WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"Arroz del Delta del Ebro"/"Arròs del Delta de l'Ebre"
Nr UE: PDO-ES-0336-AM02 - 9 września 2020
ChNP (X) ChOG ()
1. Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes
Consejo regulador de la DOP Arròs del Delta de l'Ebre [Rada Regulacyjna ChNP "Arroz del Delta del Ebro"/"Arròs del Delta de l'Ebre"]
C/Salvador Dalí, 27-29
43870 Amposta (Hiszpania)
Rada Regulacyjna ChNP "Arroz del Delta del Ebro"/"Arròs del Delta de l'Ebre" składa się ze wszystkich producentów i przetwórców produktu objętego ChNP "Arroz del Delta del Ebro" i ma uzasadniony interes w złożeniu niniejszego wniosku o zatwierdzenie zmian.
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Hiszpania
3. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany
□ Nazwa produktu
Opis produktu
□ Obszar geograficzny
□ Dowód pochodzenia
Metoda produkcji
Związek
□ Etykietowanie
Inne: organ kontrolny, wymogi prawne
4. Rodzaj zmian
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
□ Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
5. Zmiany
Opis produktu (pkt B specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu):
- W celu włączenia trzech nowych odmian i rozszerzenia ochrony, tak aby obejmowała ona również ryż brązowy, następujący akapit w sekcji Opis produktu specyfikacji produktu (pkt B) i jednolitego dokumentu (pkt 3.2):
"Biały ryż odmian »Bahía«, »Tebre«, »Gleva«, »Fonsa«, »Bomba« i »Montsianell« z gatunku Oryza sativa L., odpowiadających normie handlowej »Extra Class«."
otrzymuje brzmienie:
"Biały i brązowy ryż odmian »Bahía«, »Tebre«, »Gleva«, »Fonsa«, »Bomba«, »Montsianell«, »JSendra« »Guara« i »Olesa« z gatunku Oryza sativa L., uprawianych z zastosowaniem metod rolnictwa konwencjonalnego lub ekologicznego (lub innych uznanych przez rząd systemów zrównoważonej produkcji). Biały ryż musi odpowiadać normie handlowej »Extra Class«, a ryż brązowy (tj. ryż łuskany) musi odpowiadać jedynej obowiązującej normie handlowej dotyczącej ryżu brązowego."
Włączenie tych trzech nowych odmian ryżu oznaczało konieczność dostosowania również innych fragmentów w sekcjach Opis produktu (pkt B specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu).
Następujący tekst: "Odmiany »Bahía«, »Tebre«, »Fonsa«, »Montsianell« i »Gleva« mają bardzo podobne właściwości. Pomimo że na etapie uprawy mogą występować niewielkie różnice między tymi odmianami, nie ma znaczących różnic, jeżeli chodzi o produkt końcowy."
otrzymuje brzmienie:
"Wszystkie odmiany objęte niniejszą ChNP należą do podgatunku japonica. Praktycznie wszystkie z nich (»Bahía«, »Tebre«, »Fonsa«, »Montsianell«, »Gleva«, »JSendra« i »Guara«) mają bardzo podobne właściwości. Pomimo że na etapie uprawy mogą występować niewielkie różnice między tymi odmianami, nie ma znaczących różnic, jeżeli chodzi o produkt końcowy."
Następujący tekst: "Odmiana »Bomba« ma natomiast odmienne właściwości od pozostałych odmian, zarówno pod względem uprawy, jak i uzyskiwanego ziarna. Uwzględnia się ją jednak w specyfikacji z uwagi na jej jakość i tradycję jej uprawy na obszarze Delta de l'Ebre."
otrzymuje brzmienie:
"Odmiana »Bomba« ma natomiast odmienne właściwości od pozostałych odmian, zarówno pod względem uprawy, jak i uzyskiwanego ziarna. Uwzględnia się ją jednak w specyfikacji z uwagi na jej jakość i tradycję jej uprawy na obszarze Delta de l'Ebre. Surowe ziarna odmiany »Olesa« wyraźnie różnią się od ziaren pozostałych odmian objętych ChNP, ale odmiana ta, która również pochodzi z określonego obszaru geograficznego, w przygotowaniu pozwala uzyskać podobne rezultaty jak odmiana »Bomba«."
