Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(C/2024/1346)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady 1  (UE) nr 1151/2012 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Bursa §eftalisi"

Nr UE: PDO-TR-02887 - 5.1.2023

1. Nazwa lub nazwy

"Bursa §eftalisi"

ChNP (X) ChOG ()

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.6 Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Nazwa "Bursa §eftalisi" odnosi się do świeżego owocu "J.H. Hale" i "Glohaven" - odmian należących do gatunku Prunus persica L Oba kultywary mają łatwo odchodzącą pestkę, a żółta skórka jest zarumieniona na czerwono, miąższ jest żółty, słodki i soczysty. Owoc odmiany J.H. Hale jest średniej wielkości, z meszkiem, jędrny, słodki i soczysty. Owoce odmiany Glohaven są średniej wielkości, z lekkim meszkiem i średnio jędrne.

W momencie wprowadzania do obrotu owoce posiadają następujące cechy charakterystyczne:

J.H. Hale Glohaven
Barwa skórki L 60,00-70,00 45,00-65,00
a 20,00-30,00 30,00-40,00
b 40,00-50,00 25,00-45,00
Barwa miąższu L 70,00-80,00 75,00-80,00
a 10,00 -20,00 14,50-20,50
b 55,00-60,00 55,00-65,00
Jędrność (kg/cm2) 5,00-7,00 0,80-2,50
Liczba owoców na 1 kg 3,00-3,50 3,50-4,50
skala Brix'a (%) 11,00-14,00 10,00-13,00
pH 3,50-3,65 3,50-3,70

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji "Bursa §eftalisi" muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym, począwszy od sadzenia do zbioru.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa Produkt "Bursa §eftalisi" pakuje się do kartonowych lub drewnianych tacek lub pudełek, z przeznaczeniem dla konsumentów końcowych. Owoce należy umieszczać jednowarstwowo, oddzielając je od siebie materiałem ochronnym. Zakazane jest stosowanie wszelkich opakowań z tworzyw sztucznych.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na etykietach znajdujących się na opakowaniach należy umieścić nazwę "Bursa §eftalisi", zapisaną czcionką o wielkości co najmniej tak dużej jak inne największe litery na etykiecie oraz termin "Chroniona Nazwa Pochodzenia", obok nazwy produktu wraz z numerem partii.

Wszyscy producenci i przetwórcy spełniający wymogi określone w specyfikacji mogą korzystać ze specjalnego logo wskazanego poniżej, identyfikującego produkt.

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Wyznaczony obszar geograficzny produkcji "Bursa §eftalisi" znajduje się w wymienionych poniżej wsiach w dystryktach należących do prowincji Bursa.

Dystrykt Gürsu: Merkez, Adaköy, Cambazlar, igdir, Karahidir, Kazikli

Dystrykt inegöl: Merkez, Akhisar, Akincilar, Alanyurt, Alibey, Bilalköy, Bogazköy, Cerrah, Çavu§köy, ęeltikęi, ęitli, Deydinler, Dipsizgöl, Edebey, Eymir, Hamamli, Hamzabey, Hasanpa§a, Hocaköy, isaören, Karagölet, Karalar, Kinik, Kozluca, Kulaca, Kur§unlu, Küçükyenice, Ortaköy, Özlüce, Sungurpa§a, Süpürtü, §ipali, Toku§, Yeniceköy, Yigit

Dystrykt iznik: Boyalica

Dystrykt Kestel: Merkez, Aksu, Barakfaki, ęataltepe, Dudakli, Erdogan, Gölba§i, Gölcük, Gözede, Kozluören, Narlidere, Serme, Seymen, Soguksu, Turanköy, Yagmurlu

Dystrykt Nilüfer: Merkez, ęali, Kayapa, Tahtali, Yaylacik

Dystrykt Orhangazi: Akharem, ęakirli, Dutluca, Gedelek, Gemię, Gölyaka, Gürle, Heceler, Keramet, Orhangazi, Sölöz, Üregil, Yenigürle, Yenisölöz

