Wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 9 lipca 2007 r.
w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny

Na podstawie art. 11a ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 i Nr 171, poz. 1225 oraz z 2007 r. Nr 64, poz. 429) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Rozporządzenie określa wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny, zwanego dalej "mięsem", w tym:
1)
wymagania dotyczące zdrowia zwierząt, z których pozyskuje się mięso;
2)
wymagania, jakie powinny być spełnione przy uboju na terenie gospodarstwa;
3)
wymagania dotyczące badania poubojowego mięsa, w tym mięsa pozyskanego w wyniku odstrzału zwierząt łownych;
4)
sposób znakowania mięsa.
§  2. 
Ubojowi na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa poddaje się zwierzęta:
1)
zdrowe;
2)
które nie pochodzą z gospodarstwa lub obszaru podlegającego ograniczeniom, w tym nakazom lub zakazom wydanym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, ze względu na wystąpienie lub podejrzenie wystąpienia jednej z chorób zakaźnych zwierząt wymienionej w przepisach w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych na obszarach podlegających ograniczeniom;
3)
po upływie okresu karencji określonego dla użytego produktu leczniczego weterynaryjnego lub produktu leczniczego, jeżeli przed poddaniem ubojowi zwierzęta były leczone tymi produktami.
§  3. 
1. 
Przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt i w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt.
2. 
Jeżeli ubojowi na terenie gospodarstwa jest poddawane cielę do szóstego miesiąca życia, owca lub koza, posiadacz tych zwierząt zagospodarowuje na własny koszt materiał szczególnego ryzyka, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającym zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. UE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289, z późn. zm.) i rozporządzeniem (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 273 z 10.10.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 37, str. 92, z późn. zm.).
§  4. 
1. 
Posiadacz zwierzęcia, z wyłączeniem posiadacza świń, drobiu lub zajęczaków, co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem na terenie gospodarstwa uboju w celu produkcji mięsa przekazuje powiatowemu lekarzowi weterynarii powiadomienie o zamiarze dokonania takiego uboju, które zawiera:
1)
informację o zamiarze przeprowadzenia uboju, w tym:
a)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierzęcia,
b)
gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,
c)
numer identyfikacyjny zwierzęcia, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia,
d)
miejsce i termin uboju;
2)
oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającym zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii i rozporządzeniem (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi - w przypadku uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec i kóz;
3)
informację o zgłoszeniu mięsa do badania poubojowego, o którym mowa w § 7.
2. 
Wzór powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, jest określony w załączniku do rozporządzenia.
§  5. 
1. 
Posiadacz świń co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem na terenie gospodarstwa uboju w celu produkcji mięsa informuje urzędowego lekarza weterynarii o zamiarze dokonania takiego uboju.
2. 
Informacja, o której mowa w ust. 1, zawiera:
1)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierzęcia;
2)
liczbę zwierząt poddawanych ubojowi;
3)
numer identyfikacyjny zwierzęcia, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia;
4)
miejsce i termin uboju;
5)
zgłoszenie tuszy przeznaczonej na użytek własny do badania poubojowego, o którym mowa w § 7, jeżeli posiadacz zwierzęcia wystąpił o przeprowadzenie tego badania.
3. 
Urzędowy lekarz weterynarii przekazuje powiatowemu lekarzowi weterynarii informację o przeprowadzonych na terenie gospodarstw ubojach świń w celu produkcji mięsa, w danym kwartale w terminie do 15. dnia pierwszego miesiąca kwartału następującego po kwartale, którego dotyczy informacja, podając:
1)
dane i informacje, o których mowa w ust. 2 pkt 1, 2, 4 i 5;
2)
liczbę tusz poddanych badaniu, o którym mowa w § 6 i 7;
3)
wyniki badania, o którym mowa w § 6 i 7.
§  6. 
1. 
Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi na terenie gospodarstwa oraz mięso dzików odstrzelonych poddaje się, na koszt posiadacza tego mięsa, badaniu poubojowemu na włośnie, przeprowadzanemu przez urzędowego lekarza weterynarii, w sposób określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2075/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włosieni (Trichinella) w mięsie (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 60).
2. 
Mięso zbadane na obecność włośni metodą badania trichinoskopowego, określoną w rozdziale III załącznika I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2075/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włosieni (Trichinella) w mięsie:
1)
przed spożyciem powinno zostać poddane obróbce cieplnej zapewniającej podgrzanie mięsa do temperatury wewnętrznej wynoszącej co najmniej 71 °C;
2)
nie powinno być wykorzystywane do przygotowania potraw na grillu lub w kuchence mikrofalowej.
3. 
Jeżeli zostanie zastosowana metoda, o której mowa w ust. 2, urzędowy lekarz weterynarii powiadamia posiadacza zwierzęcia o ograniczeniach w sposobie wykorzystania tego mięsa określonych w ust. 2.
§  7. 
Mięso zwierząt poddanych ubojowi na terenie gospodarstwa oraz mięso dzików odstrzelonych poddaje się, na wniosek posiadacza tego mięsa i na jego koszt, badaniu poubojowemu, przeprowadzonemu przez urzędowego lekarza weterynarii w sposób właściwy dla danego gatunku zwierząt określony w sekcji IV załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75).
§  8. 
1. 
Jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania poubojowego nie stwierdzono włośni, urzędowy lekarz weterynarii znakuje mięso poddane badaniu na włośnie znakiem weterynaryjnym w kształcie:
1)
koła o średnicy 2,5 cm zawierającym na środku literę "T" o wysokości 1,5 cm i grubości 0,2 cm oraz
2)
prostokąta o wymiarach 3 cm x 5 cm zawierającym napis "MIĘSO DO WŁASNEGO UŻYTKU".
2. 
Jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania poubojowego stwierdzono włośnie, urzędowy lekarz weterynarii znakuje mięso poddane badaniu na włośnie znakiem weterynaryjnym w kształcie trójkąta równobocznego o długości boku 5 cm zawierającym:
1)
w górnej części - litery "PL";
2)
w dolnej części - litery "IW".
3. 
Znaki weterynaryjne, o których mowa w ust. 1 i 2, umieszcza się:
1)
poprzez opieczętowanie znakiem przy użyciu tuszu lub poprzez znakowanie na gorąco na:
a)
zewnętrznej powierzchni tuszy - w przypadku oskórowanego mięsa świń, nutrii i dzików,
b)
wewnętrznej powierzchni tuszy na opłucnej ściennej i otrzewnej ściennej - w przypadku mięsa dzików;
2)
na zawieszce dołączonej do tuszy - w przypadku nieoskórowanego mięsa świń, nutrii i dzików.
4. 
Urzędowy lekarz weterynarii wystawia zaświadczenie o przeprowadzeniu badania mięsa na włośnie, które zawiera:
1)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza mięsa;
2)
miejsce i termin uboju;
3)
datę przeprowadzenia badania;
4)
wynik badania.
§  9. 
1. 
Jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania poubojowego stwierdzono, że badane mięso zwierząt, o którym mowa w § 7, jest zdatne do spożycia przez ludzi, urzędowy lekarz weterynarii znakuje mięso znakiem weterynaryjnym w kształcie:
1)
koła o średnicy 5 cm zawierającym:
a)
w części górnej - litery "PL",
b)
w środku - symbol województwa i powiatu, na terenie których odbyło się badanie poubojowe, nadane zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad prowadzenia, stosowania i udostępniania krajowego rejestru urzędowego podziału terytorialnego kraju oraz związanych z tym obowiązków organów administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego (Dz. U. Nr 157, poz. 1031, z późn. zm.2)),
c)
w części dolnej - litery "IW" oraz
2)
prostokąta o wymiarach 3 cm x 5 cm zawierającym napis "MIĘSO DO WŁASNEGO UŻYTKU".
2. 
Jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania poubojowego stwierdzono, że badane mięso zwierząt, o którym mowa w § 7, jest niezdatne do spożycia przez ludzi, urzędowy lekarz weterynarii znakuje mięso znakiem weterynaryjnym określonym w § 8 ust. 2.
3. 
Znaki weterynaryjne, o których mowa w ust. 1 i 2, umieszcza się poprzez opieczętowanie znakiem przy użyciu tuszu lub poprzez znakowanie na gorąco na zewnętrznej powierzchni tuszy.
4. 
Urzędowy lekarz weterynarii wystawia zaświadczenie o przeprowadzeniu badania poubojowego mięsa, które zawiera dane określone w § 8 ust. 4.
§  10. 
Jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania poubojowego mięso zostało uznane za niezdatne do spożycia przez ludzi, urzędowy lekarz weterynarii, wydając decyzję w sprawie uznania mięsa za niezdatne do spożycia przez ludzi, określa w niej sposób postępowania z tym mięsem.
§  11. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem § 9 ust. 1 pkt 1, który wchodzi w życie po upływie 60 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915 oraz z 2007 r. Nr 38, poz. 244).

