Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(C/2023/472)

(Dz.U.UE C z dnia 27 października 2023 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Rosso Orvietano / Orvietano Rosso"

PDO-IT-A0847-AM02

Data przekazania informacji: 4 sierpnia 2023 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Stosowanie nazwy większego obszaru geograficznego "Umbria"

Opis: Obecnie na etykietach można używać nazwy większego obszaru geograficznego "Umbria". Musi być umieszczona po nazwie "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" i znajdować się poniżej szczególnego określenia tradycyjnego ("Denomina- zione di origine controllata" [kontrolowana nazwa pochodzenia]) lub określenia unijnego ("Denominazione di origine protetta" [chroniona nazwa pochodzenia]), w następujący sposób:

Rosso Orvietano / Orvietano Rosso

Denominazione di origine controllata

lub Denominazione di origine protetta

(lub akronim "DOC")

Umbria

Rozmiar czcionki używanej w nazwie "Umbria" nie może być większy niż rozmiar czcionki używanej w oznaczeniu "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso", a czcionka (typ fontu), styl, odstępy, wyróżnienie, kolor i intensywność barwy muszą być takie same w przypadku obu oznaczeń.

Opis: Poparcie Consorzio Tutela Vini [organizacji ochrony wina] dla umieszczania nazwy większego obszaru geograficznego "Umbria" wynika z potrzeby lepszej identyfikacji produktu pod względem obszaru, do którego należy, znanego z jego historii i piękna. Wina objęte ChNP "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" mają własną szczególną tożsamość, a przede wszystkim własną wartość, którą należy eksponować. Celem umieszczenia nazwy większego obszaru geograficznego "Umbria" na etykiecie jest zatem dokładne wyeksponowanie tej ukrytej wartości i ukazanie jej konsumentom.

Zmiana dotyczy art. 7 specyfikacji produktu oraz sekcji jednolitego dokumentu "Wymogi dodatkowe - przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania".

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Rosso Orvietano

Orvietano Rosso

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino 4. Opis wina lub win

1. Wina czerwone, w tym ze wskazaniem odmiany winorośli

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Barwa: intensywnie rubinowa z fioletowymi odcieniami, w miarę dojrzewania zbliżona do barwy kamienia granatu w przypadku niektórych rodzajów jednoodmianowych. Zapach: intensywny, winny i charakterystyczny; aromatyczny w przypadku odmiany Aleatico i subtelny w przypadku odmian Canaiolo i Ciliegiolo. Wina produkowane są z winogron należących do odmian Aleatico, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Canaiolo R., Ciliegiolo, Merlot, Montepulciano, Pinot Nero i Sangiovese, których cechy charakterystyczne są, w zależności od odmiany, wyrażone w winach miękkich i eleganckich, niekiedy aksamitnych, pełnych i harmonijnych, o charakterystycznym posmaku. Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %. Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18 g/l.

Ogólne cechy analityczne

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Canaiolo

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %.

Minimalna kwasowość ogólna: 4,0 g/l.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: rubinowoczerwona, w miarę dojrzewania zbliżona do barwy owocu granatu.

Zapach: delikatny, charakterystyczny.

Smak: aksamitny z bukietem typowym dla odmiany.

Ogólne cechy analityczne

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Ciliegiolo

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %.

Minimalna kwasowość ogólna: 4,0 g/l.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: intensywnie rubinowa.

Zapach: winny, delikatny.

Smak: owocowy, z charakterystycznym posmakiem.

Ogólne cechy analityczne

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Pinot Nero

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %.

Minimalna kwasowość ogólna: 4,0 g/l.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: rubinowoczerwona, w miarę dojrzewania zbliżona do barwy owocu granatu.

Zapach: intensywny, długotrwały, charakterystyczny.

Smak: wytrawny, pełny, charakterystyczny, harmonijny.

Ogólne cechy analityczne

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Cabernet Franc lub Cabernet Sauvignon

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %.

Minimalna kwasowość ogólna: 4,0 g/l.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: intensywnie rubinowa z fioletowymi odcieniami, w miarę dojrzewania zbliżona do barwy kamienia granatu. Zapach: intensywny, długotrwały, charakterystyczny.

