uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku, zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .
(3) Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 polirycynooleinian poliglicerolu (E 476) stanowi już dozwolony dodatek do żywności w kategorii żywności 12.6 "Sosy" (przy maksymalnym poziomie 4 000 mg/kg), ale tylko do dressingów.
(4) Zgodnie z art. 32 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 polirycynooleinian poliglicerolu (E 476) powinien zostać poddany ponownej ocenie ryzyka przeprowadzanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd"). Na podstawie rozporządzenia Komisji (UE) nr 257/2010 3 ponowna ocena emulgatorów miała się zakończyć do dnia 31 grudnia 2016 r.
(5) W dniu 4 sierpnia 2014 r. złożony został wniosek o zezwolenie na stosowanie polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) jako emulgatora w zemulgowanych sosach. Następnie Komisja udostępniła wniosek państwom członkowskim zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(6) Zawartość tłuszczu w przetworzonych środkach spożywczych, takich jak zemulgowane sosy, zmniejsza się zazwyczaj przy użyciu zagęszczaczy. Zagęszczacze prowadzą jednak do niepożądanych zmian cech organoleptycznych środków spożywczych, jeżeli są stosowane powyżej pewnego stężenia. Dodatkowe zmniejszenie zawartości tłuszczu można osiągnąć w niektórych środkach spożywczych, takich jak zemulgowane sosy, dzięki stosowaniu emulgatorów zdolnych do stabilizowania dużej ilości wody w tłuszczu. W przeprowadzonych przez wnioskodawcę badaniach porównujących skuteczność różnych emulgatorów w dalszej redukcji tłuszczu w zemulgowanych sosach polirycynooleinian poliglicerolu (E 476) osiągnął najlepsze wyniki zarówno pod względem właściwości fizycznych, jak i organoleptycznych uzyskanych zemulgowanych sosów. Poziom polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) niezbędny do osiągnięcia zamierzonej funkcji technologicznej wynosił 4 000 mg/kg.
(7) W dniu 27 maja 2016 r. Komisja zwróciła się do Urzędu o dokonanie - oprócz ponownej oceny bezpieczeństwa polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 257/2010 - oceny bezpieczeństwa proponowanego rozszerzenia stosowania tej substancji w zemulgowanych sosach.
(8) W dniu 24 marca 2017 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) 4 i ustalił dopuszczalne dzienne spożycie na poziomie 25 mg polirycynooleinianu poliglicerolu na kilogram masy ciała na dzień. Biorąc pod uwagę fakt, że szacowane narażenie nie przekraczało dopuszczalnego dziennego spożycia, Urząd stwierdził, że polirycynooleinian poliglicerolu (E 476) jako dodatek do żywności nie budzi obaw co do bezpieczeństwa, jeżeli jest on wykorzystywany do dozwolonych lub zgłoszonych zastosowań i na dozwolonych lub zgłoszonych poziomach stosowania. Urząd stwierdził także, że dodatkowe
zastosowanie polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) w zemulgowanych sosach na maksymalnym poziomie wynoszącym 4 000 mg/kg nie doprowadzi do całkowitego narażenia na tę substancję przekraczającego dopuszczalne dzienne spożycie. W związku z tym rozszerzenie zastosowania polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) w zemulgowanych sosach nie budzi obaw co do bezpieczeństwa.
(9) Ponadto Urząd zalecił wprowadzenie kilku zmian do specyfikacji polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 5 . Są one w dużej mierze związane z wykorzystaniem glicerolu w procesie wytwarzania polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) i w związku z tym są podobne do zaleceń wydanych przez Urząd w jego opinii naukowej w sprawie ponownej oceny glicerolu (E 422) 6 . W rezultacie zmiana specyfikacji polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) zgodnie z zaleceniami Urzędu będzie rozpatrywana oddzielnie, wraz ze specyfikacjami glicerolu (E 422) i innych dodatków do żywności opartych na glicerolu.
(10) W związku z tym należy zezwolić na stosowanie polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) jako emulgatora w zemulgowanych sosach, w tym do dressingów, w kategorii żywności 12.6 "Sosy" (przy maksymalnym poziomie 4 000 mg/kg).
(11) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2018.116.5 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Rozporządzenie 2018/682 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) w zemulgowanych sosach |
Data aktu: | 04/05/2018 |
Data ogłoszenia: | 07/05/2018 |
Data wejścia w życie: | 27/05/2018 |