Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2014/C 432/08)

(Dz.U.UE C z dnia 2 grudnia 2014 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku na podstawie art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 2

"VLAAMSE LAURIER"

Nr WE: BE-PGI-0005-01125-2.7.2013

ChOG (X) ChNP ()

1.
Nazwa

"Vlaamse laurier"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Belgia

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Kategoria produktów

Klasa 3.5. Rośliny kwitnące i ozdobne.

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

"Vlaamse laurier" to drzewo lub krzew laurowy gatunku Laurus nobilis z rodziny wawrzynowatych (Lauracea) i jego kultywary, w postaci gotowej do sprzedaży. "Vlaamse laurier" ma co najmniej pięć lat i jest symetrycznie przycięty w różne kształty geometryczne.

Roślina ta posiada gładki pień i piękne zielone listki bez widocznych pozostałości. Rośliny te mają zwarty pokrój i krótkie międzywięźla (to jest odcinki między dwoma pąkami liściowymi).

Roślina umieszczona jest centralnie w czystej donicy, tak by wokół niej pozostała odpowiednia ilość miejsca do podlewania, ziemia w donicy pozbawiona jest widocznych chwastów, a w przypadku piennego "Vlaamse laurier" roślina pozbawiona jest pędów odziomkowych.

Po 5 latach rośliny osiągają co najmniej następujące wymiary:

-
piramidy i piramidy na pniu: co najmniej 80 cm wysokości,
-
kule i kule na pniu: co najmniej 30 cm średnicy,
-
kolumny i inne formy geometryczne: co najmniej 80 cm wysokości,
-
formy spłaszczone: co najmniej 80 cm wysokości,
-
w przypadku skręconych lub splecionych pni: kula o średnicy co najmniej 30 cm.
3.3.
Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)

-

3.5.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy uprawy "Vlaamse laurier", od uzyskania sadzonki aż po produkt końcowy, odbywają się na określonym obszarze geograficznym.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.

-

3.7.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania

Na etykiecie widnieje zarejestrowana nazwa "Vlaamse laurier" i logo ChOG.

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji "Vlaamse laurier" jest ograniczony do okręgów administracyjnych: Brugia, Gandawa, Eeklo, Roeselare i Tielt w belgijskich prowincjach Flandria Zachodnia i Flandria Wschodnia.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Pochodzenie geograficzne "Vlaamse laurier" ma znaczący wpływ na jego szczególną jakość. Swoje szczególne właściwości "Vlaamse laurier" zawdzięcza wiedzy praktycznej lokalnych hodowców, zgromadzonej na przestrzeni wieków, oraz miejscowemu klimatowi. Renomę produktu potwierdzają statystki eksportu, wysokie ceny detaliczne oraz fakt, że roślina ta jest prezentowana na licznych wystawach cieszących się dużym uznaniem.

5.1.
Specyfika obszaru geograficznego

Klimat morski

Z powodu bliskości Morza Północnego, w którym temperaturę wody podnosi ciepły Prąd Zatokowy z Atlantyku, oraz przewagi wiatru z kierunku zachodniego i południowo-zachodniego na przedmiotowym obszarze geograficznym panuje łagodny klimat morski. Ten umiarkowany klimat morski charakteryzuje się zazwyczaj chłodnym (średnia temperatura wynosi 20 °C), wilgotnym latem oraz stosunkowo łagodnymi zimami z dużą ilością opadów deszczu.

Hodowcy optymalnie wykorzystują możliwość uprawy gruntowej w okresie wiosny, lata i jesieni, której wynikiem są rośliny o bardziej zrównoważonym i zwartym pokroju niż te rosnące w krajach położonych bardziej na południe, w których panują wyższe temperatury, a rośliny są bardziej wybujałe. "Vlaamse laurier" jest bardziej odporny na niższe temperatury (lecz nie na temperatury ujemne) niż wawrzyny rosnące w krajach południowych.

