Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2021/C 61/08)

(Dz.U.UE C z dnia 22 lutego 2021 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"GRECO DI TUFO"

PDO-IT-A0236-AM02

Data przekazania informacji:

13.11.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Przeredagowanie opisu typologii - wprowadzenie wersji "Riserva"

Wprowadza się wersje "Greco di Tufo Riserva" i "Greco di Tufo Spumante Riserva", w związku z czym należy dostosować oznaczenia dla przewidywanych rodzajów wina.

Zmiana ta odzwierciedla potrzebę podkreślenia prestiżu ChNP "Greco di Tufo". Podkreśla się zatem długowieczność produkowanych win i uwzględnia lokalne zwyczaje wprowadzania do obrotu wina uzyskanego również po kilku latach leżakowania.

Ponadto zgodnie z obowiązującymi przepisami po nazwie "Greco di Tufo" skreśla się przymiotnik bianco ("białe").

Zmiana dotyczy art. 1 i 6 specyfikacji produktu oraz sekcji 4 jednolitego dokumentu.

2.
Wprowadzenie możliwości nawadniania deficytowego

W związku z trwającą zmianą klimatu oraz coraz większym problemem deficytu wody i stresu termicznego w przypadku roślin, w celu zapewnienia właściwego funkcjonowania procesów fizjologicznych zezwala się na nawadnianie deficytowe.

Zmiana dotyczy art. 4 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.

3.
Wprowadzenie wersji "Riserva" i odpowiadających jej okresów leżakowania

W celu odróżnienia "Greco di Tufo" z oznaczeniem "Riserva" i "Greco di Tufo Spumante" z oznaczeniem "Riserva" uznaje się za stosowne określenie minimalnego czasu leżakowania oraz wskazanie daty rozpoczęcia tego procesu.

Zmiana dotyczy art. 5 specyfikacji produktu oraz sekcji 5 lit. a) jednolitego dokumentu.

4.
Opis win ChNP Greco di Tufo, w tym Riserva - dostosowanie właściwości analitycznych i organoleptycznych

Po nazwie pochodzenia "Greco di Tufo" usuwa się przymiotnik bianco "białe".

Zmiana jest zmianą redakcyjną zgodną z nazwą produktu.

Wraz z wprowadzeniem rodzajów "Greco di Tufo Riserva" i "Greco di Tufo Spumante Riserva" podaje się właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne charakteryzujące te wina w momencie spożywania. Dane i opisy odnoszą się do produktu wysokiej jakości o średnim i długim procesie dojrzewania w piwnicach.

W opisie smaku "Greco di Tufo Spumante" zwiększa się maksymalny limit zawartości cukru resztkowego z brut do extradry.

Zmianę tę uważa się za konieczną, ponieważ odpowiada na wzrost zapotrzebowania konsumentów na te produkty.

Zmiany dotyczą art. 6 specyfikacji produktu oraz sekcji 4 jednolitego dokumentu.

5.
Związek z obszarem geograficznym - formalne dostosowanie specyfikacji

Dostosowuje się i harmonizuje treść specyfikacji produktu i jednolitego dokumentu.

Jest to formalne dostosowanie. Nie unieważnia ono związku, o którym mowa w art. 93 ust. 1 lit. a) ppkt (i) rozporządzenia nr 1308/2013.

Zmiana dotyczy art. 9 specyfikacji produktu oraz sekcji 8 jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Greco di Tufo

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Wino musujące

4.
Opis wina lub win

Greco di Tufo

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności.

Zapach: przyjemny, intensywny, szlachetny, charakterystyczny.

Smak: świeży, wytrawny, harmonijny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,5 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Greco di Tufo Riserva

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności.

Zapach: przyjemny, intensywny, szlachetny, charakterystyczny.

Smak: wytrawny, świeży, harmonijny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Greco di Tufo Spumante

Pianka: delikatna i długotrwała.

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności z zielonkawymi lub złotawymi refleksami.

Zapach: charakterystyczny, przyjemny, z delikatną nutą drożdży.

Smak: pełny, szlachetny i harmonijny, od extrabrut do extradry.

Minimalna objętościowa zawartość alkoholu: 12 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 6 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Greco di Tufo Spumante Riserva

Pianka: delikatna i długotrwała.

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności.

Zapach: charakterystyczny, przyjemny, z delikatną nutą drożdży.

Smak: pełny, szlachetny i harmonijny, od extrabrut do extradry.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 6 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):
5.
Praktyki winiarskie
a)
Szczególne praktyki enologiczne

Greco di Tufo Riserva - minimalny okres leżakowania

Szczególna praktyka enologiczna

W przypadku "Greco di Tufo Riserva" minimalny okres dojrzewania nie może być krótszy niż 12 miesięcy rozpoczynając od dnia 1 listopada roku zbiorów.

Greco di Tufo Spumante (w tym "Riserva") - produkcja wina

Szczególna praktyka enologiczna

Wina "Greco di Tufo Spumante", w tym wina z oznaczeniem "Riserva", muszą być wytwarzane zgodnie z metodą tradycyjną - wyłącznie w drodze wtórnej fermentacji w butelce.

