Badanie należy przeprowadzać przy świetle dziennem; w wyjątkowych wypadkach można badanie wykonywać przy dostatecznem oświetleniu sztucznem.
Jeżeli ubój nie zostanie uskuteczniony w ciągu 2-ch dni od chwili dokonanie urzędowego badania, posiadacz winien zwierzę zgłosić do ponownego badania przed ubojem.
W razie zauważenia objawów, wskazujących na zaburzenie w ogólnym stanie zdrowia, należy zmierzyć w każdym wypadku wewnętrzną ciepłotę zwierzęcia zapomocą ciepłomierza (termometru).
Po stwierdzeniu choroby należy określić, czy w danym wypadku choroba występuje w postaci lekkiej, czy też ciężkiej. Za ciężką postać choroby należy uznać schorzenia połączone z ogólnem zaburzeniem w stanie zdrowia, przy określonej ciepłocie ciała poniżej lub powyżej normy, określonej w pkt.7 załącznika Nr. 1 do rozporządzenia niniejszego.
II. Postępowanie po badaniu przed ubojem.
W razie zetknięcia się ze zwierzętami choremi na księgosusz lub pryszczycę, albo podejrzanymi o te choroby, lekarzowi weterynaryjnemu lub oglądaczowi nie wolno bez uprzedniej zmiany obuwia wstępować do innej zagrody, w której znajdują się zwierzęta przeżuwające lub świnie.
W tych wypadkach oglądacz winien powiadomić posiadacza i badanie odstąpić wyznaczonemu lekarzowi weterynaryjnemu z podaniem dokładnego opisu zwierzęcia oraz zauważonych objawów chorobowych.
Przepis ten nie ma zastosowania w rzeźniach publicznych i wywozowych, w razie dopuszczenia zwierzęcia do uboju bez zastrzeżeń.
III. Badanie po uboju.
Przepis ten nie ma zastosowania w rzeźniach publicznych i wywozowych, w których urzędowe badanie wykonywa kilku lekarzy weterynaryjnych.
Przy oprawianiu (oporządzaniu) bydła rogatego w wieku poniżej 2-ch lat oraz cieląt, owiec, kóz i osesków, władza wyznaczająca organa urzędowego badania może zezwolić na wyjątki od przepisów zawartych w pkt. 1-4 poprzedniego ustępu pod warunkiem, że to nie będzie miało ujemnego wpływu na przeprowadzenie badania i ocenę mięsa.
Świnie mogą być przed badaniem opalone lub oparzone.
W razie podejrzenia o zmiany chorobowe w mięsie, kościach lub stawach, należy naciąć i zbadać, w razie zaś potrzeby wyjąć i pokrajać na cienkie skrawki przynależne gruczoły chłonne (szyi, klatki piersiowej, lędźwiowe, biodrowe, krzyżowe, sromow [wymienia], kolanowe, fałdy kolanowej, barkowe i pachowe).
W zasadzie nie należy wykonywać cięć w większej ilości, niż to jest przewidziane w załączniku No 4do rozporządzenia niniejszego. W razie jednak zauważenia zmian chorobowych, wymagających dokładniejszego zbadania, lekarz weterynaryjny lub oglądacz winien przeprowadzić dalsze badania i wykonać w tym celu nacięcia, przepiłować lub przeciąć kości, bądź też zastosować próbę gotowania lub pieczenia.
Przeprowadzenia badania bakterjologicznego należy zaniechać, jeżeli posiadacz zgadza się na uznanie mięsa za niezdatne do spożycia i na jego usunięcie.
IV. Ocena mięsa.
W razie stwierdzenia zarazy płucnej (pkt.1 §-u niniejszego) mięso, o ile zostanie uznane za zdatne do spożycia, może być dopuszczone do obrotu dopiero po zupełnem ostudzeniu, w razie zaś stwierdzenia pryszczycy (pkt. 2 §-u niniejszego) - głowa, język, przełyk, żołądek, jelita, dolne części kończyn wraz ze skórą aż do stawu pęcinowego u zwierząt chorych mogą być dopuszczone do obrotu po oparzeniu we wrzącej wodzie pod nadzorem lekarza weterynaryjnego.
I. Znakowanie mięsa.
W razie żądania przez posiadacza sprawdzenia wyniku badania, uskutecznionego przez oglądacza lub w razie ponownego badania przez państwowego lekarza weterynaryjnego, oglądacz lub lekarz weterynaryjny winien postępować stosownie do przepisów §§ 15 - 17 rozporządzenia Ministra Rolnictwa z dnia 31 grudnia 1928 r. (Dz. U. R. P. Nr. 3, poz. 31) i oznakowanie mięsa odroczyć aż do ostatecznego ustalenia wyniku badania.
Oznakowania narządów i części mięsa, uznanych za niezdatne do spożycia (§§ 23 - 26), można zaniechać, jeżeli ich natychmiastowe nieszkodliwe usunięcie jest zapewnione.
Oznakowanie należy zmienić, jeżeli w drodze nadzoru (§ 29 rozporządzenia Ministra Rolnictwa z dnia 31 grudnia 1928 r.- Dz. U. R. P. Nr. 3, poz. 31) wynik badania zostanie zmieniony.
W rzeźniach publicznych, w których badanie zwierząt rzeźnych i mięsa wykonywa kilku lekarzy weterynaryjnych, każdy lekarz weterynaryjny, oprócz oznakowania mięsa pieczęciami, wymienionemi w §§ 33 i 34 rozporządzenia niniejszego, winien znakować mięso dodatkowo swoją oddzielną pieczątką, zawierającą numer, wyznaczony dla danego lekarza weterynaryjnego.
Pieczęcią, zawierającą nazwisko lekarza weterynaryjnego, miejsce jego zamieszkania i dodatek "lek. wet.", winni znakować mięso lekarze weterynaryjni, wykonywający:
Zaopatrzenie się w pieczęcie, wymienione w ustępie poprzednim, należy do lekarza weterynaryjnego.
U cieląt, młodocianego bydła rogatego, owiec i kóz, z których - według miejscowych zwyczajów - nie zdejmuje się zaraz przy uboju skór, oznakowanie mięsa zdatnego do spożycia można ograniczyć do mostku, uda i jamy brzusznej obok torebki tłuszczowej nerek.
Na życzenie posiadacza organa urzędowego badania winny zaopatrzyć mięso w większą ilość pieczęci.
IV Dalsze postępowanie z mięsem po urzędowem badaniu oraz warunki dopuszczenia do obrotu mięsa mniej wartościowego i warunkowo zdatnego.
A. Mięso zdatne do spożycia.
Na pokrycie kosztów związanych z przeprowadzeniem ponownego urzędowego badania władze samorządowe mogą pobierać opłaty, które nie powinny być jednak wyższe od opłat, pobieranych w rzeźni publicznej miejscowości, do której mięso wprowadzono, na pokrycie kosztów urzędowego badania, przewidzianych w § 19 rozporządzenia Ministra Rolnictwa z dnia 31 grudnia 1928 r.(Dz. U. R. P. Nr. 3, poz. 31).
Za wystawienie powyższego świadectwa nie wolno pobierać żadnej opłaty poza opłatą przewidzianą na pokrycie wydatków związanych z przeprowadzeniem urzędowego badania.
W miejscowościach, w których zaprowadzone zostało sprawdzanie stosownie do ustępu poprzedniego, obrót mięsem niezaoptrzonem znakami tego sprawdzania jest zakazany.
Za wykonywanie czynności, wymienionych w paragrafie niniejszym, nie mogą być pobierane opłaty od posiadacza mięsa.
