Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 142/09)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE JEDNOLITEGO DOKUMENTU

"Felső-Magyarország / Felső-Magyarországi"

PGI-HU-A1329-AM04

Data przekazania informacji:

11.1.2022

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Usunięcie zasady dotyczącej odległości między krzewami winorośli z zasad dotyczących gęstości obsady w winnicy

a) Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:

- III/B Zasady dotyczące uprawy winogron

b) Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczą zmiany:

- rozdział 5 "Praktyki enologiczne", pkt 3 "Metoda uprawy winorośli oraz odległość między krzewami"

c) Uzasadnienie:

Stosowanie współczesnych technik zintegrowanej produkcji roślinnej oraz zmechanizowanej produkcji roślinnej jest łatwiejsze, gdy techniki intensywnej uprawy nie są ograniczone przez wymóg minimalnej odległości między krzewami.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Felső-Magyarország

Felső-Magyarország

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Muskotály [muscat]

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Dynamiczne i świeże wino białe o barwie charakterystycznej dla wykorzystywanej odmiany oraz o charakterystycznym zapachu i smaku muscatu. Wino to występuje w wersji wytrawnej, półwytrawnej, półsłodkiej i słodkiej.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l)

2. Siller

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wino wytrawne, produkowane z niebieskich winogron, zawierające więcej substancji barwiącej oraz o głębszej barwie, mocniejsze i bardziej kwasowe niż wina różowe, o aromacie owoców i przypraw, co wyczuwalne jest zarówno w jego zapachu, jak i w smaku.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l)

3. Rozę [wino różowe]

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wino produkowane z niebieskich winogron, o barwie od przypominającej skórkę cebuli po nawet jasnoróżową, o wyraźnym, świeżym i owocowym aromacie i smaku, niekiedy z nutami kwiatowymi; bardzo dynamiczne, lekko i przyjemnie kwaskowe; wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l)

4. Fehér [wino białe]

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Dynamiczne i świeże wina odmianowe, z długim finiszem, o barwie charakterystycznej dla wykorzystywanej odmiany, o zapachu i smaku m.in. owoców. Wino białe może być produkowane jako wytrawne, półwytrawne, pół- słodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l)

5. Vörös [wino czerwone]

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina odmianowe mają barwę, aromat i smak charakterystyczne dla wykorzystywanej odmiany; o łagodnej kwasowości; wina kupażowane mają zawartość taniny odpowiadającą proporcjom wykorzystanych odmian oraz aksamitny smak i strukturę; wina te mają aromat owoców i przypraw; w smaku od wytrawnych po słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l)

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Obowiązkowe praktyki enologiczne (1)

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

1. Muskotály [muscat]

- winogrona muszą być przetwarzane w dniu, w którym są zbierane;

- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu;

- filtrowanie moszczu jest obowiązkowe;

- przepisy regulujące kupaż: odmiany Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, Ottonel muskotály, Sárga muskotály, Csaba gyöngye, Hamburgi muskotály, Zefír lub Mátrai muskotály muszą wspólnie lub oddzielnie stanowić co najmniej 85 % wina.

2. Obowiązkowe praktyki enologiczne (2)

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

2. Siller

- moszcz winogronowy należy poddawać fermentacji razem ze skórkami;

- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu.

3. Rozé [wino różowe]

- winogrona muszą być przetwarzane w dniu, w którym są zbierane;

- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu;

- filtrowanie moszczu jest obowiązkowe.

4. Fehér [wino białe]

- winogrona muszą być przetwarzane w dniu, w którym są zbierane;

- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu;

- filtrowanie moszczu jest obowiązkowe.

5. Vörös [wino czerwone]

- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu.

3. Metoda uprawy winorośli oraz odległość między krzewami

Praktyka uprawy

a) Zasady dotyczące formowania winorośli:

(i) w odniesieniu do istniejących winnic: winogrona odpowiednie do produkcji win objętych ChOG można zbierać w każdej winnicy niezależnie od metody uprawy, dopóki winnica funkcjonuje;

(ii) w odniesieniu do nowych winnic: prowadzenie uprawy metodą Guyota, jako kordon wysokopienny, kordon średniopienny, kordon niskopienny, parasol, w formie pojedynczego sznura Guyota, jako wachlarz, głowa i kielich.

b) Zasady dotyczące gęstości obsady w winnicy:

(i) w odniesieniu do istniejących winnic: winogrona odpowiednie do produkcji win objętych ChOG można zbierać w każdej winnicy niezależnie od gęstości obsady, dopóki winnica funkcjonuje;

(ii) w odniesieniu do nowych winnic:

- gęstość obsady winorośli: minimum 3 300 roślin/ha.