Smak: wytrawny, z charakterystycznym posmakiem i delikatnymi nutami trawiastymi.

Ogólne cechy analityczne

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

6. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Merlot

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %.

Minimalna kwasowość ogólna: 4,0 g/l.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: rubinowa z fioletowymi odcieniami, w miarę dojrzewania przechodząca niekiedy w ceglastoczerwoną. Zapach: winny, przyjemny.

Smak: pełny, miękki, harmonijny.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

7. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Sangiovese

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %.

Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g/l.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: rubinowoczerwona, w miarę dojrzewania zbliżona do barwy owocu granatu.

Zapach: winny, charakterystyczny.

Smak: wytrawny, harmonijny, przyjemnie taninowy, kiedy wino jest młode, przyjemnie gorzkawy, owocowy i charakterystyczny.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

8. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Aleatico

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 % obj. (z czego co najmniej 9,50 % to alkohol rzeczywisty).

Minimalna kwasowość ogólna: 4,0 g/l.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: barwa granatu z odcieniami fioletu.

Zapach: lekko aromatyczny, charakterystyczny.

Smak: typowy, miękki, aksamitny, niekiedy półsłodki lub słodki.

Ogólne cechy analityczne

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

5.2. Maksymalna wydajność

1. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso", w tym ze wskazaniem odmiany winorośli

10 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar, na którym uprawia się winogrona wykorzystywane do produkcji win objętych ChNP "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso", znajduje się w prowincji Terni i obejmuje obszar uprawy winorośli wysokiej jakości na całym obszarze administracyjnym gmin Allerona, Alviano, Baschi, Castel Giorgio, Castel Viscardo, Fabro, Ficulle, Guardea, Montecchio, Montegabbione, Monteleone d'Orvieto, Orvieto, Porano i S. Venanzo.

7. Odmiany winorośli

Aleatico N.

Canaiolo Nero N. - Canaiolo

Ciliegiolo N. - Morettone

Merlot N.

Montepulciano N.

Pinot Nero N. - Pinot

Sangiovese N. - Sangioveto

8. Opis związku lub związków

ChNP "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" - wina czerwone, w tym ze wskazaniem odmiany winorośli

Obszar położony jest na pagórkowatym terenie w południowozachodniej Umbrii. Uważa się, że to już Etruskowie odkryli, że szczególny skład skały tufowej sprzyja produkcji i przechowywaniu wina. Na tym obszarze produkowane są wyłącznie wina czerwone, w tym te ze wskazaniem odmiany winorośli: Aleatico, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Canaiolo, Ciliegiolo, Merlot, Pinot Nero lub Sangiovese. Charakteryzują się one specyficznymi cechami, które pozwalają odróżnić je od siebie i ustalić ich pochodzenie geograficzne. Techniki uprawy i wysoki poziom profesjonalizmu producentów przyczyniły się do poprawy wizerunku win "Orvieto" na całym świecie.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Stosowanie nazwy większego obszaru geograficznego "Umbria"

Ramy prawne:

przepisy UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Nazwę większego obszaru geograficznego "Umbria" można stosować na etykietach oraz do prezentacji win objętych ChNP "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso". Nazwa większego obszaru geograficznego "Umbria" musi być umieszczona po nazwie "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" i znajdować się poniżej szczególnego określenia tradycyjnego ("Denominazione di origine controllata" [kontrolowana nazwa pochodzenia]) lub określenia unijnego ("Denomi- nazione di origine protetta" [chroniona nazwa pochodzenia]), w następujący sposób:

Rosso Orvietano / Orvietano Rosso

Denominazione di origine controllata

lub Denominazione di origine protetta

(lub akronim "DOC")

Umbria

Rozmiar czcionki używanej w nazwie "Umbria" nie może być większy niż rozmiar czcionki używanej w oznaczeniu "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso", a czcionka (typ fontu), styl, odstępy, wyróżnienie, kolor i intensywność barwy muszą być takie same w przypadku obu oznaczeń.

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/19815

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.472

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 27/10/2023
Data ogłoszenia: 27/10/2023