POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Etyek-Buda/Etyek-Budai"
PDO-HU-A1350-AM03
Data przekazania informacji: 1 kwietnia 2021 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Zmiana wyznaczonego obszaru nie ma wpływu na związek między obszarem produkcji a produktem, ponieważ warunki obszarów włączonych do rejestru winnic odpowiadają warunkom wyznaczonego obszaru objętego ChNP "Etyek-Buda". Klasyfikacja regionu winiarskiego oraz możliwość produkcji win objętych ChNP "Etyek- Buda" sprawiają, że Biatorbagy może wprowadzać te wina na rynek w kategorii wyrobów wyższej jakości; to może stanowić zachętę do wchodzenia na rynek przez większą liczbę producentów oraz do wytwarzania wina wyższej jakości, a przez to służyć rozwojowi lokalnej turystyki i lokalnego sektora hotelarsko-gastronomicznego.
Zmiana wyznaczonego obszaru nie ma wpływu na związek między obszarem produkcji a produktem, ponieważ warunki obszaru włączonego do rejestru winnic odpowiadają warunkom wyznaczonego obszaru objętego ChNP "Etyek-Buda".
Te dwie gminy są położone po południowej stronie jeziora Velence i charakteryzują się takimi samymi warunkami przyrodniczo-klimatycznymi jak sąsiadujące z nimi gminy, które są już ujęte w specyfikacji produktu dla ChNP "Etyek-Buda". Zmiana wyznaczonego obszaru nie ma wpływu na związek między obszarem produkcji a produktem, ponieważ warunki obszaru włączonego do rejestru winnic odpowiadają warunkom wyznaczonego obszaru objętego ChNP "Etyek-Buda".
Wioska i obszar administracyjny Tabajd są położone w północnej części komitatu Fejer. Na obrzeżach tej gminy występują na przemian łagodne wzgórza i obszary nizinne. Panujące tu warunki doskonale nadają się do produkcji lekkich i harmonijnych win muszkat, win musujących i innych odmian wina białego. Zmiana wyznaczonego obszaru nie ma wpływu na związek między obszarem produkcji a produktem, ponieważ warunki obszaru włączonego do rejestru winnic odpowiadają warunkom wyznaczonego obszaru objętego ChNP "Etyek-Buda".
Perbal znajduje się na zboczach wzgórz Buda i Nyakas w kotlinie Zsambek. W gminie tej od stuleci uprawia się winorośl na potrzeby win gatunkowych.
Zmiana wyznaczonego obszaru nie ma wpływu na związek między obszarem produkcji a produktem, ponieważ warunki obszaru włączonego do rejestru winnic odpowiadają warunkom wyznaczonego obszaru objętego ChNP "Etyek-Buda".
Na wniosek gminy Paty do specyfikacji produktu dodano pięć zboczy (Hegyi-duló, Lóvóldózó-hegy, Mezes-hegy, Nagy-hegy, Zsambeki uti duló). Na zboczach Mezes-hegy i Nagy-hegy - stanowiących dużą część obszaru winnic Paty - istnieje długoletnia tradycja produkcji wina. Hegyi-dulo oraz Lóvóldózó-hegy są położone między okazałymi rzędami piwnic w Paty i Mezes-hegy, na łagodnym południowozachodnim zboczu o doskonałych warunkach. Zsambeki uti dulo jest łagodnym zachodnim/południowo-zachodnim zboczem. Dzięki uwzględnieniu nazw zboczy, na których produkowane są te wyborne wina, na rynek można wprowadzać wina gatunkowe z bardziej zawężonego obszaru.
Na wniosek wspólnoty winiarskiej Nyakas do specyfikacji produktu dodano nazwę nowego zbocza (Felso- somos). Przed rozpoczęciem działalności na dużą skalę zbocze Somos/Felso-somos było podzielone na małe prywatne winnice. Zbocze to zalicza się do klasy I w rejestrze winnic. W 2015 r. na obszarze tym ponownie zaczęto uprawiać winorośl, która daje doskonałe winogrona do produkcji wina.
Tibor Bathori aż do śmierci w 2004 r. był wybitną postacią w regionie winiarskim Etyek-Buda. Uczynił dużo dla regionu i produkowanych w nim win, zwłaszcza jeśli chodzi o propagowanie Etyek Chardonnay. W 1992 r. uznano go w drodze głosowania za plantatora roku. W Etyek odsłonięto tablicę upamiętniającą Tibora Bathori, a jego imieniem nazwano zbocze - Bathori-duló - w części Oreg-hegy, w której znajdowała się jego piwnica.
