uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku, zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .
(3) Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 tristearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 65) (E 436) jest obecnie dopuszczony do stosowania jako dodatek do żywności w grupie "polisorbaty" (E 432-436) w wielu różnych rodzajach żywności na maksymalnych poziomach wynoszących od 500 do 10 000 mg/kg oraz quantum satis w suplementach diety.
(4) W dniu 4 lipca 2018 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie polisorbatu 65 (E 436) jako substancji przeciwpieniącej w kilku rodzajach napojów. Następnie wniosek ten udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(5) Z wniosku wynika, że proponowane zastosowanie polisorbatu 65 (E 436) jest wymagane na maksymalnym poziomie 10 mg/kg w celu ograniczenia i zahamowania powstawania piany podczas wytwarzania napojów gazowanych poprzez stworzenie warstwy wokół pęcherzyków i ustabilizowanie większych pęcherzyków, co zapobiega ich koalescencji i pękaniu. We wniosku wykazano, że zahamowanie powstawania piany jest niezbędne do wydajnej eksploatacji urządzeń produkcyjnych, ograniczania ilości odpadów z produkcji, utrzymywania bezpiecznego miejsca pracy oraz utrzymywania obiektów w czystości i w higienicznym stanie.
(6) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urzędu") w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka.
(7) W 2015 r. Urząd ponownie ocenił bezpieczeństwo polisorbatów (E 432-436) wykorzystywanych jako dodatki do żywności 3 . Urząd stwierdził, że szacowane narażenie nie przekracza dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) wynoszącego 25 mg/kg masy ciała/dzień w udoskonalonym scenariuszu nieprzywiązania do danej marki dla wszystkich grup wiekowych, zarówno na poziomie średniego narażenia, jak i na poziomie wysokiego narażenia, chociaż dla małych dzieci najwyższy poziom był bardzo zbliżony do ADI. Urząd zauważył, że potrzebne są dodatkowe dane, aby zmniejszyć niepewność w przypadku stosowanego udoskonalonego scenariusza oceny narażenia, ponieważ nie uzyskano żadnych zgłoszonych zastosowań w odniesieniu do trzech kategorii żywności, a także stwierdził, że w opinii tej nie można było uwzględnić innych źródeł pokarmowych narażenia na polisorbaty.
(8) We wniosku wnioskodawca oszacował narażenie przy użyciu opracowanego przez Urząd modelu "Food Additives Intake Model" 4 . Z przedstawionych szacunków wynika, że dodatkowe narażenie z powodu wnioskowanego rozszerzenia zastosowania jest nieistotne (poniżej 1 % dopuszczalnego dziennego spożycia).
(9) Rozszerzone stosowanie polisorbatu 65 (E 436) na maksymalnym poziomie 10 mg/kg w odniesieniu do kategorii żywności: 14.1.4 "Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi", 14.2.3 "Cydr i perry", 14.2.4 "Wino owocowe i made wine" oraz 14.2.8 "Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z bezalkoholowymi i napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 %" w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wymaga aktualizacji wykazu unijnego, która nie ma wpływu na zdrowie człowieka, ponieważ jej wpływ na ogólne narażenie na polisorbaty (E 432-436) jest nieistotny. W związku z tym zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.
(10) W celu zachowania spójności należy rozpatrzyć wniosek dotyczący stosowania (polisorbatu 65) (E 436), dopuszczając stosowanie grupy polisorbatów (E 432-436) w odpowiednich kategoriach żywności.
(11) Należy zatem zezwolić na stosowanie polisorbatów (E 432-436) na maksymalnym poziomie wynoszącym 10 mg/kg w kategoriach żywności: 14.1.4 "Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi", 14.2.3 "Cydr i perry", 14.2.4 "Wino owocowe i made wine" oraz 14.2.8 "Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z bezalkoholowymi i napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 %".
(12) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
W imieniu Komisji | |
Ursula VON DER LEYEN | |
Przewodnicząca |
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2020.67.31 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Rozporządzenie 2020/356 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania polisorbatów (E 432-436) w napojach gazowanych |
Data aktu: | 04/03/2020 |
Data ogłoszenia: | 05/03/2020 |
Data wejścia w życie: | 25/03/2020 |