UMOWA MIĘDZYNARODOWA W SPRAWIE OLIWY Z OLIWEK I OLIWEK STOŁOWYCH Z 2005 r.
(Dz.U.UE L z dnia 19 listopada 2005 r.)
(grafikę pominięto)
ORGANIZACJA NARODÓW ZJEDNOCZONYCH
Genewa, 2005 r.
UWAGA
Symbole dokumentów Narodów Zjednoczonych składają się z wersalików połączonych z cyframi. Wymienienie takich symboli oznacza odwołanie do dokumentów Narodów Zjednoczonych.
TD/OLIVE OIL.10/6 |
PREAMBUŁA
STRONY NINIEJSZEJ UMOWY,
PODKREŚLAJĄC, że uprawa oliwek stanowi o egzystencji i poziomie życia milionów rodzin, które są zależne od środków podejmowanych w celu utrzymania i zwiększania spożycia produktów z oliwek oraz w celu umacniania światowej gospodarki dotyczącej tych produktów,
MAJĄC NA UWADZE TO, że drzewo oliwne jest rośliną, która jest niezbędna dla ciągłego utrzymania i konserwacji gleby ze względu na jej wieloletni charakter, jest również pomocna w zagospodarowaniu terenu, na którym nie mogą być prowadzone inne uprawy i która nawet przy użyciu ekstensywnych warunków gospodarowania z łatwością przystosowuje się do ulepszonych technik uprawy,
MAJĄC ŚWIADOMOŚĆ, że oliwa z oliwek i oliwki stołowe stanowią podstawowy produkt rolny w regionach, w których prowadzona jest uprawa drzew oliwnych oraz że stanowią one podstawowy składnik diety śródziemnomorskiej, a ostatnio również innych diet,
MAJĄC NA UWADZE TO, że produkcja oliwy jest nieregularna, co niesie za sobą szczególne trudności, które mogą poważnie szkodzić interesom producentów i konsumentów oraz zagrażać powszechnej polityce rozwoju gospodarczego w krajach leżących w rejonach, w których prowadzona jest uprawa drzew oliwnych,
PODKREŚLAJĄC w związku z tym istotne znaczenie produkcji oliwek dla gospodarek wielu krajów,
MAJĄC ŚWIADOMOŚĆ, że działania, jakie należy podjąć ze względu na specyficzne cechy charakterystyczne uprawy oliwek oraz rynków produktów z oliwek wykraczają poza sferę pojedynczych krajów oraz że należy podjąć kroki na szczeblu międzynarodowym,
UWAŻAJĄC, że należy kontynuować i rozwijać działania rozpoczęte w ramach poprzednich umów zawieranych od Umow/y z 1956 r. do Umowy z 1986 r., ze zmianami w 1993 r. oraz że konieczne jest wynegocjowanie nowej zaktualizowanej umowy w świetle zmian przemysłowych,
BIORĄC POD UWAGĘ postanowienia Konsensusu z São Paulo w ramach jedenastego posiedzenia Konferencji Narodów Zjednoczonych ds. Handlu i Rozwoju,
STANOWIĄ, CO NASTĘPUJE:
Cele ogólne
Cele ogólne
Ogólne cele niniejszej Umowy są wskazane poniżej:
1) W odniesieniu do międzynarodowej współpracy technicznej:
– wspierać współpracę międzynarodową dla realizacji zintegrowanego, zrównoważonego rozwoju światowej uprawy oliwek;
– wspierać koordynację polityki produkcji, uprzemysłowienia, składowania i wprowadzania do obrotu dotyczącej oliw z oliwek, oliw z wytłoczyn z oliwek i oliwek stołowych;
– stymulować badania naukowe i rozwój oraz wspierać transfer technologii i działania szkoleniowe w sektorze produktów z oliwek, mające na celu m.in. modernizowanie uprawy oliwek oraz przemysłu produktów z oliwek i doskonalenie jakości produkcji;
– ustanowić podstawy międzynarodowej współpracy w zakresie handlu międzynarodowego oliwami z oliwek, oliwami z wytłoczyn z oliwek i oliwkami stołowymi w celu stworzenia, w tym kontekście, bliskich więzi współdziałania z przedstawicielami różnych stron sektora produktów z oliwek, zgodnie ze stosownymi międzynarodowymi umowami i porozumieniami;
– wspierać wysiłki i kroki podejmowane w celu doskonalenia i zwracania uwagi na jakość produktów;
– wspierać wysiłki i kroki podejmowane w celu doskonalenia wzajemnego oddziaływania pomiędzy uprawą oliwek a środowiskiem, zwłaszcza z myślą o ochronie środowiska;
– badać i wspierać całkowite wykorzystanie produktów pochodzących z drzewa oliwnego;
– prowadzić działania zmierzające do zachowania źródeł genów drzew oliwnych.