Zrównoważenie efektu rocznika. Gdy nie podaje się rocznika, jest dużo łatwiej zapewnić spójną jakość przy mieszaniu win. Wskazanie rocznika wina nie zmienia oddziaływania warunków obszaru produkcji na produkt i dlatego zmiana ta nie wpłynie zasadniczo na charakter win objętych ChNP "Etyek-Buda".
Zamiast wprowadzania oznaczenia nowego produktu zastąpiono stosowane dotychczas wyrażenie "Velencei" [Velence] wyrażeniem "Velencei-tavi" [jezioro Velence]. Nowe wyrażenie można umieszczać na winach, które są zgodne z zapisami specyfikacji produktu oraz wyprodukowane z winogron pochodzących z gmin wspólnoty winiarskiej znad jeziora Velence.
JEDNOLITY DOKUMENT
Etyek-Buda
Etyek-Budai
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
1. Wino
4. Wino musujące
5. Gatunkowe wino musujące
1. Wino - białe
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Wina białe mają barwę od zielonkawożółtej do złotożółtej. Są delikatne i mają bardzo intensywny aromat z nutami białych kwiatów (czarnego bzu, lipy, akacji) oraz owoców (brzoskwini o białym miąższu). Na podniebieniu dają posmak świeżych owoców, dopełniony wyraźną, ale dojrzałą i wykwintną kwasowością.
* Limity określone w unijnym prawodawstwie odnoszą się do maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu oraz maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
2. Wino - świeże
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Te wina białe mają barwę od zielonkawożółtej do słomkowożółtej, a ich aromat charakteryzuje się świeżością i owocową lekkością. Są wytwarzane przez mieszanie kilku odmian winogron, mają świeżą, wyraźną, lecz dojrzałą kwasowość dopełnioną owocowym zapachem.
* Limity określone w unijnym prawodawstwie odnoszą się do maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu oraz maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
3. Wino - różowe
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Wina różowe mają barwę od łososiowej do jasnoczerwonej. Ich intensywne i złożone aromaty charakteryzują się zapachami owoców o czerwonym miąższu (jeżyn, malin). Na podniebieniu dają świeży posmak owoców dzięki dojrzałym kwasom, którym towarzyszą wykwintne taniny.
* Limity określone w unijnym prawodawstwie odnoszą się do maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu oraz maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
4. Wino - czerwone
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Wina czerwone mają barwę od szkarłatnej do rubinowej. Są owocowe i mają zapachy owoców o czerwonym miąższu (jeżyn, wiśni, malin). Dzięki średnim taninom i zawartości alkoholu mają lekki smak. Ich kwasy harmonizują z owocowymi smakami (jeżyn, malin, porzeczki czarnej, porzeczki czerwonej, wiśni).
* Limity określone w unijnym prawodawstwie odnoszą się do maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu oraz maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
5. Wino musujące - białe
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Te bladozielone wina mają krystaliczny połysk, a ich zapach - dzięki różnorodności wykorzystywanych odmian - jest zawsze świeży i lekko aromatyczny. Na podniebieniu dominuje struktura dojrzałych kwasów, których styl jest świeży i rześki, a jednocześnie lekki, przy czym występuje twarda tekstura. Białe wina musujące "Etyek-Buda" mają wyjątkową złożoność aromatów i smaków dzięki różnorodności wykorzystywanych odmian oraz mocną kwasowość, której zawsze towarzyszy owocowy smak.
* Limity określone w unijnym prawodawstwie odnoszą się do maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu oraz maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,5 |
Minimalna kwasowość ogólna | 5 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
6. Wino musujące - różowe
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
W winach tych są nieliczne składniki koloru, a ich barwa jest niezmiennie jasnołososiowa i cebulowa, z połyskliwym purpurowym odcieniem. Na aromat win musujących "Etyek-Buda" składa się intensywny owocowy posmak czerwonych owoców (czereśni, wiśni), który utrzymuje się na podniebieniu. Bardzo kwasowy smak różowych win musujących "Etyek-Buda" cechuje się dojrzałymi kwasami, bez śladów goryczy i cierpkości.
* Limity określone w unijnym prawodawstwie odnoszą się do maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu oraz maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,5 |
Minimalna kwasowość ogólna | 5 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
7. Gatunkowe wino musujące - białe
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Białe gatunkowe wina musujące mają bladozieloną barwę ze złotożółtym odcieniem. Dominują w nich aromaty owoców o białym miąższu (brzoskwiń, nektarynek, jabłek, gruszek, liczi), dopełnione nutami grzanek i sucharów które są wynikiem długiego dojrzewania. Pomimo dużej kwasowości białych gatunkowych win musujących "Etyek- Buda" kwasy w nich zawarte nie są ostre i pasują do tekstury gatunkowych win musujących. Białe gatunkowe wina musujące "Etyek-Buda" utrzymują kremowy smak, powstały w czasie dojrzewania, a także charakterystyczny smak owoców o białym miąższu.
