Powiadomienie o zatwierdzeniu zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym, pochodzącego z państwa członkowskiego
(Rozporządzenie (UE) 1151/2012)
"Χαλλούμι / Halloumi / Hellim"
Nr UE: PDO-CY-01243-AM03 - 14.3.2023
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa produktu
"Χαλλούμι / Halloumi / Hellim"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Cypr
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Departament Rolnictwa - Ministerstwo Rolnictwa, Rozwoju Wsi i Środowiska
4. Opis zatwierdzonej zmiany (zatwierdzonych zmian)
1. Włączenie do specyfikacji produktu niezłożonego (jednowarstwowego) sera Halloumi
Kształt produktu może być różny: złożony lub niezłożony, prostokątny lub półokrągły.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
2. Możliwość wykorzystania surowego mleka do produkcji sera Halloumi
Pasteryzacja mleka wykorzystywanego do produkcji sera Halloumi stała się opcjonalna.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
3. Etap produkcji polegający na ponownym podgrzaniu do temperatury 40 °C sera serwatkowego, który został pokrojony bezpośrednio po zaprawieniu mleka, staje się opcjonalny
W drodze tej zmiany opcjonalny staje się etap produkcji polegający na ponownym podgrzaniu do temperatury 40 °C sera serwatkowego, który został pokrojony bezpośrednio po zaprawieniu mleka.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
4. Możliwość dodania mięty również na innych etapach procesu produkcji sera Halloumi
Możliwość dodania mięty na etapie składania, ale również przed zapakowaniem produktu.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
5. Solenie na sucho na stole serowarskim staje się opcjonalne; wprowadza się możliwość solenia wyłącznie w słonej serwatce przed pakowaniem produktu
Etap polegający na soleniu sera Halloumi na sucho na stole serowarskim staje się opcjonalny; wprowadza się też możliwość solenia wyłącznie w słonej serwatce przed pakowaniem produktu.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
6. Możliwość pozostawania produktu w słonej serwatce przed zapakowaniem przez okres od 8 godzin do 3 dni
Produkt może pozostawać w słonej serwatce, zanim zostanie zapakowany, przez mniej niż 1 dzień (ale nie mniej niż 8 godzin) i do 3 dni.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
7. Wprowadzenie możliwości podgrzania zapakowanego produktu, tak aby jego temperatura wewnętrzna przekraczała 72 °C przez maksymalnie 3 minuty
W procesie produkcji uwzględnia się możliwość poddania produktu obróbce termicznej po zapakowaniu, tak aby temperatura wewnętrzna przekraczała 72 °C przez maksymalnie 3 minuty.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.165.14 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 |
Data aktu: | 10/05/2023 |
Data ogłoszenia: | 10/05/2023 |