INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ "Odobeşti"
PDO-RO-A1586-AM02
Data przekazania informacji: 21 lipca 2022 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Dodanie nieobowiązkowych informacji na etykiecie
Specyfikację produktu uzupełnia się o dodatkowe przepisy dotyczące nieobowiązkowych oznaczeń na etykietach win, które to oznaczenia odnoszą się do niektórych metod produkcji (stosowanie określeń wskazujących na praktyki produkcji wina stosowane na całym świecie, które nadają winom ich wyjątkowe właściwości sensoryczne, mające znaczenie dla konsumenta, dotyczące jakości, dojrzałości i leżakowania).
Wprowadzono zmiany w rozdziale VI specyfikacji oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Odobesti
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
1. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne win białych/różowych
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Wina białe posiadają właściwości charakterystyczne dla wyznaczonego obszaru i cechują się wyczuwalnymi nutami kwiatowymi i słodkimi oraz nutami owoców egzotycznych lub cytrusowych. Niektóre wina charakteryzują się średnią lub wysoką kwasowością, wyraźną świeżością oraz szerokim zakresem aromatów, od silnych nut roślinnych do słodkich aromatów owoców egzotycznych, a często także aromatem kwiatu winorośli.
Wina białe są subtelne, neutralne z punktu widzenia aromatycznego, z wyczuwalnym aromatem jabłka oraz nutami kwiatowymi (Feteascä regala) i różanymi (trandafiri de dulceata), które w trakcie dojrzewania zostają wzbogacone o nuty piżma, rodzynek, miodu (Tämaioasä romaneasca) lub owoców cytrusowych i ziół nadające winu rześkość i świeżość, czego uzupełnienie stanowią aromaty kwiatowe, ale również subtelne aromaty świeżych owoców (Crâmpoș ie).
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 15,00 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,00 |
Minimalna kwasowość ogólna | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 200 |
2. Cechy analityczne i organoleptyczne - wina czerwone
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Wina czerwone charakteryzują się większą zawartością tanin barwnych oraz intensywnym aromatem z wyczuwalnymi nutami owocowymi, są dobrze wyważone dzięki nagromadzeniu cukrów, posiadają dużą trwałość smakową oraz są delikatne i świeże.
Wina czerwone charakteryzują się różnorodnymi aromatami śliwek suszonych na słońcu (Feteasca neagra) oraz początkowym potencjałem aromatycznym obejmującym nuty podszytu leśnego i dzikiej roślinności, przez nuty zielonej papryki, aż po nuty przejrzałych winogron i czarnej porzeczki (Cabernet sauvignon) lub nuty przypominające wiśnie i inne dojrzałe czerwone owoce (czereśnie, truskawki, maliny, porzeczki), uzyskując w miarę dojrzewania aromaty rodzynek, tytoniu lub czarnego pieprzu.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 15,00 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,00 |
Minimalna kwasowość ogólna | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Cechy uprawy i praktyki uprawy
Praktyka upraw
- minimum 3 300 roślin/ha w przypadku istniejących winnic,
- sposób prowadzenia winorośli: wybrany przez producenta, w zależności od odmiany winorośli i warunków glebowo-klimatycznych.
5.2. Maksymalne zbiory
1. Sauvignon, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Traminer alb, Tamaioasa romaneasca, Traminer roz
15 000 kg winogron z hektara
2. Aligote, Sarba, Babeasca Gri, Chardonnay, Feteasca alba, Francusa, Riesling de Rhin, Donaris
16 500 kg winogron z hektara
3. Cabernet Sauvignon, Feteascà Neagrà, Pinot Noir, Merlot
17 500 kg winogron z hektara
4. Feteascà Regala, Cràmposie selezionata, Mustoasà de Màderat, Riesling Italian, Galbenà de Odobesti
19 000 kg winogron z hektara
5. Cràmposie, Furmint, Muscadelle, Grasà de Cotnari, Semillon
19 000 kg winogron z hektara
6. Plàvaie, Bàbeascà Neagrà, Codanà, Syrah, Sangiovese, Barbera, Nebbiolo, Zweigelt
21 500 kg winogron z hektara
7. Sauvignon, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Traminer alb, Tàmàioasà romàneascà, Traminer roz 115 hektolitrów z hektara;
8. Aligote, Sarba, Bàbeascà Gri, Chardonnay, Feteascà albà, Fràncusà, Riesling de Rhin, Donaris 127 hektolitrów z hektara
9. produkcja wina białego z poniższych odmian winorośli: Cabernet Sauvignon, Feteascà Neagrà, Pinot Noir, Merlot 135 hektolitrów z hektara
10. Feteascà Regalà, Cràmposie selectionatà, Mustoasà de Màderat, Riesling Italian, Galbenà de Odobesti
146 hektolitrów z hektara
11. Cabernet Sauvignon, Feteascà Neagrà, Pinot Noir, Merlot
129 hektolitrów z hektara
12. Cràmposie, Furmint, Grasà de Cotnari, Muscadelle, Semillon
146 hektolitrów z hektara
13. Plàvaie
165 hektolitrów z hektara
14. Bàbeascà Neagrà, Codanà, Syrah, Sangiovese, Barbera, Nebbiolo, Zweigelt
159 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Departament Vrancea:
- miasto Odobesti - miejscowość Unirea,
- gmina Jari§tea - miejscowości Jari§tea, Pàdureni, Scànteia, Vàrsàtura,
- gmina Bolotesti - miejscowości Bolotesti, Pietroasa, Vitàne§tii de sub Màgurà, Gàge§ti, Putna, Ivàncesù
- gmina Brosteni - miejscowości Brosteni, Pitulusa, Arva.
