Rozporządzenie delegowane 2024/1401 zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2022/2104 uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących oliwy z oliwek

ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2024/1401
z dnia 7 marca 2024 r.
zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2022/2104 uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących oliwy z oliwek

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 75 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2022/2104 2  ustanawia przepisy dotyczące właściwości oliwy z oliwek, o których mowa w pkt 1-6 części VIII załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

(2) Wartości dopuszczalne dla właściwości oliwy z oliwek, ustanowione w rozporządzeniu delegowanym (UE) 2022/2104, odzwierciedlają normę handlową dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek przyjętą przez Międzynarodową Radę ds. Oliwy z Oliwek (IOC) 3  (zwaną dalej "normą handlową IOC").

(3) Na 116. posiedzeniu IOC, które odbyło się 30 listopada 2022 r., IOC przyjęła decyzję DEC-III.2/116-VI/2022 zmieniającą normę handlową IOC w odniesieniu do wartości dopuszczalnej A-7-stigmastenolu dla wszystkich kategorii oliwy z oliwek. Unia głosowała za tą zmianą zgodnie z decyzją Rady (UE) 2022/2391 4 .

(4) Aby zapewnić wdrożenie na poziomie Unii najnowszej normy międzynarodowej dotyczącej wartości dopuszczalnych dla parametru A-7-stigmastenolu, ustanowionej przez IOC, należy odpowiednio zmienić rozporządzenie delegowane (UE) 2022/2104,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu delegowanym (UE) 2022/2104 wprowadza się następujące zmiany:

1)
w załączniku I wprowadza się następujące zmiany:
a)
tabelę B zastępuje się tabelą znajdującą się w załączniku I do niniejszego rozporządzenia;
b)
skreśla się dodatek do niego;
2)
załącznik III zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 marca 2024 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

"B. Charakterystyka czystości

Kategoria Skład kwasów tłuszczowych (1) Izomery transolei

nowe ogółem

(%)

Izomery translino- lowe + izomery translinolenowe ogółem (%) Stigmasta- dieny (mg/kg) (2) AECN42 2-monopalmitynian glicerolu

(%)

Mirys- tynowy (%) Lino- lenowy (%) Arachidowy (%) Eiko- zenowy (%) Beheno- wy (%) Lignocer- ynowy (%)
1. Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia ≤ 0,03 ≤ 1,00 (3) ≤ 0,60 ≤ 0,50 ≤ 0,20 ≤ 0,20 ≤ 0,05 ≤ 0,05 ≤ 0,05 ≤ |0,20| ≤ 0,9, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14,00 %

≤ 1,0, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 %

2. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ≤ 0,03 ≤ 1,00 (3) ≤ 0,60 ≤ 0,50 ≤ 0,20 ≤ 0,20 ≤ 0,05 ≤ 0,05 ≤ 0,05 ≤ |0,20| ≤ 0,9, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem < 14,00 %

≤ 1,0, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 %

3. Oliwa z oliwek lampante ≤ 0,03 ≤ 1,00 ≤ 0,60 ≤ 0,50 ≤ 0,20 ≤ 0,20 ≤ 0,10 ≤ 0,10 ≤ 0,50 ≤ |0,30| ≤ 0,9, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem < 14,00 %

≤ 1,1, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 %

4. Rafinowana oliwa z oliwek ≤ 0,03 ≤ 1,00 ≤ 0,60 ≤ 0,50 ≤ 0,20 ≤ 0,20 ≤ 0,20 ≤ 0,30 - ≤ |0,30| ≤ 0,9, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem < 14,00 %

≤ 1,1, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 %

5. Oliwa z oliwek składająca się z rafinowanej oliwy z oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ≤ 0,03 ≤ 1,00 ≤ 0,60 ≤ 0,50 ≤ 0,20 ≤ 0,20 ≤ 0,20 ≤ 0,30 - ≤ |0,30| ≤ 0,9, jeśli % zawartości kwasu palmitynowego ogółem < 14,00 %