Następujący tekst: "Odmiany te posiadają wysoką zawartość skrobi w środku ziarna, co nadaje im kredowobiały środek nazywany w języku hiszpańskim »perlado« (perłowy). Dzięki temu ryż wchłania smaki pozostałych składników gotowanych z ryżem oraz zmienia zabarwienie w trakcie gotowania."
otrzymuje brzmienie:
"Odmiany te posiadają wystarczająco wysoką zawartość amylozy, dzięki czemu ryż odpowiednio wchłania smaki pozostałych składników gotowanych z ryżem oraz zmienia zabarwienie w trakcie gotowania."
Następujący tekst: "Wszystkie wymienione odmiany odznaczają się jednolitością podczas gotowania oraz jednorodnością ziarna. Są odpowiednie dla potraw z ryżu charakterystycznych dla tego obszaru dzięki dużej absorpcji smaku przez ziarno, w odróżnieniu od innych typów ryżu, jak ryż długoziarnisty."
otrzymuje brzmienie:
"Wszystkie z nich odznaczają się jednolitością podczas gotowania oraz jednorodnością ugotowanego ziarna. Są odpowiednie dla potraw z ryżu charakterystycznych dla tego obszaru dzięki dużej absorpcji smaku przez ziarno, w odróżnieniu od innych typów ryżu, jak większość odmian ryżu długoziarnistego. Chociaż »Olesa« jest odmianą długoziarnistą, w przygotowaniu pozwala uzyskać podobne rezultaty jak pozostałe odmiany objęte ChNP."
Ze względu na włączenie ryżu brązowego, który, jak wyjaśniono w sekcji Opis produktu (pkt B1 - Określenie produktu - specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu), jest objęty inną normą handlową, konieczne było również dostosowanie poniższego akapitu w sekcji Opis produktu (pkt B specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu):
"Wszystkie odmiany objęte ChNP »Arroz del Delta del Ebro« odpowiadają w momencie wysyłki normie handlowej »Extra Class«, a ziarna powinny być zdrowe, pozbawione grzybów, śladów zepsucia, insektów czy pasożytów; wolne od obcych zapachów lub smaków."
Fragment ten otrzymuje brzmienie:
"Wszystkie odmiany objęte ChNP »Arroz del Delta del Ebro« odpowiadają w momencie wysyłki odpowiedniej normie handlowej, a ziarna powinny być zdrowe, pozbawione grzybów, śladów zepsucia, insektów czy pasożytów; wolne od obcych zapachów lub smaków."
Powody, dla których włączono ryż brązowy:
Ryż brązowy (zwany również ryżem "cargo" lub "łuskanym") jest ryżem, z którego produkuje się ryż biały - dotychczas jedyny rodzaj ryżu objęty ChNP. Ryż brązowy stanowią dojrzałe ziarna ryżu, z których usunięto łuski, pozostawiając warstwę otrąb, która nadaje ryżowi kolor. Decyzję o dodaniu ryżu brązowego do rodzajów ryżu objętych ChNP "Arroz del Delta del Ebro" podjęto w celu dostosowania się do zmieniających się zachowań konsumentów, wśród których ten rodzaj produktu cieszy się coraz większym popytem.
Powody, dla których włączono nowe odmiany:
Obok odmian już opisanych ("Bahía", "Tebre", "Fonsa", "Bomba", "Montsianell" i "Gleva") nowe odmiany ("JSendra", "Guara" i "Olesa") są odmianami ryżu, które najlepiej przystosowują się do terenów podmokłych delty Ebro. Ugotowany ryż tych nowych odmian ma takie same właściwości jak ryż odmian objętych już ChNP, a wszystkie te odmiany - stare i nowe - należą do podgatunku japonica.
