(Dz.U.UE C z dnia 10 listopada 2023 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Saarländischer Landwein"
PGI-DE-A1302-AM01
Data przekazania informacji:
19.10.2023
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Opis zmian
a) Opis wina lub win
Opisy win zostaną w przyszłości podzielone na wina białe, wina czerwone, wina różowe i wina Rotling, a ich właściwości organoleptyczne będą opisywane indywidualnie. Dane dotyczące ich cech analitycznych zostały usunięte i zastąpione odniesieniem do mającego zastosowanie ustawodawstwa.
Dane dotyczące minimalnej masy moszczu/minimalnej zawartości alkoholu pozostały bez zmian. Jednak ze względu na nową strukturę specyfikacji produktu dane te są obecnie zawarte w opisie win.
DODANIE:
Wina białe
Większość win białych stanowią wina jednoodmianowe. W związku z tym często mają one delikatny owocowy charakter - charakterystyczny dla wykorzystanej odmiany winorośli. W większości przypadków charakteryzują się one silną kwasowością i ogólnie harmonijną strukturą kwasowości. Ogólnie rzecz biorąc, wina białe często odznaczają się delikatnym owocowym bukietem, który determinuje ich ogólny smak. Może istnieć (również) większa różnorodność aromatów i barw (do pomarańczowej) oraz stabilne lub - po wstrząśnięciu - zauważalne naturalne zmętnienie (np. z fermentujących drożdży, osadu moszczu lub osadu taninowego i krystalicznego). Zmętnienie powstałe sztucznie przez dodanie substancji pomocniczych w przetwórstwie lub spowodowane wadami wina nie jest jednak dopuszczalne. Bukiet może (w związku z tym) być mniej typowy pod względem charakteru odmian i mieć mniej owocowy charakter, wraz z nutami utleniającymi, fenolowymi lub redukcyjnymi. W zależności od (wybranego) stylu wina można również znaleźć wina, które są taninowe i lekko kwaśne.
Wina różowe i Blanc de Noir
Wina różowe produkuje się z delikatnie wyciskanych czerwonych odmian winorośli i zazwyczaj mają delikatną jasno- czerwoną barwę. Różnią się one od win czerwonych ze względu na świeży, lżejszy styl i naturalnie niższą zawartość tanin. Podobnie jak wina białe również cechuje je zwykle smak sięgający od delikatnego po bogaty oraz subtelna, lecz harmonijna struktura kwasowości. Wina Blanc de Noir mają barwę wina białego. Zazwyczaj charakteryzują się aromatami czerwonych owoców (czereśnia, truskawka, malina, czerwona porzeczka) i owoców jagodowych oraz świeżą, orzeźwiającą kwasowością. Może istnieć (również) większa różnorodność aromatów i barw oraz stabilne lub - po wstrząśnięciu - zauważalne naturalne zmętnienie (np. z fermentujących drożdży, osadu moszczu lub osadu tanino- wego i krystalicznego). Zmętnienie powstałe sztucznie przez dodanie substancji pomocniczych w przetwórstwie lub spowodowane wadami wina nie jest jednak dopuszczalne. Bukiet może (w związku z tym) być mniej typowy pod względem charakteru odmian i mieć mniej owocowy charakter, wraz z nutami utleniającymi, fenolowymi lub redukcyjnymi. W zależności od (wybranego) stylu wina można również znaleźć wina, które są taninowe.
Wina czerwone
W zależności od odmiany winorośli wina czerwone mają zwykle intensywną czerwoną barwę. W zależności od sposobu dojrzewania win mogą być one świeże, delikatne i owocowe, a także intensywne. W smaku często wyeksponowane są aromaty owocowe. Cechuje je zwykle smak sięgający od delikatnego po bogaty oraz raczej orzeźwiająca struktura kwasowości. Może istnieć (również) większa różnorodność aromatów i barw oraz stabilne lub - po wstrząśnięciu - zauważalne naturalne zmętnienie (np. z fermentujących drożdży, osadu moszczu lub osadu taninowego i krystalicznego). Zmętnienie powstałe sztucznie przez dodanie substancji pomocniczych w przetwórstwie lub spowodowane wadami wina nie jest jednak dopuszczalne. Bukiet może (w związku z tym) być mniej typowy pod względem charakteru odmian i mieć mniej owocowy charakter, wraz z nutami utleniającymi, fenolowymi lub redukcyjnymi. W zależności od (wybranego) stylu wina można również znaleźć wina, które są taninowe i lekko kwaśne.