2) W odniesieniu do standaryzacji handlu międzynarodowego produktami z oliwek:
– kontynuować wspólne działania w obszarze badań fizykochemicznych oraz sensorycznych w celu poszerzenia wiedzy o składzie i parametrach jakościowych produktów z oliwek, z myślą o ustanowieniu międzynarodowych norm, umożliwiających:
– kontrolę jakości produktów,
– uczciwy handel międzynarodowy,
– ochronę praw konsumentów,
– zapobieganie nieuczciwym praktykom.
– ułatwiać badanie i stosowanie środków zmierzających do harmonizacji praw krajowych i międzynarodowych dotyczących w szczególności wprowadzania do obrotu oliwy z oliwek i oliwek stołowych;
– stymulować harmonizację kryteriów definiowania oznaczeń geograficznych przez Członków z myślą o ich międzynarodowej ochronie;
– ustanowić podstawy międzynarodowej współpracy w zakresie zapobiegania, a w stosownych przypadkach, w zakresie zwalczania wszelkich nieuczciwych praktyk w handlu międzynarodowym wszelkimi jadalnymi produktami z oliwek przez stworzenie bliskich więzi współdziałania w tym kontekście z przedstawicielami różnych stron sektora produktów z oliwek.
3) W odniesieniu do rozwoju handlu międzynarodowego i promocji produktów z oliwek:
– promować wszelkie działania sprzyjające harmonijnemu, zrównoważonemu rozwojowi światowej gospodarki produktów z oliwek za pomocą wszelkich środków w dyspozycji Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek w obszarach produkcji, spożycia i handlu międzynarodowego, przy uwzględnieniu wzajemnych powiązań miedzy nimi;
– ułatwiać analizę i stosowanie środków zmierzających do zrównoważenia produkcji i spożycia oraz ustanowienia procedur informowania i konsultacji w celu umacniania przejrzystości rynku;
– wdrażać środki wspierające rozwój międzynarodowego handlu produktami z oliwek oraz przyjąć wszelkie środki właściwe dla zwiększenia spożycia oliwy z oliwek i oliwek stołowych;
– podejmować działania sprzyjające lepszemu zrozumieniu żywieniowych, leczniczych i innych właściwości oliwy z oliwek oraz oliwek stołowych;
– utrzymać i zwiększać rolę Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek jako punktu spotkań wszystkich podmiotów gospodarczych działających w sektorze oraz jako światowego centrum dokumentacji i informacji na temat drzewa oliwnego i jego produktów.
Definicje
Definicje
Dla celów niniejszej Umowy:
1) "Międzynarodowa Rada ds. Oliwy z Oliwek" oznacza międzynarodową organizację, o której mowa w art. 3 ust. 1, ustanowioną w celu stosowania postanowień niniejszej Umowy.
2) "Rada Członków" oznacza organ decyzyjny Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek.
3) "Członek" oznacza Umawiającą się Stronę niniejszej Umowy.
4) "Oliwy z oliwek" oznaczają oliwy uzyskiwane wyłącznie z owoców drzewa oliwnego, z wyłączeniem oliw uzyskiwanych w ramach procesów rozpuszczania lub ponownej estryfikacji oraz wszelkich mieszanek z olejami innego rodzaju.
5) "Oliwki stołowe" oznaczają produkty sporządzone ze zdrowych owoców różnych gatunków uprawianych drzew oliwnych, wybranych do produkcji oliwek szczególnie nadających się do konserwacji, które to produkty są odpowiednio preparowane lub przetwarzane i oferowane do handlu i końcowej konsumpcji.
6) "Produkty z oliwek" oznaczają wszystkie jadalne produkty z oliwek, zwłaszcza oliwy z oliwek, oliwy z wytłoczyn z oliwek oraz oliwki stołowe.
7) "Produkty uboczne z oliwek" oznaczają w szczególności produkty pochodzące z przycinania drzew oliwnych oraz sektora produktów z oliwek, jak również produkty będące wynikiem alternatywnych zastosowań produktów tego sektora.
8) "Rok gospodarczy dla oliwy oliwek" oznacza okres od 1 października każdego roku do 30 września roku następnego.
POSTANOWIENIA INSTYTUCJONALNE
Międzynarodowa Rada ds. Oliwy z Oliwek
Ustanowienie, organy, funkcje, przywileje i immunitety
Ustanowienie, siedziba główna oraz struktura Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek
– przewodniczącego,
– Radę Członków oraz w razie potrzeby poprzez komisje i podkomisje,
– Sekretariat Zarządzający,
zgodnie z postanowieniami określonymi w sekcjach od II do V.