≤ 1,0, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 %

6. Surowa oliwa z wytłoczyn z oliwek ≤ 0,03 ≤ 1,00 ≤ 0,60 ≤ 0,50 ≤ 0,30 ≤ 0,20 ≤ 0,20 ≤ 0,10 - ≤ |0,60| ≤ 1,4
7. Rafinowana oliwa z wytłoczyn z oliwek ≤ 0,03 ≤ 1,00 ≤ 0,60 ≤ 0,50 ≤ 0,30 ≤ 0,20 ≤ 0,40 ≤ 0,35 - ≤ |0,50| ≤ 1,4
8. Oliwa z wytłoczyn z oliwek ≤ 0,03 ≤ 1,00 ≤ 0,60 ≤ 0,50 ≤ 0,30 ≤ 0,20 ≤ 0,40 ≤ 0,35 - ≤ |0,50| ≤ 1,2
(1) Zawartość innych kwasów tłuszczowych (%): palmitynowy: 7,00-20,00; oleopalmitynowy: 0,30-3,50; heptadekanowy: ≤ 0,40; heptadekenowy ≤ 0,60; stearynowy: 0,50-5,00; oleinowy:

55,00-85,00; linolowy: 2,50-21,00.

(2) Suma izomerów, które mogłyby (lub nie mogłyby) być oddzielone kolumną kapilarną.

(3) Jeżeli zawartość kwasu linolenowego wynosi więcej niż 1,00, ale co najwyżej 1,40, stosunek apparent p-sitosterolu/kampesterolu musi wynosić co najmniej 24.

Tabela B - ciąg dalszy
Kategoria Skład steroli Sterole ogółem (mg/kg) Erytrodiol i uwaol(**) (%) Woski (**) (mg/kg)
Chole-sterol

(%)

Brassica-sterol (%) Kampe-sterol (%) Stigmasterol (%) Apparent P-sitos- terol (1) (%) A-7-stigm- a-stenol (%)
1. Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia ≤ 0,5 ≤ 0,1 ≤ 4,0 (2) ≤ Kamp. ≥ 93,0 ≤ 0,5 (3) ≥ 1 000 ≤ 4,5 C42 + C44 + C46 < 150
2. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ≤ 0,5 ≤ 0,1 ≤ 4,0 (2) ≤ Kamp. ≥ 93,0 ≤ 0,5 (3) ≥ 1 000 ≤ 4,5 C42 + C44 + C46 < 150
3. Oliwa z oliwek lampante ≤ 0,5 ≤ 0,1 ≤ 4,0 - ≥ 93,0 ≤ 0,5 (4) ≥ 1 000 ≤ 4,5 (5) C40 + C42 + C44 + C46 < 300 (5)
4. Rafinowana oliwa z oliwek ≤ 0,5 ≤ 0,1 ≤ 4,0 ≤ Kamp. ≥ 93,0 ≤ 0,5 (6) ≥ 1 000 ≤ 4,5 (7) C40 + C42 + C44 + C46 < 350
5. Oliwa z oliwek składająca się z rafinowanej oliwy z oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ≤ 0,5 ≤ 0,1 ≤ 4,0 ≤ Kamp. ≥ 93,0 ≤ 0,5 (6) ≥ 1 000 ≤ 4,5 C40 + C42 + C44 + C46 < 350
6. Surowa oliwa z wytłoczyn z oliwek ≤ 0,5 ≤ 0,2 ≤ 4,0 - ≥ 93,0 ≤ 0,5 (8) ≥ 2 500 ≥ 4,5 (9) C40 + C42 + C44 + C46 > 350 (9)
7. Rafinowana oliwa z wytłoczyn z oliwek ≤ 0,5 ≤ 0,2 ≤ 4,0 ≤ Kamp. ≥ 93,0 ≤ 0,5 (8) ≥ 1 800 ≥ 4,5 C40 + C42 + C44 + C46 > 350
8. Oliwa z wytłoczyn z oliwek ≤ 0,5 ≤ 0,2 ≤ 4,0 ≤ Kamp. ≥ 93,0 ≤ 0,5 (8) ≥ 1 600 ≥ 4,5 C40 + C42 + C44 + C46 > 350
(1) Apparent p-sitosterol: A-5,23-stigmastadienol+klerosterol+ p-sitosterol+sitostanol+ A-5-awenasterol+ A-5,24-stigmastadienol.

