(2007/C 107/10)
(Dz.U.UE C z dnia 11 maja 2007 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu do wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006
"MARIÁNSKOLÁZEŇSKÉ OPLATKY"
Nr WE: CZ/PGI/005/0407/28.10.2004
CHNP () CHOG (X)
Niniejsze stwierdzenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone wyłącznie do celów informacyjnych.
1. Właściwy organ państwa członkowskiego:
Nazwa: Úřad průmyslového vlastnictví
Adres: Antonína Čermáka 2a
CZ-160 68 Praha 6-Bubeneč
Tel.: (420) 220 38 31 11
Faks: (420) 224 32 47 18
E-mail: posta@upv.cz
2. Grupa:
Nazwa: KLS KLIMENTOV, s.r.o.
Adres: Klimentov 133
CZ-354 71 Velká Hleďsebe
Tel.: (420) 354 62 58 81-2
Faks: (420) 354 62 27 15
E-mail: kls@iol.cz
Nazwa: Opavia-LU, a.s.
Adres: Vinohradská 2828/151, Praha 3, Česká republika
Tel.: (420) 272 00 26 04
Faks: (420) 272 00 26 04
E-mail: info@danone.com
Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()
3. Rodzaj produktu:
Klasa 2.4 Produkty piekarnicze, wypieki cukiernicze, wyroby cukiernicze lub wyroby ciastkarskie - wafle
4. Specyfikacja
(podsumowanie warunków określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
4.1. Nazwa: "Mariánskolázeňské oplatky"
4.2. Opis: Opłatki składają się z dwóch cienkich płatów ciasta zlepionych warstwą masy. W zależności od rodzaju masy rozróżnia się opłatki o smaku orzechów laskowych i kakaowe. Wafle są okrągłe, regularne w kształcie, ich brzeg jest lekko pokruszony, rzadziej pojawiają się na nim pęknięcia. Obwód ozdobiony jest charakterystyczną wypukłą dekoracją przedstawiającą wieniec stylizowanych liści. Dekoracja na środku wafla może być różna w zależności od producenta. W zależności od rodzaju ciasta, opłatki mogą być koloru śmietankowego lub jasnobrązowego. Są one kruche, dobrze wypieczone, masa jest ziarnista, a słodki smak zmienia się w zależności od użytych surowców. Opłatki sprzedawane są zapakowane w folię aluminiową lub plastikową albo w pudełkach, waga zapakowanego produktu wynosi 175 g.
Surowce używane do produkcji: mąka pszenna, cukier, tłuszcz utwardzony, orzechy laskowe, kiełki pszeniczne, tłuszcz mleczny, tłuszcz roślinny, kakao, mleko w proszku, żółtko w proszku, skrobia pszenna, sól, emulgator - lecytyna, aromat cytrynowy, cynamon, aromat orzechów laskowych, etylowanilina, aromat migdałowy.
Przechowywanie w temperaturze do 25°C, okres przydatności do spożycia - 180 dni.
4.3. Obszar geograficzny: Obszar gminy Mariánské Lázně i Velká Hleďsebe, należących do okręgu administracyjnego Mariánské Lázně.
4.4. Dowód pochodzenia: Kontrole zgodności produktu z jego opisem (zakres, częstotliwość, ewidencja kontroli) określono i gwarantuje się zgodnie z systemem HACCP, wytycznymi firmy BVQI, s.r.o., Vítězné náměstí 2, Praha 6, ČR posiadającej odpowiednią akredytację krajową, systemem zarządzania zgodnym z normą ČSN EN ISO 9001:2001 i ČSN EN ISO 1400:2005, ustawą o kontroli wszystkich faz procesu produkcji i dystrybucji (zákon 316/2004 Sb. o dosledovatelnosti ve všech fázích výrobního procesu a distribuce) oraz wytycznymi właściwego inspektoratu Państwowej Inspekcji Rolno-Spożywczej, którym jest inspektorat w Pilznie. Producenci prowadzą ewidencję dostawców surowców, a także odbiorców gotowego produktu. Zgodnie z przepisami, na każdym produkcie znajdują się dane producenta, w tym jego adres.
