Rozporządzenie 55/2003 dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 55/2003
z dnia 13 stycznia 2003 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1) ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1832/2002(2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej zawartej w załączniku do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, konieczne jest podjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów, określonych w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(2) Rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 ustala ogólne zasady interpretacji Nomenklatury Scalonej. Te same zasady odnoszą się do każdej innej nomenklatury w całości lub w części opartej na Nomenklaturze Scalonej bądź wprowadzającej do niej dodatkowy podpodział i ustanowionej na mocy szczegółowych przepisów Wspólnoty z uwagi na stosowanie środków taryfowych lub innych odnoszących się do handlu towarami.

(3) Zgodnie ze wspomnianymi wyżej ogólnymi zasadami, towary opisane w kolumnie 1 tabeli zawartej w załączniku do niniejszego rozporządzenia winny być klasyfikowane do kodu(-ów) CN podanego(-ych) w kolumnie 2 z przyczyn wymienionych w kolumnie 3.

(4) Na mocy przepisów art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992r. ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny(3) ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 2700/2000 Parlamentu Europejskiego i Rady(4), dozwolone jest, by przez okres trzech miesięcy posiadacz powoływał się na wiążącą informację taryfową wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, a niezgodną z przepisami niniejszego rozporządzenia.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Towary opisane w kolumnie 1 tabeli zawartej w załączniku zaklasyfikowane są według Nomenklatury Scalonej do kodów CN podanych w kolumnie 2 tej tabeli.

Artykuł  2

Na wiążącą informację taryfową wydaną przez organy celne Państw Członkowskich niezgodną z przepisami niniejszego rozporządzenia, można nadal powoływać się na mocy przepisów art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92, przez okres trzech miesięcy.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 13 stycznia 2003r.

W imieniu Komisji
Frederik BOLKESTEIN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 290 z 28.10.2002, str. 1.

(3) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1.

(4) Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17.

ZAŁĄCZNIK 1

Opis towarów Klasyfikacja Kod CN Uzasadnienie
(1) (2) (3)
1. Danie gotowe składające się

z następujących dwóch,

zapakowanych oddzielnie

składników oferowanych jako

zestaw w sprzedaży

detalicznej:

1904 90 10 Klasyfikacja została ustalona na mocy przepisów Reguł Ogólnych 1, 3 lit. b) i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz na podstawie definicji kodów 1904, 1904 90
a) gotowany ryż (150 g); oraz i 1904 90 10.
b) curry (200 g) składające Niniejszy produkt jest
się z mleka kokosowego

(72 %), mięsa kurczaka

(20 %), mieszanki

przyprawowej (7 %), trawy

cytrynowej (0,5 %)

i ekstraktu z anchois

(0,5 %).

oferowany do sprzedaży detalicznej zgodnie z Regułą Ogólną 3 lit. b). Ogólny charakter produktu jest zdeterminowany obecnością ryżu jako głównego składnika (oznaczenie 1904).
2. Danie gotowe składające się

z następujących dwóch,

zapakowanych oddzielnie

składników oferowanych jako

zestaw w sprzedaży

detalicznej:

1904 90 10 Klasyfikacja została ustalona na mocy przepisów Reguł Ogólnych 1, 3 lit. b) i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz na podstawie definicji kodów 1904, 1904 90
a) gotowany ryż (150 g); oraz i 1904 90 10.
b) curry (200 g) składające się Niniejszy produkt jest
z mleka kokosowego (65 %),

mięsa kurczaka (14 %),

mieszanki przyprawowej

(13,2 %), oberżyny (3 %),

bazylii (2,5 %) i ekstraktu

z anchois (2,3 %).

oferowany do sprzedaży detalicznej zgodnie z Regułą Ogólną 3 lit. b). Ogólny charakter produktu jest zdeterminowany obecnością ryżu jako głównego składnika (oznaczenie 1904).
3. Danie gotowe składające się

z następujących dwóch,

zapakowanych oddzielnie

składników oferowanych jako

zestaw w sprzedaży

detalicznej:

1904 90 10 Klasyfikacja została ustalona na mocy przepisów Reguł Ogólnych 1, 3 lit. b) i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz na podstawie definicji kodów 1904, 1904 90
a) gotowany ryż (150 g); oraz i 1904 90 10.
b) curry (200 g) składające się Niniejszy produkt jest
z mleka kokosowego (65,4 %), oferowany do sprzedaży
mięsa kurczaka (15,5 %), detalicznej zgodnie z Regułą
ziemniaków (10 %), mieszanki

przyprawowej (7,1 %),

i ekstraktu z anchois (2 %).

Ogólną 3 lit. b). Ogólny charakter produktu jest zdeterminowany obecnością ryżu jako głównego składnika (oznaczenie 1904).
4. Danie gotowe składające się

z następujących dwóch,

zapakowanych oddzielnie

składników oferowanych jako

zestaw w sprzedaży

detalicznej:

1904 90 10 Klasyfikacja została ustalona na mocy postanowień Reguł Ogólnych 1, 3 lit. b) oraz 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz na podstawie definicji kodów 1904, 1904 90
a) gotowany ryż (150 g); oraz i 1904 90 10.
b) curry (200 g) składające się

z mleka kokosowego (50 %),

wołowiny (20 %), ziemniaków

(15 %), mieszanki

przyprawowej (7 %), mielonych

orzechów (3 %), ekstraktu

z anchois (3 %) i cebuli

(2 %.

Niniejszy produkt jest oferowany do sprzedaży detalicznej zgodnie z Regułą Ogólną 3 lit. b). Ogólny charakter produktu jest zdeterminowany obecnością ryżu jako głównego składnika (oznaczenie 1904).
5. Produkt w formie proszku o następującym składzie (procentowo wg wagi): 3504 00 90 Klasyfikacja została ustalona na mocy postanowień Reguł Ogólnych 1 i 6 interpretacji
- białko 92 Nomenklatury Scalonej oraz na
- zawartość kolagenu: 65 podstawie definicji kodów
- wilgoć 4 3504 00 i 3504 00 90.
- popiół (550 °C) 4 Biorąc pod uwagę skład
Produkt, rozpuszczalny w wodzie, jest wytwarzany z kości poprzez hydrolizę. Używany jest do wiązania wody w np. produktach mięsnych produktu i fakt, że jest wytwarzany z kości, nie można uznać go za ekstrakt mięsny oznaczony kodem 1603. Ze względu też na zawartość kolagenu i popiołu nie można zakwalifikować go jako żelatynę oznaczoną kodem 3503.
W związku z dużą zawartością białka, produkt nosi cechy izolatu białkowego oznaczonego kodem 3504.
1 Załącznik zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1179/2009 z dnia 26 listopada 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.317.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 grudnia 2009 r.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2003.8.3

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 55/2003 dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej
Data aktu: 13/01/2003
Data ogłoszenia: 14/01/2003
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 03/02/2003