Nadzór sanitarny nad obrotem grzybami i przetwórstwem grzybów.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 10 stycznia 1959 r.
w sprawie nadzoru sanitarnego nad obrotem grzybami i przetwórstwem grzybów. *

Na podstawie art. 8 lit. a), b), c), d) i e) przepisów z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. Nr 36, poz. 343 z późniejszymi zmianami) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Rozporządzenie dotyczy nadzoru sanitarnego nad obrotem grzybami świeżymi i przetworami grzybowymi oraz nad przetwórstwem grzybów.
2.
Użyte w rozporządzeniu określenie "grzyby świeże" oznacza surowe owocniki grzybów, a określenie "przetwory grzybowe" - grzyby konserwowane albo ekstrakty bądź koncentraty grzybowe.
§  2.
Do obrotu wolno wprowadzać jedynie następujące gatunki grzybów świeżych:
1)
borowik siniak - Boletus cyanescens (Gyroporus),
2)
borowik kasztanowaty - Boletus castaneus (Gyroporus),
3)
borowik maślak - Boletus luteus (Ixocomus),
4)
borowik ziarnisty - Boletus granulatus (Ixocomus),
5)
borowik żółty - Boletus flavus (Ixocomus),
6)
borowik strojny - Boletus elegans (Ixocomus),
7)
borowik sitarz - Boletus bovinus (Ixocomus),
8)
borowik pstry - Boletus variegatas (Ixocomus),
9)
borowik brunatny - Boletus badius (Xerocomus),
10)
borowik złotawy - Boletus chrysenteron (Xerocomus),
11)
borowik zajączek - Boletus subtomentosus (Xerocomus),
12)
borowik szlachetny (prawdziwek - wszystkie jego odmiany) - Bolelus edulis,
13)
borowik kozak (koźlarz) - Boletus scaber (Krombholzia scabra),
14)
borowik pseudo-kozak (koźlarek) - Boletus pseudoscaber (Krombholzia rugosa),
15)
borowik czerwony (kozak czerwony z odmianami) - Boletus rufus (Krombholzia aurantiaca),
16)
mleczaj rydz - Lactarius deliciosus,
17)
gąska żółta (zielona) - Tricholoma equestre,
18)
opieńka miodowa - Armillaria mellea,
19)
twardzioszek przydrożny - Marasmius oreades,
20)
łuskwiak płachetka - Pholiota caperata (Rozites),
21)
pieczarka polna - Agaricus campester, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze zbioru naturalnego (dzikiego), których blaszki jeszcze nie zaróżowiały,
22)
pieczarka ogrodowa - Agaricus hortensis, z zastrzeżeniem zawartym w pkt 21,
23)
pieczarka dwuzarodnikowa - Agaricus bisporus, z zastrzeżeniem zawartym w pkt 21,
24)
pieczarka lśniąca (leśna) - Agaricus silvaticus, z zastrzeżeniem zawartym w pkt 21,
25)
czubajka kania (sowa) - Lepiota procera,
26)
pieprznik jadalny (kurka) - Cantharellus cibarius,
27)
kolczak dachówkowaty - Hydnum imbricatum,
28)
kolczak obłączasty - Hydnum repandum,
29)
lejkowiec dęty - Craterellus cornucopioides,
30)
smardz jadalny - Morchella esculenta,
31)
smardz stożkowaty (spiczak) - Morchella conica.
§  3.
1.
Do obrotu wolno wprowadzać jedynie następujące rodzaje grzybów konserwowanych:
1)
grzyby suszone, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 pkt 2, 9, 11-15 i 26 oraz
b)
nie zawierają więcej niż 12% wody,
2)
grzyby mrożone, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 oraz
b)
w celu utrwalenia zostały poddane działaniu temperatury poniżej minus 15°C,
3)
grzyby apertyzowane, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto grzybów gotowanych lub smażonych jednego gatunku spośród wymienionych w § 2 albo grzybów suszonych (pkt 1) oraz
b)
zostały umieszczone w zalewie lub w sosie z dodatkiem przypraw, zamknięte w szczelnym słoju lub puszce, a następnie poddane pasteryzacji lub sterylizacji,
4)
grzyby kiszone, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 oraz
b)
zostały zblanszowane i utrwalone fermentacją mlekową,
5)
grzyby solone, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 oraz
b)
zostały zblanszowane i utrwalone dodatkiem soli kuchennej w ilości do 15%,
6)
grzyby marynowane, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 oraz
b)
zostały zblanszowane i umieszczone w zalewie zawierającej do 2,4% kwasu octowego lub mlekowego bądź ich mieszaniny.
