INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Panciu"
PDO-RO-A1584-AM02
Data przekazania informacji: 22 lipca 2022
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Opcjonalne informacje na etykietach
Do specyfikacji produktu dodaje się dodatkowe przepisy dotyczące opcjonalnych informacji na etykietach, które odnoszą się do określonych metod produkcji (stosowanie terminów określających praktyki produkcji wina stosowane na całym świecie i nadające winom szczególne właściwości sensoryczne, które to terminy dają konsumentowi odpowiednie rozeznanie na temat jakości, dojrzałości i leżakowania).
Wprowadzono zmiany w rozdziale V specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Panciu 2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
1. Parametry fizykochemiczne i organoleptyczne - wina białe i różowe
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Wina białe charakteryzują się zróżnicowanymi niuansami aromatycznymi z nutami owoców cytrusowych i ziół, które nadają winu rześkość i świeżość, nutami różanymi (Sarba), średnią kwasowością o wyraziście świeżym charakterze z aromatami słodkimi lub aromatami owoców egzotycznych bądź kwiatów winorośli, delikatnymi aromatami jabłek, którym towarzyszą nuty kwiatowe (Feteasca regala), aromatem masła i tropikalnym smakiem o optymalnej kwasowości (Chardonnay) oraz subtelnymi nutami świeżych owoców.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | 15,00 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 9,00 |
Minimalna kwasowość ogólna | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 200 |
2. Parametry fizykochemiczne i organoleptyczne - wina czerwone
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Wina czerwone charakteryzują się średnią cielistością oraz aromatami maliny, śliwki i czerwonej porzeczki, potencjałem aromatycznym obejmującym aromaty od zielonej papryki po przejrzałą czarną porzeczkę (Cabernet Sauvignon) oraz aromatami dojrzałych czerwonych owoców (czereśnia, truskawka, malina, porzeczka). W miarę dojrzewania w winach wyczuwalne stają się nuty rodzynek i czarnego pieprzu, uzyskują one intensywne zabarwienie oraz optymalną zawartość alkoholu, a w przypadku uwydatnienia surowego charakteru i specyficznego aromatu wykorzystanej odmiany winorośli (Feteasca neagra) otrzymane wina są w przeważającej mierze wytrawne i półwytrawne.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | 15,00 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 9,00 |
Minimalna kwasowość ogólna | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Praktyki uprawy
Praktyka uprawy
- minimum 3 000 roślin/ha,
- nawadnianie: w miejscach, w których jest to konieczne ze względu na warunki glebowo-klimatyczne, istnieje system nawadniania kropelkowego, który zostanie rozbudowany; stosuje się go w taki sposób, aby uniknąć negatywnego wpływu na jakość winogron.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Muscat Ottonel, Tamaioasa romaneasca, Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon, Traminer alb 15 000 kg winogron z hektara
2. Feteasca alba, Riesling de Rhin, Aligote, Babeasca gri, Sarba, Traminer roz
16 500 kg winogron z hektara
3. Feteasca regala, Galbena de Odobesti, Cramposie, Cramposie selectionata, Francusa, Mus- toasa de Maderat, Furmint, Riesling italian
19 000 kg winogron z hektara
4. Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Pinot noir, Merlot
16 500 kg winogron z hektara
5. Babeasca neagra, Burgund mare
17 500 kg winogron z hektara
6. Codana, Arcas, Negru Aromat, Portugais bleu, Cadarca, Plavaie
21 000 kg winogron z hektara
7. Muscat Ottonel, Tamaioasa romaneasca, Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon, Traminer alb 116 hektolitrów z hektara
8. Feteasca alba, Riesling de Rhin, Aligote, Babeasca gri, Sarba, Traminer roz 127 hektolitrów z hektara
9. Feteasca regala, Galbena de Odobesti, Cramposie, Cramposie selectionata, Francusa, Mus- toasa de Maderat, Furmint, Riesling italian
146 hektolitrów z hektara
10. Plavaie
162 hektolitrów z hektara
11. Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Pinot noir, Merlot
127 hektolitrów z hektara
12. Babeasca neagra, Burgund mare
135 hektolitrów z hektara
13. Codana, Arcas, Negru Aromat, Portugais bleu, Cadarca
162 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Okręg Vrancea:
- Miejscowości: Panciu, Crucea de Sus, Dumbrava, Crucea de Jos, Satu Nou, Neicu
- Miejscowości: Movilita, Diocheti-Rediu, Movilita Trotusanu, Frecatei, Valeni
- Miejscowości: Straoane, Repedea, Muncelu, Valeni
- Miejscowości: Fitioneęti, Holbänesti, Ghimiceęti, Ciolänesti, Mänästioara
- Miejscowości: Märä§e§ti, Haret, Calimanesti, Modruzeni, Siretu, Tięita, Pädureni
- Miejscowości: Tifeęti, Sarbi, Olesesti, Vitäne§ti, Clipice§ti, Bätinesti, Igcsti, Päträscani
- Miejscowości: Päunesti, Viisoara.