7. Odmiany winorośli
Aligoté B - Plant de Trois, Plant Gris, Vert Blanc, Troyen Blanc
Barbera N
Bàbeascà Gri G
Bàbeascà Neagrà N - Grossmuttertraube, Hexentraube, Cràcana, Rarà Neagrà, Càldàrusà, Serecsia
Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto
Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay
Codanà N
Crâmposie B
Crâmposie selezionata B
Donaris B
Feteasca alba B - Pasareasca alba, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka
Feteasca neagra N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagra, Pasareasca neagra, Coada rândunicii
Feteasca regala B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Danasana, Galbena de Ardeal
Frâncusa B - Vinoasa, Mildweisser, Mustoasa de Moldova, Poama Creata
Furmint B - Furmin, Som Szalai, Szegszolo
Galbena de Odobesti B - Galbena de Capatanu, Galbena Uriana, Galbena
Grasa de Cotnari B - Dicktraube, Grasa, Köver Szölö
Merlot N - Bigney rouge
Muscadelle B - Moscatello Bianco, Mouscadet Doux
Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc
Mustoasa de Maderat B - Lampau, Lampor, Mustafer, Mustos Feher, Straftraube
Nebbiolo N
Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer
Pinot noir N - Blauer Spätburgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klavner Morillon Noir
Pinot Noir N - Spätburgunder, Pinot Nero
Plavaie B - Balana, Plavana, Poama Balaie
Riesling de Rhin B - Weisser Riesling, White Riesling
Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling
Sangiovese N - Brunello di Montalcino, Morellino
Sauvignon B - Green sauvignon
Syrah N - Shiraz, Petit Syrah
Semillon B - Semillon blanc
Traminer Rose Rs - Rosetraminer, Savagnin Rose, Gewürztraminer
Traminer aromat alb B
Tamâioasa româneasca B - Busuioaca de Moldova, Muscat blanc à petit grains
Tamâioasa româneasca B - Rumänische Weihrauchtraube, Tamianka
Zweigelt N - Blauerzweigelt, Negru de Zweigelt, Zweigelt blau
Sarba B
8. Opis związku lub związków
Związek z wyznaczonym obszarem
Informacje na temat obszaru geograficznego
Podłoże geologiczne - osady piaskowo-żwirowe pochodzenia aluwialnego i deluwialnego pokryte warstwą złożoną z osadów lessowych, tworzące razem plejstoceński materiał detrytyczny położony na kolejnych warstwach plioceńskich margli, iłów oraz piasków morskich.
Ukształtowanie powierzchni - akumulacyjne podniesienie przedkontynentalne zbudowane z osadów aluwialnych i deluwialnych o stosunkowo stałym nachyleniu, którego wysokość po stronie zachodniej wynosi 300 metrów, a po stronie wschodniej 100 metrów, od podstawy zboczy Magura Odobesti po ich szczyt, który sąsiaduje z Niziną Wołoską. Profil geomorfologiczny obszaru charakteryzuje się rozległymi, równoległymi międzyrzeczami położonymi wzdłuż osi zachód-wschód. Występujące tam różnice morfometryczne w zakresie wysokości i ekspozycji pozwalają na uprawę szerokiej gamy odmian winorośli.
Klimat - umiarkowany klimat kontynentalny o znacznym zróżnicowaniu wynikającym z występowania mas powietrza znad Europy Wschodniej, a także znad Oceanu Atlantyckiego nadciągających od zachodu i północnego zachodu przez cały rok, lecz w szczególności w okresach zmiany pór roku. Całkowite nasłonecznienie odpowiada średnim rocznym wartościom przekraczającym 120 kcal/cm2, z odchyleniami wynoszącymi od 110 w przypadku ekspozycji północnych do 140 w przypadku ekspozycji południowych.
Zgodnie z danymi ośrodka badań naukowych w Odobesti na przestrzeni 40 ostatnich lat w przedmiotowym regionie odnotowano ocieplenie klimatu.
Gleby - gleby występujące na przedmiotowym obszarze to głównie gleby zaliczane do kategorii Mollisols, a dokładniej czarnoziemy wyługowane (z poziomem cambic i argic), zwłaszcza we wschodniej i centralnej części obszaru uprawy winorośli, natomiast w części zachodniej występują głównie gleby szare. Ich zrównoważona i lekka struktura zapewnia przepuszczalność i odwadnianie, a ich właściwości fizyczne i technologiczne sprzyjają pożądanym procesom chemicznym, natomiast wysoka zawartość próchnicy i składników pokarmowych sprawia, że gleby te doskonale nadają się do uprawy winorośli.
