POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Jasnieres"
PDO-FR-A0393-AM01
Data przekazania informacji: 1.4.2022
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Oficjalny kod geograficzny
Zaktualizowano gminy obszaru geograficznego oraz obszaru bezpośredniego sąsiedztwa według oficjalnego kodu geograficznego.
Granice obszaru geograficznego pozostają niezmienione.
Zmieniono pkt 6 i 9 jednolitego dokumentu.
2. Wyznaczone działki rolne
Do wykazu posiedzeń właściwego komitetu krajowego, który zatwierdził wyznaczone działki rolne, dodano datę pisemnych konsultacji zakończonych w dniu 15 grudnia 2021 r.
Zmiana ta ma na celu dodanie daty zatwierdzenia przez właściwy organ krajowy zmiany dotyczącej działek wyznaczonych do produkcji w obrębie obszaru geograficznego produkcji. Wyznaczenie granic działek rolnych polega na zidentyfikowaniu na obszarze geograficznym produkcji działek nadających się do produkcji produktu objętego daną chronioną nazwą pochodzenia.
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.
3. Obrót między uprawnionymi właścicielami składów
W rozdziale 1 usuwa się pkt IX ppkt 5 lit. b) dotyczący daty wprowadzenia win do obrotu między uprawnionymi właścicielami składów.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
4. Odniesienie do organu kontrolnego
Brzmienie odniesienia do organu kontrolnego zmieniono w celu ujednolicenia brzmienia z innymi specyfikacjami nazw pochodzenia. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Jasnieres
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
KRÓTKI OPIS
Są to białe wina niemusujące. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach wytrawnych wynosi co najmniej 10 %. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach o zawartości cukrów fermentujących (glukozy + fruktozy) powyżej 12 g/l wynosi co najmniej 12,5 %.
Po zapakowaniu wina spełniają poniższe normy analityczne: Zawartość cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy) w winach wytrawnych nie przekracza 8 gramów na litr. Kwasowość ogólna, wyrażona w gramach kwasu winowego na litr, nie jest niższa od zawartości cukrów fermentacyjnych o więcej niż 2 gramy na litr. Kwasowość lotna jest mniejsza lub równa:
- 12,2 miliekwiwalentów na litr do dnia 31 grudnia roku następującego po zbiorach;
- 15,3 miliekwiwalentów na litr do dnia 31 grudnia następnego roku.
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza 12,5 %.
Kwasowość ogólna i całkowita zawartość dwutlenku siarki są zgodne z wartościami określonymi w przepisach unijnych. Młode wina wytrawne rozwijają zazwyczaj aromaty owocowe i kwiatowe. Wina te pozostawiają świeży posmak. Ich potencjał ujawnia się w miarę dojrzewania, kiedy to pojawiają się łagodne nuty związane z rozwojem wina, takie jak miód czy przekwitła róża. Jeżeli zawierają cukry fermentacyjne, ich złożoność i potencjał w zakresie przechowywania są na ogół większe.
Często pojawiają się bujniejsze nuty owoców egzotycznych lub słodsze nuty suszonych owoców, do których dołączają dość często podczas dojrzewania nuty prażonych migdałów lub pigwy.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Szczególna praktyka enologiczna
W przypadku win o zawartości cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy) powyżej 12 gramów na litr wszelkie praktyki wzbogacania są zabronione. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza 12,5 %. Poza wymienionymi powyżej zakazami w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
2. Praktyka uprawy
a) gęstość nasadzeń: Minimalna gęstość obsady w winnicy wynosi 5 500 roślin na hektar, a odstęp między rzędami winorośli wynosi maksymalnie 1,80 metra. Odstęp między krzewami w tym samym rzędzie nie przekracza 1 metra.
b) zasady cięcia: Stosuje się cięcie czopowe, przy czym każdy z czopów może posiadać maksymalnie 3 oczka. Całkowita liczba oczek na łozie nie może przekraczać 13.
5.2. Maksymalna wydajność
1. 63 hektolitry z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, ich fermentacja oraz produkcja i dojrzewanie win odbywają się na obszarze następujących gmin departamentu Sarthe (wykaz sporządzony na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z 2021 r.): Lhomme, Loir en Vallée (w odniesieniu do obszaru gminy delegowanej Ruillé-sur-Loir).