- Miejscowości: Ruginesti, Copäcesti, Väleni, Anghelesti.
- Miejscowości: Pufesti, Domnesti-Targ, Ciorani, Domnesti-Sat.
7. Odmiany winorośli
Aligoté B - Plant de Trois, Plant Gris, Vert Blanc, Troyen Blanc
Arcas N
Burgund Mare N - Grosser burgunder, Grossburgunder, Blaufrankisch, Kekfrankos, Frankovka, Limberger
Babeasca gri G
Bäbeascä neagrä N - Grossmuttertraube, Hexentraube, Cräcana, Rarä neagrä, Cäldärusä, Serecsia
Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto
Cadarcä N - Schwarzer Kadarka, Rubinroter Kadarka, Lugojanä, Gamzä, Fekete budai
Chardonnay W - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay
Codanä N
Cramposie B
Cramposie selectionatä B
Feteascä albä B - Päsäreascä albä, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka
Feteascä neagrä N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagrä, Päsäreascä neagrä, Coada randunicii
Feteascä regalä B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dänäsanä, Galbenä de Ardeal
Francusä B - Vinoasä, Mildweisser, Mustoasä de Moldova, Poamä creatä
Furmint B - Furmin, Som szalai, Szegszolo
Galbenä de Odobesti W - Galbenä de Cäpätanu, Galbenä Uriasä, Galbenä
Merlot N - Bigney rouge
Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc
Mustoasä de Mäderat B - Lampau, Lampor, Mustafer, Mustos Feher, Straftraube
Negru Aromat N
Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder,Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer
Pinot Noir N - Blauer Spätburgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klävner Morillon Noir
Pinot noir N - Spätburgunder, Pinot nero
Plävaie B - Bälanä, Plävanä, Poamä bälaie
Portugais Bleu N - Blauer Portugieser, Oporto, Portugieser,
Riesling de Rhin B - Weisser Riesling, White Riesling
Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling
Sauvignon B - Sauvignon verde
Traminer Roz Rs - Rosetraminer, Savagnin roz, Gewürztraminer
Traminer aromat alb B
Tämäioasä romaneasca B - Busuioacä de Moldova, Muscat blanc a petit grains
Tämäioasä romaneasca B - Rumänische Weihrauchtraube, Tamianka
Sarba B
8. Opis związku lub związków
Związek z wyznaczonym obszarem
Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego
Podłoże skalne: podnóże gór powstałe wskutek nagromadzenia czwartorzędowych stożków napływowych, których wiek i wysokość maleją im dalej na wschód, w kolejności, w której zostały uformowane przez rzeki przecinające Karpaty i Karpaty Południowe. Z punktu widzenia budowy są to złoża żwirowo-piaskowe pokryte czwartorzędową lessową warstwą pyłową spoczywającą na plioceńskich osadach morskich (margle, iły, piaski).
Ukształtowanie terenu: wyodrębnia się dwie podjednostki funkcjonalne podnóża gór: obszar wyżynnego podnóża (wczesny i środkowy plejstocen) oraz obszar nizinnego podnóża (późny plejstocen - holocen) rozciągające się aż po obecną równinę rzeki Seret, przy czym oba te obszary stanowią teren maksymalnego rozwoju uprawy winorośli, w szczególności dzięki naprzemiennemu występowaniu terenów charakteryzujących się znaczną wysokością oraz ekspozycją.
Klimat: typowy dla lasostepu, odpowiadający umiarkowanemu klimatowi kontynentalnemu znajdującemu się pod wpływem mas powietrza napływających z północy, z obszaru skandynawsko-bałtyckiego, które mieszają się z tropikalnymi masami ciepłego powietrza napływającymi z południa, z obszaru śródziemnomorskiego, zapewniający w ten sposób idealne warunki do rozwoju wysokiej jakości odmian winorośli, w szczególności dzięki zróżnicowaniu nasłonecznieniu i sprzyjającym opadom. Średnia roczna temperatura, średnia roczna suma opadów i, w szczególności, strumień promieniowania oraz kąt padania promieniowania słonecznego sprzyjają dobremu rozwojowi winnic. Gleby: tekstura gleb występujących w przedmiotowym regionie winiarskim sprawia, że gleby te posiadają właściwości fizykochemiczne i hydrofizyczne najbardziej sprzyjające uprawie winorośli: porowatość, aeracja, przepuszczalność, struktura gruzełkowata i dobry wertykalny odpływ wody deszczowej umożliwiają ograniczenie występowania grzybowych chorób roślin oraz zapewnienie stosunkowo łatwej uprawy gleb obsadzonych winoroślą. Z typologicznego punktu widzenia przeważają gleby zaliczane do kategorii Mollisols (z poziomem cambic i argic) oraz gleby leśne. Czarnoziemy z poziomem cambic posiadają wszystkie korzystne właściwości chemiczne, biologiczne i troficzne.