* Limity określone w unijnym prawodawstwie odnoszą się do maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu oraz maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 10 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
8. Gatunkowe wino musujące - różowe
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Te wina mają łososiową barwę z różowymi i purpurowymi odcieniami. Ich średnio intensywne aromaty owoców o czerwonym miąższu (czereśni, wiśni, jagód, jeżyn) są dopełnione nutami prażonych orzechów laskowych, które są wynikiem dojrzewania. Oprócz kwasowości, która stanowi podstawę tych win, dominują też smaki czerwonych owoców.
* Limity określone w unijnym prawodawstwie odnoszą się do maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu oraz maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,5 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Ograniczenia dotyczące niektórych win
Odnośne ograniczenia dotyczące produkcji wina
W przypadku opisywanych win zabronione jest wzbogacanie lub słodzenie białych, różowych lub czerwonych win oznaczonych wyrażeniami: "kesoi szuretelesu bor" [wino z późnych zbiorów], "jegbor" [wino lodowe], "valogatott szuretelesu bor" [wino z wyselekcjonowanych zbiorów], "toppedt szolobol keszult bor" [wino z suszonych winogron], bądź nazwą zbocza.
W przypadku świeżych win mieszanka musi zawierać co najmniej dwie i nie więcej niż cztery odmiany.
Zasady uprawy winorośli
Praktyka uprawy
Metoda uprawy:
W przypadku winnic posadzonych przed dniem 1 sierpnia 2010 r. akceptowane będą winnice stosujące dowolną metodę uprawy dopuszczoną w przeszłości, o ile zachowana została ciągłość produkcji w danej winnicy.
W przypadku winnic posadzonych po dniu 1 sierpnia 2010 r.: prowadzenie winorośli w formie parasola, na sposób Mosera, w systemie Sylvoza, w formie niskiego lub średniego kordonu, sznura Guyota, pojedynczej kurtyny i głowy.
Gęstość nasadzeń: w przypadku winnic posadzonych przed dniem 1 sierpnia 2010 r. akceptowane będą winnice stosujące dowolną gęstość nasadzeń dopuszczoną w przeszłości, o ile zachowana została ciągłość produkcji w danej winnicy. W przypadku winnic posadzonych po dniu 1 sierpnia 2010 r.: min. 3 300 winorośli na hektar.
Metoda zbiorów: ręcznie i mechanicznie, z wyjątkiem win oznaczonych wyrażeniami: "valogatott szuretelesu bor" [wino z wyselekcjonowanych zbiorów], "jegbor" [wino lodowe] lub "toppedt szolobol keszult bor" [wino z suszonych winogron], bądź gatunkowych win musujących oznaczonych wyrażeniem "cremant", które mogą być wytwarzane tylko z winogron zbieranych ręcznie.
Ustalenie daty zbiorów: datę rozpoczęcia zbiorów ustala co roku Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Etyek-Buda. Rada Wspólnot Winiarskich publikuje decyzję zgodnie ze swoim statutem.
Minimalna zawartość cukru w winogronach (w ujęciu naturalnej zawartości alkoholu oraz węgierskich klas moszczu (MM))
Praktyka uprawy
Minimalna zawartość cukru naturalnego w winogronach (g/l):
Minimalna potencjalna zawartość alkoholu w winogronach (w % objętości), przy temperaturze 20 °C:
Wino, wino musujące, gatunkowe wino musujące - zbiór ręczny i mechaniczny
100 hektolitrów z hektara
Wina oznaczone nazwą zbocza - zbiór ręczny i mechaniczny
80 hektolitrów z hektara
Wino, wino musujące, gatunkowe wino musujące - zbiór ręczny
13 600 kg winogron z hektara
Wino, wino musujące, gatunkowe wino musujące - zbiór mechaniczny
13 100 kg winogron z hektara
Wina oznaczone nazwą zbocza - zbiór ręczny
11 000 kg winogron z hektara
Wina oznaczone nazwą zbocza - zbiór mechaniczny
10 500 kg winogron z hektara
Określenie wyznaczonego obszaru:
Obszary:
zaliczone do klasy I lub II zgodnie z rejestrem winnic.