Przedstawicielstwo Członków w Międzynarodowej Radzie ds. Oliwy z Oliwek
Przywileje i immunitety
Rada Członków
Skład i funkcje
Wszelkie decyzje, zalecenia lub sugestie przyjęte zgodnie z Umową międzynarodową poprzedzającą niniejszą Umowę(1), które nadal obowiązują w momencie wejścia w życie niniejszej Umowy będą nadal miały zastosowanie, chyba że będą sprzeczne z niniejszą Umową lub zostaną uchylone przez Radę Członków.
a) regulamin proceduralny;
b) regulamin pracowniczy, uwzględniający przepisy stosujące się do urzędników podobnych organizacji międzyrządowych;
c) schemat organizacyjny.
Członkowie informują Radę Członków, zgodnie z procedurą zdefiniowaną przez wspomnianą Radę, o przyjętych przez siebie porozumieniach, po rozważeniu rekomendacji i sugestii wynikających ze stosowania niniejszej Umowy.
Sesje Rady Członków
Każdy z Członków może upoważnić delegata innego Członka do reprezentowania jego interesów oraz do wykonywania jego prawa uczestnictwa w decyzjach Rady Członków podczas jednej lub kilku sesji. Radzie Członków przedkładany jest dokument takiego upoważnienia, w formie wymaganej przez Radę Członków.
Delegat Członka może reprezentować interesy i wykonywać prawa uczestnictwa w decyzjach Rady Członków najwyżej jednego Członka.
W przypadku braku kworum sesja jest przekładana o 24 godziny, a wymagane kworum stanowi obecność delegatów Członków posiadających przynajmniej 85 % całkowitej liczby udziałów przyznanych Członkom.
a) organizacje i instytucje międzynarodowe, o których mowa w art. 14 niniejszej Umowy;
b) rząd każdego z Członków lub obserwatora Narodów Zjednoczonych lub jednej z organizacji, o których mowa w art. 14 niniejszej Umowy, który planuje zostać Stroną niniejszej Umowy, po pisemnej konsultacji między datą wysłania zawiadomienia o sesji a datą odbycia sesji.
Obserwatorzy nie są uprawnieni do wystąpień podczas sesji Rady Członków, chyba że zostali do tego upoważnieni przez przewodniczącego.
Udziały
Udziały są rozdzielane pomiędzy Członków proporcjonalnie do danych źródłowych każdego z Członków, obliczonych zgodnie z następującym wzorem:
q = p1 + e1 + p2 + e2
Parametry tego wzoru są średnimi wyrażonymi w tysiącach ton metrycznych, przy czym pomija się wszelkie ułamki 1.000 ton powyżej liczby całkowitej. Wartości ułamkowe nie występują w udziałach.
q: dane źródłowe użyte do proporcjonalnego obliczenia udziałów,
p1: średnia produkcja oliwy z oliwek za ostatnie sześć lat
gospodarczych,
e1: średni (celny) wywóz oliwy z oliwek za ostatnie sześć lat kalendarzowych, odpowiadających końcowym latom gospodarczym, wziętym pod uwagę do obliczenia p1,
p2: średnia produkcja oliwek stołowych za ostatnie sześć lat gospodarczych, wyrażona w postaci równoważnika oliwy z oliwek poprzez zastosowanie 16 % współczynnika konwersji,
e2: średni (celny) wywóz oliwek stołowych za ostatnie sześć lat kalendarzowych, odpowiadających końcowym latom gospodarczym, wziętym pod uwagę do obliczenia p2 oraz wyrażony w postaci równoważnika oliwy z oliwek poprzez zastosowanie 16 % współczynnika konwersji.
Decyzje Rady Członków
Jeżeli konsensus nie zostanie osiągnięty w tym terminie, Członkowie przeprowadzają głosowanie.
Zasady stosowania tej procedury konsultacji ustanawia Rada Członków w regulaminie proceduralnym.
Każda decyzja podejmowana w ten sposób jest niezwłocznie przekazywana wszystkim Członkom przez Sekretariat Zarządzający i zostaje włączona do sprawozdania końcowego z obrad kolejnej sesji Rady Członków.
Przewodniczący i wiceprzewodniczący
Przewodniczący i wiceprzewodniczący
Komisje i podkomisje
Komisja Finansowa
W tym kontekście jest ona odpowiedzialna za analizowanie i badanie projektów rocznych budżetów Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek, proponowanych przez Sekretariat Zarządzający. Radzie Członków przedkładane są do przyjęcia wyłącznie projekty budżetów, będące wynikiem dyskusji Komisji Finansowej.
Podobnie, Komisja Finansowa jest odpowiedzialna za badanie ksiąg rachunkowych Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek zgodnie z postanowieniami art. 18.