Jesienią rośliny przenoszone są do pomieszczeń i zabezpieczane w celu uchronienia ich przez mrozem. Podczas przezimowywania rośliny wstrzymują swój wzrost. Natomiast w krajach położonych bardziej na południe wzrost roślin trwa praktycznie przez cały rok. W okresie wzrostu "Vlaamse laurier" (5 lat), a także po jego zakończeniu, dzięki łagodnemu klimatowi morskiemu rośliny te nie są narażone ani na zbyt wysokie, ani zbyt niskie temperatury. W wyniku tego uzyskuje się "Vlaamse laurier" wysokiej jakości. Już w XVI wieku botanicy Dodoens i Lobelius donosili, że w tym obszarze wawrzyn bardzo dobrze rośnie: "Drzewa wawrzynu rosną bujnie w Hiszpanii oraz w innych równie ciepłych krajach. W Niderlandach wawrzyn sadzi się w ogrodach i troskliwie chroni w zimie przez zimnem - z wyjątkiem Zelandii i obszaru nadmorskiego, gdzie gleba jest zasolona".

Wiedza praktyczna lokalnych producentów

Wiedza praktyczna lokalnych hodowców, którą wykorzystują oni przy produkcji "Vlaamse laurier", przyczynia się w znaczącym stopniu do wyjątkowej jakości produktu końcowego. Już od ponad 500 lat wawrzyn we Flandrii jest uprawiany z sadzonek, a nie siany. Dzięki temu rośliny wyrosłe z sadzonek są klonami i posiadają ten sam genotyp i fenotyp. W wyniku długotrwałej i starannej selekcji prowadzonej przez producentów uprawy "Vlaamse laurier" dostarczają roślin w wysokim stopniu jednorodnych. Co roku producenci wybierają najlepiej rosnące, najbardziej rozgałęzione sadzonki o najciemniejszym odcieniu zieleni, które najlepiej rozwijają się w łagodnym klimacie morskim.

"Vlaamse laurier" uprawiany jest w doniczkach i bardzo regularnie przesadzany, w zależności od stosunku donica/ roślina, stopnia wzrostu i ilości dostępnego substratu. Poprzez ograniczanie rozmiaru korzeni ograniczony zostaje wzrost rośliny, co przynosi korzyści w zakresie jej formowania.

Po upływie roku producent podejmuje decyzję, na podstawie wzrostu i ilości gałęzi, które rośliny nadają się do ukształtowania w jakie formy.

Przycinanie ma podstawowe znaczenie w uprawie "Vlaamse laurier", zarówno dla formowania rośliny, jak i dla uzyskiwania krótszych międzywęźli. Rozróżnia się przy tym przycinanie zimowe i letnie. Podczas przycinania w zimie formuje się symetryczną roślinę o charakterystycznym geometrycznym kształcie. Przycinanie w lecie odbywa się w zależności od stopnia wzrostu i potrzeby poprawy jakości. Poprzez przycinanie w okresie letnim zapewnia się dobre ugałęzienie, a tym samym gęstą koronę rośliny.

Fakt, iż 95 % przedsiębiorstw, w których uprawia się "Vlaamse laurier", prowadzi uprawę wyłącznie tej rośliny, stanowi sytuację niespotykaną gdzie indziej na świecie. Ten daleko idący rodzaj specjalizacji wprowadzono już w XVII wieku, najpierw we Flandrii Zachodniej na obszarze wokół Brugii, a następnie również we Flandrii Wschodniej. W pozostałej części Belgii nigdy nie uprawiano wawrzynu.

Przed pierwszą wojną światową na przedmiotowym obszarze geograficznym działało około 100 producentów wawrzynu, uprawiających głównie "Vlaamse laurier". W 1996 r. utworzono związek producentów "Vlaamse laurier". Liczba producentów z czasem zmniejszyła się, obecnie uprawę prowadzi jeszcze około 15 producentów, z których każdy uprawia średnio 15 000-20 000 roślin.