Minimalny okres leżakowania na drożdżach w butelce dla win "Greco di Tufo Spumante" nie może być krótszy niż 18 miesięcy od daty butelkowania. Minimalny okres leżakowania na drożdżach w butelce w przypadku win "Greco di Tufo Spumante Riserva" nie może być krótszy niż 36 miesięcy od daty butelkowania.

b)
Maksymalna wydajność:

Greco di Tufo - wszystkie rodzaje

10 000 kg winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji winogron przeznaczonych do produkcji win "Greco di Tufo" D.O.C.G. obejmuje cały obszar administracyjny następujących gmin w prowincji Avellino: Tufo, Altavilla Irpina, Chianche, Montefusco, Prata di Principato Ultra, Petruro Irpino, Santa Paolina i Torrioni.

7.
Główne odmiany winorośli

Greco B.

8.
Opis związku lub związków

"Greco di Tufo" ChNP - wino i wino musujące"

Czynniki naturalne:

Obszar ChNP Greco di Tufo jest obszarem górskim, przez który przepływa rzeka Sabato. Charakteryzuje się stromymi zboczami, glebami gliniastymi i wapiennymi pochodzenia wulkanicznego oraz bogactwem mineralnym podglebia.

Pagórkowaty teren obszaru produkcji i przeważające na tym terytorium winnice wysunięte na południowy wschód i południowy zachód oraz położenie na obszarach szczególnie przystosowanych do uprawy winorośli przyczyniają się do stworzenia dobrze wentylowanego, nasłonecznionego środowiska sprzyjającego zrównoważonemu funkcjonowaniu procesów wegetacji, a także produktywności rośliny.

Obszary pagórkowate na obszarze produkcji charakteryzują się mikroklimatami o znacznych różnicach temperatur między dniem a nocą, co przyczynia się do zachowania kwasowych właściwości jagód winogron podczas dojrzewania.

Czynniki historyczne i ludzkie:

Praktyka uprawy winorośli na tym obszarze sięga wielu lat wstecz: zajmowali się nią zarówno lokalni mieszkańcy, jak i grecko-mykeńscy kolonizatorzy, którzy przybyli na ten teren. Wiąże się ona również z obecnością rzeki Sabato, która płynie między wzgórzami. Jej nazwa pochodzi od ludu Sabinów - plemienia, które osiedliło się w dorzeczu rzeki Sabato. Z historycznego punktu widzenia obszar ten zyskuje na znaczeniu jako centrum osadnictwa oraz obszar innowacji w uprawie winorośli w XIX wieku dzięki odkryciom ogromnych złóż siarki w gminie Tufo, Obecność i dostępność siarki korzystnie wpłynęła na uprawy winorośli w całym regionie Irpinia i doprowadziła do powstania techniki zwanej zolfatura, która umożliwiała ochronę kiści przed zewnętrznymi czynnikami chorobotwórczymi. Działalność ta w istotny sposób przyczyniła się do rozwoju gospodarki na całym obszarze aż do 1983 r., kiedy to zaprzestano działalności wydobywczej w kawernach.

Przyczynia się ona do uczynienia z tego obszaru jednego z najważniejszych włoskich centrów produkcji wina. W Avellino utworzono szkołę "Regia Scuola di Viticoltura e Enologia", która rozpowszechnia uprawę odmiany winorośli Greco na tym obszarze i na całym obszarze doliny Sabato.

Dzięki obecności szkoły enologicznej jako siły napędowej postępu społeczno-gospodarczego sektor produkcji wina sprawi, że Avellino stanie się jedną z pierwszych włoskich prowincji w dziedzinie produkcji i wywozu wina.

Środowiska naukowe uznają wartość techniczną i ekonomiczną produkcji Greco di Tufo we wszystkich badaniach ampelograficznych i enologicznych, które miały miejsce na przestrzeni lat.

Czynniki naturalne i ludzkie opisane powyżej, w połączeniu ze specyfiką genetyczną odmiany winorośli Greco, umożliwiają produkcję wysokiej jakości win musujących (typu Spumante). Wszystkie wina objęte ChNP "Greco di Tufo" charakteryzują się świeżością, pełnym bukietem i złożonością smaku, a ponieważ niektóre z nich poddawane są leżakowaniu, są również produkowane w wersji opatrzonej oznaczeniem "Riserva".

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

ChNP "Greco di Tufo" i ChNP "Greco di Tufo Spumante"

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Wina Greco di Tufo muszą być wprowadzane do obrotu w butelkach lub innych pojemnikach szklanych o pojemności nieprzekraczającej 5 litrów. Powinny być (z wyjątkiem win typu Spumante) zamknięte zamknięciem kołnierzowym wykonanym materiału przewidzianego w obowiązujących przepisach. W przypadku pojemników o pojemności nie- przekraczającej 0,187 litrów dozwolone jest stosowanie nakrętek.

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/16173

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.61.18

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 22/02/2021
Data ogłoszenia: 22/02/2021