Co roku, na dorocznej sesji Komisja Finansowa przedkłada do przyjęcia Radzie Członków księgi rachunkowe za poprzedni rok obrachunkowy wraz z pozostałymi środkami dotyczącymi kwestii finansowych.
Pozostałe komisje i podkomisje
a) zapewniają uczciwy rozdział foteli w ramach komisji pomiędzy różnymi Członkami;
b) ustanawiają przepisy regulujące kwestię dopuszczania obserwatorów do udziału w spotkaniach jej komisji i podkomisji.
Sekretariat Zarządzający
Sekretariat zarządzający
Rada Członków ustala warunki ich nominacji zgodnie z tymi, jakie obowiązują przy nominacji równorzędnych urzędników w równorzędnych organizacjach międzyrządowych. Ich profil jest opisany w regulaminie proceduralnym.
Współpraca i stosunki z innymi organizacjami
Współpraca z innymi organizacjami
Wszelkie porozumienia o współpracy zawarte pomiędzy Międzynarodową Radą ds. Oliwy z Oliwek i wyżej wymienionymi organizacjami lub instytucjami uzyskują wcześniejsze zatwierdzenie Rady Członków.
W zakresie realizacji wszelkich projektów zgodnie z niniejszym artykułem, Międzynarodowa Rada ds. Oliwy z Oliwek w ramach swej funkcji jako międzynarodowego organu zajmującego się obrotem towarowym nie zaciąga żadnych zobowiązań finansowych na poczet gwarancji udzielanych przez poszczególnych Członków lub inne podmioty. Żaden Członek nie jest odpowiedzialny ze względu na swoje członkostwo w Międzynarodowej Radzie ds. Oliwy z Oliwek za jakiekolwiek zobowiązania wynikające z zaciągnięcia lub udzielenia pożyczki przez innego Członka lub podmiot w kontekście takich projektów.
POSTANOWIENIA FINANSOWE
Budżety Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek
Budżety Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek
– budżet administracyjny,
– budżet współpracy technicznej,
– budżet promocyjny.
a) kwot składek poszczególnych Członków, których wysokość jest ustalana proporcjonalnie to ich udziałów, obliczanych zgodnie z art. 8 niniejszej Umowy;
b) subsydiów, dobrowolnego finansowania Członków, które jest regulowane postanowieniami określanymi w porozumieniu zawartym pomiędzy Międzynarodową Radą ds. Oliwy z Oliwek oraz dobrowolnie finansującym Członkiem, jak również dotacji; oraz
c) pozostałych osiągniętych powiązanych dochodów.
a) kwot składek poszczególnych Członków, których wysokość jest ustalana proporcjonalnie do ich udziałów, obliczanych zgodnie z art. 8 niniejszej Umowy;
b) dobrowolnego finansowania Członków, które jest regulowane postanowieniami określanymi w porozumieniu zawartym pomiędzy Międzynarodową Radą ds. Oliwy z Oliwek oraz dobrowolnie finansującym Członkiem;
c) dotacji rządów i/lub innych źródeł; oraz
d) pozostałych osiągniętych powiązanych dochodów.
Ponadto w ramach rozwoju współpracy międzynarodowej Międzynarodowa Rada ds. Oliwy z Oliwek zabiega o zasadniczą pomoc finansową i/lub techniczną oferowaną przez właściwe organizacje międzynarodowe, regionalne lub krajowe w postaci bezpośredniego finansowania lub w każdej innej postaci.
Powyższe finansowanie jest przeznaczane przez Radę Członków na budżet współpracy technicznej lub na budżet promocyjny, lub na obydwa budżety.
Kwoty takie w żadnym wypadku nie mogą być przenoszone do innych budżetów, chyba że Rada Członków zadecyduje inaczej.
Fundusze administracyjne
Poza budżetami, o których mowa w art. 15, Międzynarodowa Rada ds. Oliwy z Oliwek może otrzymywać fundusze na cele administracyjne, które regulowane są przepisami regulaminu proceduralnego.
Opłacanie składek
W przypadku gdy Członek nie ureguluje składki w terminie sześciu miesięcy od początku roku kalendarzowego, Rada Członków wzywa do dokonania płatności w ciągu kolejnych trzech miesięcy. W przypadku przekroczenia obu terminów płatności, kwestia ta poruszana jest przez Radę Członków na jej zwykłej sesji. Prawo Członka zalegającego z płatnościami do udziału w podejmowaniu decyzji Rady Członków oraz do pełnienia stanowiska wybieralnego w ramach Rady Członków i jej komisji oraz podkomisji zostaje automatycznie zawieszone do momentu pełnego uregulowania należności. Po wysłuchaniu Członka zalegającego z płatnościami, Rada Członków podejmuje odpowiednie decyzje, które będą stosowane.