"JSendra" jest odmianą dobrze przystosowaną do środowiska i panujących warunków pogodowych, zwłaszcza wiatru, ze względu na wysokość roślin. Jest bardzo odporna na osypywanie się ziarna, wyleganie i grzyb zarazy ryżu. Jako jedna z odmian, które wysiewa się najpóźniej (w pierwszej połowie maja), należy do odmian, które najlepiej przystosowują się do zmiany klimatu. Jej właściwości są bardzo podobne do właściwości odmian objętych obecnie ChNP.
Odmiana "Guara" jest również dostosowana do środowiska i panujących warunków pogodowych. Należy do odmian, które najlepiej przyjmują się na glebach piaszczystych. Jej właściwości są bardzo podobne do właściwości odmian objętych obecnie ChNP.
Odmiana "Olesa" pochodzi z delty Ebro i jest dobrze dostosowana do lokalnego środowiska. Jako odmiana krótkotrwała może być uprawiana w sposób zrównoważony, z wykorzystaniem mniejszej ilości zasobów naturalnych i przy zastosowaniu przyjaznych środowisku praktyk rolniczych. Jest bardzo odporna na infekcje grzybicze i wyle- ganie, dzięki czemu dobrze znosi lokalny klimat. Jej właściwości kulinarne są bardzo podobne do właściwości odmian objętych już ChNP.
Sposób dostosowania różnych odmian ryżu do różnych rodzajów gleby jest przedmiotem badań prowadzonych zarówno w sektorze prywatnym, jak i publicznym, za pośrednictwem Stacji Doświadczalnej Ebro działającej w ramach Instytutu Badań i Technologii Rolno-Spożywczych.
Branża jest również w pełni świadoma wysokiej wartości ekologicznej tego obszaru i na nią wyczulona: dążenie do równowagi między bogactwem dziedzictwa naturalnego tego obszaru a jego wartością społeczno-gospodarczą zawsze było głównym priorytetem. Uprawa ryżu w delcie Ebro jest przykładem tego, jak uprawa założona pod koniec XIX wieku może w znacznym stopniu przyczynić się do wysokiej wartości danego obszaru jako obszaru przyrodniczego. W związku z tym kontynuuje się prace i badania mające na celu znalezienie bardziej zrównoważonych odmian roślin mających te same cechy, które wyróżniają istniejące odmiany, i mogących dostosować się do szczególnych warunków panujących w delcie Ebro.
Odmiany, których włączenia dotyczy wniosek, wyróżniają się:
a) większą odpornością na choroby grzybicze, w szczególności na Pyricularia oryzae, co zmniejsza zapotrzebowanie na fungicydy;
b) większą odpornością na zasolenie gleby;
c) dobrym przyjmowaniem się na glebach piaszczystych, w szczególności w przypadku odmiany "Guara";
d) większą zdolnością dostosowania się do wahań spowodowanych zmianą klimatu;
e) utrzymaniem dopasowania do określonego obszaru pod względem agronomicznym i środowiskowym.
Do tabel zawierających właściwości ryżu w sekcjach Opis produktu (pkt B specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu) dodano nowe odmiany.
- Niniejsza tabela:
"Odmiana | Długość | Stosunek długości do szerokości |
»Bahía« | 8,2 mm (średnie) | 2,20 (półkuliste) |
»Tebre« | 8,1 mm (średnie) | 2,00 (kuliste) |
»Fonsa« | 7,9 mm (średnie) | 2,00 (kuliste) |
»Bomba« | 7,4 mm (krótkie) | 1,85 (kuliste) |
»Montsianell« | 8,3 mm (średnie) | 2,16 (półkuliste) |
»Gleva« | 7,9 mm (średnie) | 2,04 (półkuliste)" |
otrzymuje brzmienie:
"Odmiana | Długość | Stosunek długości do szerokości |
»Bahía« | 8,2 mm (średnie) | 2,20 |
»Tebre« | 8,1 mm (średnie) | 2,00 |
»Fonsa« | 7,9 mm (średnie) | 2,00 |
»Bomba« | 7,4 mm (krótkie) | 1,85 |
»Montsianell« | 8,3 mm (średnie) | 2,16 |
»Gleva« | 7,9 mm (średnie) | 2,04 |
»JSendra« | 8,2 mm (średnie) | 2,16 |
»Guara« | 8,0 mm (średnie) | 2,11 |
»Olesa« | 9,1 mm (długie) | 3,10 |
Średnie wartości referencyjne dla każdej odmiany." |
Wyjaśnienie:
Do tabeli dodano nowe odmiany, natomiast usunięto deskryptory dotyczące kulistego kształtu ziaren ryżu ("kuliste" itp.), ponieważ nie są zgodne z przepisami, a informacje te są już zawarte w sposób dorozumiany w stosunku długości do szerokości.