(2) Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia lub oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, która wykazuje % zawartość kampesterolu większą niż 4,0 i mniejszą lub równą 4,5, jest auten

tyczna, pod warunkiem że % zawartość stigmasterolu jest mniejsza lub równa 1,4 %, A-7-stigmastenolu jest mniejsza lub równa 0,3 %, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.

(3) Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia lub oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, która wykazuje % zawartość A-7-stigmastenolu większą niż 0,5 i mniejszą lub równą 0,8, jest

autentyczna, pod warunkiem że apparent p-sitosterol/kampesterol > 28, AECN42 <0,10, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.

(4) Oliwa z oliwek lampante, która wykazuje % zawartość A-7-stigmastenolu większą niż 0,5 i mniejszą lub równą 0,8, jest autentyczna, pod warunkiem że apparent p-sitosterol/kampesterol > 28,

AECN42 <0,15, stigmastadieny < 0,30 mg/kg, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.

(5) Oliwa z zawartością wosków wynoszącą 300-350 mg/kg uznawana jest za oliwę lampante, jeżeli całkowita zawartość alkoholi alifatycznych jest mniejsza lub równa 350 mg/kg lub jeżeli zawartość

erytrodiolu i uwaolu jest mniejsza lub równa 3,5 %.

(6) Rafinowana oliwa lub oliwa w oliwek składająca się z rafinowanej oliwy z oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, która wykazuje % zawartość A-7-stigmastenolu większą niż 0,5 i mniej

szą lub równą 0,8, jest autentyczna, pod warunkiem że apparent p-sitosterol/kampesterol > 28, AECN42<0,15, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.

(7) Oliwy o zawartości erytrodiolu + uwaolu wynoszącej od 4,5 % do 6 % muszą mieć zawartość erytrodiolu nieprzekraczającą 75 mg/kg.

(8) Surowa oliwa z wytłoczyn z oliwek lub rafinowana oliwa z wytłoczyn z oliwek lub oliwa z wytłoczyn z oliwek, która wykazuje % zawartość A-7-stigmastenolu większą niż 0,5 i mniejszą lub równą

0,8, jest autentyczna, pod warunkiem że zawartość stigmasterolu < 1,4 %, AECN42 <0,40, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.

(9) Oliwa z zawartością wosków między 300 mg/kg a 350 mg/kg jest uznawana za surową oliwę z wytłoczyn oliwek, jeżeli całkowita zawartość alkoholi alifatycznych wynosi powyżej 350 mg/kg i jeżeli

zawartość procentowa erytrodiolu i uwaolu jest większa niż 3,5.

Uwagi:

a) wyniki analiz muszą być wyrażone z dokładnością do tej samej liczby miejsc po przecinku, jaką zastosowano w odniesieniu do każdej właściwości. Ostatnia cyfra musi być powiększona o jeden, jeżeli następna cyfra jest większa niż 4;

b) jeżeli choćby jedna właściwość nie jest zgodna ze wskazanymi wartościami, kategorię oliwy należy zmienić lub zgłosić oliwę jako niezgodną do celów niniejszego rozporządzenia;

c) w przypadku oliwy lampante obie cechy jakości oznaczone gwiazdką (*) mogą jednocześnie różnić się od wartości dopuszczalnych ustanowionych dla tej kategorii;

d) jeżeli właściwość oznaczona jest dwiema gwiazdkami (**), oznacza to, że w przypadku surowej oliwy z wytłoczyn z oliwek obie odpowiednie wartości dopuszczalne mogą różnić się jednocześnie od podanych wartości. W przypadku oliwy z wytłoczyn z oliwek i rafinowanej oliwy z wytłoczyn z oliwek jedna z odpowiednich wartości dopuszczalnych może różnić się od podanych wartości."