Kontrola finansowa
Rada Członków wyznacza niezależnego biegłego rewidenta przez zorganizowanie przetargu, w którym powinny wziąć udział przynajmniej trzy odpowiednie firmy specjalistyczne.
Niezależny biegły rewident nie może być wyznaczony na okres dłuższy niż trzy lata.
Żadna firma wybrana do kontroli ksiąg rachunkowych Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek nie może zostać wybrana do pełnienia funkcji biegłego rewidenta w ciągu kolejnych dziewięciu lat w trakcie obowiązywania niniejszej Umowy.
– weryfikacji zarządzania funduszami, aktywami i gotówką Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek,
– prawidłowości operacji finansowych i ich zgodności z obowiązującymi zasadami i przepisami oraz postanowieniami budżetowymi.
Likwidacja
POSTANOWIENIA EKONOMICZNE I DOTYCZĄCE STANDARYZACJI
Nazwy i definicje oliw z oliwek, oliw z wytłoczyn z oliwek oraz oliwek stołowych - oznaczenia geograficzne
Użycie nazwy "oliwa z oliwek"
Nazwy i definicje oliw z oliwek, oliw z wytłoczyn z oliwek oraz oliwek stołowych
I. Oliwa z oliwek:
A. oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia:
a) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, nadające się do spożycia w postaci, w jakiej występują:
i) ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia;
ii) oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia;
iii) zwykła oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia;
b) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia nienadające się do spożycia w postaci, w jakiej występują:
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia lampante;
B. rafinowana oliwa z oliwek;
C. oliwa z oliwek.
II. Oliwa z wytłoczyn z oliwek:
A. surowa oliwa z wytłoczyn z oliwek;
B. rafinowana oliwa z wytłoczyn z oliwek;
C. oliwa z wytłoczyn z oliwek.
i) oliwki zielone;
ii) oliwki zmieniające kolor;
iii) oliwki czarne.
Zobowiązania Członków
Działania te stosuje się w stosunku do wszystkich napisów zamieszczonych na przesyłkach, fakturach, listach przewozowych i dokumentach handlowych lub używanych w reklamach oraz znakach handlowych, nazwach zarejestrowanych i ilustracjach dotyczących międzynarodowego obrotu oliwami z oliwek, oliwami z wytłoczyn z oliwek oraz oliwkami stołowymi, o ile takie napisy mogą być fałszywe lub wprowadzać w błąd odbiorców, co do pochodzenia, źródła bądź jakości danych oliw z oliwek, oliw z wytłoczyn z oliwek oraz oliwek stołowych.
Spory i ugoda
Standaryzacja rynków produktów z oliwek
Analiza sytuacji i ewolucji na rynku oliwy z oliwek, oliwy z wytłoczyn z oliwek oraz oliwek stołowych
Standaryzacja rynku produktów z oliwek
a) przyjmowania i stosowania standardowych wersji umów międzynarodowych dla transakcji w handlu oliwami z oliwek, oliwami z wytłoczyn z oliwek oraz oliwkami stołowymi;
b) powoływania i funkcjonowania Międzynarodowego Biura ds. Pojednania i Arbitrażu, które zajmuje się rozstrzyganiem sporów dotyczących transakcji w handlu oliwami z oliwek, oliwami z wytłoczyn z oliwek oraz oliwkami stołowymi;
c) stosowania standardów dla fizycznych, chemicznych i organoleptycznych cech oliw z oliwek, oliw z wytłoczyn z oliwek oraz oliwek stołowych;
d) ustanawiania jednolitych metod analitycznych.
POSTANOWIENIA TECHNICZNE
Współpraca techniczna w sektorze produktów z oliwek
Programy i działania
Badania i rozwój
Szkolenia i działania specjalne
a) przeprowadza specjalistyczne analizy i działania;
b) organizuje lub wspiera organizację międzynarodowych seminariów i spotkań;
c) pozyskuje informacje techniczne oraz rozpowszechnia je wśród wszystkich Członków;
d) podejmuje się promocji koordynacji działań dotyczących współpracy technicznej między Członkami w zakresie uprawy oliwek, ekstrakcji oliwy z oliwek oraz przetwórstwa oliwek stołowych, łącznie z działaniami w ramach planowania międzyregionalnego i regionalnego;
e) promuje dwustronną i wielostronną współpracę, której celem jest wsparcie Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek w osiąganiu celów niniejszej Umowy.