Wina Rotling
W zależności od wybranej odmiany winorośli wina Rotling mają zwykle barwę przechodzącą od delikatnie do intensywnie jasnoczerwonej. Ich aromaty są zazwyczaj dość owocowe, czasami delikatnie korzenne. W zależności od wykorzystanej odmiany winorośli owocowy charakter może się różnić. Cechuje je zwykle smak sięgający od delikatnego po bogaty oraz zazwyczaj orzeźwiająca struktura kwasowości. Może istnieć większa różnorodność aromatów i barw oraz stabilne lub - po wstrząśnięciu - zauważalne naturalne zmętnienie (np. z fermentujących drożdży, osadu moszczu lub osadu taninowego i krystalicznego). Zmętnienie powstałe sztucznie przez dodanie substancji pomocniczych w przetwórstwie lub spowodowane wadami wina nie jest jednak dopuszczalne. Bukiet może (w związku z tym) być mniej typowy pod względem charakteru odmian i mieć mniej owocowy charakter, wraz z nutami utleniającymi, fenolowymi lub redukcyjnymi. W zależności od (wybranego) stylu wina można również znaleźć wina, które są taninowe i lekko kwaśne.
b) Granice obszaru
Nie zmieniono granic obszaru ChOG "Saarländischer Landwein".
DODANIE: Sporządzono wykaz poszczególnych gmin.
Dokładne granice obszaru są widoczne na mapach, na których określono granice poszczególnych gmin. Mapy są dostępne pod adresem www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein.
Pierwotnie produkcja wina "Saarländischer Landwein" musiała odbywać się w regionie produkującym "Saarländischer Landwein" lub w sąsiednim kraju związkowym Nadrenia-Palatynat. W przyszłości produkcja będzie musiała odbywać się w kraju Saary lub Nadrenii-Palatynacie.
DODANIE:
"Produkcja wina »Saarländischer Landwein« musi odbywać się w kraju Saary lub w sąsiednim kraju związkowym Nad- renia-Palatynat".
c) Maksymalna wydajność z hektara
Maksymalną wydajność z hektara obniżono ze 150 hl/ha do 120 hl/ha.
d) Odmiany winorośli
Odmiany winogron białych
Auxerrois, Bacchus, Bronner, Cabernet Blanc, Calardis Blanc, Calardis Musqué, Chardonnay, Rosa Chardonnay, Felicia, Gelber Muskateller, Goldriesling, Grüner Silvaner, Helios, Johanniter, Kerner, Müller-Thurgau, Muscaris, Phoenix, Roter Elbling, Roter Gutedel, Ruländer, Sauvignac, Sauvignon Blanc, Sauvignon Cita, Sauvignon Gryn, Sauvignon Sary, Sauvitage, Solaris, Souvignier Gris, Weißer Burgunder, Weißer Elbling, Weißer Gutedel, Weißer Riesling.
Odmiany winogron czerwonych
Blauer Frühburgunder, Blauer Spätburgunder, Cabernet Cortis, Cabernet Dorsa, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Gamay Noir, Merlot, Müllerrebe, Pinotin, Regent, Rondo, Satin Noir.
Dodano następujące odmiany:
Calardis Blanc, Calardis Musqué, Rosa Chardonnay, Felicia, Grüner Silvaner, Helios, Muscaris, Sauvignac, Sauvignon Cita, Sauvignon Gryn, Sauvignon Sary, Sauvitage, Souvignier Gris, Cabernet Franc, Gamay Noir, Pinotin i Satin Noir.
Usunięto następujące odmiany:
Arnsburger, Ehrenbreitsteiner, Ehrenfelser, Faberrebe, Findling, Grüner Veltliner, Huxelrebe, Juwel, Kernling, Merzling, Morio-Muskat, Muskat Ottonel, Optima, Ortega, Perle, Prinzipal, Regner, Reichensteiner, Rieslaner, Roter Muskateller, Roter Traminer, Saphira, Scheurebe, Schönburger, Accent, Acolon, Blauer Limberger, Blauer Portugieser, Bolero, Cabernet Cubin, Cabernet Dorio, Cabernet Mitos, Dakapo, Domina, Dunkelfelder, Prior, Rubinet, Saint Laurent, Syrah.