2.
Grzyby suszone wolno wprowadzać do obrotu jedynie w postaci:
1)
samych kapeluszy,
2)
kapeluszy z trzonami,
3)
krajanki, płatków, grysiku, kaszki lub mączki sporządzonych z kapeluszy łącznie z trzonami, których liczba nie może przekraczać liczby kapeluszy - pod warunkiem umieszczenia w jednostkowych opakowaniach opatrzonych znakiem wytwórni.
§  4.
1.
Grzybów świeżych nie wolno wprowadzać do obrotu ani używać do sporządzania przetworów grzybowych, jeżeli:
1)
stanowią mieszaninę różnych gatunków grzybów lub samych trzonów,
2)
zawierają domieszkę grzybów podzielonych na części, z tym że dla ustalenia stopnia zaczerwienia wolno tylko jeden raz przekroić osiowo kapelusz wraz z trzonem,
3)
zawierają trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej ilość kapeluszy.
2.
W przypadkach uzasadnionych Główny Inspektor Sanitarny może zezwalać na odstępstwa od przepisu ust. 1 pkt 1.
§  5.
1.
Wolno wprowadzać do obrotu jedynie takie ekstrakty i koncentraty grzybowe, które zostały sporządzone z gatunków grzybów wymienionych w § 2.
2.
Ekstrakt grzybowy może być wprowadzony do obrotu jedynie w postaci płynnego wodnego wyciągu z grzybów z dodatkiem do 15% soli kuchennej.
3.
Koncentrat grzybowy może być wprowadzony do obrotu jedynie w postaci:
1)
pasty stanowiącej zagęszczony wyciąg z grzybów z dodatkiem do 25% soli kuchennej albo
2)
proszku stanowiącego wysuszony i sproszkowany wyciąg z grzybów.
§  6.
Jako oznaki zepsucia lub zanieczyszczenia przyjmuje się w szczególności:
1)
w stosunku do wszelkich grzybów świeżych i konserwowanych:
a)
spleśnienie,
b)
nadmierne zaczerwienie,
2)
w stosunku do grzybów świeżych:
a)
gorzki smak,
b)
oślizgłość, jeżeli nie jest ona cechą właściwą gatunkowi,
3)
w stosunku do grzybów suszonych:
a)
obcy zapach,
b)
porażenie rozkruszkami,
c)
nadmierne zawilgocenie lub zanieczyszczenie przypalonymi grzybami bądź piaskiem,
4)
w stosunku do grzybów mrożonych - powtórne zamrożenie po odtajeniu,
5)
w stosunku do grzybów apertyzowanych:
a)
zanieczyszczenie drobnoustrojami szkodliwymi dla zdrowia,
b)
zanieczyszczenie solami metali ciężkich w ilościach szkodliwych dla zdrowia,
c)
gorzki smak,
6)
w stosunku do grzybów solonych, kiszonychi marynowanych:
a)
maceracja,
b)
gorzki smak,
c)
bakteryjne zaśluzowacenie zalewy,
d)
zanieczyszczenie drobnoustrojami szkodliwymi dla zdrowia,
e)
zanieczyszczenie mineralne powyżej 0,2%.
§  7.
Zabrania się obnośnego (domokrążnego) handlu grzybami świeżymi i przetworami grzybowymi.
§  8.
1.
W wytwórniach produkujących przetwory grzybowe surowiec przeznaczony do produkcji powinien być każdorazowo zakwalifikowany przez pracownika obeznanego z gatunkami i jakością grzybów (grzyboznawcę).
2.
Posiadanie umiejętności wymaganych od grzyboznawcy stwierdza wojewódzki inspektor sanitarny (inspektor sanitarny miasta wyłączonego z województwa) właściwy ze względu na położenie wytwórni.
§  9.
Grzyby świeże i przetwory grzybowe pochodzące z importu mogą być wprowadzane do obrotu jedynie za zgodą Głównego Inspektora Sanitarnego.
§  10.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
* Z dniem 27 października 1972 r., zgodnie z § 14 rozporządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług w sprawie wymagań sanitarnych w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami (Dz.U.72.44.279), w sprawach unormowanych w powołanym rozporządzeniu tracą moc dotychczasowe przepisy wydane na podstawie nin. rozporządzenia.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1959.5.34

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Nadzór sanitarny nad obrotem grzybami i przetwórstwem grzybów.
Data aktu: 10/01/1959
Data ogłoszenia: 27/01/1959
Data wejścia w życie: 27/01/1959