ZAŁĄCZNIK  II

"ZAŁĄCZNIK III

TABELA KORELACJI
Rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 29/2012 Rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 Niniejsze rozporządzenie Rozporządzenie wykonawcze (UE) 2022/2105
- - Art. 1 lit. a)
- - Art. 1
- - Art. 2 ust. 2
Art. 1 ust. 1 Art. 1 lit. b) i art. 1 ust. 2
Art. 1 ust. 2 Art. 1 lit. b)
Art. 2 akapit pierwszy Art. 4 ust. 1
Art. 2 akapit drugi Art. 4 ust. 2
Art. 3 akapit pierwszy Art. 6 ust. 1
Art. 3 akapit drugi lit. a)-d) Art. 6 ust. 2 lit. a)-d)
Art. 4 ust. 1 akapit pierwszy Art. 8 ust. 1
Art. 4 ust. 1 akapit drugi Art. 8 ust. 2
Art. 4 ust. 1 akapit trzeci -
Art. 4 ust. 2 Art. 8 ust. 3
Art. 4 ust. 3 Art. 8 ust. 4
Art. 4 ust. 4 Art. 8 ust. 5
Art. 4 ust. 5 akapit pierwszy Art. 8 ust. 6
Art. 4 ust. 5 akapit drugi Art. 8 ust. 7
Art. 4a Art. 7
Art. 4b Art. 5
Art. 5 akapit pierwszy lit. a)-d) Art. 10 lit. a)-d)
Art. 5 akapit pierwszy lit. e) Art. 11 ust. 1 i 2
Art. 5 akapit drugi -
Art. 5a akapit pierwszy Art. 11 ust. 3
Art. 5a akapit drugi Art. 11 ust. 4
Art. 5a akapit trzeci Art. 11 ust. 5
Art. 6 ust. 1 akapit pierwszy Art. 12 ust. 1
Art. 6 ust. 1 akapit drugi Art. 12 ust. 2
Art. 6 ust. 1 akapit trzeci Art. 3 ust. 3
Art. 6 ust. 2 akapit pierwszy Art. 12 ust. 3
Art. 6 ust. 2 akapit drugi Art. 12 ust. 4
Art. 6 ust. 3 Art. 12 ust. 5
- - Art. 12 ust. 6
Art. 6 ust. 4 -
Art. 7 Art. 5 ust. 2
Art. 8 ust. 1 Art. 2 ust. 3
Art. 8 ust. 2 Art. 4 ust. 3
Art. 8 ust. 3 Art. 4 ust. 2
Art. 8 ust. 4 Art. 4 ust. 3
Art. 8a Art. 2 ust. 1 i art. 4 ust. 1
Art. 9 ust. 1 akapit pierwszy Art. 13 ust. 1
Art. 9 ust. 1 akapit drugi Art. 13 ust. 2
Art. 9 ust. 1 akapit trzeci -
Art. 9 ust. 1 akapit czwarty -
Art. 9 ust. 1 akapit piąty -
Art. 9 ust. 2 akapit pierwszy Art. 6 ust. 1
Art. 9 ust. 2 akapit drugi lit. a), b) i c) Art. 6 ust. 2 lit. a), b) i c)
Art. 9 ust. 2 akapit trzeci Art. 9
- Art. 6 ust. 3
Art. 10 akapit pierwszy zdanie wstępne Art. 14
Art. 10 akapit pierwszy lit. a)-d) i akapit drugi -
Art. 10a Art. 14
Załącznik I -
Załącznik II -
Art. 1 ust. 1 Art. 2 ust. 1 lit. a) i b)
Art. 1 ust. 2 Art. 2 ust. 1 lit. c)
Art. 1 ust. 3 Art. 2 ust. 1 lit. d)
Art. 1 ust. 4 Art. 2 ust. 1 lit. e)
Art. 1 ust. 5 Art. 2 ust. 1 lit. f)
Art. 1 ust. 6 Art. 2 ust. 1 lit. g)
Art. 1 ust. 7 Art. 2 ust. 1 lit. h)
- - Art. 2 ust. 2
- - Art. 3 ust. 1 i 2
Art. 2 ust. 1 Art. 7
Art. 2 ust. 1 lit. a) Załącznik I pkt 1
Art. 2 ust. 1 lit. b) Załącznik I pkt 2
Art. 2 ust. 1 lit. c) -
Art. 2 ust. 1 lit. d) -
Art. 2 ust. 1 lit. e) Załącznik I pkt 3
Art. 2 ust. 1 lit. f) Załącznik I pkt 4
Art. 2 ust. 1 lit. g) Załącznik I pkt 6
Art. 2 ust. 1 lit. h) -
Art. 2 ust. 1 lit. i) Załącznik I pkt 5
Art. 2 ust. 1 lit. j) Załącznik I pkt 9
Art. 2 ust. 1 lit. k) Załącznik I pkt 10
Art. 2 ust. 1 lit. l) Załącznik I pkt 8