Inne środki
Inne środki
Międzynarodowa Rada ds. Oliwy z Oliwek:
a) podejmuje się wsparcia i koordynacji stosownych analiz i badań na temat wartości biologicznej oliwy z oliwek i oliwek stołowych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości odżywczych i innych istotnych właściwości;
b) opracowuje, we współpracy z jednostkami specjalistycznymi, terminologię dotyczącą oliwek, standardy produktów z oliwek oraz odpowiednie metody analizy, jak również inne standardy obowiązujące w sektorze oliwek;
c) podejmuje wszelkie działania niezbędne do przygotowania kompendium praktyk handlowych dopuszczalnych w międzynarodowym handlu oliwą z oliwek, oliwą z wytłoczyn z oliwek i oliwkami stołowymi.
POSTANOWIENIA PROMOCYJNE
Światowa promocja spożycia oliwy z oliwek i oliwek stołowych
Programy promujące spożycie oliwy z oliwek i oliwek stołowych
a) wielkość spożycia i możliwości rozwoju istniejących rynków;
b) stworzenie nowych rynków zbytu dla oliwy z oliwek i oliwek stołowych;
c) stopa zwrotu uzyskana z wydatków poniesionych na cele promocyjne.
Znak międzynarodowej gwarancji Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek
Rada Członków może przewidzieć stosowanie międzynarodowego znaku gwarancji jakości, zapewniającego zgodność z międzynarodowymi normami Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek.
POZOSTAŁE POSTANOWIENIA
Różne obowiązki
Obowiązki ogólne
Członkowie zobowiązują się do niepodejmowania żadnych działań pozostających w sprzeczności z obowiązkami nałożonymi przez niniejszą Umowę lub z ogólnymi celami, określonymi w art. 1.
Odpowiedzialność finansowa Członków
Zgodnie z ogólnymi zasadami prawa odpowiedzialność finansowa każdego Członka w stosunku do Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek i pozostałych Członków jest ograniczona do zakresu jego obowiązków zgodnie z art. 15, dotyczących składek do budżetów, o których mowa w tym samym artykule oraz, w zależności od sytuacji, zgodnie z art. 16, odnoszących się do funduszów administracyjnych.
Aspekty środowiskowe i ekologiczne
Członkowie biorą należycie pod uwagę aspekty środowiskowe i ekologiczne na wszystkich etapach produkcji oliwek i oliwy z oliwek oraz zobowiązują się do realizacji działań, jakie mogą zostać uznane za konieczne przez Radę Członków w celu poprawienia lub rozwiązania problemów napotkanych w tym zakresie.
Wsparcie międzynarodowego obrotu handlowego i spożycia
Członkowie zobowiązują się do podejmowania wszystkich możliwych działań ułatwiających obrót handlowy, zwiększających spożycie oliwy z oliwek i oliwek stołowych oraz zapewniających właściwy rozwój międzynarodowego handlu tymi produktami. W tym celu zobowiązują się oni do stosowania zasad, reguł i wytycznych przyjętych w ramach odpowiednich porozumień międzynarodowych.
Informacje
Członkowie zobowiązują się do udostępniania i dostarczania Międzynarodowej Radzie ds. Oliwy z Oliwek wszystkich danych statystycznych, informacji i dokumentacji niezbędnych do prawidłowego wypełniania jej funkcji w ramach niniejszej Umowy, w szczególności zaś informacji niezbędnych do ustalenia równowagi rynkowej oliw z oliwek, oliw z wytłoczyn z oliwek oraz oliwek stołowych oraz do pozyskania wiedzy na temat polityki krajowej poszczególnych Członków w stosunku do produktów z oliwek.
Spory i zażalenia
Spory i zażalenia
Postanowienia końcowe
Depozytariusz
Niniejszym na depozytariusza niniejszej Umowy wyznacza się rząd Hiszpanii.
Podpisanie, ratyfikacja, przyjęcie i zatwierdzenie
a) podczas podpisywania niniejszej Umowy złożyć deklarację, że składając taki podpis, wyraża zgodę na stosowanie postanowień niniejszej Umowy (podpis ostateczny); lub
b) po podpisaniu niniejszej Umowy ratyfikować, przyjąć lub zatwierdzić ją poprzez złożenie u depozytariusza odpowiedniego dokumentu.
Niniejsza Umowa jest otwarta do podpisu, ratyfikacji, przyjęcia lub zatwierdzenia przez Wspólnotę Europejską.
Przystąpienie
Niniejsza Umowa jest otwarta do przystąpienia przez Wspólnotę Europejską.
Zawiadomienie o tymczasowym stosowaniu
Wejście w życie
Zmiany
Wycofanie
Wyłączenie
Nie naruszając art. 37, w przypadku podjęcia przez Radę Członków decyzji o naruszeniu przez Członka jego zobowiązań wynikających z niniejszej Umowy i dalszej decyzji o tym, że naruszenie to znacząco osłabia funkcjonowanie niniejszej Umowy, może ona na podstawie uzasadnionej decyzji pozostałych Członków, podjętej pod nieobecność zainteresowanego Członka, wyłączyć go z niniejszej Umowy. Międzynarodowa Rada ds. Oliwy z Oliwek niezwłocznie informuje depozytariusza o swojej decyzji. Członek ten przestaje być Stroną niniejszej Umowy 30 dni po dacie decyzji Rady Członków.