4. Jakość zbiorów i winorośli

Praktyka uprawy

1. Metoda przeprowadzania zbiorów: ręcznie lub mechanicznie

2. Określenie daty zbiorów: brak określonej daty najwcześniejszego zbioru

3. Minimalna zawartość cukru w winogronach (wyrażona w potencjalnej zawartości alkoholu): 8,0 % obj. (13,4 wg węgierskiej skali moszczu)

5.2. Maksymalna wydajność

1.

160 hl/ha

2. zbiór ręczny

21 000 kg winogron z hektara

3. zbiór mechaniczny

20 500 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszary komitatów Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves i Nógrád, które w spisie winnic przypisano do klas I i II.

7. Główne odmiany winorośli

alibernet

bianca

blauburger

bouvier

bíbor kadarka

cabernet dorsa

cabernet franc - kaberne fran

cabernet sauvignon

chardonnay - ronci bilé

chasselas - chrupka belia

csabagyöngye - pearl of csaba

cserszegi fűszeres

csókaszőlő

ezerfürtű

furmint - furmint bianco

gyöngyrizling

hamburgi muskotály - muszkat gamburgszkij

hárslevelű - garszleveljü

irsai olivér - zolotisztüj rannüj

juhfark - lammerschwantz

kabar

kadarka - negru moale

kerner

királyleányka - little princess

kármin

kékfrankos - moravka

kékoportó - portugais bleu

kövérszőlő - grasa de cotnari

leányka - feteasca alba

medina

menoire

merlot

mátrai muskotály

mézes

nero

olasz rizling - olaszrizling

ottonel muskotály - miszket otonel

pinot blanc - pinot beluj

pinot noir - spatburgunder

rajnai rizling - rheinriesling

rizlingszilváni - rivaner

sauvignon - sauvignon blanc

semillon - petit semillon

syrah - sirac

szürkebarát - graumönch

sárga muskotály - weisser

tramini - gewürtztraminer

turán

viognier zalagyöngye

zefír

zengő

zenit

zweigelt - blauer zweigeltrebe

zéta

zöld szilváni - silvanec zeleni

zöld veltelíni - zöldveltelíni

8. opis związku lub związków

Na ogólne warunki klimatyczne regionu Felso-Magyarorszag (Górne Węgry) wpływa przede wszystkim bliskość Średniogórza Północnowęgierskiego. Góry te zapewniają ochronę przed zimowymi mrozami, a chłodne noce wynikające z występowania "górskich wiatrów" po ciepłych letnich i jesiennych dniach sprawiają, że winogrona zachowują wyrafinowaną i elegancką kwasowość oraz swoje pierwotne aromaty owocowe. To dlatego wina produkowane na tym obszarze mają orzeźwiającą kwasowość i długi finisz. Wina czerwone cechują się stosunkowo niską zawartością tanin.

Region jest odpowiedni do produkcji win białych, które są albo lekkie, ale mają długi finisz, albo zwarte, mocne i bogate. Można również znaleźć bogate wina różowe i Siller, a także lżejsze lub mocniejsze wina czerwone odpowiednie do dłuższego dojrzewania lub go wymagające.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

na terenie komitatów Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar i Szabolcs-Szatmár-Bereg

Stosowanie określenia "tájbor" [wino regionalne]

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Synonimem chronionego oznaczenia geograficznego może być określenie: "tájbor" [wino regionalne]

Ograniczone terminy, które można wskazać

Ramy prawne:

określane przez organ odpowiedzialny za zarządzanie ChNP/ChOG, w przypadkach określonych przez państwa członkowskie

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

(i) Muskotály [muscat]: "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji]

(ii) Siller: "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji], cuvée, küvé

(iii) Różowe: "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji], cuvée, küvé

(iv) Białe: "barrique", "fahordós érlelésű bor" [wino dojrzewające w drewnianych beczkach], "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji], cuvée, küvé, jégbor [wino lodowe]

(v) Czerwone: "barrique", "fahordós érlelésű bor" [wino dojrzewające w drewnianych beczkach], "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji], cuvée, küvé, jégbor [wino lodowe]

Link do specyfikacji produktu

https://boraszat.kormany.hu/admin/download/d/4f/d2000/FELSO-MAGYARORSZAG_term%C3%A9kle%C3%ADr%C3%A1s_standard%202es_ver_korrnelk.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.142.22

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 30/03/2022
Data ogłoszenia: 30/03/2022