B. Mięso mniej wartościowe oraz warunki wpuszczenia go do obrotu.
Mięsa uznanego za mniej wartościowe nie wolno oddawać rzeźnikom, masarzom lub osobom handlującym mięsem. Mięso takie może jednak być oddane posiadaczowi do spożycia we własnem gospodarstwie domowem z wyjątkiem gospodarstw rzeźników, masarzy i osób handlujących mięsem.
Więzieniom, schroniskom i przytułkom, zakłdom wychowawczym i innym zakładom dobroczynności publicznej miejscowa władza gminna może za zgodą władzy nadzorczej zezwolić na nabywanie mięsa mniej wartościowego pod warunkiem, że w zakłdach tych będzie ściśle rejestrowana i kontrolowana ilość nabytego mięsa i sposób jego zużycia.
Wzór uchwały władzy gminnej w sprawie sposobu urządzenia i prowadzenia taniej jatki zawiera załącznik Nr. 15 do rozporządzenia niniejszego.
W gminach nieposiadających tanich jatek miejscowa władza gminna winna w każdym poszczególnym wypadku wyznaczać miejsce i czas do sprzedaży pod jej nadzorem mięsa uznanego za mniej wartościowe.
Uchwały w tym przedmiocie wymagają zatwierdzenia władzy nadzorczej.
Sumy uzyskane ze sprzedaży mięsa mniej wartościowego, winny być po potrąceniu kosztów, wymienionych w ustępie 1 niniejszego paragrafu, wypłacone posiadaczowi mięsa.
C. Mięso warunkowo zdatne oraz warunki wpuszczenia go do obrotu.
W razie niemożności wykonania przepisanych zabiegów, mających na celu unieszkodliwienie, mięso należy uznać i oznakować jako niezdatne do spożycia i postępować z niem stosownie do przepisów zawartych w §§ 52 - 54 rozporządzenia niniejszego.
Postanowienia ustępu 3-go § 48 rozporządzenia niniejszego mają analogiczne zastosowanie.
D. Mięso niezdatne do spożycia.
Niezdatne narządy i mniejsze części mięsa winny być natychmiast nieszkodliwie usunięte pod nadzorem organów urzędowego badania.
W rzeźni publicznej należy umieścić szczelne, pozostające w zamknięciu zbiorniki, do których przez otwory, uniemożliwiające wyjmowanie zawartości, winny być składane mniejsze części i narządy niezdatne do spożycia. Zbiorniki te należy pod dozorem możliwie często opróżniać i ich zawartość nieszkodliwie usuwać.
może być nieszkodliwie usunięte przez skarmienie go zwierzętami, znajdującemi się w ogrodach zoologicznych lub innych zakładach publicznych, utrzymywanych przez Państwo, samorządy i inne instytucje publiczne do celów oświatowych lub naukowych.
Nieszkodliwe usunięcie w sposób przewidziany w ustępie poprzednim może nastąpić jedynie za uprzedniem zezwoleniem wojewody (Komisarza Rządu m. st. Warszawy), wydanem pod warunkiem, że mięso zostanie instytucji publicznej odstąpione bezpłatnie i skarmione zwierzętami pod stałym nadzorem władzy. Koszty zastosowania wspomnianego sposobu nieszkodliwego usuwania obciążają instytucję publiczną, której mięso odstąpiono w celu skarmienia zwierzętami.
VII. Rejestrowanie i zestawianie wyników urzędowego badania zwierząt rzeźnych i mięsa.
A. Dzienniki badania.
Oglądacz, ustanowiony jako organ urzędowego badania w danym obwodzie prowadzi dla tego obwodu dziennik badania, do rejstracji zaś badań wykonywanych zastępczo w innych obwodach prowadzi osobne dzienniki.
Do dziennika badania oglądacz winien zapisywać niezwłocznie każde zwierzę zgłoszone do uboju, bez względu na to, czy oglądacz ocenił samodzielnie zwierzę lub mięso, czy też przekazał je, w wypadkach nienależących do jego zakresu działania, właściwemu lekarzowi weterynaryjnemu do badania.
Lekarze weterynaryjni, ustanowieni jako organa urzędowego badania dla danego obwodu i wykonywający oprócz tego zastępczo czynności badania w innym obwodzie lub badanie w wypadkach nienależących do zakresu działania oglądaczy, winni prowadzić osobny dziennik urzędowego badania dla własnego obwodu i osobny dziennik dla wszystkich innych badań.
Uproszczony dziennik badania winien być z końcem każdego miesiąca zamknięty. W dzienniku tym winna być podana liczba każdego gatunku zwierząt, doprowadzonych w danym miesiącu do uboju.
B. Rejestracja zwierząt poddanych urządowemu badaniu.
C. Roczne zestawienie wyników badania.
Zestawienia te winny być wysyłane do właściwego powiatowego lekarza weterynaryjnego, najpóźniej do 15 stycznia każdego roku.
W rzeźniach, w których prowadzony jest wspólny dziennik urzędowego badania, wykazy sporządza i wysyła kierownik rzeźni.
Załącznik Nr. 1. Oznaki zdrowia zwierząt rzeźnych.
Załącznik Nr. 2. Sposób urzędowego badania przed ubojem.
Załącznik Nr. 3. Oznaki stanu normalnego mięsa i narządów.
Załącznik Nr. 4. Sposób urzędowego badania po uboju.
Załącznik Nr. 5. Bakterjologiczne badanie mięsa.
Załącznik Nr. 6. Badanie co do włośni.
Załącznik Nr. 7. Ocena mięsa zwierząt dotkniętych gruźlicą.
Załącznik Nr. 8. Ocena mięsa świń dotkniętych pomorem lub zarazą świń.
Załącznik Nr. 9. Ocena mięsa świń dotkniętych różycą.
Załącznik Nr. 10. Ocena mięsa zwierząt dotknietych włośnicą.
Załącznik Nr. 11. Ocena mięsa świń, owiec i kóz, zawierających wągry szkodliwe dla ludzi (cysticercus cellulosae).
Załącznik Nr. 12. Ocena mięsa bydła rogatego, zawierającego wągry szkodliwe dla ludzi (cysticercus inermis).
Załącznik Nr. 13. Wzory pieczęci do znakowania mięsa krajowego.
Załącznik Nr. 14. Świadectwo.
Załącznik Nr. 15. Wzór uchwały o urządzeniu miejsc do sprzedaży mięsa mniej wartościowego (taniej jatki).
Załącznik Nr. 16. Unieszkodliwienie mięsa warunkowo zdatnego.
Załącznik Nr. 17. Nieszkodliwe usuwanie mięsa uznanego za niezdatne do spożycia.
Załącznik Nr. 18. Oczyszczanie i odkażanie.
Załącznik Nr. 19. Dziennik urzędowego badania zwierząt rzeźnych i mięsa prowadzony przez oglądacza.
Załącznik Nr. 20. Dziennik urzędowego badania zwierząt rzeźnych i mięsa prowadzony przez lekarza weterynaryjnego.
Załącznik Nr. 21. Wykaz kwartalny zwierząt poddanych urzędowemu badaniu.
Załącznik Nr. 22. Zestawienie wyników urzędowego badania zwierząt rzeźnych i mięsa, dokonanego przez oglądaczy.
Załącznik Nr. 23. Zestawienie wyników urzędowego badania zwierząt rzeźnych i mięsa, dokonanego przez lekarzy weterynaryjnych, dotyczące mięsa niezdatnego.
Załącznik Nr. 24. Zestawienie wyników urzędowego badania zwierząt rzeźnych i mięsa, dokonanego przez lekarzy weterynaryjnych, dotyczące mięsa warunkowo zdatnego i mniej wartościowego.
Oznaki zdrowia zwierząt rzeźnych.