Dystrykt Osmangazi: Merkez, ęaglayan, Demirta§, Ovaakęa

Dystrykt Yeni§ehir: Merkez, Af§ar, Akdere, Alayli, Barcin, Burcun, Cihadiye, Çamönü, ęardak, ęayirli, ęelebi, Demir- boga, Dereköy, Ebeköy, Fethiye, Günece, Hayriye, incirli, Karabahadir, Karacaahmet, Karacaali, Karaköy, Karasil, Kava- kli, Koyunhisar, Kozdere, Köprülühisar, Mahmudiye, Marmaracik, Mente§e, Osmaniye, Papatya, Selimiye, Söylemi§, Suba§i, Toprakdere, Toprakocak, Yeniköy, Yolören

Dystrykt Yildirim: Merkez

5. Związek z obszarem geograficznym

Wskaźnik występowania gleb aluwialnych w prowincji Bursa jest znacznie wyższy niż w innych prowincjach, w których uprawia się brzoskwinie. Odsetek gleby aluwialnej w Bursa wynosi 11,6 %, co tworzy idealne środowisko do uprawy brzoskwiń. Wiatr jest ważnym czynnikiem wpływającym na jakość brzoskwiń. Środowisko przybrzeżne, obecność jeziora i gór stwarzają odpowiednie warunki do uprawy brzoskwiń. Na obszarach charakteryzujących się wysoką jakością produkcji w prowincji Bursa przeważają wiatry północnowschodnie (NE), południowowschodnie (SE) i wschodnio-północno-wschodnie (ENE). Pożądana maksymalna prędkość wiatru na obszarze produkcji, sprzyjająca wysokiej jakości i zdrowej uprawie brzoskwiń, wynosi 10 mph lub mniej. Bursa różni się od innych prowincji pod względem struktury gleby i ogólnych warunków klimatycznych, a zwłaszcza prędkości wiatru. Gdy porównuje się tę prowincję z innymi prowincjami, obszar uprawy brzoskwiń (tj. Bursa) charakteryzuje się łagodniejszym wiatrem (o prędkości mniejszej niż 10 mph), co wynika z obecności pobliskiej góry Uludag.

Odmiany "Bursa Seftalisi" (J.H Hale i Glohaven) wyróżniają się wielkością, barwą, słodyczą, soczystością i odchodzeniem pestki od miąższu w porównaniu z owocami tych samych odmian uprawianych w innych regionach; dzieje się tak ze względu na warunki glebowe i klimatyczne prowincji Bursa. Poziom pH (6-7), aluwialna struktura gleby (osadowa, gliniasta, piaszczysta, kamienista, głęboka i szybko ogrzewająca się) oraz zawartość minerałów (zwłaszcza azotu) w prowincji Bursa wpływają na wzrost drzew, co ma wpływ na wielkość i barwę brzoskwiń odmiany J.H Hale i Glohaven. Średnie roczne opady w prowincji Bursa wynoszą 707,5 mm, a zwłaszcza opady przed zbiorami są istotne z punktu widzenia tworzenia się pestek i przylegania pestek do owocu. Praktyki produkcyjne producentów z prowincji Bursa mają wpływ na jakość brzoskwiń. Cięcie odbywa się zgodnie z metodą zwaną lokalnie "rybie ości" i polega na usuwaniu suchych, uszkodzonych i chorych gałęzi, aby zwiększyć przenikanie światła i zapewnić wystarczającą ekspozycję owoców na promienie słoneczne. Cięcie metodą na "rybie ości" wpływa na barwę brzoskwiń, podobnie jak rodzaj gleby. Przerzedzanie przeprowadza się ręcznie, a zabieg ten umożliwia powstawanie owoców o średniej wielkości. Praktyki nawożenia stosowane przez producentów przyczyniają się do produkcji słodkich i soczystych owoców. Stosowanie Erekeme (lokalna nazwa nieszczepionego drzewa brzoskwiniowego) w zapylaniu ułatwia oddzielanie brzoskwiń od pestek. Posadzenie dziesięciu drzew "erekeme" na hektar wystarczy do uzyskania lepszych owoców.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.1346

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 06/02/2024
Data ogłoszenia: 06/02/2024