Zmieniono również poniższą tabelę dotyczącą produktu końcowego (Opis produktu - pkt B specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu):
"Odmiana | Kategoria | Rodzaj | |
»Bahía« | Średnioziarnista | »Perlado« [z kredowobiałym środkiem] | |
»Tebre« | Średnioziarnista | »Perlado« [z kredowobiałym środkiem] | |
»Fonsa« | Średnioziarnista | »Semiperlado« [z kredowobiałym środkiem, ale w mniejszym stopniu niż »perlado«] | |
»Bomba« | Średnioziarnista | »Perlado« [z kredowobiałym środkiem] | |
»Montsianell« | Średnioziarnista | »Perlado« [z kredowobiałym środkiem] | |
»Gleva« | Średnioziarnista | »Perlado« [z kredowobiałym środkiem]" |
Tabela w nowej wersji brzmi następująco:
"Odmiana | Kategoria | % amylozy |
»Bahía« | Średnioziarnista | 19,1 |
»Tebre« | Średnioziarnista | 20,0 |
»Fonsa« | Średnioziarnista | 20,3 |
»Bomba« | Średnioziarnista | 24,9 |
»Montsianell« | Średnioziarnista | 18,1 |
»Gleva« | Średnioziarnista | 17,7 |
»JSendra« | Średnioziarnista | 17,5 |
»Guara« | Średnioziarnista | 17,5 |
»Olesa« | Długoziarnista | 24,0 |
Średnie wartości referencyjne dla każdej odmiany." |
Wyjaśnienie:
Nowe odmiany dodano zgodnie z powyższymi wyjaśnieniami, a z tabeli usunięto parametr "Rodzaj" odnoszący się do cechy perlado (z kredowobiałym środkiem) i obecnie zamiast niego podaje się zawartość amylozy jako procent całkowitej zawartości skrobi ("% amylozy"). Amyloza jest jedną z form skrobi występujących w ryżu.
Zmianę tę wprowadzono w związku z faktem, że o ile wcześniej w specyfikacji produktu (i jednolitym dokumencie) obecność tego kredowobiałego środka utożsamiano z określoną zawartością skrobi i właściwościami kulinarnymi, obecnie wiemy, że nie do końca jest to prawdą. Ziarna ryżu uzyskują cechę perlado podczas kształtowania się, ale to procentowa zawartość amylozy wpływa na właściwości sensoryczne ugotowanego ryżu, ponieważ decyduje o jego strukturze, kruchości i kleistości oraz o tym, jak bardzo zwiększy on swoją objętość podczas gotowania. Innymi słowy, kluczową cechą odmiany, jeśli chodzi o rezultaty uzyskiwane w przygotowaniu, jest zawartość amylozy, a nie, jak zakładano w przeszłości, cecha perlado.