budai - budai zöld
budai - zöld budai
budai - zöldfehér
budai - zöldszőlő
cabernet franc - cabernet
cabernet franc - carbonet
cabernet franc - carmenet
cabernet franc - gros cabernet
cabernet franc - gros vidur
cabernet franc - kaberne fran
cabernet sauvignon
chardonnay - chardonnay blanc
chardonnay - kereklevelű
chardonnay - morillon blanc
chardonnay - ronci bilé
chasselas - chasselas blanc
chasselas - chasselas dorato
chasselas - chasselas doré
chasselas - chrupka belia
chasselas - fehér fábiánszőlő
chasselas - fehér gyöngyszőlő
chasselas - fendant blanc
chasselas - saszla belaja
chasselas - weisser gutedel
cserszegi fűszeres
csókaszőlő
ezerfürtű
ezerjó - kolmreifler
ezerjó - korponai
ezerjó - szadocsina
ezerjó - tausendachtgute
ezerjó - tausendgute
ezerjó - trummertraube
furmint - furmint bianco
furmint - moslavac bijeli
furmint - mosler
furmint - posipel
furmint - som
furmint - szigeti
furmint - zapfner
gohér - guhér
gohér - körteszőlő
gohér - sárga gohér
gohér - török gohér
gohér - zöld gohér
hárslevelű - feuilles de tilleul
hárslevelű - garszleveljü
hárslevelű - lindeblättrige
hárslevelű - lipovina
irsai olivér - irsai
irsai olivér - muskat olivér
irsai olivér - zolotis
irsai olivér - zolotisztüj rannüj
juhfark - fehérboros
juhfark - lämmerschwantz
juhfark - mohácsi
juhfark - tarpai
kadarka - csetereska
kadarka - fekete budai
kadarka - gamza
kadarka - jenei fekete
kadarka - kadar
kadarka - kadarka negra
kadarka - negru moale
kadarka - szkadarka
kadarka - törökszőlő
karát
királyleányka - dánosi leányka
királyleányka - erdei sárga
királyleányka - feteasca regale
királyleányka - galbena de ardeal
királyleányka - königliche mädchentraube
királyleányka - königstochter
királyleányka - little princess
kék bakator
kékfrankos - blauer lemberger
kékfrankos - blauer limberger
kékfrankos - blaufränkisch
kékfrankos - limberger
kékfrankos - moravka
kéknyelű - blaustängler
kékoportó - blauer portugieser
kékoportó - modry portugal
kékoportó - portugais bleu
kékoportó - portugalske modré
kékoportó - portugizer
merlot
mátrai muskotály
olasz rizling - grasevina
olasz rizling - nemes rizling
olasz rizling - olaszrizling
olasz rizling - riesling italien
olasz rizling - risling vlassky
olasz rizling - taljanska grasevina
olasz rizling - welschrieslig
ottonel muskotály - miszket otonel
ottonel muskotály - muscat ottonel
ottonel muskotály - muskat ottonel
pinot blanc - fehér burgundi
pinot blanc - pinot beluj
pinot blanc - pinot bianco
pinot blanc - weissburgunder
pinot noir - blauer burgunder
pinot noir - kisburgundi kék
pinot noir - kék burgundi
pinot noir - kék rulandi
pinot noir - pignula
pinot noir - pino csernüj
pinot noir - pinot cernii
pinot noir - pinot nero
pinot noir - pinot tinto
pinot noir - rulandski modre
pinot noir - savagnin noir
pinot noir - spätburgunder
pintes
piros bakator - bakar rózsa
piros bakator - bakator rouge
piros bakator - bakatortraube
rajnai rizling - johannisberger
rajnai rizling - rheinriesling
rajnai rizling - rhine riesling
rajnai rizling - riesling
rajnai rizling - riesling blanc
rajnai rizling - weisser riesling
rizlingszilváni - müller thurgau
rizlingszilváni - müller thurgau bijeli
rizlingszilváni - müller thurgau blanc
rizlingszilváni - rivaner
rizlingszilváni - rizvanac
sauvignon - sauvignon bianco
sauvignon - sauvignon bijeli
sauvignon - sauvignon blanc
sauvignon - sovinjon
syrah - blauer syrah
syrah - marsanne noir
syrah - serine noir
syrah - shiraz
syrah - sirac
szürkebarát - auvergans gris
szürkebarát - grauburgunder
szürkebarát - graumönch
szürkebarát - pinot grigio
szürkebarát - pinot gris
szürkebarát - ruländer
sárfehér
sárga muskotály - moscato bianco
sárga muskotály - muscat blanc
sárga muskotály - muscat bélüj
sárga muskotály - muscat de frontignan
sárga muskotály - muscat de lunel
sárga muskotály - muscat lunel
sárga muskotály - muscat sylvaner
sárga muskotály - muscat zlty
sárga muskotály - muskat weisser
sárga muskotály - weiler
sárga muskotály - weisser
tramini - gewürtztraminer
tramini - roter traminer
tramini - savagnin rose
tramini - tramin cervené
tramini - traminer
tramini - traminer rosso
viognier
zefír
zengő
zenit
zweigelt - blauer zweigeltrebe
zweigelt - rotburger
zweigelt - zweigeltrebe
zöld szilváni - grüner sylvaner
zöld szilváni - silvanec zeleni
zöld szilváni - sylvánske zelené
zöld veltelíni - grüner muskateller
zöld veltelíni - grüner veltliner
zöld veltelíni - veltlinské zelené
zöld veltelíni - zöldveltelíni
Wyznaczony obszar produkcji win "Etyck-Buda" jcst położony w północno-wschodnicj części Śrcdniogórza Zadu- najskicgo; rozciąga się od południowcj części górskicgo obszaru Gcrccsc do wzgórz Vclcncc i Buda, na zboczach i płaskowyżach porośniętych uprawianą winoroślą. Obszar produkcji znajdujc się na północnym krańcu rcgionu winiarskicgo, na 47 stopniu szcrokości gcograficzncj.