e) Mające zastosowanie wymogi zgodnie z przepisami unijnymi lub krajowymi/ustanowione przez organizację zarządzającą ChOG:
§ 22. ust. 1 pkt 1 federalnej ustawy o winach (Weingesetz) nie powinien być ograniczony;
f) Organy kontrolne
Adresy i zadania organów kontrolnych zostały zaktualizowane, jak następuje:
Landesamt für Verbraucherschutz (Urząd Ochrony Konsumentów Saary)
Konrad-Zuse-Straße 11
66115 Saarbrücken
NIEMCY
Linia bezpośrednia: +49 68 1/99 78 45 00
Faks +49 68 1/99 78 44 97
E-mail: poststelle@lav.saarland.de
Landwirtschaftskammer für das Saarland (Izba Rolnictwa Saary)
In der Kolling 310
66450 Bexbach
NIEMCY
Tel. +49 68 26/82 89 50
Faks +49 68 26/8 28 95 60
E-mail: info@lwk-saarland.de
Za zatwierdzanie nowych nasadzeń odpowiada Federalny Urząd Rolnictwa i Żywności. Izba Rolnictwa Saary odpowiada za zatwierdzanie ponownych nasadzeń. Specyfikację produktu dostosowano do okoliczności.
g) Inne
W kilku przypadkach doprecyzowano związek z obszarem. Zmiany te uznaje się za zmiany standardowe zgodnie z art. 14 rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/33, ponieważ nie unieważniają one związku z obszarem geograficznym.
Istniejące kategorie produktów sektora wina uwzględniono w specyfikacji produktu (nr 2). Nie wprowadzono żadnych zmian o charakterze materialnym.
Wprowadzono dalsze zmiany redakcyjne zgodnie z przepisami UE.
2. Powody, dla których wprowadzono zmiany
Wszystkie zmiany były konieczne w celu dostosowania dokumentu do rzeczywistych warunków w terenie:
a) opis win dostosowano do win faktycznie produkowanych;
b) nie rozszerzono granic gmin w kraju Saary, w których uprawia się winorośl. Opis lokalizacji dostosowano do rzeczywistych okoliczności. Dodano również mapy zawierające wymienione gminy. Obszar produkcji wina rozszerzono na cały kraj Saary;
c) maksymalną wydajność z hektara obniżono ze 120 hl/ha również w celu osiągnięcia lepszej jakości w regionie produkującym "Saarländischer Landwein";
dodano nowe odmiany winorośli, co umożliwia producentom dostosowanie się do zmiany klimatu.
d) Obecnie uprawiane są odmiany Muscaris, Sauvignac, Souvignier Gris i Satin Noir, które okazały się odpowiednie. Wina produkowane z tych odmian są zgodne ze specyfikacją produktu.
Wymienione poniżej odmiany nie są uprawiane, ale są odpowiedniej jakości i odpowiadają profilowi ChOG "Saarländischer Landwein":
Calardis Blanc
Wina z tej odmiany winorośli charakteryzują się orzeźwiającą, dojrzałą kwasowością, a ich aromat jest bardzo finezyjny, charakteryzuje się subtelnym i delikatnie pikantnym bukietem, zgodnym z wymaganą specyfikacją produktu. Ponadto umiarkowana zawartość alkoholu uzyskana w przypadku tej odmiany winorośli będzie w przyszłości korzystna.
Calardis Musqué
Z tej odmiany winorośli powstają intensywne wina białe o unikalnym, egzotycznym bukiecie, złożonych aromatach owocowych oraz o orzeźwiającej i dojrzałej kwasowości. Wina często odznaczają się nutą gałki muszkatołowej, co ma miejsce w przypadku odmian wymienionych w wykazie win białych. Często występują również egzotyczne aromaty, na przykład passiflory, mango, ananasa i miechunki, co jest zgodne z wymaganą specyfikacją produktu.
Rosa Chardonnay
Ta odmiana Chardonnay, podobnie jak w przypadku Chardonnay znajdującej się już w wykazie, również spełnia warunki specyfikacji produktu. Podobnie jak odmiana Chardonnay Rosa Chardonnay dobrze rośnie również na glebach, które są w dużej mierze wapienne, na ogół wytwarzając pełne wina o niskiej kwasowości, które odzwierciedlają jej pochodzenie.