- Oprócz powyższych zmian zarówno w specyfikacji produktu, jak i w jednolitym dokumencie, wprowadzenie trzech nowych odmian doprowadziło do kolejnej zmiany, która dotyczy samej specyfikacji produktu: obecnie w podpunkcie B.2 (Opis odmian) sekcji Opis produktu znajdują się krótki opis i najważniejsze informacje (podstawowe właściwości i średnia wydajność przemiałowa) dotyczące każdej z tych nowych odmian, co odpowiada szczegółowym informacjom podanym już w odniesieniu do istniejących odmian. Opis każdej odmiany obejmuje wysokość roślin, okres wzrostu, wielkość i masę ziarna, zalecany termin wysiewu oraz istotne fakty dotyczące danej odmiany z punktu widzenia agronomii. W tabelach podstawowych właściwości i wydajności przemiałowej - obie w pkt B2 specyfikacji produktu - uwzględniono obecnie również te trzy nowe odmiany.
- Uelastyczniono terminy wysiewu odmian "Fonsa", "Montsianell" i "Bomba" (pkt B2 specyfikacji produktu):
- w przypadku odmiany "Fonsa" zapis "wysiew odbywa się w dniach od 1 do 10 maja" zmieniono na zapis "wysiew musi odbywać się w pierwszej połowie maja";
- w przypadku odmiany "Montsianell" zapis "wysiew odbywa się w dniach od 20 do 30 kwietnia" zmieniono na zapis "wysiew musi odbywać się pod koniec kwietnia";
- w przypadku odmiany "Bomba" zapis "wysiew odbywa się w dniach od 20 kwietnia do 5 maja" zmieniono na zapis "wysiew musi odbywać się między końcem kwietnia a początkiem maja".
Wyjaśnienie:
Chociaż terminy podane w specyfikacji produktu są terminami zalecanymi, z wieloletnich doświadczeń wynika, że terminy wysiewu mogą się różnić w zależności od terminu spuszczenia wody z kanałów nawadniających na pola lub od warunków pogodowych w okresie zimowym, które mogą uniemożliwić plantatorom wykonanie niezbędnych prac na polach. W związku z tym postanowiono uelastycznić okresy wysiewu i zrezygnować z tak ściśle określonych dat w specyfikacji produktu.
Metoda produkcji
- W pkt E.b) specyfikacji produktu (Metoda produkcji) dodano odniesienia do ryżu brązowego, co oznacza, że następujący fragment:
"Chronionym ryżem jest biały ryż odpowiadający normie handlowej »Extra Class«.
Ryż biały to ryż, z którego w procesie przemiału usunięto część lub całość warstwy otrąb (okrywa nasienna i owocnia), co nadaje mu jednolity biały (lub białawy) kolor.
Aby ryż mógł być wprowadzony do obrotu jako ryż kategorii »Extra Class«, całe, wolne od wad ziarna muszą stanowić co najmniej 92,70 % ryżu, a zawartość ziaren łamanych nie może przekraczać 4 %."
otrzymuje następujące brzmienie:
"Chronionym ryżem jest biały ryż odpowiadający normie handlowej »Extra Class« i ryż brązowy.
Ryż biały to ryż, z którego w procesie przemiału usunięto część całej warstwy otrąb (okrywa nasienna i owocnia), co nadaje mu jednolity biały (lub białawy) kolor.
Ryż brązowy jest ryżem łuskanym, tj. są to dojrzałe ziarna ryżu, z których usunięto łuski, pozostawiając warstwę otrąb, która nadaje ryżowi kolor. Aby zostać wprowadzony do obrotu, musi być pakowany zgodnie z jedyną obowiązującą normą handlową dotyczącą ryżu brązowego.
Całe, wolne od wad ziarna muszą stanowić co najmniej 92,70 % ryżu, a zawartość ziaren łamanych nie może przekraczać 4 %."
Wyjaśnienie:
Dodanie ryżu brązowego (z powodów podanych w poprzednim punkcie) oznacza, że w poszczególnych punktach specyfikacji produktu należy dodać informacje dotyczące tego rodzaju ryżu. Odnosi się to do tabeli tolerancji dotyczących jakości i opisu tego rodzaju ryżu w niniejszym punkcie.