7. Odmiana(-y) winorośli
Chenin B
8. Opis związku lub związków
Opis czynników naturalnych mających wpływ na związek z obszarem
Obszar geograficzny kontrolowanej nazwy pochodzenia Jasnières, położony w sercu doliny rzeki Loir, odpowiada bardzo stromemu zboczu o południowym nachyleniu, łączącemu gminy Ruillé-sur-Loir i Lhomme na odcinku około 5 kilometrów na prawym brzegu doliny. Nazwa "Jasnières" pochodzi od charakterystycznego miejsca, które w późniejszym czasie stało się symbolem całego wzgórza i produkowanych na nim win. Wzgórze ma szerokość około 300 metrów i jest poprzecinane trzema dolinami, które wyraźnie odznaczają się w krajobrazie. Działki wyznaczone do zbioru winogron znajdują się w najbardziej stromej części tego wzgórza o nachyleniu około 15 %, na wysokości 70-120 metrów, a ich powierzchnia wynosi około 50 hektarów. W takich warunkach, ze względu na działanie erozji, która odsłoniła podłoże, gleby są powierzchniowe, kamieniste i szybko się nagrzewają. Powstały one głównie na tufo- wych formacjach turońskich i senońskich iłach z krzemieniami. W niektórych miejscach mogą one pochodzić z eoceń- skich formacji detrytycznych lub zawierać elementy pochodzące z tarasów aluwialnych rzeki Loir.
Dzięki połączeniu wpływów oceanicznych i kontynentalnych klimat obszaru geograficznego jest łagodny typu oceanicznego. Loir pełni rolę regulatora termicznego, podobnie jak doliny, które odprowadzają zimne powietrze ze zbocza. Opady wynoszą około 680 milimetrów rocznie.
Opis czynników ludzkich mających wpływ na związek z obszarem
Według przekazów ustnych u źródeł rozwoju winorośli w dolinie rzeki Loir leży założenie w średniowieczu klasztoru Saint-Lézin w Marçon. Producenci wina szybko odkryli, że w sercu tej doliny znajduje się szczególne wzgórze Jasniè- res i że odmiana winorośli chenin B zasadzona na najdalej wysuniętym na północ obszarze upraw na tym wzgórzu pozwala na produkcję oryginalnych win. Liczne jaskinie wydrążone i wykorzystywane do produkcji wina sprzyjały prowadzeniu tej produkcji i ułatwiały przechowywanie win z Jasnières. W XVI wieku regularnie pojawiały się wzmianki o białych winach znad rzeki Loir. Przykładowo Rabelais w swoim "Pantagruelu" zauważa, że gmina La Chartre położona w sercu doliny rzeki Loir i tuż u podnóża wzgórza Jasnières była oblegana przez handlarzy winem; Ronsard śpiewa o winach znad rzeki Loir, a Henryk IV, przemieszczając się między La Flèche i Vendôme, odkrywa wina z Jasnières i życzy sobie, by podawano je w królewskim zamku w Saint-Germain-en-Laye. Następnie, aż do końca XIX wieku, holenderscy kupcy podróżowali w górę Loary i jej dopływów, zaopatrując się w białe wina znad rzeki Loir i z Jasnières i transportując je do krajów Europy Północnej, które szczególnie ceniły białe wina produkowane w Dolinie Loary z odmiany chenin B. Należy w tym kontekście podkreślić znaczenie rzeki Loir, która dzięki swojemu połączeniu z Loarą umożliwia wywóz towarów i win produkowanych w Sarthe.
Jules Guyot w publikacji "Étude des vignobles de France" ("Badanie winnic we Francji") (1876) zauważa, że "klimat Sarthe należy do tej części strefy umiarkowanej, w której słodkie owoce nabierają maksymalnej delikatności, winogrona są wyśmienite, a produkowane wina niezwykłe". To właśnie w XIX wieku wina białe z Jasnières zyskały uznanie u szerszej klienteli, przy czym szczególnie cenione były roczniki 1837, 1870 i 1893. Curnonsky, znany krytyk kulinarny początków XX wieku nazywany księciem gastronomii, stwierdził wówczas, że "trzykrotnie w ciągu stulecia Jasnières okazuje się najwspanialszym ze wszystkich białych win na świecie".
W 1937 r. kontrolowana nazwa pochodzenia "Jasnieres" była jedną z pierwszych nazw zatwierdzonych dla różnych kategorii win.
W 2009 r. winnica AOC "Jasnières" zajmuje ponad 50 ha, uprawą zajmuje się około 25 producentów wina, a wielkość produkcji osiąga niemal 2 500 hl. Młode wina wytrawne rozwijają zazwyczaj aromaty owocowe i kwiatowe.