2. Wygląd zewnętrzny. Zwierzęta zdrowe mają wzrok pogodny, są żwawe i zwracają uwagę na otoczenie.
Zdrowe bydło rogate trzyma głowę prosto, stoi równo i przy lekkim dotyku usuwa się na bok. Leżące zdrowe zwierzę przy lekkim dotyku wstaje natychmiast, o ile nie jest wskutek pracy przemęczone, i zwykle wygina grzbiet (przeciąga się). Stare, cielne, zdrożone lub tuczone zwierzęta są mniej żwawe od zwierząt młodych, wypoczętych, nietuczonych.
Zdrowe owce trzymają głowę prosto, strzygą uszami i niełatwo dają się chwytać.
Kozy są zwykle żwawsze od owiec, podchodzą do zbliżających się osób, są jednak każdej chwili przygotowane do ucieczki.
Zdrowe świnie poruszają się, mrucząc i wąchając, mają przytem głowę pochyloną na dół i ogon skręcony.
3. Powierzchnia ciała. Zwierzęta zdrowe posiadają przeważnie skórę luźną, łatwo przesuwalną, dającą się ująć w fałdy, znikające szybko. U świń skóra przylega ściśle.
Włos zwierząt zdrowych jest mniej lub więcej gładki i połyskujący. Runo owiec jest zwarte. Zewnętrzna ciepłota ciała zwierząt jest równomierna na całej powierzchni skóry. Końce uszu, dolne części kończyn, końce rogów i śluzawica u bydła rogatego, jak również tarcza ryjowa u świń są zwykle zimne i wilgotne.
4. Narządy trawienia. Zwierzęta zdrowe mają prawie zawsze chęć do jedzenia i chętnie chwytają podaną karmę, jeżeli nie są zupełnie nasycone. U nakarmionego zwierzęcia dołki głodowe, szczególnie lewy, są prawie zupełnie wypełnione, u zwierzęcia zaś głodnego-zapadnięte. Kał dorosłego bydła rogatego jest przy paszy suchej grubo papkowaty i wydziela się w plackach barwy brunatno-zielonkowatej, przy paszy soczystej-cienko papkowaty lub płynny. Kał cieląt jest więcej żółty i grubo papkowaty. Kał świń jest walcowaty lub papkowaty, gliniasty, szary lub szaro-żółty. Kał owiec i kóz jest czarniawy, zbity, kształtu bobkowatego.
5. Srom, pochwa, wymiona. U zwierząt zdrowych wargi sromowe przylegają do siebie. Błona śluzowa sromu jest blado-różowa. Przed porodem lub wkrótce po porodzie wargi sromowe są nabrzmiałe i błona śluzowa sromu jest silnie zaczerwieniona. Na krótko przed porodem zauważa się śluzowaty wypływ. Po porodzie wypływ może być przez pewien czas żółtawy, gęsty i zawierać nawet cienkie pasma krwi. Wymiona zwierząt mlecznych w dotyku są równomiernie miękko ziarniste, u niemlecznych - miękkie i wiotkie.
6. Narządy oddechowe. Zwierzęta zdrowe oddychają spokojnie bez wysiłku. Ilość oddechów wynosi na minutę: u bydła rogatego około 10-30, u świń około 10-20, u owiec i kóz około 10-20. Wskutek podniecenia, transportu, podczas upału, po wyczerpującym ruchu ilość oddechów może się znacznie podnieść, oddychanie przytem nie jest jednak utrudnione, otwory nosa nie są zbyt rozszerzone, skrzydełka zaś nosa poruszają się tylko nieznacznie. Zdrowe zwierząta w krótkim czasie powracają do normalnej liczby oddechów. Kaszel u zdrowych zwierząt zwykle nie występuje, a zwierzę, przypadkowo pobudzone do kaszlu, kaszle silnie i głośno.
7. Wewnętrzną ciepłotę zwierzęcia ustala się zapomocą urzędowo sprawdzonego ciepłomierza (termometru) t. zw. ciepłomierza maksymalnego. Ciepłota zdrowego zwierzęcia wynosi:
u koni 37,5-38,6oC
u bydła rogatego 37,5-39,5oC
u cieląt, owiec i kóz 39,0-40,5oC
u świń 38,5-40,0oC.
Jeżeli ciepłota zwierzęcia jest wyższa lub niższa, to przypuszczać należy, że zwierzę jest chore i wymaga jaknajdokładniejszego zbadania.
Sposób urzędowego badania przed ubojem.
Po stwierdzeniu gatunku i stanu odżywienia zwierzęcia lekarz weterynaryjny (oglądacz), uwzględniając oznaki zdrowia zwierzęcia (załącznik Nr. 1), winien naprzód dokonać ogólnych oględzin zwierzęcia.
W razie podejrzanych objawów należy stwierdzić, czy chodzi o chorobę zaraźliwą, podlegającą obowiązkowi zgłaszania, czy też o zaburzenie w ogólnym stanie zdrowia. Należy przytem zwracać uwagę, że poważnie chore zwierzęta zwieszają głowę i uszy, są ociężałe, zdradzają niepokój, trzęsą się, wzrok mają zamglony i są obojętne na otoczenie; postawa i chód takich zwierząt są zwykle chwiejne.
W razie zauważenia wyżej wymienionych objawów należy zmierzyć wewnętrzną ciepłotę ciała, mając na względzie, że nawet bardzo ciężko chore zwierzęta w niektórych wypadkach mogą wykazywać ciepłotę niższą od normalnej.
W razie zauważenia nieprawidłowych ruchów (kulawizna i t. p.), należy zbadać dokładnie racice, kości i stawy.
§ 2.
W toku badania powierzchni ciała u wszystkich zwierząt, z wyjątkiem świń, należy stwierdzić, czy skóra jest elastyczna, przesuwalna, czy daje się łatwo ująć w fałdy i czy fałdy zaraz łatwo się wygładzają. Następnie należy się upewnić, czy na skórze niema wyrzutów, owrzodzeń lub ran, zwłaszcza przenikających do kości, stawów i wewnętrznych jam ciała oraz czy z owrzodzeń lub ran nie wydziela się ropny lub posokowaty wysięk.
Dalej należy stwierdzić barwę spojówek, błon śluzowych jamy gębowej, nosa, odbytu i sromu. Zabarwienie czerwone lub żółte wskazuje na poważniejszą chorobę; przekrwienia i wyborczyny - na wąglik, posocznicę i ropnicę; blade zabarwienie - na niedokrwistość lub inne poważniejsze choroby przewlekłe.
§ 3.
Przy badaniu narządów trawienia należy zwracać uwagę, czy i w jaki sposób zwierzę przyjmuję karmę. Sucha, gorąca śluzawica u bydła rogatego lub suchy, gorący ryj u świń, silnie wypełniony brzuch, brak ruchów żwacza i brak przeżuwania u bydła rogatego, owiec i kóz, jak również nieprawidłowa barwa i spoistość kału wskazują na choroby narządów trawienia lub inne ogólne zaburzenia. Należy dokładnie zbadać odbyt i ogon w celu stwierdzenia, czy niema rozwolnienia lub czy w kale nie znajdują się skrzepy krwi, strzępy błony śluzowej, ropa i t. p.
§ 4.
Przy badaniu narządów oddechowych lekarz weterynaryjny (oglądacz) winien mieć na uwadze, że przyśpieszone lub utrudnione oddychanie przy znacznem rozszerzeniu nozdrzy, silnem poruszaniu skrzydełek nosowych i ostro uwidaczniających się ruchach słabizny, a także wypływ z nosa, kaszel, zwłaszcza głuchy i stłumiony, bolesny lub chrapliwy wskazują na schorzenie płuc lub inne poważniejsze choroby.
§ 5.