Dominującym typcm glcby w rcgionic Etyck-Buda jcst lcśna glcba brunatna bogata w micdź, ukształtowana głównic na wapicnnym podłożu.
Dzięki północncmu położcniu i górzystcmu krajobrazowi klimat Etyck-Buda jcst chłodnicjszy niż przcciętnc warunki na Węgrzech: średnia roczna temperatura wynosi tu 9,5-10,5 °C. Średnic roczne opady są na poziomic 650 mm, z czcgo większość przypada na okrcs wcgctacyjny.
Wspólną cechą klimatu Etyek-Buda są stałe wiatry w całym regionie winiarskim. Przeważają przy tym wiatry północnozachodnie, które stale zasilają ten region winiarski w chłodne masy powietrza.
Uprawa winorośli i produkcja wina są obecne w regionie Etyek-Buda od czasów dynastii Arpadów, a procesy uprawy i produkcji, które współcześnie określa się jako tradycyjne, zostały w znacznym stopniu ukształtowane przez historyczne przekształcenia i osiedlanie się różnych mniejszości językowych w tym regionie. Każda grupa etniczna wniosła niepowtarzalną kulturę uprawy winorośli, a przez to zwiększyła różnorodność Etyek-Buda. Tę różnorodność najlepiej odzwierciedla duża liczba uprawianych tu odmian, które poprzez stulecia przystosowały się do tego regionu. Wykorzystanie wielu odmian uzasadnia się faktem, że lokalni producenci, którzy chcieli zrównoważyć efekt rocznika, mogli zapewnić jakość surowca wymaganą do produkcji win wysoko gatunkowych.
Pierwsi osadnicy węgierscy odegrali kluczową rolę w stworzeniu różnorodności odmian dzięki sprowadzaniu do regionu Etyek-Buda odmian winorośli, które były wybierane przez lokalnych producentów na przestrzeni całego tysiąclecia. Do dzisiaj uprawiane są liczne odmiany, zwłaszcza juhfark, wywodzące się z tych dawnych odmian.
Po okupacji osmańskiej niemieckojęzyczni osadnicy sprowadzili do regionu odmianę winogron czerwonych keko- portó (po niemiecku "Portugieser"), a wraz z nią proces maceracji stosowany w produkcji wina czerwonego.
W następstwie plagi filoksery lokalni producenci wina wprowadzili zachodnie odmiany, które zaadaptowały się do lokalnych warunków środowiskowych i wydobyły w winach wytarzanych z tych odmian wyjątkowy charakter obszaru produkcji Etyek-Buda. Pod koniec XIX i na początku XX wieku wprowadzono odmiany olaszrizling i szürke- barat oraz dominujące obecnie odmiany chardonnay.
W XX wieku lokalni plantatorzy winorośli zaczęli kłaść coraz większy nacisk na aromatyczne odmiany, np. sauvignon i ottonel muskotaly. Zaczęto między innymi uprawiać kilka nowo stworzonych odmian wyselekcjonowanych z uwzględnieniem warunków środowiskowych (np. irsai oliver, zenit).
Wraz ze wzrostem popularności odmian aromatycznych w tym regionie winiarskim zaczęła dominować technologia szybkiej fermentacji beztlenowej.
Wspólną cechą win "Etyek-Buda" jest bogactwo ich aromatów i smaków. Zarówno ich smak, jak i aromat charakteryzują się wybrzmiewającym owocowym zapachem, którego złożoność jest dopełniona mineralnym posmakiem win Etyek-Buda. Pomimo dużej kwasowości win "Etyek-Buda" kwasy w nich zawarte są dojrzałe i świeże, co dodaje im świeżości.
