Rozporządzenie 724/2013 zmieniające rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji kilku polioli

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 724/2013
z dnia 26 lipca 2013 r.
zmieniające rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji kilku polioli
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 14,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art.` 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 3 ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(2) Specyfikacje te mogą zostać uaktualnione zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.

(3) W dniu 29 listopada 2011 r. złożono wniosek w sprawie zmiany specyfikacji dotyczących kilku polioli, który udostępniono następnie państwom członkowskim.

(4) W rozporządzeniu (UE) nr 231/2012 ustanowiono specyfikacje dla mannitolu (E 421(i)) i dla mannitolu otrzymywanego w drodze fermentacji (E 421(ii)). W celu uzyskania większej spójności i jasności "mannitol (E 421(i))" powinien zostać przemianowany na "mannitol produkowany przez uwodornienie" i w związku z tym należy zmienić jego definicję. Należy zatem zmienić specyfikacje dla tego dodatku do żywności.

(5) Izomalt (E 953) otrzymywany jest w dwuetapowym procesie, w którym cukier jest najpierw przekształcany w izomaltulozę, a następnie poddawany uwodornieniu. Formę krystaliczną otrzymuje się następnie w procesie suszenia. Złożono wniosek o włączenie do specyfikacji zawartych w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012 innej postaci izomaltu: roztworu wodnego izomaltu. Proponowana postać jest zgodna ze specyfikacjami i dostępna do celów handlowych. Taka postać izomaltu pozwala przemysłowi na zmniejszenie kosztów i oszczędność czasu i jest tym samym przydatna na przykład dla producentów wyrobów cukierniczych. Należy zatem zmienić opis izomaltu (E 953) w specyfikacjach.

(6) Zgodnie ze specyfikacjami zawartymi w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012 jednym z kryteriów czystości polioli jest poziom demineralizacji lub pozostałości minerałów, o których świadczą zawartość chlorków, siarczanów lub popiołu siarczanowego. Te same poliole stosowane są jako substancje pomocnicze w produktach leczniczych, a Farmakopea Europejska przyjęła przewodnictwo jako metodę oceny poziomu demineralizacji polioli. W ten sposób trzyczęściową metodę pomiaru (zawartość chlorków, siarczanów lub popiołu siarczanowego) zastąpiono pojedynczą, łatwiejszą do przeprowadzenia, oszczędną i bardziej przyjazną środowisku naturalnemu. Należy zatem zmienić specyfikacje następujących dodatków do żywności: sorbitol (E 420 (i)), syrop sorbitolowy (E 420 (ii)), mannitol (E 421 (i)), mannitol otrzymywany w drodze fermentacji (E 421 (ii)), izomalt (E 953), maltitol (E 965 (i)), syrop maltitolowy (E 965 (ii)), ksylitol (E 967) i erytrytol (E 968) i wykreślić kryteria dotyczące chlorków, siarczanów lub popiołu siarczanowego, zastępując je jednym kryterium dotyczącym przewodnictwa.

(7) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ przedmiotowa aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka, nie jest konieczne zasięganie opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) nr 231/2012.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 26 lipca 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się następujące zmiany:

1) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 420 (i) sorbitol specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:
"Czystość
Zawartość wody Nie więcej niż 1,5 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)
Cukry ogółem Nie więcej niż 1 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)"

2) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 420 (ii) syrop sorbitolowy specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

ść

Zawartość wody

Nie więcej niż 31 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 10 μS/cm (w produkcie jako takim) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)"

3) wpis dotyczący dodatku do żywności E 421(i) mannitol otrzymuje brzmienie:

a) nagłówek otrzymuje brzmienie:

"E 421 (i) MANNITOL PRODUKOWANY PRZEZ UWODORNIENIE"

b) definicja otrzymuje brzmienie:

"Definicja Wytwarzany w wyniku katalitycznego uwodornienia węglowodanowych roztworów zawierających glukozę lub fruktozę.

Produkt zawiera min. 96 % mannitolu. Ta część produktu, która nie jest mannitolem, składa się głównie z sorbitolu (maks. 2 %), maltitolu (maks. 2 %) i izomaltu (1,1 GPM (bezwodnik 1-O-α-D-glukopiranozol-oD-mannitol): maks. 2 % oraz 1,6 GPS (6-O-α-D-glukopir-anozylo-D-sorbitol): maks. 2 %). Nieznane zanieczyszczenia nie powinny wynosić więcej niż 0,1 % każde."

c) specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Zawartość wody Nie więcej niż 0,5 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na glukozę)
Cukry ogółem Nie więcej niż 1 % (w przeliczeniu na glukozę)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg"

4) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 421 (ii) mannitol otrzymywany w drodze fermentacji specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Arabitol Nie więcej niż 0,3 %
Zawartość wody Nie więcej niż 0,5 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na glukozę)
Cukry ogółem Nie więcej niż 1 % (w przeliczeniu na glukozę)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg"

5) wpis dotyczący dodatku do żywności E 953 izomalt otrzymuje brzmienie:

a) specyfikacje dotyczące opisu otrzymują brzmienie:

"Opis Bezwonna, biała, lekko higroskopijna, krystaliczna substancja lub roztwór wodny o minimalnym stężeniu 60 %"

b) specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Zawartość wody Nie więcej niż 7 % dla postaci stałej (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
D-mannitol Nie więcej niż 3 %
D-sorbitol Nie więcej niż 6 %
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)"

6) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 965 (i) maltitol specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Barwa roztworu wodnego Roztwór jest przejrzysty i bezbarwny
Zawartość wody Nie więcej niż 1 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,1 % (w przeliczeniu na bezwodną masę, jako glukoza)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na bezwodną masę)
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na bezwodną masę)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na bezwodną masę)"

7) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 965 (ii) syrop maltitolowy specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Barwa roztworu wodnego Roztwór jest przejrzysty i bezbarwny
Zawartość wody Nie więcej niż 31 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 10 μS/cm (w produkcie jako takim) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na bezwodną masę, jako glukoza)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg"

8) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 967 ksylitol specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Zawartość wody Nie więcej niż 1 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,2 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)
Pozostałe alkohole wielowodorotlenowe Nie więcej niż 1 % (w przeliczeniu na suchą masę)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)"

9) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 968 erytrytol specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 0,2 % (70 °C, 6 godz. w eksykatorze próżniowym)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
Substancje redukujące Nie więcej niż 0,3 % w przeliczeniu na D-glukozę
Ribitol i glicerol Nie więcej niż 0,1 %
Ołów Nie więcej niż 0,5 mg/kg"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2013.202.11

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 724/2013 zmieniające rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji kilku polioli
Data aktu: 26/07/2013
Data ogłoszenia: 27/07/2013
Data wejścia w życie: 16/08/2013