(Dz.U.UE C z dnia 24 lutego 2016 r.)
Komisja Europejska zatwierdziła niniejszą zmianę nieznaczną zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014(1).
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY NIEZNACZNEJ
Wniosek o zatwierdzenie nieznacznej zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 <odn>(2)</odn>
"MONTASIO"
Nr UE: IT-PDO-0117-01380 - 02.10.2015
ChNP (X) ChOG () GTS ( )
Opis produktu
Dodano klasyfikację handlową umożliwiającą określanie w sposób bardziej przejrzysty i jednoznaczny klas dojrzewania, aby zapewnić większą jasność zarówno dla konsumentów jak i dla punktów sprzedaży.
<przyp>(1)</przyp> Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 17.
<przyp>(2)</przyp> Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
Obecne sformułowanie: "Ser Montasio może być wprowadzany do obrotu w postaci całego kręgu lub w kawałkach po okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 60 dni".
Zmieniony tekst: "Ser Montasio może być wprowadzany do obrotu w postaci całego kręgu lub w kawałkach po okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 60 dni.
Ser Montasio może być wprowadzany do obrotu z opisem »świeży« po okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 60 dni, z opisem »częściowo dojrzały« po okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 120 dni, z opisem »dojrzały« po okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 10 miesięcy, z opisem »bardzo dojrzały« po okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 18 miesięcy".
Metoda produkcji
Doprecyzowano fakt, że w hodowli wykorzystuje się krzyżówki określonych ras.
Obecne sformułowanie: "Głównymi hodowanymi rasami są Bruno alpina, Pezzata rossa italiana i Pezzata nera".
Zmieniony tekst: "Głównymi hodowanymi rasami są Bruno alpina, Pezzata rossa italiana i Pezzata nera oraz ich krzyżówki".
W opisie dawki pokarmowej usunięto zakres procentowy w odniesieniu do zawartości zbóż, paszy suchej i zielonej oraz kiszonek, i zastąpiono go jednoznacznymi wartościami minimalnymi. Dzięki temu hodowcy mogą lepiej zarządzać hodowlą, a organy kontroli skuteczniej kontrolować zgodność z wymogami.
W szczególności usunięcie wartości maksymalnego odsetka zawartości pasz w pokarmie umożliwia żywienie krów mlecznych w końcowym okresie laktacji wyłącznie paszami, co jest jedną ze standardowych praktyk zootechnicznych, w celu ułatwienia zakończenia procesu laktacji, jak i dostosowania dawek pokarmowych do zmniejszonego zapotrzebowania na pokarm u krów po zakończeniu laktacji.
Obecne sformułowanie: "75 %-85 % całkowitej masy paszy krów stanowią zboża, pasza sucha i zielona oraz kiszonki. Pozostałe 15 %-25 % całkowitej masy stanowią koncentraty i śruty białkowe. Dopuszcza się stosowanie suplementów mineralnych i witaminowych. Pasza pochodzi co najmniej w 60 % z wyznaczonego obszaru geograficznego".
Zmieniony tekst: "Co najmniej 60 % całkowitej masy paszy krów stanowią zboża, pasza sucha i zielona oraz kiszonki. Pozostałą część całkowitej masy stanowią koncentraty i śruty białkowe. Dopuszcza się stosowanie suplementów mineralnych i witaminowych. Pasza pochodzi co najmniej w 60 % z wyznaczonego obszaru geograficznego".
JEDNOLITY DOKUMENT
"MONTASIO"
Nr UE: IT-PDO-0117-01380 - 02.10.2015
ChNP (X) ChOG ( )
Identyfikacji produktu dokonuje się poprzez zindywidualizowane oznakowanie w miejscu pochodzenia, które wskazuje kod producenta, oznaczenie prowincji i datę produkcji (rok, miesiąc, dzień). "Znak pochodzenia" ChNP "Montasio" to użycie nazwy "Montasio" umieszczonej ukośnie, wpisanej od strony lewej do prawej i na odwrót (rys. 1).
Wspomniany "znak pochodzenia" umieszcza się na wszystkich produktach z gospodarstw zrzeszonych lub niezrzeszonych, pod warunkiem że wytworzyły go zgodnie ze specyfikacją produkcji.
Rysunek 1
Logo nazwy składa się ze stylizowanej dużej litery "M", pod którą znajduje się nazwa "MONTASIO". Logo odwzorowuje się zawsze przy pomocy kroju pisma "HORATIO". Musi ono zachowywać proporcje z rysunku 2 (na przykład 8 cm szerokości na 6 cm wysokości).
Rysunek 2
Jeżeli cały proces produkcji, od produkcji mleka do dojrzewania przez co najmniej 60 dni, odbywa się na obszarze górskim w rozumieniu definicji podanej w obowiązujących przepisach krajowych i znajdującym się na obszarze produkcji ChNP "Montasio", na etykiecie sera może znajdować się napis określający, że jest to "produkt górski". W tym celu na bocznej ścianie produktu umieszcza się plakietkę z napisem "PDM", będącym akronimem nazwy "prodotto della montagna" (produkt górski).
Na wniosek wszystkich producentów będących lub niebędących członkami stowarzyszenia oraz po wcześniejszym sprawdzeniu zasadności wniosku Consorzio per la Tutela del Formaggio Montasio może oznaczyć wypalonym logo nazwy (rys. 2) kręgi sera ChNP "Montasio", którego wiek przekracza 100 dni dojrzewania. Znak umieszczany jest w przewidzianej w tym celu części krawędzi sera.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji jest dostępny w na stronie internetowej: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335
lub
bezpośrednio na stronie głównej Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali) (www.politicheagricole.it), po wybraniu zakładki "Qualità e sicurezza" (z prawej strony na górze ekranu), a następnie zakładki "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2016.70.7 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o zatwierdzenie nieznacznej zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012. |
Data aktu: | 24/02/2016 |
Data ogłoszenia: | 24/02/2016 |