Cuchnący, ropny lub posokowaty wypływ z pochwy lub z dolnego kąta szpary sromowej wskazuje na choroby macicy. Należy jednak mieć na uwadze, że wypływ z pochwy może mieć również miejsce u zwierząt zdrowych (załącznik Nr. 1 pkt. 5). Na wypływ z pochwy wskazywać może również zabrudzenie ogona.
§ 6.
Przy badaniu poszczególnych gatunków zwierząt należy zbadać ze szczególną uwagą te narządy, w których najwięcej uwidocznione są objawy chorób właściwym tym zwierzętom.
Przeoczenia przy badaniu przed ubojem chorób zwierzęcia połączonych z zaburzeniem w ogólnym stanie zdrowia i podwyższoną ciepłotą ciała, w szczególności zaś przy schorzeniach narządów rodnych, przewodu pokarmowego, stawów, kości, racic i pępowiny mogą spowodować niebezpieczne zachorowania ludzi, którzy spożyli mięso z takiego zwierzęcia, zwłaszcza, że u zwierząt dotkniętych takiemi chorobami niekiedy po uboju nie zauważa się żadnych zmian lub tylko nieznaczne.
§ 7.
Przy badaniu bydła rogatego należy zwracać szczególną uwagę na następujące objawy:
§ 8.
Przy badaniu koni należy zwracać szczególną uwagę na następujące objawy:
§ 9.
Przy badaniu cieląt należy zwracać szczególną uwagę na następujące objawy:
§ 10.
Świnie przy cięższych schorzeniach nie zwracają uwagi na otoczenie, zagrzebują się w ściółkę i mają ogon opuszczony. Przy szczegółowym badaniu należy zwracać uwagę na następujące objawy:
§ 11.
Przy badaniu owiec należy zwracać szczególną uwagę na następujące objawy:
§ 12.
Przy badaniu kóz należy zwracać szczególną uwagę na te same objawy jak przy badaniu u owiec (§ 11); świerzb i ospa u kóz nie należą do chorób podlegających obowiązkowi zgłaszenia.
Oznaki stanu normalnego mięsa i narządów.
2. Płuca kurczą się już przy wyjmowaniu z klatki piersiowej. Powierzchnia płuc jest gładka i lśniąca, barwy żółtawo-czerwonej, przechodzącej następnie w ciemno-czerwoną. Na przekroju płuc występuje z oskrzeli czerwonawa piana. Spoistość płuc zdrowych jest miękko elastyczna. Kawałki (wycinki) płuc zdrowych, wrzucone do wody, pływają na powierzchni.
3. Osierdzie zawiera nieznaczną ilość czystego, czerwonawego, bezwonnego płynu. Powierzchne wewnętrzna i zewnętrzna osierdzia, jak również powierzchnia serca jest gładka i lśniąca. Barwa mięśnia sercowego jest czerwono-brunatna, spoistość, szczególnie lewej komory sercowej zwarta. Rowki sercowe są wypełnione białą lub żółtawą tkanką tłuszczową.
4. Wątroba ma powierzchnię gładką, lśniącą, barwę jasno- brunatną. Po wyjęciu z jamy brzusznej barwa wątroby ciemnieje. Spoistość wątroby jest nieco elastyczna. Wątroba zwierząt tłustych, a niekiedy także i wysoko-ciężarnych, jest żółtawo-brunatna, spoistość zaś jędrna, Na powierzchni wątroby świni poszczególne zraziki uwidaczniają się wyraźnie.
5. Powierzchnia żołądka i jelit jest gładka, lśniąca, o barwie szarej lub niebiaskawo-szarej. Błona śluzowa jest śliska, podobna do aksamitu, o barwie szarej lub szaro-żółtej.
6. Barwa śledziony: jest u buhajów i wołów tucznych - czerwono-brunatna, u krów więcej szaro-niebieskawa, u cieląt czerwono-niebieskawa lub fjoletowa, u owiec i kóz - czerwono-brunatna, u świń czerwona, Po wyjęciu z jamy brzusznej barwa śledziony stopniowo ciemnieje. Spoistość śledziony jest: u buchajów i wołów tucznych - jędrna, u krów, a także u cieląt i świń - wiotka, u owiec i kóz - elastyczna.
7. Nerki są jędrne, gładkie, lśniące, o barwie czerwono-brunatnej. U świń tucznych, u bydła rogatego i owiec nerki niekiedy są zmętniałe o barwie żółtawo-brunatnej.
8. Powierzchnia macicy jest gładka, lśniąca o barwie szaro-białej lub szaro-czerwonej. Barwa błony śluzowej jest żółtawa lub czerwono-szara. Na błonie śluzowej, zwykle zmarszczonej, u bydła rogatego, owiec i kóz znajdują się brodawkowate guzki, z których w czasie ciąży rozwijają się guzy maciczne. U owiec i kóz guzy te są płaskie i mają lejkowate wklęsłości.
9. Opłucna i otrzewna są przezroczyste, gładkie, połyskujące.
10. Mięśnie, tkanka tłuszczowa i tkanka łączna u zwierząt dobrze wykrwawionych nie zawierają prawie wcale krwi.
Barwa mięśni jest: u młodego bydła rogatego i u wołów blado-czerwona, u buhajów i krów ciemno-czerwona, u cieląt jasno lub szaro-czerwona a u owiec żywo czerwona, u świń czerwona lub szaro-czerwona. Mięso zwierząt starszych jest zwykle ciemniejsze niż mięso zwierząt młodych.
Tkanka tłuszczowa owiec i kóz jest biała i jędrna. Sadło świń jest białe, miękkie, słonina zaś - biała, drobnoziarnista, jędrna. Tkanka tłuszczowa bydła rogatego jest biała lub żółta, lekko czerwonawa, twarda, na powierzchni zaś zazwyczaj pofałdowana (falista), a nawet gronkowata. W czasie pastwiskowym i u starszych krów barwa tłuszczu jest zwykle żłóta.
Zwierzęta wychudzone mają tłuszcz ciągliwy, wilgotny lub galaretowaty, a mięśnie wodniste, wiotkie, zwiędłe. Zwierzęta chude, chociażby miały tylko znikomą ilość tłuszczu, to jednak mają tłuszcz jędrny, nie ciągliwy i nie galaretowaty, a mięśnie jędrne i elastyczne.
11. Kości mają grubą, twardą, szaro-białą lub szaro-żółtą warstwę korową, szpik kostny jest jędrny barwy czysto białej lub czerwonawo-żółtej.
12. Gruczoły chłonne mają barwę żółtawo-szarą lub szaro-niebieskawą, są jędrne, a na przekroju sączy się z nich szarawy, nieco mętny płyn. Gruczoły chłonne mięśni są cokolwiek jędrniejsze od gruczołów chłonnych marządów wewnętrznych. Gruczoły chłonne płuc i krezki starszych zwierząt są często czarnawo zabarwione. Zewnetrzna warstwa niektórych gruczołów chłonnych, zwłaszcza gruczołów chłonnych narządów trawienia, jest nawet u zupełnie zdrowych zwierząt czerwonawo zabarwiona.
Sposób urzędowego badania po uboju.
Lekarz weterynaryjny i oglądacz winni być zaopatrzeni w czyste zawsze płaszcze, jak również co najmniej w dwa czyste, nadające się do badania noże. Noże zanieczyszczone wskutek nacinania chorobowo zmienionych narządów mogą być używane do dalszego badania jedynie po uprzedniem i należytem ich oczyszczeniu, w razie zaś potrzeby, w szczególności w wypadkach zaraźliwych chorób, również i odkażeniu przez wygotowanie w 2% rozczynie sody.
§ 2.
Po stwierdzeniu stanu odżywienia zwierzęcia należy naprzód u każdej sztuki zbadać:
Następnie należy przeprowadzić dalsze szczegółowe badania, przestrzegając ściśle kolejności wskazanej w przepisach § 3 niniejszego załącznika.