Szczegółowe informacje o produkcie
Wina białe wyróżniają się duża zawartością ekstraktu, zrównoważoną strukturą oraz odpowiednią kwasowością, które to właściwości wynikają z południowowschodniej ekspozycji zboczy, a także z metod uprawy, które sprawiają, że wielkość produkcji utrzymuje się na umiarkowanym poziomie.
Wina czerwone są znane ze swojego delikatnego charakteru, łagodnych tanin oraz żywej barwy.
Dowody archeologiczne zgromadzone w przedmiotowym regionie kraju wskazują, że region ten zamieszkiwali wolni Dakowie, którzy uprawiali winorośl, co potwierdzają pozostałości archeologiczne, w których zachowały się motywy ornamentalne przedstawiające podporę pod winorośl. Od 1527 r. Georg von Reichersterffer, emisariusz Ferdynanda I Habsburga do władcy Petru Raresa, w sprawozdaniu z podróży wspomina o winnicach istniejących w przedmiotowym regionie znanych od tego czasu pod nazwą "Podgoria Crucilor" (Winnica Krzyży). W dziele "Codex Bandinus" znajdują się inne wzmianki, zgodnie z którymi "w całej południowej części Mołdawii produkuje się tyle wina, że w czasie zbiorów około pół litra wina (zwane »vadra«) kosztuje 4 solidów, a zimą 6 lub 7 solidów".
Czynniki determinujące
Ukształtowanie powierzchni charakteryzujące się występowaniem obszaru wyżynnego podnóża (wczesny i średni plejstocen) oraz obszaru nizinnego podnóża (późny plejstocen - holocen) rozciągających się aż po równinę rzeki Seret, a także naprzemiennym występowaniem obszarów charakteryzujących się znaczną wysokością oraz ekspozycją okazuje się optymalne do uprawy winorośli, w szczególności odmian winorośli wykorzystywanych do produkcji win czerwonych.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Etykietowanie i wprowadzanie do obrotu
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
brak dodatkowych przepisów.
Produkcja poza wyznaczonym obszarem
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
W określonych warunkach klimatycznych mających pozytywny wpływ na otrzymywane zbiory ze względu na potencjał niektórych odmian winorośli winogrona zebrane w winnicach znajdujących się na wyznaczonym obszarze można przetwarzać również poza wyznaczonym obszarem, na sąsiadującym z nim obszarze, na którym znajdują się ośrodki winifikacji posiadające optymalne warunki do szybkiej winifikacji, fermentacji w kontrolowanej temperaturze oraz zachowania aromatów i barw właściwych dla danych odmian winorośli. Obszar ten znajduje się w miejscowościach położonych w departamencie Vrancea:
- Odobesti, Jaristea;
- Cotesti, Obrejita, Tâmboiesti, Popesti, Budesti, Cârligele, Vârtescoiu, Câmpineanca.
Opcjonalne informacje na etykietach
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Niektóre określenia odnoszące się do niektórych metod produkcji mogą być również stosowane na zasadzie dobrowolności w ramach etykietowania/prezentacji, jak następuje:
- określenia "fermentat in barrique (poddane fermentacji w beczkach)", "maturat in barrique (dojrzewało w beczkach)", "fermentat în prezenta aschiilor de stejar (poddane fermentacji w obecności kawałków drewna dębowego)" i "maturat în prezenta aschiilor de stejar (dojrzewało w obecności kawałków drewna dębowego)" mogą być umieszczane na etykietach w języku rumuńskim. Można też stosować terminy w innych powszechnie znanych językach w celu poinformowania konsumenta o zastosowaniu danego procesu, takie jak którekolwiek z następujących określeń:
- "fume" lub "smoked" lub "toasted" w języku angielskim, niezależnie od tego, czy towarzyszy temu termin określający intensywność obróbki cieplnej zastosowanej do użytego drewna dębowego, tj. "light", "medium" lub "heavy";
- "fumé" lub "fumée" w języku francuskim, niezależnie od tego, czy towarzyszy temu termin określający intensywność obróbki cieplnej zastosowanej do użytego drewna dębowego, tj. "légère", "moyenne", "forte" lub "petite fumé", "demi fumé", "intense fumé".
Określenia te mogą być w innym powszechnie znanym języku lub w języku kraju, w którym dane wino ma być wprowadzone do obrotu, jeżeli producent wina tak zdecyduje, informując konsumenta o zastosowanych praktykach stosowanych na całym świecie w celu uzyskania win o szczególnych właściwościach sensorycznych.
W przypadku win poddawanych dojrzewaniu na osadzie etykieta może zawierać określenia takie jak "sur lie", "bâton- nage" i "aged on the lees".
Link do specyfikacji produktu
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2022.397.9 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 17/10/2022 |
Data ogłoszenia: | 17/10/2022 |