Chłodny klimat Etyek-Buda wynikający z górskiego otoczenia zaostrzają północnozachodnie prądy powietrzne, które zapewniają stały napływ powietrza w tym regionie winiarskim. W czasie letnich upałów kwasy zawarte w winogronach pozostają świeże dzięki dość silnym wiatrom. Dzięki stałemu przepływowi powietrza i metodom niskiej uprawy wykształconym na przestrzeni stuleci wiatr łatwo przedostaje się przez ścianę listowia. To pomaga zapobiegać grzybicom winorośli oraz umożliwia zdrowe i nienaruszone zbiory winogron. Podczas jesiennych świtów, które są zazwyczaj chłodne, winogrona ochładzają się i mogą być przetwarzane przy niższych temperaturach.
Te naturalne czynniki wpływają na owocowy zapach i strukturę świeżych kwasów win "Etyek-Buda", ponieważ procesy utleniania są wolniejsze podczas transportu i przetwarzania w skrzynkach winogron zebranych przy niskich temperaturach.
Powyższy wpływ czynników przyrodniczych jest wzmocniony wielowiekową praktyką wykształconą w tym regionie winiarskim, polegającą na tym, że winogrona są przetwarzane jak najszybciej po zbiorach. Ta praktyka jest częścią doświadczeń i wiedzy fachowej lokalnych producentów wina, którzy gwarantują jakość win "Etyek-Buda".
Dzięki możliwościom retencji wody w leśnych glebach brunatnych winorośl ma dostęp do wystarczającej ilości wody nawet podczas letnich upałów. Na zboczach i wzgórzach światło słoneczne pada na powierzchnię gleby i winorośl pod większym kątem. Zestawienie tych dwóch czynników naturalnych gwarantuje stały, równomierny rozrost winnic. Dzięki zazwyczaj wysokiej ścianie listowia rzadko występują czynniki hamujące proces fotosyntezy i dlatego zbiór winogron może następować wcześniej, przy wysokiej zawartości cukru w owocach.
Historia produkcji wina musującego w Etyek-Buda, gdzie uprawa winorośli i wytwarzanie win są obecne od czasów dynastii Arpadów, sięga końca XIX wieku. Jest ściśle związana z nazwiskiem producenta wina musującego Józsefa- Törleya, który w roku 1882 w Etyek-Buda, na gruntach zakupionych w drugiej połowie XIX wieku stworzył wytwórnię wina musującego typu szampan. Zauważył, że winogrona z Etyek są doskonałym surowcem do produkcji wina musującego, a piwnice w Budafok (Promontorium) dobrze nadawały się do takiej produkcji.
Dzięki temu produkcja wina w Etyek-Buda rozkwitała i na początku drugiego dziesięciolecia XX wieku w Etyek-Buda wytwarzano aż dwa miliony butelek wina musującego.
Oprócz Józsefa Torleya istotną rolę w rozwoju tradycji wytwarzania wina musującego w Etyek-Buda odegrał jego mistrz w dziedzinie win musujących - Louis François, który sam założył wytwórnię wina musującego w Etyek-Buda.
Po drugiej wojnie światowej wytwórnia wina Hungarovin w Budafok stała się centrum produkcji wina musującego. Dodatkowym impulsem w produkcji tego rodzaju wina było wprowadzenie, oprócz tradycyjnej metody wyrobu, procesu produkcji opartego na dekantacji i wykorzystaniu pojemników. Współcześnie następcą prawnym Hungaro- vin jest przedsiębiorstwo Torley Pezsgopincészet, które dysponuje największym obszarem uprawy winorośli w regionie i zachowuje tradycje wytwarzania win musujących poprzez dostosowanie swoich metod do jakościowych wymogów produkcji wina musującego oraz zastosowanie wszystkich trzech metod produkcji.
Wyjątkowość produkcji wina musującego w Etyek-Buda leży w kompozycji odmian. Szeroki zakres stosowanych odmian jest charakterystyczną i zasadniczą cechą win musujących "Etyek-Buda". Najważniejsze na świecie regiony produkujące wino musujące cechują się tym, że przyjęło się w nich jedynie kilka odmian winorośli, zwłaszcza odmiany zdolne do dostosowania się do bardzo szczególnych warunków klimatycznych. Wszystkie odmiany winogron białych dopuszczone w regionie winiarskim Etyek-Buda dobrze nadają się do produkcji białego wina musującego. W związku z tym do głównych odmian należą chardonnay, chasselas, zold veltelini, olaszrizling i mézesfehér, które zajmują 60 % całkowitej powierzchni uprawy winorośli. Wykorzystanie wielu odmian jest uzasadnione faktem, że lokalni producenci, chcąc złagodzić efekt rocznika, zawsze zapewniali jakość surowca niezbędną do produkcji win bazowych wysokiej jakości. Powyżej wymieniono odmiany winogron białych, lecz nie można pominąć istotnego znaczenia odmian winogron czerwonych - w tym odmiany pinot noir, która jest doskonałym surowcem dla białych i różowych win musujących.