Art. 2 ust. 1 lit. m) Załącznik I pkt 7
Art. 2 ust. 2 akapit pierwszy i część pkt 9.4 załącznika XII Art. 10 ust. 1
Art. 2 ust. 2 akapit drugi Art. 11 ust. 1
Art. 2 ust. 2 akapit trzeci Art. 11 ust. 2
- Art. 11 ust. 3
Część pkt 9.4 załącznika XII Art. 11 ust. 4
Art. 2 ust. 3 akapit pierwszy Art. 3 ust. 1
Art. 2 ust. 3 akapit drugi Art. 3 ust. 2
Art. 2 ust. 4 akapit pierwszy Art. 9 ust. 2
Art. 2 ust. 4 akapit drugi Art. 9 ust. 3
Art. 2 ust. 4 akapit trzeci Art. 9 ust. 4
Art. 2 ust. 5 Art. 9 ust. 5
Art. 2a ust. 1 Art. 3 ust. 1
Art. 2a ust. 2 Art. 3 ust. 3
Art. 2a ust. 3 Art. 3 ust. 4
Art. 2a ust. 4 akapit pierwszy Art. 3 ust. 5
Art. 2a ust. 4 akapit drugi Art. 3 ust. 2
Art. 2a ust. 5 Art. 9 ust. 1
Art. 3 akapit pierwszy Art. 13 ust. 1
Art. 3 akapit drugi Art. 3 ust. 6
Art. 4 ust. 1 akapit pierwszy Art. 10 ust. 1
Art. 4 ust. 1 akapit drugi Art. 10 ust. 2
Art. 4 ust. 1 akapit trzeci Art. 10 ust. 3
Art. 4 ust. 2 Art. 10 ust. 4
Art. 4 ust. 3 -
Art. 6 ust. 1 Art. 12 ust. 1
Art. 6 ust. 2 Art. 12 ust. 2
Art. 7 -
Art. 7a akapit pierwszy Art. 5 ust. 1
Art. 7a akapit drugi Art. 2 ust. 2
Art. 8 ust. 1 -
Art. 8 ust. 2 Art. 14
Załącznik I Załącznik I
Załącznik XII pkt 3.3 Załącznik II
Załącznik la z wyjątkiem pkt 2.1 Załącznik II
Załącznik la pkt 2.1 Art. 9 ust. 6
Załącznik Ib Załącznik III
Załącznik III -
Załącznik IV -
Załącznik VII -
Załącznik IX -
Załącznik X -
Załącznik XI -
Załącznik XII z wyjątkiem pkt 3.3 i części pkt 9.4 -
Załącznik XV Załącznik IV
Załącznik XVI -
Załącznik XVII -
Załącznik XVIII -
Załącznik XIX -
Załącznik XX -
Załącznik XXI Załącznik V"
1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj.
2 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2022/2104 z dnia 29 lipca 2022 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących oliwy z oliwek oraz uchylające rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91 i rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 29/2012 (Dz.U. L 284 z 4.11.2022, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/ eli/reg_del/2022/2104/oj).
4 Decyzja Rady (UE) 2022/2391 z dnia 25 listopada 2022 r. w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Rady Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek w odniesieniu do normy handlowej mającej zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek (Dz.U. L 316 z 8.12.2022, s. 86, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/2391/oj).

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2024.1401

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie delegowane 2024/1401 zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2022/2104 uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących oliwy z oliwek
Data aktu: 07/03/2024
Data ogłoszenia: 21/05/2024
Data wejścia w życie: 10/06/2024