4.5. Metoda produkcji: Produkcję opłatków rozpoczyna się od zrobienia ciasta z podanych powyżej surowców (pkt. 4.2). Po wymieszaniu ciasta gładką masę przenosi się do maszyny do pieczenia opłatków (zwykła maszyna do produkcji opłatków, tzw. karuzela). Upieczone płaty ciasta są ręcznie wyjmowane z maszyny i układane w pojemnikach. Skrzynki przenosi się do pomieszczenia służącego do nawilżania, w którym ciasto nawilżane jest przez ok. 5 dni przy wilgotności 90 %. Jeden (spodni) płat ciasta posypuje się ręcznie mieszaniną cukru, tłuszczu i orzechów oraz innymi składnikami (w zależności od rodzaju opłatków). Przykrywa się go drugim płatem ciasta i łączy na gorąco. Po zważeniu odpowiednią ilość opłatków pakuje się w folię aluminiową i wkłada do pudełek, które są następnie pakowane maszynowo. Na pudełkach umieszcza się termin przydatności do spożycia, następnie wkłada się je do kartonowych pudeł i umieszcza w magazynie. Opłatki są kruche i łatwo ulegają zawilgoceniu, dlatego ze względu na jakość i możliwość lepszej kontroli produktu pakowanie odbywa się bezpośrednio w siedzibie producenta.
4.6. Związek: Pierwsze wzmianki o opłatkach w uzdrowisku Mariánské Lázně pochodzą z XVIII w. Pierwotnie opłatki pieczono w domach na własne potrzeby. Wraz z rozwojem uzdrowiska rozpoczęto masową produkcję dla celów handlowych. Za pioniera przemysłowej produkcji opłatków można uznać Karla Reitenbergera, który rozpoczął produkcję w 1856 r. Prawie sto lat później asortyment opłatków rozszerzył Josef Homolka, który do uzdrowiska przywiózł z Wiednia udoskonaloną maszynę do wypieku opłatków i własną recepturę na opłatki z ciasta z dodatkiem czekolady. Konsumenci kojarzą opłatki jednoznacznie z uzdrowiskami zachodnich Czech, do których należą także Mariánské Lázně. Recepturę i sposób produkcji opłatków przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie w miejscowych piekarniach. Ostatnio - w 1995 r. - ofertę opłatków rozszerzyła firma KLS KLIMENTOV s.r.o.
Dokumenty historyczne znajdują się w archiwum miejskim, archiwum lokalnego dziennika i firmy Opavia-LU, a.s. Wiele informacji o historii i współczesności opłatków, a także opinie o nich można znaleźć w Internecie, np. na stronach czasopisma o historii uzdrowiska Mariánské Lázně Hamelika, na stronach producenta opłatków Opavia-LU, a.s., na stronach miasta Mariánské Lázně i in., a także w gazetach (Mariánskolázeňské Listy nr 6/1994, Chebský deník z 13.5.2006, Chebsko z 21.12.2005). Wiele dokumentów i eksponatów związanych z historią produkcji opłatków na wymienionym obszarze geograficznym znajduje się również w muzeum miasta.
Międzynarodowej rejestracji oznaczenia Mariánsko-lázeňské oplatky dokonano w 1967 r. zgodnie z porozumieniem lizbońskim; od 1 lutego 1974 r. oznaczenie jest chronione na mocy przepisów krajowych. Oznaczenie Mariánsko-lázeňské oplatky jest chronione również na mocy bilateralnych umów ze Szwajcarią, Austrią i Portugalią.
4.7. Organ kontrolny:
Nazwa: Státní zemědělská a potravinářská inspekce, inspektorát v Plzni
Adres: Jiráskovo náměstí 8
CZ-303 85 Plzeň
Tel.: (420) 377 43 34 11
Faks: (420) 377 45 52 29
E-mail: plzen@szpi.gov.cz
4.8. Etykietowanie: Oznaczenie Mariánskolázeňské oplatky musi być wyraźnie widoczne na wierzchniej stronie opakowania.
______
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2007.107.28 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. |
Data aktu: | 11/05/2007 |
Data ogłoszenia: | 11/05/2007 |