2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2000 r. Nr 13, poz. 161, z 2001 r. Nr 12, poz. 100 i Nr 157, poz. 1840, z 2002 r. Nr 177, poz. 1459, z 2003 r. Nr 208, poz. 2022, z 2004 r. Nr 254, poz. 2535, z 2005 r. Nr 206, poz. 1706 oraz z 2006 r. Nr 36, poz. 246 i Nr 214, poz. 1577.

ZAŁĄCZNIK 

WZÓR

Powiadomienie o zamiarze dokonania uboju zwierząt na terenie gospodarstwa

w celu produkcji mięsa

I. Informacja o zamiarze przeprowadzenia uboju

Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierzęcia: ...........................................................

..................................................................................................................................................................................

Gatunek zwierząt poddawanych ubojowi: ...............................................................................................................

Liczba zwierząt poddawanych ubojowi: ...................................................................................................................

Numer identyfikacyjny zwierzęcia1): .........................................................................................................................

Miejsce uboju: ..........................................................................................................................................................

Termin uboju: ...........................................................................................................................................................

II. Oświadczenie o zagospodarowaniu materiału szczególnego ryzyka2)

Oświadczam, że pokryję koszty zagospodarowania materiału szczególnego ryzyka dokonanego zgodnie

z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiają-

cym zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopa-

tii (Dz. Urz. UE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32,

str. 289, z późn. zm.) i rozporządzeniem (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 paź-

dziernika 2002 r. ustanawiającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzę-

cego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 273 z 10.10.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz.

UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 37, str. 92, z późn. zm.).

III. Informacja o zgłoszeniu mięsa do badania poubojowego

Zgłaszam/nie zgłaszam3) do badania poubojowego mięso pozyskane ze zwierząt poddanych ubojowi na te-

renie gospodarstwa.

............................................

data i podpis zgłaszającego

______

1) Dotyczy cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec i kóz, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt

wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia.

2) Dotyczy uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec i kóz. W przypadku innych gatunków zwierząt należy skreślić.

3) Niepotrzebne skreślić.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2007.132.919

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.
Data aktu: 09/07/2007
Data ogłoszenia: 23/07/2007
Data wejścia w życie: 22/09/2007, 07/08/2007