Felicia
Bukiet charakteryzuje się aromatami kwiatowymi, które w niektórych latach łączą się z delikatną i przyjemną nutą gałki muszkatołowej. Powstałe wino ma harmonijną strukturę kwasowości i jest z kolei idealnie dostosowane do specyfikacji produktu.
Grüner Silvaner
W przypadku osiągnięcia właściwego stopnia dojrzałości i nie za wysokiej wydajności odmiana ta wytwarza harmonijne wina o delikatnej kwasowości i delikatnym bukiecie. Położenie i warunki glebowe w dużym stopniu wpływają na charakter win produkowanych z odmiany Silvaner. Z odmiany Grüner Silvaner można produkować wina zgodne ze specyfikacją produktu, co jest doskonałym wskaźnikiem terroir.
Helios
Wina Helios są mocne, owocowe i podobne do odmiany Müller-Thurgau, która znajduje się już w wykazie odmian winorośli. Odmiana ta jest zatem zgodna z wymaganą specyfikacją produktu.
Sauvignon Cita
Z tej odmiany winorośli wytwarza się owocowe, mocne wina białe podobne do Sauvignon Blanc, z wyraźnymi nutami cytrusów. Wina zgodne ze specyfikacją produktu mogą być produkowane z odmiany Sauvignon Cita w stylu Sauvignon Blanc, już ujętej w wykazie, do której wykazują podobieństwo.
Sauvignon Gryn
Wina produkowane z odmiany Sauvignon Gryn od zawsze są owocowe i eleganckie, podobne do Sauvignon Blanc, i trwałe. Wina zgodne ze specyfikacją produktu mogą być produkowane z odmiany Sauvignon Gryn w stylu Sauvignon Blanc, już ujętej w wykazie, do której wykazują podobieństwo.
Sauvignon Sary
Z tej odmiany winorośli wytwarza się owocowe wina białe podobne do Sauvignon Blanc. Wina zgodne ze specyfikacją produktu mogą być produkowane z odmiany Sauvignon Sary w stylu Sauvignon Blanc, już ujętej w wykazie, do której wykazują podobieństwo.
Sauvitage
Wina produkowane z odmiany Sauvitage mają egzotyczny, świeży aromat o harmonijnym charakterze. Dojrzały i owocowy aromat Sauvignon Blanc, np. agrestowy, łączy się z łagodną, harmonijną strukturą kwasową i, biorąc pod uwagę, że odmiana Sauvignon Blanc już widnieje w wykazie, jest zgodny ze specyfikacją produktu.
Cabernet Franc
Wino z odmiany Cabernet Franc często charakteryzuje się lekkim bukietem, któremu towarzyszą zioła i owocowe nuty maliny i truskawki. Wino uznaje się za nowszą wersję Cabernet Sauvignon i, podobnie jak odmiana Cabernet Sauvignon - która została już umieszczona w wykazie - jest zgodne ze specyfikacją produktu.
Gamay Noir
Wina produkowane z odmiany Gamay Noir są odświeżające i lekkie, z aromatami malin i wiśni. Jest to kolejna odmiana, która dobrze rośnie na glebach wapiennych. Ponadto od dawna produkuje się z niej znakomitej jakości Beaujolais. Uznaje się, że odmiana ta odpowiada wymaganemu profilowi określonemu w specyfikacji produktu.
Pinotin
Pinotin jest mało wymagającą odmianą winorośli, która daje smak czarnej wiśni połączonej z harmonijną, miękką strukturą taniczną. Posiadając rozpoznawalne właściwości Pinot Noir, która to odmiana jest już uwzględniona w wykazie, odmianę tę można włączyć do wymaganego profilu produktu;
e) § 22 ust. 1 pkt 1 federalnej ustawy o winach (Weingesetz) nie powinien być ograniczony;
f) adresy organów kontrolnych zostały skorygowane i dostosowane;
g) doprecyzowano opis związku z obszarem geograficznym w celu dostosowania specyfikacji produktu do rzeczywistych warunków w terenie.
Uprzednio kategorie produktów sektora wina zostały wskazane jedynie w jednolitym dokumencie. W wyniku niniejszego wniosku zostaną one również wskazane w specyfikacji produktu. Jest to uzupełnienie o charakterze czysto redakcyjnym i w związku z tym uznaje się je za zmianę standardową.
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.855 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 10/11/2023 |
Data ogłoszenia: | 10/11/2023 |