§ 3.
Badanie bydła rogatego:
Następnie należy mięśnie żuchwowe naciąć głębokiem równoległem cięciem do szczęki dolnej, uważając na wągry; co do wągrów należy zbadać również język, nacinając go tylko w razie uzasadnionego podejrzenia;
Przy badaniu błon wewnętrznych przewodu pokarmowego (śluzowych) należy zwracać uwagę na wybroczyny, zaczerwienienia, sfałdowania, owrzodzenia, naloty, galaretowate nacieki, wskazujące na zapalenia i katary przewodu pokarmowego, na wąglik, posocznicę, ropnicę i t. p. Zgrubienie ścian 4-go żołądka i odbytnicy wzbudza podejrzenie o mięsaki.
Gruczoły krezkowe należy w każdym wypadku ponacinać, zwracając uwagę na ogniska gruźlicze, wybroczyny, zaczerwienienia i pasorzyty (pięciouściec);
U zwierząt, u których się stwierdzi zmiany gruźlicze, należy ponacinać i zbadać dokładnie gruczoły chłonne szyi, klatki piersiowej, lędźwiowe, biodrowe, krzyżowe, sromowe (wymienia), kolanowe, fałdy kolanowej, barkowe i pachowe;
§ 4.
Przy badaniu koni (badanie koni nie należy do zakresu działania oglądaczy) lekarz weterynaryjny winien postępować w sposób i w kolejności, jak przy badaniu bydła rogatego (§ 3) zwracając jednakże szczególną uwagę na nosaciznę, posocznicę i ropnicę.
Głowę należy przepiłować w kierunku podłużnym obok linji środkowej, wyjąć przegrodę nosową, zbadać szczegółowo pod względem nosacizny błony śluzowe jamy nosowej, krtani i tchawicy, jak również gruczoły podszczękowe, płuca, śledzionę, nerki i skórę.
Szczególną uwagę zwracać należy na zmiany, wskazujące na posocznicę lub ropnicę, zwłaszcza u koni, poddanych ubojowi z konieczności, oraz na zapalenie płuc, cuchnące rany kopyt, kości i stawów, jak również na złośliwe nowotwory (czarne mięsaki, zwłaszcza u siwków) i ropne ogniska w różnych narządach przy zołzach.
Zbędne jest wykonywanie u koni nacięć mięśni głowy co do wągrzycy i wątroby co do motylicy.
§ 5.
U cieląt bada się naprzód ośrodek, następnie inne narządy i części.
U cieląt poniżej sześciu tygodni jest zbędne badanie co do wągrów i motylicy, a także badanie nerek, o ile w toku badania nie zajdzie tego potrzeba.
Natomiast przy badaniu cieląt należy zwracać szczególną uwage na:
§ 6.
U świń bada się głowę razem z mięsem. Nacinanie wątroby celem zbadania co do motylicy jest zbędne.
§ 7.
Badanie owiec i kóz wykonywa się w zasadzie w sposób, wskazany przy badaniu bydła rogatego (§ 3 ), przytem:
§ 8.
Szczególnie dokładnego badania wymagają zwierzęta wszystkich gatunków, zabite wskutek nieszczęśliwego wypadku lub z obawy, że zwierzę przed przybyciem lekarza weterynaryjnego lub oglądacza mogłoby paść albo, że mięso zwierzęcia wskutek pogorszenia się jego stanu zdrowia mogłoby znacznie stracić na wartości, wreszcie takie zwierzęta, które zostały z nieznanych powodów zabite bez uprzedniego badania, jak również zwierzęta, na których już po śmierci naturalnej dokonano upozorowanego uboju.
W takich wypadkach należy przedewszystkiem stwierdzić, czy chodzi o ubój prawidłowy, czy dorżnięcie w stanie przedśmiertnym (agonji), czy też upozorowany ubój już padłego zwierzęcia, oraz czy wnętrzności zostały wyjęte bezpośrednio po śmierci. Należy przytem mieć na uwadze, że przy uboju podczas agonji lub przy upozorowanym uboju naczynia krwionośne skóry, mięsa i narządów wewnętrznych są silnie wypełnione krwią i że u zwierząt poddanych upozorowanemu ubojowi brzegi zadanej rany ciętej lub kłutej nie są nasiąknięte krwią, co należy sprawdzić przez wykonanie świeżych poprzecznych nacięć brzegów rany. Zielonawe zabarwienie powłoki brzusznej lub zapach gnilny wskazują na to, że wnętrzności nie zostały wyjęte zaraz po śmierci zwierzęcia.
Bakterjologiczne badanie mięsa.
§ 1.
Bakterjologiczne badanie mięsa należy przeprowadzać we wszystkich wypadkach podejrzenia o posocznicę lub ropnicę oraz we wszystkich wypadkach, wzbudzających podejrzenie, że mięso zawiera zarazki zatruwające mięso (zatruwacze mięsa), zwłaszcza przy uboju z konieczności, o ile już z widocznych zmian, stwierdzonych przy urzędowem badaniu przed ubojem i po uboju, niewątpliwie nie wynika, że całą sztukę należy uznać za niezdatną do spożycia.
W szczególności należy przeprowadzać bakterjologiczne badanie w wypadkach:
Od przeprowadzenia bakterjologicznego badania należy odstąpić, gdy posiadacz oświadczy, że zgadza się na uznanie mięsa za niezdatne.
§ 2.
Bakterjologiczne badania rozpoznawcze przeprowadzają państwowe weterynaryjne pracownie rozpoznawcze.
Minister Rolnictwa może również innym zakładom bakterjologicznym, zwłaszcza pracowniom bakterjologicznym, przy rzeźniach zezwolić na wykonywanie badania bakterjologicznego w związku z urzędowem badaniem zwierząt rzeźnych i mięsa. Zakłady takie winny się zastosować do wszystkich zarządzeń, wydanych w tym przedmiocie.
II. Pobieranie, opakowanie i przesyłanie próbek.
§ 3.
Do bakterjologicznego badania mięsa pobiera się natychmiast po ukończeniu badania oczyszczonym i wyjałowionym nożem:
§ 4.
Pobrane próbki należy włożyć do probówek lub po owinięciu w czyste płótno albo papier nieprzemakalny - w inne szczelne naczynie, które dopełnia się możliwie otrębami, i wysłać jako pośpieszną przesyłkę pocztową do właściwej weterynaryjnej pracowni rozpoznawczej lub zakładu bakterjologicznego (§ 2).
Lekarz weterynaryjny winien podać dokładnie swoje imię, nazwisko i miejsce zamieszkania (miejscowość, powiat, województwo), jak również imię, nazwisko i miejsce zamieszkania posiadacza zwierzęcia, dzień wykonania badania przed ubojem i po uboju i najważniejsze zauważone objawy i zmiany chorobowe.
III. Sposób badania w pracowniach rozpoznawczych (zakładach bakterjologicznych).
§ 5.
W celu stwierdzenia obecności drobnoustrojów chorobotwórczych lub należących do grupy zatruwaczy mięsa należy zastosować sposób umożliwiający otrzymanie wyniku badania w możliwie najkrótszym czasie, t. j. w ciągu 24 godzin.
Każdą przesłaną próbkę należy opalić aż do zwęglenia jej powierzchni i następnie przepołowić wyjałowionym nożem.
Z powierzchni jednej połowy próbki wydobywa się miazgę tkanki i sporządza się wysiewy na płytkach agarowych według naukowo uznanych metod, mających na celu uwidocznienie na pożywkach ustrojów, należących do grupy zatruwaczy mięsa lub innych drobnoustrojów chorobotwórczych, ważnych dla oceny mięsa lub stwierdzenia zaraźliwej choroby zwierzęcej, podlegającej urzędowemu zwalczaniu.
