uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku, zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .
(3) Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 polirycynooleinian poliglicerolu (E 476) jest już dozwolonym dodatkiem do żywności w kategorii żywności 02.2.2 "Pozostałe emulsje tłuszczowe i olejowe, włączając tłuszcze do smarowania w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 1234/2007, i emulsje ciekłe" (na maksymalnym poziomie 4 000 mg/kg), ale tylko do tłuszczów do smarowania zgodne z definicją podaną w art. 115 rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 3 i w załączniku XV do tego rozporządzenia, o zawartości tłuszczu 41 % lub niższej, oraz do podobnych produktów do smarowania o zawartości tłuszczu poniżej 10 %. Rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 zostało później uchylone rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 4 .
(4) W dniu 27 maja 2017 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) jako emulgatora w płynnych emulsjach olejów roślinnych, o zawartości tłuszczu 70 % lub niższej, do sprzedaży konsumentowi końcowemu. Następnie Komisja udostępniła ten wniosek państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(5) Polirycynooleinian poliglicerolu (E 476) jest emulgatorem typu woda w oleju zdolnym do formowania bardzo stabilnych emulsji olejowych o dużej zawartość wody. W badaniach przeprowadzonych przez wnioskodawcę, porównujących skuteczność różnych emulgatorów w produkcji płynnych emulsji olejów roślinnych o obniżonej zawartości tłuszczu, polirycynooleinian poliglicerolu (E 476) uzyskał najlepsze wyniki, zarówno pod względem właściwości fizycznych, jak i organoleptycznych otrzymanego produktu. Emulsję można stosować w taki sam sposób jak oleje roślinne do przygotowywania zimnych i gorących dań. Emulsja ta ma jednak niższą zawartość tłuszczu (70 % lub mniej), a więc mniejszą kaloryczność niż olej roślinny stosowany do jej produkcji. Poziom stosowania polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) niezbędny do osiągnięcia zamierzonej funkcji technologicznej wynosił 4 000 mg/kg.
(6) W dniu 24 marca 2017 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) 5 i ustalił dopuszczalne dzienne spożycie na poziomie 25 mg polirycynooleinianu poliglicerolu na kilogram masy ciała na dzień. Biorąc pod uwagę fakt, że szacowane narażenie nie przekraczało dopuszczalnego dziennego spożycia, Urząd stwierdził, że polirycynooleinian poliglicerolu (E 476) jako dodatek do żywności nie budzi obaw w zakresie bezpieczeństwa, jeżeli jest on wykorzystywany do dozwolonych lub zgłoszonych zastosowań i na dozwolonych lub zgłoszonych poziomach stosowania.
(7) We wniosku wnioskodawca oszacował narażenie przy użyciu opracowanego przez Urząd modelu "Food Additives Intake Model" 6 . Z przedstawionych szacunków wynika, że dodatkowe zastosowanie polirycynooleinianu poliglice-rolu (E 476) w płynnych emulsjach olejów roślinnych o zawartości tłuszczu 70 % lub niższej na maksymalnym poziomie wynoszącym 4 000 mg/kg nie budzi obaw w zakresie bezpieczeństwa, ponieważ nie doprowadzi do całkowitego narażenia na tę substancję przekraczającego ustalone dopuszczalne dzienne spożycie.
(8) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka.
(9) Ponieważ rozszerzone stosowanie polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) w kategorii żywności 02.2.2 nie budzi obaw w zakresie bezpieczeństwa, wymagana jest aktualizacja wykazu unijnego, która nie ma wpływu na zdrowie człowieka, a więc zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.
(10) Należy zatem zezwolić na stosowanie polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) jako emulgatora w płynnych emulsjach olejów roślinnych, o zawartości tłuszczu 70 % lub niższej, do sprzedaży konsumentowi końcowemu, w kategorii żywności 02.2.2 "Pozostałe emulsje tłuszczowe i olejowe, włączając tłuszcze do smarowania w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 1234/2007, i emulsje ciekłe".
(11) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
W imieniu Komisji | |
Ursula VON DER LEYEN | |
Przewodnicząca |
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2020.67.28 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Rozporządzenie 2020/355 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) w płynnych emulsjach olejów roślinnych |
Data aktu: | 26/02/2020 |
Data ogłoszenia: | 05/03/2020 |
Data wejścia w życie: | 25/03/2020 |