Wina te pozostawiają świeży posmak. Ich potencjał ujawnia się w miarę dojrzewania, kiedy to pojawiają się łagodne nuty związane z rozwojem wina, takie jak miód czy przekwitła róża.
Jeżeli zawierają cukry fermentacyjne, ich złożoność i potencjał w zakresie przechowywania są na ogół większe. Często pojawiają się bujniejsze nuty owoców egzotycznych lub słodsze nuty suszonych owoców, do których dołączają dość często podczas dojrzewania nuty prażonych migdałów lub pigwy. Obszar geograficzny "Jasnières", położony w granicach klimatycznych uprawy odmiany chenin B, odmiany winorośli szlachetnej "Val de Loire", a także odmiany późnej, stwarza na tym wzgórzu o ekspozycji południowej korzystne warunki naturalne, które nadają winom oryginalny aromat i wyjątkową równowagę.
Aby zapewnić winom taką oryginalną ekspresję, konieczne jest optymalne zarządzanie dynamiką i potencjałem produkcyjnym winorośli, co znajduje odzwierciedlenie w rygorystycznej metodzie prowadzenia winorośli i stosowaniu cięcia krótkiego.
Zgodnie ze stosowanymi praktykami, do zbioru winogron wyznacza się jedynie te działki rolne, których gleby wykazują odpowiednie właściwości hydrologiczne i termiczne.
Zróżnicowanie poszczególnych roczników, które jest szczególnie widoczne w tej winnicy, od dawna umożliwia wykorzystanie różnych warunków dojrzewania winogron. W zależności od warunków pogodowych winogrona zebrane w danym roku mają mniejszą lub większą naturalną zawartość cukrów i można z nich wyprodukować różne rodzaje win. Gdy warunki pogodowe podczas zbiorów są szczególnie korzystne, zbiera się winogrona o wysokiej zawartości cukrów nagromadzonych wskutek podsuszania na krzewie lub działania szlachetnej pleśni, dzięki czemu uzyskuje się wina o wysokiej zawartości cukrów resztkowych, które mogą być przechowywane przez kilkadziesiąt lat. Rozległe jaskinie wydrążone w tufie umożliwiają przeprowadzanie procesu dojrzewania win, co jest niezbędne do wykształcenia się ich właściwości aromatycznych; element ten określono jako obowiązkowy w specyfikacji produktu.
Wina z Jasnières, które już w XVI wieku opiewali królowie i erudyci, zyskały renomę wśród szerokiej klienteli w drugiej połowie XIX wieku i do dziś zajmują szczególne miejsce na rynku północnych win białych z Doliny Loary.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
obszar bezpośredniego sąsiedztwa w odniesieniu do fermentacji, produkcji i dojrzewania wina, to obszar następujących gmin (wykaz sporządzony na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z 2021 r.):
w departamencie Indre-et-Loire: Bueil-en-Touraine; Épeigné-sur-Dême, Saint-Aubin-le-Dépeint, Saint-Christophe-sur- le-Nais, Saint-Paterne-Racan, Villebourg;
w departamencie Loir-et-Cher: Montoire-sur-le-Loir;
w departamencie Sarthe: Beaumont-sur-Dême, Chahaignes, La Chartre-sur-le-Loir, Chenu, Dissay-sous-Courcillon, Flée, Loir en Vallée (w odniesieniu do obszaru gminy delegowanej Poncé-sur-le-Loir), Marçon, Montval-sur-Loir, Nogent-sur-Loir, Saint-Germain-d'Arcé, Saint-Pierre-de-Chevillé, Vancé.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
a) Wszelkie określenia fakultatywne, których stosowanie - zgodnie z przepisami wspólnotowymi - mogą regulować państwa członkowskie, umieszcza się na etykietach czcionką o wymiarach (wysokość i szerokość) nieprzekraczają- cych dwukrotności wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
b) Wymiary czcionki, którą zapisana jest nazwa geograficzna "Val de Loire", nie mogą przekraczać pod względem wysokości, szerokości ani grubości dwóch trzecich rozmiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
c) Na etykietach win o zawartości cukrów fermentacyjnych (glukozy + fruktozy) do 8 gramów na litr musi znajdować się określenie "wytrawne".
d) Na etykietach win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia można umieścić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem że:
- jest to miejsce (fr. lieu-dit) wpisane do ksiąg wieczystych;
- została ona podana w deklaracji zbiorów.
Link do specyfikacji produktu
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2022.246.19 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 29/06/2022 |
Data ogłoszenia: | 29/06/2022 |