Drugą połowę próbki, przed sporządzeniem z niej wysiewów w wyżej wskazany sposób, poddaje się na 6 - 12 godzin postępowaniu, mającemu na celu namnażanie drobnoustrojów.
Kolonje wyrosłe na pożywkach bada się mikroskopowo ( w zabarwionych mazanych preparatach i w kropli wiszącej), serologicznie (aglutynacja), przy użyciu wysokowartościowych swoistych surowic dla zatruwaczy mięsa, a w razie potrzeby w drodze wysiewów różniczkowych na pożywkach barwionych (barwne rzędy).
§ 6.
Jeżeli w wysiewach sporządzonych z części próbek nie poddanych namnażaniu (§ 5 ust. 4) zostaną stwierdzone zatruwacze mięsa lub inne drobnoustroje chorobotwórcze, można odstąpić od dalszego badania pozostałej połowy próbek poddanych namnażaniu. Jeżeli zaś wysiewy sporządzone z części próbek, nie poddanych postępowaniu namnażania, okażą się jałowe, należy w każdym wypadku badanie ich przeprowadzić do końca.
IV. Ocena wyników badania bakterjologicznego.
§ 7.
1. Za niezdatne do spożycia należy uznać:
2. Całą tuszę bez organów wewnętrznych należy uznać za warunkowo zdatną do spożycia, a organy wewnętrzne za niezdatne do spożycia, jeżeli w wyniku badania bakteriologicznego zostaną stwierdzone:
3. Jeżeli w wyniku badania bakteriologicznego stwierdzone zostaną tylko drobnoustroje swoiste dla zaraźliwych chorób zwierzęcych, a nie drobnoustroje, o których mowa w ust. 1 i 2, ocenę mięsa i dalsze z nim postępowanie należy uzależnić od rodzaju stwierdzonych drobnoustrojów i od wyniku urzędowego badania przed ubojem i po uboju.
4. Jeżeli w wyniku badania bakteriologicznego nie zostaną stwierdzone drobnoustroje, o których mowa w ust. 1, 2 i 3, ocenę mięsa i dalsze z nim postępowanie należy uzależnić tylko od wyniku urzędowego badania przed ubojem i po uboju.
§ 8.
O wyniku badania pracownia rozpoznawcza (zakład bakterjologiczny) zawiadamia jaknajśpieszniej (telegraficznie) lekarza weterynaryjnego, który nadesłał próbki. Telegraficzne zawiadomienie należy potwierdzić na piśmie.
Lekarz weterynaryjny, otrzymawszy zawiadomienie, udaje się niezwłocznie na miejsce badania i po powtórnem zbadaniu mięsa ocenia i oznakowuje mięso. Odpowiedzialność za ocenę mięsa ponosi w każdym wypadku lekarz weterynaryjny, wykonywający urzędowe badanie zwierząt i mięsa.
§ 9.
Bakterjologicznego badania mięsa, jak również badania mięsa po otrzymaniu wyniku badania bakterjologicznego nie należy uważać za ponowne badanie w myśl ustępu 2 art. 16 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa (Dz. U. R. P. Nr. 38, poz. 361).
V. Sposób rejestrowania.
§ 10.
Pracownie rozpoznawcze (zakłady bakterjologiczne - § 2) winny prowadzić osobny dziennik badania bakterjologicznego, zapisując w nim datę otrzymania i badania próbek, imię, nazwisko i miejsce zamieszkania (miejscowość, powiat, województwo) lekarza weterynaryjnego, który nadesłał próbki, jak również imię, nazwisko i miejsce zamieszkania posiadacza, gatunek zwierzęcia, wyszczególnienie otrzymanych i badanych próbek oraz wynik poszczególnych zastosowanych metod badania według porządku podanego w §§ 5 i 6 załącznika niniejszego.
Pracownie rozpoznawcze i zakłady bakterjologiczne winny corocznie w terminie ustanowionym przez Ministra Rolnictwa przedstawiać Ministerstwu Rolnictwa sprawozdania i ilości badanych wypadków i wyniku zastosowach poszczególnych badań.
BADANIE NA WŁOŚNIE MIĘSA ŚWINI I DZIKA
2. Badanie mikroskopowe może odbywać się za pomocą:
§ 2. 1. Do badania mięsa na włośnie należy pobrać:
2. Przy stosowaniu techniki wytrawiania przy badaniu pojedynczej tuszy lub półtuszy albo pojedynczego elementu mięsnego lub pojedynczego przetworu masa próbki nie może być mniejsza niż 100 g.
3. Osobami uprawnionymi do pobierania próbek i ich badania są:
4. Wynik badania na włośnie odnosi się do całej tuszy, półtuszy, elementu i przetworów w razie pobrania próbki przez osoby uprawnione (ust. 3).
5. W razie dostarczenia próbki przez osobę nie uprawnioną do pobierania próbek wynik badania odnosi się wyłącznie do badanej próbki.
6. W rzeźniach, w których prowadzony jest zmechanizowany ubój, próbki do badania na włośnie powinny być pobierane na wyznaczonym stanowisku umieszczonym na linii uboju trzody, w miejscu maksymalnie zbliżonym do stanowiska wytrzewiania tusz; stanowisko to powinno mieć oświetlenie 540 luxów (pomiar w miejscu pobierania).
7. Każda pobrana próbka powinna być umieszczona przez pobierającego w pojemniku mającym wytłoczony lub w inny sposób trwale umieszczony numer odpowiadający numerowi identyfikacyjnemu tuszy lub półtuszy albo elementu mięsnego lub przetworu mięsnego, z którego została pobrana. Próbka pozostaje w pojemniku do momentu zakończenia badania i wydania decyzji.
8. W razie stwierdzenia włośni metodą mikroskopową (§ 1 ust. 1) przez weterynaryjnego kontrolera sanitarnego lub laboranta trychinoskopistę, potwierdzenie obecności włośni w badanym preparacie i wydanie oceny co do przydatności mięsa do spożycia należy do weterynaryjnego inspektora sanitarnego.
§ 3. Pracownia (stacja) do badania na włośnie powinna być wyposażona w sprzęt i urządzenia określone w odrębnej instrukcji.
§ 4. 1. Przy stosowaniu techniki kompresorowej preparat do badania na włośnie stanowią skrawki mięsa wielkości ziarna owsa, wycięte z próbki nożyczkami w kierunku układu włókien mięsnych w ilości 14 dla tuszy lub półtuszy, a 28 dla elementu mięsnego lub przetworu mięsnego, umieszczone na poszczególnych polach dolnej płytki kompresora (ściskacza), przykryte górną płytką i rozpłaszczone za pomocą przykręcenia śrubek, tak aby można było przez preparat czytać zwykłe pismo drukowane.
2. Technika badania mikroskopowego (trychinoskopowego) polega na powolnym przesuwania kompresora (ściskacza) i oglądaniu kolejno każdego preparatu w kierunku układu włókien mięsnych w celu wykrycia włośnia. Przy badaniu należy zwracać uwagę na cewy Mieschera i złogi wapienne. W razie wątpliwości należy podejrzany preparat zbadać przy silniejszym powiększeniu, a w razie potrzeby pobrać nowe próbki i badać je tym sposobem aż do osiągnięcia pewnego wyniku. Ciemne i niewyraźne miejsca w preparacie należy rozjaśnić za pomocą kwasu octowego.