- W pkt E.b) specyfikacji produktu (Metoda produkcji) tabelę tolerancji dotyczących jakości zastąpiono odniesieniem do zgodności z przepisami. Następujący zapis:
"Podczas przetwarzania należy zadbać o to, aby na ziarnach ryżu nie pozostały resztki warstwy otrąb. Ziarna ryżu muszą mieścić się w następujących przedziałach:
Parametr | Ryż biały |
Średnie ziarna, które nie przechodzą przez sito nr 14 | 3,75 |
Średnie ziarna, które nie przechodzą przez sito nr 13 | - |
Średnie ziarna, które przechodzą przez sito nr 13 | 0,25 |
Ziarna łamane [mniej niż trzy czwarte średniej długości pełnego ziarna] | - |
Ziarna żółte lub o podobnej barwie | 0,20 |
Ziarna czerwone lub z czerwonymi żyłkami | 0,50 |
Ziarna kredowe i niedojrzałe | 2,00 |
Ziarna zabarwione i uszkodzone przez owady | 0,50 |
Ciała obce | 0,10 |
Minimalna ilość ziaren całych, wolnych od wad | 92,70" |
otrzymuje brzmienie:
"Podczas przetwarzania należy zadbać o to, aby na ziarnach białego ryżu nie pozostały resztki warstwy otrąb. Należy przestrzegać tolerancji dotyczących jakości określonych w obowiązujących przepisach."
Wyjaśnienie:
Tolerancje dotyczące jakości podane w tabeli były dokładnie takie same, jak tolerancje ustanowione w przepisach dotyczących ryżu białego. Tabela ta musiałaby zostać rozszerzona, aby uwzględnić nowe rodzaje ryżu, takie jak ryż brązowy, objęte ChNP, ale ponieważ wartości są dokładnie takie same jak wartości podane w przepisach, zdecydowano, że lepiej będzie uprościć specyfikację produktu, zastępując tabelę odniesieniem do zgodności z przepisami. Jest to zatem zmiana redakcyjna, która nie ma wpływu na jakość produktu ani na normy jakości, jakie musi on spełniać.
- W nagłówku Przechowywanie i konserwacja punktu E.b) specyfikacji produktu (Metoda produkcji) wprowadzono korektę następującego odniesienia do temperatury powietrza stosowanego podczas przechowywania i konserwacji:
"W czasie poprzedzającym przetwarzanie, gdy ryż znajduje się w silosach, oraz celem zapewnienia jak najlepszych warunków przechowywania, co jakiś czas doprowadza się zimne powietrze - najlepiej o temperaturze 5 °C lub o temperaturze otoczenia."
zmieniono na:
"W czasie poprzedzającym przetwarzanie, gdy ryż znajduje się w silosach, oraz celem zapewnienia jak najlepszych warunków przechowywania, co jakiś czas doprowadza się zimne powietrze - najlepiej o temperaturze 10-15 °C lub o temperaturze otoczenia."
Wyjaśnienie:
Był to błąd drukarski: temperatura 5 °C jest zbyt niska i spowodowałaby praktycznie zamarznięcie ryżu. Wartość ta została zatem skorygowana z 5 °C na 10-15 °C.
- W nagłówku Pakowanie i etykietowanie punktu E.b) specyfikacji produktu (Metoda produkcji) następujące zdanie:
"Cały ryż w każdym opakowaniu musi być ryżem kategorii »Extra Class« jednej odmiany."
zmieniono na:
"Cały ryż w każdym opakowaniu musi być ryżem jednej odmiany."
Wyjaśnienie:
Z punktu tego usunięto odniesienie do normy handlowej "Extra Class", ponieważ, jak wyjaśniono powyżej, dla ryżu brązowego istnieje inna klasa.
Związek z obszarem geograficznym (punkt F specyfikacji produktu i pkt 5 jednolitego dokumentu)
Poniższe zmiany to niekrytyczne poprawki redakcyjne, które należało wprowadzić w punkcie Związek ze środowiskiem w specyfikacji produktu (punkt F) i jednolitym dokumencie (pkt 5) zasadniczo w celu odzwierciedlenia zmian w opisie produktu w obu dokumentach.
