Wykaz materiałów paszowych dopuszczonych do obrotu.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 25 stycznia 2005 r.
w sprawie wykazu materiałów paszowych dopuszczonych do obrotu2)

Na podstawie art. 30s ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa wykaz materiałów paszowych z grup:
1)
białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup: bakterii, drożdży, glonów i grzybów,
2)
niebiałkowych związków azotowych

- które zostały dopuszczone do obrotu na podstawie przepisów Unii Europejskiej, stanowiący załącznik do rozporządzenia.

§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Przepisy rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz. Urz. WE L 213 z 21.7.1982, str. 8; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 151, Dz. Urz. WE L 245 z 14.9.1984, str. 21; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 6, str. 116, Dz. Urz. WE L 314 z 23.11.1985, str. 25; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 6, str. 263, Dz. Urz. WE L 362 z 31.12.1985, str. 8, Dz. Urz. WE L 312 z 7.11.1986, str. 39; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 7, str. 117, Dz. Urz. WE L 239 z 30.8.1988, str. 36; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 8, str. 132, Dz. Urz. WE L 270 z 19.9.1989, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 9, str. 174, Dz. Urz. WE L 227 z 21.8.1990, str. 33, Dz. Urz. WE L 353 z 17.12.1990, str. 48, Dz. Urz. WE L 179 z 22.7.1993, str. 2; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 14, str. 329, Dz. Urz. WE L 206 z 18.8.1993, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 14, str. 402, Dz. Urz. WE L 237 z 22. 9.1993, str. 23; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 15, str. 74, Dz. Urz. WE L 167 z 18.7.1995, str. 17, Dz. Urz. WE L 332 z 30.12.1995, str. 15, Dz. Urz. WE L 125 z 23.5.1996, str. 35; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 96, Dz. Urz. WE L 105 z 3.5.2000, str. 36; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 29, str. 73, Dz. Urz. WE L 80 z 25.3.1999, str. 20, Dz. Urz. WE L 268 z 18.10.2003, str. 1, Dz. Urz. WE L 268 z 18.10.2003, str. 29, Dz. Urz. WE L 284 z 31.10.2003, str. 1, Dz. Urz. WE L 295 z 13.11.2003, str. 83, Dz. Urz. UE L 379/81 z 24.12.2004). Dane dotyczące ogłoszenia powyższych aktów dotyczą ich ogłoszenia w Polskim wydaniu specjalnym Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.

3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 122, poz. 1144 i Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004 r. Nr 91, poz. 877 i Nr 281, poz. 2776.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ MATERIAŁÓW PASZOWYCH, KTÓRE ZOSTAŁY DOPUSZCZONE DO OBROTU NA PODSTAWIE PRZEPISÓW UNII EUROPEJSKIEJ

Lp. Nazwa grupy produktów Nazwa produktów Opis głównego składnika odżywczego lub tożsamość mikroorganizmu Podłoże kultury (specyfikacje, jeżeli są) Charakterystyczny skład preparatu Gatunek zwierzęcia
1 2 2 4 5 6 7
1. Białko uzyskiwane z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów
1 Bakterie hodowane na metanolu Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu Methylophilus methylotrophus NCIB szczep 10.515 Metanol Białko surowe: minimum 68 % Współczynnik odbicia: minimum 50 Świnie, cielęta, drób, ryby
2 Bakterie hodowane na gazie naturalnym Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus, i których komórki zostały unieczynnione Methylococcus capsulatus (Bath) NCIMB szczep 11132

Alcaligenes acidovorans szczep NCIMB 12387

Bacillus brevis szczep NCIMB 13288

Bacillus firmus szczep NCIMB 13280

Gaz naturalny zawierający w przybliżeniu:

91 % metanu,

5 % etanu,

2 % propanu,

0,5 % izobutanu,

0,5 % n-butanu,

1 % innych składników. Amoniak, sole mineralne

Białko surowe: minimum 65 % Tuczniki o masie ciała od 25 do 60 kg.

Cielęta o masie ciała od 80 kg. Łosoś

3 Drożdże: hodowane na substancjach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego Wszystkie drożdże

otrzymane z mikroorganizmów i substratów wymienionych odpowiednio w kolumnach 4 i 5 - których komórki zostały unieczynnione

Saccharomyces cerevisiae Saccharomyces carlsbergiensis Kluyveromyces lactis Kluyveromyces fragilis Melasa, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatkę, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinne - Wszystkie gatunki zwierząt
Candida guilliermondii Melasa, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatkę, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinne Zawartość suchej masy minimum 16 % Tuczniki
4 Glony - - -
5 Grzyby niższe

Produkty uzyskane w wyniku wytwarzania antybiotyków w drodze fermentacji

Grzybnia, wilgotny produkt uboczny uzyskany w wyniku wytwarzania penicyliny, zakiszony za pomocą Lactobacillus brevis, plantarun, sake, kolenoid i Streptococcus lactis w celu inaktywowania penicyliny i poddany obróbce cieplnej Azotowy składnik Penicillium chrysogenum ATCC 48271 Różnego pochodzenia węglowodany i ich hydrolizaty Zawartość azotu wyrażona jako białko surowe minimum 7 % Przeżuwacze, świnie
2. Niebiałkowe związki azotowe
1 Sole amonowe 1. Mleczan amonu

wytworzony

przez

fermentację

Lactobacillus

bulgaricus

CH3 CHOH-COONH4 Serwatka Azot wyrażony jako białko surowe:

minimum 44 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
2. Octan amonu w

roztworze

wodnym

CH3 COONH4 - Octan amonu: minimum 55 % Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
3. Siarczan amonu

w roztworze

wodnym

(NH4)2SO4 - Siarczan amonu: 35 % Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
2 Produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania aminokwasów w procesie fermentacji 1. Płynne

zatężone

produkty

uboczne

uzyskane w

wyniku

wytwarzania

kwasu L-

glutaminowego

w procesie

fermentacji

Corynebacterium

melassecola

Sole amonowe i inne składniki azotowe Sacharoza, melasa, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty - Azot wyrażony

jako białko

surowe:

minimum 48 %

- Wilgotność:

maksimum 28 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
2. Płynne zatężone

produkty uboczne

uzyskane w

wyniku

wytwarzania

chlorowodorku

L-lizyny w

procesie

fermentacji

Brevibacterium

lactofermentum

Sole amonowe i inne składniki azotowe Sacharoza, melasa, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty Azot wyrażony jako białko surowe:

minimum 45 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2005.22.184

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wykaz materiałów paszowych dopuszczonych do obrotu.
Data aktu: 25/01/2005
Data ogłoszenia: 09/02/2005
Data wejścia w życie: 24/02/2005