3. Badanie preparatów należy przeprowadzać w czasie nie krótszym niż:
§ 5. 1. Przy stosowaniu techniki wytrawiania preparat do badania na włośnie stanowi osad powstały po:
2. Przygotowywanie próbek zbiorczych odbywa się w następujący sposób:
3. W razie uzyskania na etapie pierwszym ujemnego wyniku badania (niestwierdzenia w próbce zbiorczej włośni) nie stosuje się pozostałych czynności przewidzianych w ust. 2 pkt 2-4 dla dalszych etapów.
4. Proces wytrawiania rozdrobnionej próbki zbiorczej lub próbki indywidualnej pochodzącej od jednej tuszy lub półtuszy, elementu mięsnego albo przetworu mięsnego należy przeprowadzić z zachowaniem następującej kolejności czynności:
5. Badanie preparatu (osadu) należy przeprowadzać w czasie nie krótszym niż:
§ 6. Osoby uprawnione do badania próbek (§ 2 ust. 3) mogą wykonywać w ciągu doby nie więcej niż 40 badań z użyciem mikroskopu lub 70 badań z użyciem trychinoskopu.
§ 7. W rzeźniach i terenowych obwodach badania należy prowadzić dzienniki badania na włośnie według wzoru określonego w instrukcji, o której mowa w § 3.
Ocena mięsa zwierząt dotkniętych gruźlicą.
Cały narząd (np. płuca, wątrobę, opłucnę, otrzewnę it. p.) należy uzać za dotknięty gruźlicą bez względu na ilość i wielkość ujawnionych ognisk gruźliczych i stopień ich rozprzestrzenienia, nawet wówczas, gdy narząd sam nie zawiera zmian gruźliczych, lecz zmiany takie ograniczają się do przynależnych gruczołów chłonnych.
Przy gruźlicy gruczołów chłonnych krezkowych należy uznać za gruźliczą tylko przynależną część jelit, t. j. tylko jelita cienkie lub tylko jelita grube wraz z przynależną częścią krezki.
U świń jelita należy uznać za zdatne, jeżeli ogniska gruźlicze, stwierdzone tylko w gruczołach chłonnych krezkowych, są zupełnie suche, zserowaciałe lub zwapniałe.
II. Za warunkowo zdatne po nieszkodliwem usunięciu części niezdatnych (dział I pkt. 2) należy uznać:
Na możliwość świeżego wtargnięcia gruźlicy do wielkiego obiegu krwi należy szczególną zwracać uwagę przy niezupełnie otorbionych ogniskach gruźliczych, jak rówineż przy promienistem zserowaceniu ognisk gruźliczych (gruźlicze nacieczenie);
III. Za mniej wartościową, z wyjątkiem uznania całej sztuki lub poszczególnych ćwierci za niezdatne (dz. I) lub warunkowo zdatne (dz. II) po nieszkodliwem usunięciu części niezdatnych do spożycia (dz. I pkt. 2) należy uznać:
Ocena mięsa świń, dotkniętych pomorem lub zarazą świń.
II. Za warunkowo zdatną należy uznać całą sztukę oprócz narządów wewnętrznych i części uznanych za niezdatne (dz. I pkt. 2), jeżeli zostaną stwierdzone objawy i zmiany ostrego przebiegu pomoru lub zarazy świń (wybroczyny na błonach surowiczych, w płucach, w nerkach, ciemno-czerwone zabarwienie i obrzmienie gruczołów chłonnych mięsnych), a nie zachodzą warunki wskazane w dz. I pkt. 1.
Ocena mięsa świń, dotkniętych różycą.
II. Za warunkowo zdatną należy uznać całą sztukę oprócz narządów i części chorobowo zmienionych (dz. I pkt. 2) jeżeli zostaną stwierdzone zmiany chorobowe w narządach wewnętrznych w skórze i tłuszczu, lecz nie ma zmian w mięśniach (dz. I pkt. 1).
Ocena mięsa zwierząt, dotkniętych włośnicą
II. Za warunkowo zdatne należy uznać:
Ocena mięsa świń, owiec i kóz, zawierających wągry szkodliwe dla ludzi (cysticerus cellulosae).
II. Za warunkowo zdatne należy uznać:
III. Za zdatne do spożycia należy uznać narządy (wątrobę, śledzionę, nerki, żołądek, jelita, mózg, rdzeń kręgowy, wymiona i t. p.) w wypadkach wymienionych w dz. I pkt. 2 i w dz. II, jeżeli narządy te przy badaniu okażą sie zupełnie wolne od wągrów.
Ocena mięsa bydła rogatego, zawierającego wągry szkodliwe dla ludzi (cysticercus inermis).
II. Za warunkowo zdatne należy uznać:
III. Za zdatne do spożycia należy uznać:
IV. Przetrzymywanie jednowągrowatych sztuk bydła rogatego w chłodniach winno odbywać się pod następującymi warunkami:
przy temperaturze 0o C - najwyżej do 88%
+ 1o C - " " 85%
+ 2o C - " " 81%
+ 3o C - " " 78%
+ 4o C - " " 75%
V. Przetrzymywanie jednowągrowatych sztuk bydła rogatego w zamrażalniach winno odbywać się pod następującemi warunkami:
WZORY PIECZĘCI DO ZNAKOWANIA MIĘSA KRAJOWEGO.
II. Wzory (przykłady) napisów na pieczęciach.
III. Objaśnienia do wzorów pieczęci.
(pominięty)
Świadectwo.
...............................................................
...............................................................
Wymienione powyżej mięso, oznakowane przezemnie pieczęciami, których wzór podaje się poniżej pochodzi ze zwierząt poddanych ubojowi w ........................ rzeźni .............................. dnia .........................
Zwierzęta te zostały zprzd ubojem i po uboju przezemnie zbadane i uznane za wolne od zaraźliwych chorób zwierzęcych.
Mięso uznałem za zdatne do spożycia bez ograniczeń, mięso zaś wieprzowe rownież za wolne od włośni.
.................. dnia ..................19 ... r.
________________
lekarz weterynaryjny
oglądacz mięsa
pieczęć umieszczona
na mięsie
Wzór uchwały
W związku z §§ ....rozporządzenia Ministra Rolnictwa z dnia 29 stycznia 1929 r.(Dz. U. R. P. Nr. 32, poz. 305) uchwala się dla całego obszaru gminy ............co następuje:
§ 1.
W gminie ...... przy rzeźni ...... przy ulicy ...... urządza się tanią jatkę do sprzedaży mięsa uznanego za mniej wartościowe, jak również mięsa warunkowo zdatnego po poddaniu go zabiegom, mającym na celu jego unieszkodliwienie.
§ 2.
Mięsa zdatnego do spożycia w taniej jatce sprzedawać nie wolno.
§ 3.
Sprzedaż mięsa mniej wartościowego w innem miejscu, niż w taniej jatce, w obrębie gminy .......jest zakazana.
§ 4.
Do sprzedaży w taniej jatce zarząd gminy ......może za każdorazowem uprzedniem zezwoleniem dopuścić również mięso mniej wartościowe, pochodzące z innej miejscowości.
§ 5.
Zarząd gminy...... przejmuje na własny rachunek użytkowanie - sprzedaż - mięsa wymienionego w §§ 1 i 4 i wypłaca uzyskaną kwotę posiadaczowi po potrąceniu opłat ustalonych w § 11.
§ 6.
Zarząd gminy ...... przynajmniej na 12 godzin przed rozpoczęciem sprzedaży mięsa w taniej jatce ogłasza czas sprzedaży i rodzaj oraz cenę sprzedawanego mieęsa. Tej samej treści ogłoszenie zostanie umieszczone w taniej jatce podczas sprzedaży.
§ 7.
Cenę przyjętego przez zarząd gminy ........ do użytkowania - sprzedaży - mięsa ustala lekarz weterynaryjny, wykonywający urzędowe badanie - lekarz weterynaryjny, będący kierownikiem rzeźni.