Rozliczenie rachunków
1. Rada Członków dokonuje stosownego rozliczenia rachunków, biorąc pod uwagę wszystkie zobowiązania, jakie pociągają za sobą konsekwencje prawne dla Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek i jakie miałyby wpływ na składki Członka, który wycofał się z niniejszej Umowy lub który został wyłączony z Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek, czy w inny sposób przestał być Stroną niniejszej Umowy, jak również czas konieczny dla zapewnienia odpowiedniego okresu przejściowego, zwłaszcza jeśli takie zobowiązania muszą zostać zakończone.
Niezależnie od postanowień powyższego akapitu Członek taki jest zobowiązany do zapłacenia Międzynarodowej Radzie ds. Oliwy z Oliwek kwot należnych za okres, w którym był Członkiem.
Czas trwania, przedłużenie, rozszerzenie i rozwiązanie
Zastrzeżenia
Nie można wprowadzać żadnych zastrzeżeń w odniesieniu do postanowień niniejszej Umowy.
W DOWÓD CZEGO odpowiednio upoważnieni niżej podpisani złożyli swoje podpisy pod niniejszą Umową.
SPORZĄDZONO w Genewie, dnia 29 kwietnia 2005 r., teksty niniejszej Umowy w językach: angielskim, arabskim, francuskim, hiszpańskim i włoskim są na równi autentyczne.
______
(1)Umowa międzynarodowa w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 1986 r., ze zmianami i rozszerzeniami z 1993 r., ostatnio przedłużona w 2004 r.
ZAŁĄCZNIKI
Udziały w budżecie Organizacji, ustanowione zgodnie z art. 8(1)
Algieria | 11 |
Wspólnota Europejska | 801 |
Chorwacja | 5 |
Egipt | 8 |
Iran (Islamska Republika Iranu) | 5 |
Izrael | 5 |
Libia (Libijska Arabska Dżamahirija Ludowo-Socjalistyczna) | 5 |
Jordania | 7 |
Liban | 5 |
Maroko | 25 |
Syria (Syryjska Republika Arabska) | 45 |
Serbia i Czarnogóra | 5 |
Tunezja | 73 |
Razem | 1.000 |
(1) Obliczenia w oparciu o średnią produkcję za okres 1997/1998-2002/2003 oraz o średni wywóz za okres 1998-2003.
Nazwy i definicje oliw z oliwek i oliw z wytłoczyn z oliwek
I. Oliwa z oliwek to oliwa otrzymywana jedynie z owocu drzewa oliwnego, z wyłączeniem oliwy otrzymywanej poprzez procesy rozpuszczenia lub ponownej estryfikacji oraz jakichkolwiek mieszanek z olejami innego rodzaju. Określana jest w następujący sposób:
A. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: oliwa, którą otrzymuje się jedynie z owocu drzewa oliwnego za pomocą środków mechanicznych lub innych środków fizycznych w warunkach i szczególnym otoczeniu cieplnym, które nie doprowadzają do obniżenia wartości oliwy i która nie została poddana żadnemu procesowi z wyjątkiem czyszczenia, dekantacji, wirowania i filtracji. Oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia są klasyfikowane i oznaczane w następujący sposób:
a) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, nadające się do spożycia w postaci, w jakiej występują:
i) ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia o wolnej kwasowości, wyrażonej jako zawartość kwasu oleinowego, nieprzekraczającej 0,8 g na 100 g oraz o innych parametrach, które odpowiadają parametrom ustanowionym dla tej kategorii;
ii) oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia o wolnej kwasowości, wyrażonej jako zawartość kwasu oleinowego nieprzekraczającej 2,0 g na 100 g oraz o innych parametrach, które odpowiadają parametrom ustanowionym dla tej kategorii;
iii) zwykła oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia o wolnej kwasowości, wyrażonej jako zawartość kwasu oleinowego nieprzekraczającej 3,3 g na 100 g oraz o innych parametrach, które odpowiadają parametrom ustanowionym dla tej kategorii(1);
b) oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nienadająca się do spożycia w postaci, w jakiej występuje:
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia lampante: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia o wolnej kwasowości, wyrażonej jako zawartość kwasu oleinowego, nieprzekraczającej 3,3 g na 100 g i/lub o parametrach organoleptycznych oraz innych parametrach, które odpowiadają parametrom ustanowionym dla tej kategorii. Jest ona przeznaczona do rafinacji dla celów spożycia przez człowieka lub do wykorzystania technicznego.