5.2.
Specyfika produktu

Wiedza praktyczna lokalnych producentów specjalizujących się w uprawie tej rośliny oraz łagodny klimat morski sprawiają, że "Vlaamse laurier" jest najwyższej jakości produktem z flamandzkich upraw roślin ozdobnych. Sposób jego produkcji zapewnia zgodność "Vlaamse laurier" z opisem zawartym w pkt 3.2.

"Vlaamse laurier" charakteryzuje się następującymi cechami:

-
uprawa z sadzonek zapewniająca wysoki stopień jednorodności,
-
zrównoważony wzrost i zwarty pokrój,
-
dobre ugałęzienie i krótkie międzywęźla,
-
ciemnozielone liście,
-
symetryczne przycinanie, w którego wyniku uzyskuje się kształty geometryczne (piramidy, kule, kolumny itp.),
-
odporność na zimno.
5.3.
Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG)

Związek między charakterystyką obszaru geograficznego a wyjątkową jakością "Vlaamse laurier"

Panujący na przedmiotowym obszarze geograficznym klimat morski, a także przekazywana z pokolenia na pokolenie wiedza praktyczna lokalnych producentów, gwarantują wyjątkową jakość produktu. Dzięki umiarkowanym temperaturom na tym obszarze w okresie letnim i zimowym rośliny mają bardziej zwarty pokrój, a ich wzrost jest bardziej zrównoważony w porównaniu z wawrzynami, które rosną na południu. Wysoki stopień ich jednorodności jest wynikiem uprawy z sadzonek. Poprzez intensywne i staranne zabiegi przycinania "Vlaamse laurier" uzyskuje swój charakterystyczny symetryczny kształt (kule, piramidy, kolumny itp.), a także dobre ugałęzienie i krótkie międzywęźla.

Związek między obszarem geograficznym a renomą "Vlaamse laurier"

Fakt, że obecnie 90 % rocznej produkcji "Vlaamse laurier" przeznaczone jest na eksport i sprzedawane za cenę średnio o 30-40 % wyższą niż cena wawrzynów z innych krajów, stanowi dowód na to, iż "Vlaamse laurier" jest dobrze znany poza obszarem geograficznym jego uprawy i cieszy się dużą renomą. Producenci wypożyczają również swe najcenniejsze (najstarsze) okazy "Vlaamse laurier" jako rośliny ozdobne przy okazji takich wydarzeń, jak mistrzostwa świata w piłce nożnej w Niemczech (2006 r.) lub na potrzeby stworzenia przez markę Tommy Hilfiger labiryntu z tych roślin w Amsterdamie. "Vlaamse laurier" zdobi również posiadłości rodzin królewskich w Danii i Belgii, filię firmy Cartier w Sankt Petersburgu, dom aukcyjny Christie's w Paryżu, a także prywatny apartament piosenkarki Madonny w Zjednoczonym Królestwie. Klienci z krajów północnych chętniej kupują "Vlaamse laurier" niż inne gatunki wawrzynu ze względu na jego większą odporność na zimno.

W Belgii "Vlaamse laurier" jest regularnie przedmiotem zainteresowania, tak jak w 2010 r. na rynku w Brugii, gdzie najsłynniejszy belgijski bukieciarz Daniël Ost stworzył ogród z wawrzynów, który odwiedziło 80 000 osób. W 2013 r. rynek główny w Brukseli ozdobiono okazami "Vlaamse laurier".

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 3 )

http://lv.vlaanderen.be/nlapps/data/docattachments/Vlaamse%20laurier.pdf

lub

www.vlaanderen.be/landbouw → beleid → kwaliteitssystemen → Europese kwaliteitssystemen → vlaamse dossiers

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
2 Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12. Zastąpione rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012.
3 Zob. przypis 2.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2014.432.12

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 02/12/2014
Data ogłoszenia: 02/12/2014