Szczegółowe informacje o produkcie:
Wina białe mają charakterystyczną barwę typową dla danego rodzaju i wieku wina, posiadają wysokiej jakości właściwości aromatyczne (bukiet aromatyczny dojrzałych win) i smakowe, charakteryzują się równowagą smakowo-aromatyczną oraz subtelnością. Ich charakterystyczne właściwości, w szczególności zwiększona intensywność barwy, zawdzięczane są obszarowi geograficznemu, a ściślej mówiąc występującemu na nim dobremu nasłonecznieniu oraz glebom o lekkiej strukturze. Istotną rolę odgrywa również położenie regionu winiarskiego Odobesti, który jest usytuowany na przedgórzu Karpat Południowych (Subcarpatilor de Curbura) i którego średnia wysokość wynosi 200 m. Z biologicznego i glebowo-klimatycznego punktu widzenia obszar ten przynależy do Niziny Wołoskiej (Câmpia Româna), natomiast z punktu widzenia orogenezy do Karpat Południowych. Przedmiotowy obszar funkcjonuje jednak jako odrębny obszar przejściowy o własnych właściwościach ekologicznych, dzięki czemu zapewnia korzystne warunki do uprawy winorośli.
Począwszy od XVII wieku renoma tych winnic wzrasta do tego stopnia, że w dziele zatytułowanym "Descriptio Moldavie" Dimitrie Cantemir plasuje region winiarski Odobesti na trzecim miejscu w hierarchii jakościowych regionów winiarskich w kraju. Nie przez przypadek w regionie tym znajdowały się winnice stanowiące własność mołdawskich władców, archidiecezji w łasi czy biskupów miast Roman i Rädäuti.
Ze względu na jakość wina pochodzącego z przedmiotowego regionu przez wiele lat dostarczano je do Polski i Rosji na prośbę monarchów tych państw (w 1456 r. król Kazimierz IV Jagiellończyk poprosił monarchę Petru Raresa o wino z tego regionu winiarskiego).
Związek przyczynowy
Dzięki właściwościom glebowo-klimatycznym oraz glebie o wyjątkowo wysokiej kwasowości wina produkowane na tym obszarze są cenione za ich świeży charakter i owocowy smak.
Średnie roczne nasłonecznienie wynoszące ok. 2 100 godzin zapewnia optymalne warunki dla dojrzewania winogron oraz wysokiej zawartości cukrów i związków aromatycznych w winogronach, co determinuje aromaty pierwotne win. Średnia temperatura roczna wynosi około 9-10 °C ze średnim zakresem temperatur (wahania temperatury).
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Warunki w zakresie wprowadzania do obrotu
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
brak dodatkowych przepisów
Nieobowiązkowe oznaczenia do stosowania na etykietach
Ramy prawne:
przepisy UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Niektóre poniższe oznaczenia dotyczące określonych metod produkcji mogą być również stosowane dobrowolnie:
- oznaczenia: "fermentat in barrique [fermentowane w beczkach]", "maturat in barrique [dojrzewające w beczkach]", "fermentât în prezenta aschiilor de stejar [fermentowane w obecności wiórów dębowych]" i "maturat în prezenta aschiilor de stejar [dojrzewające w obecności wiórów dębowych]" mogą być umieszczone na etykiecie w języku rumuńskim lub w celu poinformowania konsumenta o zastosowaniu danego procesu można użyć określeń w językach używanych na całym świecie, np.:
- "fume" lub "smoked" lub "toasted" w języku angielskim, niezależnie od tego, czy do oznaczenia dodaje się określenie opisujące intensywność obróbki cieplnej zastosowanej wobec użytego drewna dębowego, tj. "light", "medium" lub "heavy";
- "fumé" lub "fumée" w języku francuskim, niezależnie od tego, czy do oznaczenia dodaje się określenie opisujące intensywność obróbki cieplnej zastosowanej wobec użytego drewna dębowego, tj. "légère", "moyenne", "forte" lub "petite fumé", "demi fumé", "intense fumé".
Oznaczenia te mogą być podane w jakimkolwiek innym języku używanym na świecie lub w języku kraju, w którym wino ma być sprzedawane, jeżeli tak zadecyduje producent wina, aby poinformować konsumenta o zastosowaniu praktyk wykorzystywanych na całym świecie w celu uzyskania win o szczególnych właściwościach sensorycznych.
W przypadku win, które dojrzewają lub leżakują na osadzie, na etykiecie można umieścić określenia takie jak "sur lie", "bâttonnage" lub "aged on the lees".
Link do specyfikacji produktu
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2022.397.46 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 17/10/2022 |
Data ogłoszenia: | 17/10/2022 |