Porcjowanie wyrobów mięsnych w zakładach gastronomicznych.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 30 czerwca 1963 r.
w sprawie porcjowania wyrobów mięsnych w zakładach gastronomicznych.

Na podstawie art. 3 ust. 1 pkt 1 dekretu z dnia 27 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 zarządzenia Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego z dnia 13 stycznia 1954 r. w sprawie przekazania Ministrowi Handlu Wewnętrznego niektórych uprawnień do wydawania przepisów o gospodarowaniu artykułami spożywczymi w zakładach żywienia zbiorowego (Monitor Polski Nr A-7, poz. 166) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Jednostki upoważnione do opracowywania przepisów kulinarnych dla produkcji wyrobów w zakładach gastronomicznych, wymienione w § 2 i § 3 zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 3 stycznia 1957 r. w sprawie przepisów kulinarnych w zakładach gastronomicznych (Monitor Polski Nr 1, poz. 8), ustalą we wszystkich obowiązujących oraz nowo wydawanych przepisach kulinarnych na wyroby mięsne, produkowane przez podległe zakłady gastronomiczne, normę surowca mięsnego w takiej wysokości, aby 1 porcja gotowego wyrobu wynosiła:
bez kości z kością
1) z mięs gotowanych 100 g 120 g
2) z mięs duszonych i pieczonych:
a) w całości, 1-porcjowych i rozdrobnionych (np. gulasz, ragout) 80 g 100 g
b) z nadzieniem i faszerowanych 90 g 120 g
3) z mięs smażonych:
a) panierowanych 100 g 110 g
b) sauté 90 g 100 g
4) z mielonych mas mięsnych (bez względu na technikę wykonania, z wyjątkiem befsztyka tatarskiego) 100 g -
5) flaków (mięso stanowi 40%) 300 g -
flaków po poznańsku 150 g -
flaków panierowanych 180 g -
6) wędlin i przekąsek mięsnych (pieczenie na zimno, mięsa w galaretach, befsztyk tatarski itp.) 50 g -
2.
Przepisy ust. 1 nie mają zastosowania do potraw produkowanych z kończyn zwierząt, jak np. golonka, ratka, gicz, przy których decyduje anatomiczny podział, potraw produkowanych z ogonów oraz gorących parówek i serdelków, których wielkości wynikają z porcjowania w czasie ich wyrobu. Przepis ust. 1 pkt 5 nie ma zastosowania w zakładach specjalistycznych, które mogą sprzedawać flaki w większych porcjach.
3. 1
W zakładach gastronomicznych kategorii "S" określone w ust. 1 wielkości porcji mogą być powiększone najwyżej o 50%.
§  2.
Państwowa Inspekcja Handlowa oraz wydziały handlu prezydiów wojewódzkich rad narodowych (rad narodowych miast wyłączonych z województw) dopilnują realizacji przepisów zarządzenia.
§  3.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia z mocą od dnia 1 lipca 1963 r.
1 § 1 ust. 3 dodany przez § 1 zarządzenia z dnia 14 maja 1966 r. (M.P.66.26.136) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 czerwca 1966 r.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1963.75.373

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Porcjowanie wyrobów mięsnych w zakładach gastronomicznych.
Data aktu: 30/06/1963
Data ogłoszenia: 09/10/1963
Data wejścia w życie: 09/10/1963, 01/07/1963