(2008/C 117/18)
(Dz.U.UE C z dnia 14 maja 2008 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"ZAFFERANO DI SARDEGNA"
NR WE: IT/PDO/005/0570/21.11.2006
[ ] CHOG [X] CHNP
1. Nazwa
"Zafferano di Sardegna"
2. Państwo członkowskie lub kraj trzeci
Włochy
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Rodzaj produktu
Klasa 1.8 - Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itp.)
3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1
Chroniona Nazwa Pochodzenia "Zafferano di Sardegna" jest zastrzeżona dla suszonych słupków lub nitek szafranu pochodzącego z upraw rośliny Crocus sativus L. W momencie wprowadzenia do obrotu produkt ma kolor czerwony błyszczący wynikający z zawartości krocyny intensywny aromat dzięki zawartości safranolu i zdecydowany smak, wynikający z zawartości pikrokrocyny
Kategoria |
Moc barwiąca wyrażona przez bezpośredni odczyt absorpcji krocyny przy ok. 440 nm w bazie suchej |
Moc goryczy wyrażona przez bezpośredni odczyt absorpcji pikrokrocyny przy ok. 257 nm w bazie suchej |
Moc aromatyczna safranolu wyrażona przez bezpośredni odczyt absorpcji przy ok. 330 nm w bazie suchej |
I | ≥ 190 | ≥ 70 | od 20 do 50 |
Ponadto produkt nie może być poddawany żadnemu procesowi mającemu na celu ulepszenie lub zafałszowanie właściwości.
3.3. Surowce
-
3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)
-
3.5. Poszczególne etapy produkcji które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
"Zafferano di Sardegna" CHNP musi być uprawiany, zbierany i przetwarzany na obszarze geograficznym określonym w pkt. 4.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania, itd.
Pakowanie "Zafferano di Sardegna" CHNP musi odbywać się na obszarze wskazanym w pkt. 4, aby zagwarantować właściwe pochodzenie i kontrolę produktu i by nie dopuścić do tego, że w czasie transportu produktu w postaciniekonfekcjonowanej wystawienie na działanie światła i powietrza spowoduje pogorszenie lub utratę jego specyficznych właściwości, określonych w pkt. 3.2 powyżej. Podczas składowania przed konfekcjonowaniem "Zafferano di Sardegna" CHNP winien być przechowywany w hermetycznie zamkniętych pojemnikach szklanych, z blachy ocynkowanej lub stalowych, które będą go chronić przed działaniem światła i powietrza. Wyrób należy pakować starannie i do takich opakowań, które nie spowodują wewnętrznego ani zewnętrznego zniszczenia wyrobu. Opakowania muszą być wykonane ze szkła terakoty korka lub kartonu (opakowanie mające bezpośredni kontakt z wyrobem winno być wykonane ze szkła lub papieru) oraz zapewniać ochronę przed uszkodzeniem lub jakimkolwiek wpływem na wyrób w czasie transportu i przechowywania. Opakowania mają wagę 0,25 g, 0,50g,1g,2glub5g.
3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania
Na etykiecie musi znajdować się logo CHNP "Zafferano di Sardegna", wspólnotowe logo CHNP, wszelkie inne oznaczenia przewidziane w obowiązujących przepisach prawa oraz pieczęć wskazująca narastająco wyprodukowane ilości, wydana przez konsorcjum ochrony wyznaczone przez Ministerstwo Polityki Rolnej, Spożywczej i Leśnej lub w przypadku braku takiego organu - przez inną instytucję kontrolną.
Logo nazwy składa się z trzech wyraźnie odrębnych części, w tym umieszczonego w środku symbolicznego rysunku szafranu, przedstawionego jako stylizowany kwiat o sześciu płatkach ułożony po lewej stronie tak, że po prawej i lewej jego stronie rozłożone są słupki kwiatowe; powyżej znajduje się ułożony w łuk napis "Zafferano di Sardegna", poniżej wyróżniony napis "Denominazione di Origine Protetta" (Chroniona Nazwa Pochodzenia)
CHNP winna być naniesiona na etykietę znakami wyraźnymi, niezacieralnymi, w kolorach mocno kontrastujących z kolorem etykiety i wyraźnie odróżniających się na tle innych informacji podanych na etykiecie
Zabronione jest dodawanie do Chronionej Nazwy Pochodzenia jakiegokolwiek nieprzewidzianego określenia wartościującego; zezwala się natomiast na stosowanie nazw przedsiębiorstw i prywatnych znaków firmowych pod warunkiem, że nie mają znaczenia reklamującego ani charakteru mogącego wprowadzać nabywcę w błąd.
Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX
Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.
..................................................
Produkty wytwarzane przy użyciu "Zafferano di Sardegna" CHNP jako surowca, nawet po poddaniu go procesowi obróbki i przetworzenia, mogą być sprzedawane konsumentom w opakowaniach, na których umieszczona będzie informacja o Chronionej Nazwie Pochodzenia bez umieszczania logo wspólnotowego, pod warunkiem, że produkt o chronionej nazwie pochodzenia, posiadający taki certyfikat, stanowi wyłączny składnik danej kategorii towaru oraz że użytkownicy produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia posiadają zgodę wydaną przez konsorcjum złożone z producentów CHNP i upoważnione do kontroli przez Ministerstwo Polityki Rolnej, Spożywczej i Leśnej. Ww. upoważnione konsorcjum wprowadzi te produkty do odpowiednich rejestrów i będzie nadzorowało prawidłowość stosowania Chronionej Nazwy Pochodzenia W przypadku braku upoważnionego konsorcjum kontrolnego wspomniane zadania będzie spełniało Ministerstwo Polityki Rolnej, Spożywczej i Leśnej jako krajowy organ, mający kompetencje do wprowadzania w życie rozporządzenia (WE) nr 510/2006.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar produkcji produktu "Zafferano di Sardegna" CHNP obejmuje cały teren gmin San Gavino Monreale, Turri i Villanovafranca, znajdujących się w prowincji Medio Campidano.
