oświadczenie, że pacjenci biorący leki na obniżenie poziomu cholesterolu powinni spożywać produkty wyłącznie pod opieką lekarską;
5)
łatwo widoczne i czytelne oświadczenie, że produkt może nie być odpowiedni w żywieniu kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dla dzieci poniżej piątego roku życia;
6)
poradę, że produkt nie może stanowić zrównoważonej i różnorodnej diety, zawierającej regularne spożywanie owoców i warzyw w celu utrzymania poziomu karotenu;
7)
w miejscu o tej samej widoczności, jak to jest wymagane na mocy powyższego pkt 3, oświadczenie, że należy unikać spożycia więcej niż 3 g/dzień dodatku steroli roślinnych/stanoli roślinnych;
8)
definicję porcji danej żywności lub danego składnika żywności (najlepiej w g lub ml) wraz z oświadczeniem o zawartej w niej ilości sterolu roślinnego/stanolu roślinnego.
Artykuł  3

Żywność oraz składniki żywności z dodatkiem estrów fitostanoli już dostępne na rynku Wspólnoty lub żółta pasta tłuszczowa z dodatkiem estrów fitosteroli, która została dopuszczona decyzją Komisji 2000/500/WE, produkowane po upływie sześciu miesięcy od wejścia w życie niniejszego rozporządzenia spełniają przepisy art. 2 dotyczące etykietowania.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 31 marca 2004 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji
1 Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29.
2 Dz.U. L 308 z 25.11.2003, str. 15.
3 Dz.U. L 200 z 8.8.2000, str. 59.
4 Art. 2 pkt 3 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 718/2013 z dnia 25 lipca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.201.49) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 sierpnia 2013 r.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2004.97.44

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 608/2004 dotyczące etykietowania żywności oraz składników żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli i/lub estrów fitostanoli
Data aktu: 31/03/2004
Data ogłoszenia: 01/04/2004
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 21/04/2004