B. Rafinowana oliwa z oliwek: oliwa z oliwek uzyskiwana przez rafinację oliw z oliwek z pierwszego tłoczenia. Posiada ona wolną kwasowość, wyrażoną jako zawartość kwasu oleinowego, nieprzekraczającą 0,3 g na 100 g oraz inne parametry, które odpowiadają parametrom ustanowionym dla tej kategorii(2);
C. Oliwa z oliwek: oliwa stanowiąca mieszankę rafinowanej oliwy z oliwek oraz oliw z oliwek z pierwszego tłoczenia, nadających się do spożycia w postaci, w jakiej występują. Posiada ona wolną kwasowość, wyrażoną jako zawartość kwasu oleinowego nieprzekraczającą 1,0 g na 100 g oraz inne parametry, które odpowiadają parametrom ustanowionym dla tej kategorii(3).
II. Oliwa z wytłoczyn z oliwek jest oliwą uzyskiwaną w drodze traktowania wytłoczyn z oliwek rozpuszczalnikami lub przy zastosowaniu innych zabiegów fizycznych, z wyłączeniem oliw uzyskiwanych w drodze procesów ponownej estryfikacji oraz wszelkich mieszanek z olejami innego rodzaju. Jest ona klasyfikowana w następujący sposób:
A. Surowa oliwa z wytłoczyn z oliwek: oliwa z wytłoczyn z oliwek, której parametry odpowiadają parametrom ustanowionym dla tej kategorii. Jest ona przeznaczona do rafinacji dla celów spożycia przez człowieka lub do wykorzystania technicznego.
B. Rafinowana oliwa z wytłoczyn z oliwek: oliwa uzyskiwana poprzez rafinację surowej oliwy z wytłoczyn z oliwek. Posiada ona wolną kwasowość, wyrażoną jako zawartość kwasu oleinowego nieprzekraczającą 0,3 g na 100 g oraz inne parametry, które odpowiadają parametrom ustanowionym dla tej kategorii(4);
C. Oliwa z wytłoczyn z oliwek: oliwa stanowiąca mieszankę rafinowanej oliwy z wytłoczyn z oliwek oraz oliw z oliwek z pierwszego tłoczenia, nadających się do spożycia w postaci, w jakiej występują. Posiada ona wolną kwasowość, wyrażoną jako zawartość kwasu oleinowego nieprzekraczającą 1,0 g na 100 g oraz inne parametry, które odpowiadają parametrom ustanowionym dla tej kategorii. W żadnym wypadku nie można jej nazywać "oliwą z oliwek"(5).
______
(1) Produkt ten może być sprzedawany konsumentom bezpośrednio tylko wówczas, gdy jest dopuszczony do sprzedaży w kraju sprzedaży detalicznej. Jeśli nie jest dopuszczony do sprzedaży, nazwa tego produktu odpowiada przepisom ustawowym danego kraju.
(2) Produkt ten może być sprzedawany konsumentom bezpośrednio tylko wówczas, gdy jest dopuszczony do sprzedaży w kraju sprzedaży detalicznej.
(3) Kraj sprzedaży detalicznej może wymagać bardziej szczegółowej nazwy.
(4) Produkt ten może być sprzedawany konsumentom bezpośrednio tylko wówczas, gdy jest dopuszczony do sprzedaży w kraju sprzedaży detalicznej.
(5) Kraj sprzedaży detalicznej może wymagać bardziej szczegółowej nazwy.
Rodzaje i definicje oliwek stołowych
i) oliwki zielone: owoce zbierane podczas okresu dojrzewania przed zmianą koloru oraz po osiągnięciu normalnej wielkości. Kolor owocu może wahać się od zielonego do słomkowo-żółtego;
ii) oliwki zmieniające kolor: owoce zbierane przed okresem całkowitej dojrzałości. Kolor owocu może wahać się od różowego do różowo-czerwonego lub brązowego;
iii) oliwki czarne: owoce zbierane w okresie pełnej dojrzałości lub nieco wcześniej. Kolor owocu może wahać się od czerwonawo-czarnego do fioletowo-czarnego, ciemnego fioletu, zielonkawo-czarnego lub intensywnie kasztanowego.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
Grażyna J. Leśniak 24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
Grażyna J. Leśniak 23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
Robert Horbaczewski 17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2005.302.47 |
Rodzaj: | Umowa międzynarodowa |
Tytuł: | Umowa międzynarodowa w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2005 r. Genewa.2005.04.29. |
Data aktu: | 29/04/2005 |
Data ogłoszenia: | 19/11/2005 |
Data wejścia w życie: | 01/01/2006 |