5. Związek z obszarem geograficznym
5.1. Specyfika obszaru geograficznego
Klimat panujący na obszarze upraw szafranu jest typowo śródziemnomorski, charakteryzujący się obfitymi deszczami w okresie jesienno-zimowym, na ogół łagodnym, lato natomiast jest gorące i suche. Średnia temperatura w zimie wynosi 11,3 °C, a latem około 24 °C, co daje średnią roczną temperaturę 17,6 °C. Przymrozki występują bardzo rzadko, wyjątkowo zdarzają się opady śniegu Pod uprawę szafranu przeznaczone są tereny o doskonałej żyzności, pochodzenia aluwialnego głębokiego (vertisole) o teksturze piaszczysto-łupkowej, przepuszczalne, pozbawione lub o nieznacznej zawartości szkieletu i o dużej zdolności retencji wody
5.2. Specyfika produktu
Wniosek o uznanie chronionej nazwy pochodzenia dla "Zafferano di Sardegna" jest uzasadniony faktem, że przedmiotowy produkt odróżnia się od innych produktów, należących do tej kategorii towarowej wysoką zawartością krocyny pikrokrocyny i safranolu. Innymi słowy "Zafferano di Sardegna" CHNP odróżnia się wysoką zdolnością barwiącą oraz właściwościami ułatwiającymi trawienie i właściwościami aromatyzującymi.
5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a szczególnymi cechami jakoś ciowymi, renomą lub innymi właściwościami produktu
Szczególny charakter "Zafferano di Sardegna" opisany w pkt. 5.2. jest ściśle uzależniony od cech morfologicznych i glebowo-klimatycznych obszaru upraw. Te szczególne cechy produktu "Zafferano di Sardegna" CHNP wyrażają silny związek z obszarem pochodzenia, szczególnie sprzyjającym, zarówno ze względu na swój potencjał ludzki jak i odpowiednie warunki klimatyczne, wzrostowi rośliny, która, jak się powszechnie określa, "timit su frius e cikat su kallenti" (boi się zimna i szuka ciepła). Cechy morfologiczne i glebowo-klimatyczne niektórych terenów na Sardynii, w połączeniu z tradycyjnymi technikami uprawy i przetwórstwa przekazywanymi przez wieki z pokolenia na pokolenie, pozwalają uzyskać produkt o wyjątkowych i niepowtarzalnych właściwościach organoleptycznych i smakowych. Sardyński szafran zawdzięcza swoje cechy technikom uprawy i przetwórstwa produktu stosowanym w różnych fazach procesu produkcyjnego. W szczególności już od momentu rozpoczęcia uprawy i dokonania wyboru materiału siewnego poprzez uważną i skrupulatną selekcję, a następnie zbiór, wyłuskiwanie, suszenie i przechowywanie człowiek wnosi wkład w postaci swojej wiedzy i doświadczenia, nabytych przez wieki i przekazywanych aż do naszych czasów, dzięki którym uzyskuje się produkt wysokiej jakości. Jedną z czynności, która zachowała się przez wieki, a która wymaga uważnej i doświadczonej ręki, jest zwilżanie słupków kwiatowych olejem z pierwszego tłoczenia w fazie poprzedzającej suszenie. Jest to czynność charakterystyczna, która ma szczególne znaczenie i świadczy o silnym związku produktu z historią i kulturą obszaru produkcji. Związek ten przejawia się również we wpływie, jaki "Zafferano di Sardegna" przez swoje zmienne losy gospodarcze i dzięki swojemu znaczeniu wywarł na życie mieszkańców terenów, na których był uprawiany, jak świadczą o tym źródła historyczne.
Uprawa szafranu na Sardynii ma wielowiekową tradycję, a korzenie jej sięgają epoki Fenicjan, za sprawą których prawdopodobnie roślina ta pojawiła się na wyspie. Za czasów panowania punickiego oraz w okresie rzymskim i bizantyjskim jeszcze bardziej rozpowszechniła się uprawa i stosowanie na wyspie tej przyprawy, wykorzystywanej głównie do barwienia, zastosowań leczniczych i zdobniczych. Jednak pierwsze świadectwo wprowadzenia na rynek produktu "szafran" pochodzi z XIV wieku - jest to rozporządzenie portu w Cagliari z 1317 r. (Breve Portus), które zawiera przepisy regulujące wywóz źdźbeł rośliny z Sardynii. W XIX wieku jeszcze bardziej rozpowszechniła się uprawa i stosowanie tej przyprawy, wykorzystywanej nie tylko ze względu na swoje właściwości aromatyczne i lecznicze, ale także do barwienia jedwabiu i bawełny, stosowanej w kuchni lub na rynkach jako towar wymienny. Po wojnie w okresie wzrostu gospodarczego szafran był dla wielu rodzin nie tylko ważnym źródłem uzupełnienia dochodów, ale także symbolem kultury i tradycji narodu, który od zawsze zajmował się rolnictwem i pasterstwem.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(Art. 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
Niniejsza instytucja wszczęła krajową procedurę sprzeciwu, publikując propozycję uznania chronionej nazwy pochodzenia dla "Zafferano di Sardegna" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 277 z dnia 28 listopada 2005 r.
Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji znajduje się pod następującym adresem:
______
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2008.117.39 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. |
Data aktu: | 14/05/2008 |
Data ogłoszenia: | 14/05/2008 |