Wspólną cechą win musujących "Etyek-Buda" jest różnorodność ich aromatów i smaków oraz ich świeżość. Na ich smak i aromat składają się wyraźny owocowy zapach i złożoność.
Zawarte w nich kwasy są świeże i rześkie, lecz lekkie, przy czym mają twardą teksturę.
Trzy metody produkcji win musujących "Etyek-Buda" zawsze obejmowały szeroki zakres odmian winogron, dzięki którym można wytwarzać wina musujące o różnych stylach i różnej zawartości cukru.
Gleby bogate w wapień oraz specyficzny klimat wpływają na wysoki poziom kwasowości win bazowych, optymalny w produkcji win musujących. Roczne opady są na wystarczającym poziomie, aby zapewnić dojrzewanie winogron we właściwym tempie, ale też nie na zbyt wysokim, żeby powodować grzybice winorośli.
Prawie niezmienne wiatry wiejące nad łagodnymi zboczami sprawiają, że wysychają nawet mokre winogrona oraz zwiększają skuteczność oprysków. Podczas jesiennych świtów, które są zazwyczaj chłodne, winogrona ochładzają się i mogą być przetwarzane przy niższych temperaturach.
Te naturalne czynniki wpływają na owocowy zapach i strukturę świeżych kwasów win musujących "Etyek-Buda", ponieważ procesy utleniania są wolniejsze podczas transportu i przetwarzania w skrzynkach winogron zebranych przy niskich temperaturach.
Ze względu na powyższe czynniki zbiór zdrowych winogron jest możliwy jeszcze przed nastaniem niekorzystnych jesiennych warunków pogodowych. Wino wytwarzane z takich winogron spełnia organoleptyczne wymogi dotyczące wina bazowego do produkcji wina musującego.
Takie wina mają jasną barwę, zawsze są świeże, wonne i nieco aromatyczne, co wynika z różnorodności zastosowanych odmian. Dzięki wapiennym glebom kwasowość win jest wysoka, a pH jest niskie; zawarte w nich kwasy są świeże i rześkie, przy czym występuje lekka, lecz twarda tekstura. Wina musujące wytwarzane z win bazowych "Etyek-Buda" mają wyjątkową złożoność aromatów i smaków dzięki różnorodności wykorzystywanych odmian oraz mocną kwasowość, której zawsze towarzyszy owocowy smak.
System piwnic w Budafok, osadzony w miejscowych skałach, w szczególny sposób nadaje się do długiego dojrzewania niezbędnego przy wytwarzaniu gatunkowych win musujących.
Wyjątkowość produkcji gatunkowego wina musującego w Etyek-Buda leży w kompozycji odmian. Szeroki zakres stosowanych odmian jest charakterystyczną i zasadniczą cechą gatunkowych win musujących "Etyek-Buda". Najważniejsze na świecie regiony produkujące wino musujące cechują się tym, że przyjęło się w nich jedynie kilka odmian winorośli, zwłaszcza odmiany zdolne do dostosowania się do bardzo szczególnych warunków klimatycznych. Wszystkie odmiany winogron białych dopuszczone w regionie winiarskim Etyek-Buda dobrze nadają się do produkcji białego wina musującego. W związku z tym do głównych odmian należą chardonnay, chasselas, zold veltelini, olaszrizling i mezesfeher, które zajmują 60 % całkowitej powierzchni uprawy winorośli. Wykorzystanie wielu odmian jest uzasadnione faktem, że lokalni producenci, chcąc złagodzić efekt rocznika wina, zawsze zapewniali jakość surowca niezbędną do produkcji win bazowych wysokiej jakości. Powyżej wymieniono odmiany winogron białych, lecz nie można pominąć istotnego znaczenia odmian winogron czerwonych - w tym odmiany pinot noir, która jest doskonałym surowcem dla białych i różowych win musujących.
Aromaty gatunkowych win musujących "Etyek-Buda" mają średnią intensywność i są dopełnione wykwintnym owocowym zapachem, natomiast ich smak charakteryzuje się kwasowością, która stanowi podstawę tych win, oraz jędr- nością i potencjałem starzenia. Zawarte w nich kwasy są świeże i rześkie, przy czym występuje lekka, lecz twarda tekstura.
