INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Haspengouwse wijn"
PDO-BE-A1492-AM04
Data przekazania informacji: 24.11.2023
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Określenie obszaru geograficznego
Dodanie dwóch dawniej niezależnych gmin
Uzasadnienie: obszar objęty nazwą rozszerzono o dwie dawniej niezależne gminy, które pod względem administracyjnym nie należą do Haspengouw, ale w których występuje podobne podglebie. W gminach tych znajdują się winnice, których właściciele zamierzają złożyć wniosek o przyznanie ChNP. Dotyczy to dwóch dawniej niezależnych gmin w Zoutleeuw: Halle-Booienhoven i Ossenweg.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
"Haspengouwse wijn"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
1. Analityczne cechy charakterystyczne
KRÓTKI OPIS
Minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu musi wynosić 8 % obj. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu nie może być niższa niż 9 % obj. Jeżeli naturalna zawartość alkoholu zostanie zwiększona, całkowita objętościowa zawartość alkoholu nie może w żadnym wypadku być wyższa niż 13,5 % obj. Kwasowość ogólna w gramach H2SO4/l (całkowita zawartość kwasu) musi wynosić co najmniej 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy, lub 46,6 miliekwiwalentów na litr.
Parametry analityczne, których nie uwzględniono w niniejszym punkcie, muszą być zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 8,5 |
Minimalna kwasowość ogólna | 3,5 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
2. Właściwości organoleptyczne
KRÓTKI OPIS
Wina białe: aromat delikatny, elegancki, owocowy lub kwiatowy, czasami nieco mineralny. Bardziej dystyngowany niż cielisty. Kwasowość o dobrej strukturze i niezbyt wysoka zawartość alkoholu (11-12 % objętości). Jakość niektórych win może być poprawiona leżakowaniem w drewnianych kadziach. Powyższa uwaga dotyczy również win różowych. Wina czerwone: owocowy, świeży styl. Wina te posiadają cechy charakterystyczne dla "wszystkich" północnych win czerwonych. W zależności od odmiany winorośli i rocznika wina te mogą się jednak charakteryzować strukturą tani- nową. Stosunkowo często leżakuje się te wina w drewnianych kadziach. Niezbyt wysoka zawartość alkoholu (11-12,5 % obj.). Zaleca się, aby temperatura podawania nie była zbyt wysoka (15-17 °C). Badanie organoleptyczne przeprowadza komitet akredytacyjny; dotyczy ono barwy, klarowności, aromatu i smaku. Przyznanie nazwy pochodzenia wymaga uzyskania pewnej minimalnej liczby punktów. Badaniom organoleptycznym poddaje się jedynie te wina, które wykazują wymagane analityczne cechy charakterystyczne. Komitet akredytacyjny pracuje zgodnie z regulaminem wewnętrznym.
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Wzbogacanie
Szczególne praktyki enologiczne
W przypadku użycia świeżych winogron, częściowo sfermentowanego moszczu winogronowego lub młodego wina w trakcie fermentacji możliwe jest - wyłącznie w winnicy - zwiększenie naturalnej objętościowej zawartości alkoholu przez dodanie sacharozy, zagęszczonego moszczu winogronowego lub rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego.
2. Odkwaszanie
Szczególne praktyki enologiczne
Wino może zostać częściowo odkwaszone. Odkwaszanie można stosować wyłącznie do poziomu 1 g na litr wyrażonego jako kwas winowy lub 13,3 miliekwiwalentów na litr.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Średnia maksymalna wydajność w przypadku odmian Müller-Thurgau, Kerner, Ortega, Bacchus, Würzer i Dornfelder
80 hektolitrów z hektara
2. W przypadku pozostałych odmian
55 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Określony obszar produkcji Haspengouwse wijn znajduje się na obszarze uprawy winorośli A w Haspengouw, obejmującym miasta lub gminy Alken, Bilzen, Borgloon, Gingelom, Halle-Booienhoven, Heers, Herk-de-Stad, Herstappe, Hoeselt, Kortessem, Nieuwerkerken, Ossenweg, Riemst, Sint-Truiden, Tongeren i Wellen.
7. Odmiany winorośli
Auxerrois B
Bacchus B
Bianca B
Chardonnay B
Domina N
Dornfelder N
Kerner B
Müller Thurgau B
Optima B
Ortega B
Pinot Blanc B
Pinot Gris G
Pinot Noir N - Vroege Loonse
Regent N
Riesling B
Schönburger Rs - Rosa Muscat
Siegerrebe Rs - Sieger
Würzer B
8. Opis związku lub związków
8.1. Położenie
Gleba i podglebie w Haspengouw składają się z gliny i margli charakterystycznych dla tego regionu. W Haspengouw panują optymalne warunki klimatyczne. Ponieważ region leży na północy, w okresie dojrzewania dzień trwa długo. Ponadto wzgórza Haspengouw umożliwiają dobre odwadnianie i odpowiednie nasłonecznienie. Na zboczach południowych panuje charakterystyczny mikroklimat.
8.2. Szczegółowe informacje na temat produktu
Wina o wyjątkowej złożoności: wino kremowe i mineralne o wystarczającej kwasowości.
8.3. Związek przyczynowy
Jakość i cechy charakterystyczne Haspengouwse wijn wynikają głównie ze szczególnych właściwości gleby, podglebia, krajobrazu i optymalnych warunków klimatycznych (mikroklimat na zboczach południowych).
Właściwości gliny w Haspengouw nadają winom kremową konsystencję, a margle mineralność, dzięki czemu powstają wina o wyjątkowej złożoności. Wino nabiera tych właściwości jednak tylko wtedy, gdy zawartość minerałów w glebie jest wystarczająco wysoka. W związku z tym w produkcji Haspengouwse wijn wydajność z hektara celowo ograniczono do maksymalnie 55 hl/ha. Ta niska wydajność zapewnia również wystarczającą dojrzałość winogron (stężenie cukru w winogronach).
Ponadto ponieważ region leży na północy, w okresie dojrzewania dzień trwa dłużej niż na południowych obszarach uprawy winorośli, co zapewnia wystarczającą kwasowość (z uwagi na globalne ocieplenie osiągnięcie wystarczającej kwasowości staje się w regionach południowych problemem).
Wina z Haspengouw powstają dzięki niepowtarzalnemu terroir i nie można ich porównać z żadnym innym produktem.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Przetwarzanie winogron na wino w bezpośrednim sąsiedztwie obszaru geograficznego
Ramy prawne
Określone w przepisach UE
Rodzaj wymogów dodatkowych
Wyjątek dotyczący produkcji na określonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Przetwarzanie winogron na moszcz winogronowy i przetwarzanie moszczu na wino musi odbywać się na obszarze geograficznym, na którym zebrano winogrona, lub, pod warunkiem uzyskania wyraźnej uprzedniej zgody komitetu akredytacyjnego, w bezpośrednim sąsiedztwie obszaru geograficznego. Wszystkie winogrona wykorzystywane do produkcji "Haspengouwse wijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming" ["Haspengouwse wijn o zarejestrowanej nazwie pochodzenia"] muszą pochodzić z akredytowanego obszaru produkcji.
Link do specyfikacji produktu
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2024.1485 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 16/02/2024 |
Data ogłoszenia: | 16/02/2024 |