Posiadacz mięsa niezadowolony z wysokości ustalonej ceny może żądać ponownego ustalenia jej przez komisję wyznaczoną przez zarząd gminy w składzie wspomnianego w ustępie poprzednim lekarza weterynaryjnego, jednego rzeźnika i jednego obywatela gminy.
Cena ustalona przez komisję jest dla posiadacza obowiązująca.
§ 8.
Mięso niesprzedane w wyznaczonym terminie (§ 6) podlega przed ponownym dopuszczeniem do sprzedaży sprawdzeniu przez lekarza weterynaryjnego, czy nadaje się jeszcze do spożycia, w razie potrzeby - winna być ponownie ustalona cena mięsa z zastosowaniem przepisów § 7.
Jeżeli mięso przy sprawdzeniu okaże się niezdatne do spożycia, podlega nieszkodliwemu usunięciu.
§ 9.
Mięso przeznaczone do sprzedaży w taniej jatce winno być podzielone na kawałki o wadze do 1 kg; ilość sprzedana w ciągu dnia jednemu nabywcy nie może przewyższać 3 kg.
§ 10.
Nabywca mięsa z taniej jatki winien je zużytkować wyłącznie we własnem gospodarstwie domowem.
Rzeźnikom, masarzom i osobom handlującym mięsem, nabywanie mięsa z taniej jatki jest wzbronione.
Inne osoby i zakłady, wymienione w § 42 rozporządzenia Ministra Rolnictwa z dnia 29 stycznia 1929 r. (Dz. U. R. P. Nr. 32, poz. 305) mogą nabywać mięso z taniej jatki tylko za uprzedniem zezwoleniem władzy nadzorczej i pod warunkami zastrzeżonemi w tem rozporządzeniu.
§ 11.
Z kwot uzyskanych za zużytkowanie - sprzedaż - mięsa w taniej jatce potrąca się koszt za:
.............. dnia. ...............
Zarząd gminy
Klauzula zatwierdzenia władzy nadzorczej
Unieszkodliwianie mięsa warunkowo zdatnego.
Przetopienie należy tylko wtenczas uznać za wystarczające, jeżeli przy przetopieniu w otwartych kotłach tłuszcz zupełnie się rozpływa, przy przetopieniu zaś w aparatach parowych - osiągnął niewątpliwie ciepłotę co najmniej 100o C.
Gotowanie należy dopiero wówczas uznać za dostateczne, jeżeli mięso bydła rogatego, owiec i kóz w wewnętrznych warstwach jest zabarwione szaro, a mięso wieprzowe - szaro-biało, i ciecz spływająca ze świeżych nacięć nie posiada już czerwonawej barwy. Mięso i tłuszcz należy przedtem pokrajać na kawałki, nie grubsze niż 10 cm i pozostawić co najmniej 2.5 godziny we wrzącej wodzie.
Przeparowanie mięsa można wykonać w osobnych aparatach, wykazujących automatycznie w wewnętrznych warstwach mięsa ciepłotę, lub w zwyczajnych kotłach parowych. Mięso i tłuszcz należy przedtem pokrajać na kawałki nie grubsze niż 15 cm.
Przy parowaniu w wymienionych aparatach, po osiągnięciu ciepłoty w najgłębsztch warstwach mięsa do 80o C, należy mięso poddać działaniu pary w ciągu najmniej 10 minut, a w zwyczajnych kotłach parowych - co najmniej w ciągu 2-ch godzin.
Mięso należy uznać za dostatecznie przeparowane, jeżeli po przeparowaniu odpowiada warunkom wskazanym w pkt. 2.
Minister Rolnictwa może zezwolić na zastosowanie peklowania (solenia) do mięsa, tkanki tłuszczowej i narządów uznanych za warunkowo zdatne z powodu wągrów (cysticercus cellulosae) w tych rzeźniach, które są zaopatrzone w urządzenia zabezpieczające należyte przeprowadzenie tego zabiegu.
W celu peklowania (solenia) należy pokrajać mięso na kawałki o wadze nie niżej 2.5 kg i kawałki te włożyć w czystą sól kuchenną, lub rozczyn, składający się co najmniej z 20 części soli kuchennej na 100 części wody. Peklowanie (solenie) winno trwać co najmniej 3 tygodnie. Sól lub rozczyn soli, po ukończeniu peklowania (solenia), należy w każdym wypadku nieszkodliwie usunąć.
Jeżeli wyżej podany rozczyn soli kuchennej został wstrzyknięty do mięsa pod ciśnieniem lub zapomocą strzykawki, czas peklowania może być skrócony do 14 dni.
Nieszkodliwe usuwanie mięsa, uznanego za niezdatne do spożycia.
Przy zastosowaniu zabiegów, wymienionych powyżej w pkt. 1, 2 i 3, unieszkodliwienie mięsa jest najpewniejsze, najwięcej zaś wskazane są zabiegi, wymienione w pkt. 1 i 2, ponieważ umożliwiają należyte wykorzystanie mięsa na cele techniczne.
Gdzie nie można zastosować zabiegów, wymienionych w pkt. 1, 2 i 3, z konieczności należy ograniczyć się do zagrzebania (zakopania). Przed zakopaniem mięso należy ponacinać jaknajgłębiej i nacięcia zasypać wapnem albo zalać naftą, nieoczyszczonym kwasem karbolowym lub innemi środkami uniemożliwiającemi spożycia mięsa.
Przy zakopywaniu należy ściśle przestrzegać, aby mięso było pokryte warstwą ziemi, grubą co najmniej na 1 m.
Do zakopywania niezdatnego mięsa należy wyznaczyć miejsca odosobnione, możliwie wysoko położone, suche, znajdujące się zdala od siedzib ludzkich, dróg publicznych, stajen, studzien i wodopojów, naturalnych zbiorników wody i pastwisk. Do tego celu w szczególności nieodpowiednie są grunta:
Miejsce przeznaczone do zakopywania mięsa należy ogrodzić lub obwałować w sposób uniemożliwiający dostęp zwierząt.
Jeżeli zakopywanie mięsa odbywa się na grzebowiskach gminnych, zwłaszcza odległych, należy stosować konieczne środki ostrożności, w szczgólności mięso przed odesłaniem na grzebowisko należy ponacinać i zasypać lub zalać środkiem uniemożliwiającym spożycie.
Przewóz mięsa na grzebowisko, jak również do rakarni lub do zakładów, w których mięso ma być poddane przeróbce na cele techniczne, winien się odbywać w zamkniętych wozach lub pod konwojem.
Oczyszczanie i odkażanie.
W celu oczyszczenia i odkażenia należy:
DZIENNIK URZĘDOWEGO BADANIA ZWIERZĄT RZEŹNYCH I MIĘSA
DZIENNIK
(pominięty)
WYKAZ KWARTALNY ZWIERZĄT PODDANYCH URZĘDOWEMU BADANIU
NA ZESTAWIENIE
A. BADANIE PRZED UBOJEM
B. BADANIE PO UBOJU
C. NA PODSTAWIE WYNIKU BADANIA UZNANO ZA NIEZDATNE.
(pominięty)
NA ZESTAWIENIE
(pominięty)
NA ZESTAWIENIE
A. Na podstawie wyników badania uznano za warunkowo zdatne
B. Na podstawie wyników badania uznano za mniej wartościowe.
(pominięty)
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
Grażyna J. Leśniak 24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
Grażyna J. Leśniak 23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
Krzysztof Koślicki 22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
Robert Horbaczewski 17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.1929.32.305 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Urzędowe badanie zwierząt rzeźnych i mięsa w kraju. |
Data aktu: | 29/01/1929 |
Data ogłoszenia: | 17/05/1929 |
Data wejścia w życie: | 17/05/1929 |