Na przestrzeni dziesięcioleci producenci z regionu winiarskiego Etyek-Buda zauważyli, że aby gatunkowe wina musujące odpowiednio dojrzewały, niezbędne są zdrowe, nienaruszone i nieuszkodzone winogrona mające właściwości odmian znanych na świecie. Na jakość gatunkowych win musujących "Etyek-Buda" bardzo duży wpływ mają nie tylko właściwości obszaru produkcji, ale także okres dojrzewania.
Do tych międzynarodowych odmian winorośli należą uznane od dawna chardonnay bądź pinot noir, przy czym odmiany olaszrizling i słynna w skali międzynarodowej rajnai rizling (rhine Riesling) również są uprawiane w regionie winiarskim Etyek-Buda. Oprócz powyższych złożonych czynników środowiskowych jedną z najważniejszych cech gatunkowych win musujących z regionu winiarskiego Etyek-Buda jest to, że pochodzą one z odmian, z których można produkować wina o dużym stopniu kwasowości i które doskonale nadają się do wytwarzania win musujących. Odmiany te zachowują charakter winogron, nawet w przypadku wczesnych zbiorów, a przy tym nie występują aromaty i smaki charakterystyczne dla zielonych i niedojrzałych owoców. Dzięki temu do klientów trafia wino musujące o odpowiedniej jakości i stylu, bez negatywnego efektu rocznika,
Wapienne podłoże gleby w Etyek-Buda miesza się z glebami lessowymi i piaszczysto-gliniastymi, tak że pomimo wysokiej kwasowości wina zawarte w nim kwasy nie są ostre i dobrze pasują do tekstury wina musującego.
Niska temperatura i wilgotne powietrze w piwnicach osadzonych w skale wapiennej regionu Etyek-Buda, w których dojrzewa wino, nie tylko pozwalają na wykształcenie sucharowych aromatów i kremowych smaków charakterystycznych dla gatunkowych win musujących, ale także umożliwiają zachowanie w tych winach właściwości wynikających z zastosowanych odmian nawet po procesie dojrzewania. Dlatego wina te mają charakterystyczny smak owoców o białym miąższu, choć czuć w nich oznaki starzenia.
Jeśli chodzi o gatunkowe różowe wina musujące, oprócz wymienionych już warunków klimatycznych, glebowych i opadowych zasadnicze znaczenie ma możliwość bardzo wczesnego rozpoczęcia zbiorów winogron użytych jako surowiec, w którym łączy się wysoki poziom kwasowości z zawartością dojrzałych tanin.
Zasady dotyczące oznaczeń
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie krajowym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Tradycyjne wyrażenia dopuszczone do stosowania, inne wyrażenia podlegające ograniczeniom, wyrażenia opisujące metodę produkcji oraz inne wyrażenia podlegające regulacji
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie krajowym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
WINO:
WINO MUSUJĄCE:
GATUNKOWE WINO MUSUJĄCE:
Jednostki geograficzne mniejsze niż wyznaczony obszar, które można podać obok nazwy pochodzenia "Etyek-Buda"
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie krajowym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Dystrykty:
Gminy:
Zbocza:
Zasady dotyczące butelkowania
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie krajowym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Świeże wina "Etyek-Buda", wina "Etyek-Buda" oznaczone nazwą zbocza oraz wina oznaczone wyrażeniami "válogatott sziiretelésú bor" [wino z wyselekcjonowanych zbiorów], "jégbor" [wino lodowe], "késoi sztoetelésú bor" [wino z późnych zbiorów] lub "töppedt szolobol készült bor" [wino z suszonych winogron] mogą być wprowadzane na rynek wyłącznie w szklanych butelkach. Zasada ta nie ma zastosowania do win wytwarzanych na obszarze produkcji przez producenta we własnej piwnicy do spożycia na miejscu.
Produkcja poza wyznaczonym obszarem produkcji
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie krajowym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Oprócz gmin wymienionych w rozdziale IV, produkcja wyrobów winiarskich "Etyek-Buda" jest - ze względów historycznych - możliwa także w następujących sąsiednich obszarach administracyjnych:
Link do specyfikacji produktu
https://boraszat.kormany.hu/admin/download/9/1f/b2000/Etyek-Buda%20°EM_termekleiras_standard.pdf
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
Grażyna J. Leśniak 24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
Grażyna J. Leśniak 23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
Robert Horbaczewski 17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2021.245.37 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktuobjętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33. |
Data aktu: | 24/06/2021 |
Data ogłoszenia: | 24/06/2021 |