- W pkt 5.2 jednolitego dokumentu (Specyfika produktu) następujący fragment:
"Wszystkie wymienione odmiany odznaczają się jednolitością podczas gotowania, jednorodnością ziarna i dużą zdolnością wchłaniania dzięki wysokiej zawartości skrobi w kredowobiałym środku ziarna zwanego »perlado«.
Ryż jest ceniony ze względu na właściwości kulinarne pozwalające uzyskać puszyste, sypkie ziarna (stopień sklejania się ziaren 7,3) oraz wysoką absorpcję wody (1,93 gramów wody na gram ryżu), dzięki której ryż dobrze wchłania smaki w potrawach, w których jest wykorzystywany."
zmieniono na:
"Wszystkie wymienione odmiany objęte ChNP »Arroz del Delta del Ebro« charakteryzują się jednolitością podczas gotowania, jednorodnością ziarna po ugotowaniu i dużą zdolnością wchłaniania dzięki wysokiej zawartości amy- lozy w stosunku do całkowitej zawartości skrobi.
Ryż jest ceniony ze względu na właściwości kulinarne pozwalające uzyskać puszyste, sypkie ziarna oraz wysoką absorpcję wody, dzięki której ryż dobrze wchłania smaki w potrawach z obszaru Delta de l'Ebre, w których jest wykorzystywany."
Taką samą zmianę wprowadzono w pkt F specyfikacji produktu (Związek z obszarem geograficznym).
Wyjaśnienie:
Jak już wyjaśniono w odniesieniu do opisu zmiany w punkcie Opis produktu, w przeszłości uznawano zależność między jakością perlado - ziaren ryżu z kredowobiałym środkiem - a zawartością skrobi w ryżu i jego właściwościami kulinarnymi. Obecnie wiadomo jednak, że kluczową cechą odmiany, jeśli chodzi o rezultaty uzyskiwane w przygotowaniu, jest zawartość amylozy, a nie jakość perlado, jak zakładano w przeszłości. W związku z tym zmieniono również tekst w linku.
Z punktu Związek usunięto odniesienia do "stopnia sklejania się ziaren" i "absorpcji wody", ponieważ uznano je za zbędne. Jest to jedynie poprawka redakcyjna, ponieważ informacje na temat tych cech odmiany odniesienia ("Bahía") nadal można znaleźć w punkcie Opis produktu (pkt B specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu) i nie zmieniono ich w żadnym z tych dokumentów.
- W pkt 5.3 jednolitego dokumentu (Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a szczególnymi cechami jakościowymi... produktu) skreślono odniesienie do koloru ryżu:
"Ryż pochodzący z tego obszaru posiada renomę wśród konsumentów ze względu na biały, perłowy kolor, smak i strukturę, które należy zawdzięczać właściwościom odmian i obszaru geograficznego, na którym są one uprawiane."
Proponowana nowa wersja brzmi:
"Ryż pochodzący z tego obszaru posiada renomę wśród konsumentów ze względu na smak i strukturę, które należy zawdzięczać właściwościom odmian i obszaru geograficznego, na którym są one uprawiane."
Taką samą zmianę wprowadzono w pkt F specyfikacji produktu (Związek z obszarem geograficznym).
Wyjaśnienie:
O ile historycznie ryż ten znany był ze swojej białej barwy, o tyle stwierdzenie tego faktu w tym punkcie może wprowadzać w błąd, ponieważ do ChNP dodano ryż brązowy, aby - jak wyjaśniono powyżej - dostosować się do zmieniających się przyzwyczajeń konsumentów. Odniesienie to należy zatem skreślić.
Inne
- Organ kontrolny (punkt G specyfikacji produktu): zaktualizowano informacje szczegółowe dotyczące jednostki certyfikującej.
- Wymogi wynikające z przepisów krajowych (punkt I specyfikacji produktu): niniejszy punkt został skreślony, ponieważ nie jest wymagany zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2022.70.11 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
Data aktu: | 11/02/2022 |
Data ogłoszenia: | 11/02/2022 |